maandag 13 april 2015

Vechtsporten

Er is een bepaalde groep van ons die iets heeft met wapens en vechtsporten. Meer dan je zou verwachten. Ik liep ze altijd wel tegen het lijf. Het zijn meestal de actieve, sportieve meiden, die ook iets driftigs hebben. Meiden met geldingsdrang, en meiden die zich niet laten piepelen. En reken maar dat ze er klaar voor staan om op te treden als dat lijkt te gaan gebeuren. Die meiden kom je binnen de prostitutie flink meer tegen dan daarbuiten.

Je denkt makkelijk dat ze dat doen om hun eigen veiligheid te kunnen regelen, of omdat het gewoon nódig is, maar dat zijn gewoon smoesjes. Ook de lieve, zachtaardige meisjes die hun kat niet eens de baas kunnen, kunnen gewoon veilig werken. De echte reden is gewoon dat we veel vaker driftkikkers zijn, en driftige meiden kunnen maar beter zorgen dat ze iets hebben om op terug te vallen als hun grote mond problemen heeft gemaakt.

Dat wil niet zeggen dat het helemáál niet nodig is. Je hebt weliswaar het meeste aan een paar stevige jongens die je veiligheid doen, maar die staan ook niet naast het bed. Je moet in elk geval wel weten hoe je een agressieveling eventjes van je lijf houdt, en als je helemaal van hem af kan komen is dat extra handig natuurlijk! Je wordt bovendien veel beter in op tijd zien wat hij gaat doen, en dan kan je soms agressie helemaal voorkomen.

Ik heb goeie herinneringen aan gesprekken bij één van de clubs waar ik werkte, waar een paar haaibaaien zaten die nogal verschillende ideeën over vechtsporten hadden. Het was een paar keer raak, en dan ging de discussie best diep over hoe je het best als meid voor je eigen veiligheid kon zorgen. Ik praatte wel mee, maar ik was toch echt niet zo fanatiek als die andere meiden.

Zelf heb ik er ookwel wat mee. Ik ben geen Amazone, maar weerbaarheid heb ik toch wel leren waarderen bij mezelf. Daar ben ik een laatbloeier mee, want op school keerde ik letterlijk de andere wang toe als er werd gevochten. Ergens is dat jammer, want ik heb wel gemerkt dat kinderen die op school van zich af hebben leren slaan, later assertievere volwassenen worden. Achteraf leren om assertief te zijn is veel meer werk.

Mijn pa vond het maar niets dat ik me gewoon liet slaan. Ik was bang voor geweld, en ik vond agressie doodeng, ik kon er niet mee omgaan, en dat vond hij ongezond. Toen er een cursus zelfverdediging voor meisjes op school werd gegeven, moest ik erheen, ookal wou ik niet. Ik ging erheen, omdat mijn pa het wou, maar eigenlijk was ik een veeltegrote schijtlijster om zoiets te durven.

Het viel natuurlijk heel erg mee. Ik schopte wat tegen stootkussens, ik leerde keihard "nee" schreeuwen, en de leidster van de cursus was heel aardig tegen schijterige meisjes zoals ik. Achteraf had ik echt het gevoel dat ik kon vechten, en dat ik nu voor mezelf op kon komen. Dat gevoel duurde een weekje, en daarna zakte het toch weg. Ik kreeg op school daarna niet nog de kans om het uit te proberen, en dat was maar goed ook, denk ik.

Later, in de kraak, kreeg ik in mijn feministische periode ook weer de kans om iets van zelfverdediging te leren. We hadden net een lezing gehad over dat mannen helemaal niet sterker zijn dan vrouwen, maar dat ze alleen meer trainen, en wij hadden beslist om te gaan trainen om mannen te lijf te kunnen gaan. Het klinkt me nu genant in mijn oren, maar zo dachten we. Er was heel makkelijk geregeld om een training te gaan volgen.

In ons pand hadden we een trainer uitgenodigd, die ons elke week kwam trainen. Ze was een gestoord mens uit Engeland, die het netzo bekeek als wij. Ze had een indrukwekkend CV, waar ik nu wel mijn twijfels aan heb, maar we geloofden haar toen gewoon. We nodigden ook vrouwen uit om mee te komen trainen, en met hun bijdrages werd het voor ons gratis! Dat vonden we een overwinning op de mannenmaatschappij.

We kleedden ons aan in zwarte pakjes, deden een militair-achtige warming-up, en dan gingen we oefenen. De technieken waren allemaal manieren om zo te doen dat je de kans kreeg om een man in zijn ballen te slaan en schoppen. En als hij lag moest je nog een paar keer in zijn ballen schoppen, en dan tegen zijn hoofd. We hadden een hele agressieve instelling, we trainden om meteen zo'n vent in elkaar te slaan, zonder te waarschuwen. Er was een oefening waarbij je deed alsof je hem wel zijn zin wou geven om hem dichtbij genoeg te krijgen voor een kniestoot in zijn ballen.

Na de training gingen we wat drinken, en dan was er zo'n sfeer dat we hoopten dat er een man ons lastig zou komen vallen. Dat gebeurde natuurlijk nooit, en dat was maar goed ook. Ik weet niet wat er anders zou zijn gebeurd. We voelden ons als Rambo na zo'n training, en we dachten echt dat we elke vent aan zouden kunnen. Dat had heel erg uit de hand kunnen lopen, maar als we zo strak stonden waren we gelukkig duidelijk niet aantrekkelijk voor mannen.

Toen ik al een poosje bijna niet meer actief was bij de feministen had ik opeens, zomaar onverwacht, mijn training nodig. Ik was op klaarlichte dag door de stad aan het lopen, naar een station toe, en twee jongens duwden me plotseling tegen een muurtje en één deed een greep in mijn tas. Ik deed precies wat ik al die trainingen lang gedaan had, en zo hard dat ik mijn hand op een bepaalde manier gekneusd heb die ik nog een jaar heb gevoeld.

Het had geen resultaat. Ik heb zijn ballen niet geraakt, want aan dat stuk van de move kwam ik ook niet toe. De klappen die de man op de grond hadden moeten laten rollen deden heel weinig, ze pakten mijn telefoon en mijn beursje en holden weg. Ik was natuurlijk boos over dat ze me bestolen hadden, maar ik was nog veel erger geschokt over dat ik niet tegen ze op kon, en dat dat zo duidelijk was mislukt.

Later merkte ik ook nog wel op andere momenten dat het gewoon niet klopte wat ik had geleerd bij zelfverdediging. Wat ik op school en in de kraak leerde gaf me veel zelfvertrouwen, maar dat was onterecht. Ik ging er verkeerd van met risico's om, en er zijn veel betere manieren om je te verdedigen dan om te proberen een man zijn ballen kapot te schoppen. Het had heel lelijk af kunnen lopen.

Intussen weet ik wel beter. Mannen zijn heel veel sterker en harder dan vrouwen, dus als vrouw moet je echt heel goed weten wat je doet als je met een vent te maken hebt die niet luistert. En een vent die kan vechten, daar kan je als vrouw gewoon niets mee. Gelukkig zijn de meeste mannen nette mensen die je gewoon niets aan willen doen, en zit er in gezonde mannen een rem dat ze vrouwen veilig willen houden.

Tijdens mijn bordeeltijd heb ik veel geleerd van twee meiden die altijd meningsverschil hadden over welke vechtsporten nou het beste werken. Het werden interessante gesprekken. De ene zei dat jiu-jitsu het beste werkte, de andere, die ik eerder al C heb genoemd, was overtuigd van krav maga. Ze hebben me allebei weleens meegevraagd, en C kon me ooknog zover krijgen dat ik van mijn luie kont afkwam en het echt deed.

Ik heb dat één keertje gedaan, en die nacht werd ik wakker met zoveel pijn aan mijn polsen dat ik het nu nog weet. Ik kon niet meer in slaap komen, ook niet na ibuprofen. Krav maga is zogenaamd geschikt voor iedereen, maar ik sloopte mezelf daar zowat. Ik ben geen grote sportvrouw, ik sportte toen helemaal niet, en zelfs in mijn sportiefste tijden was ik geen krachtpatser. Maar mijn armen konden al dat geweld niet aan. Ik heb het maar gelaten.

Er waren ook meiden die vooral een grote mond hadden over zelfverdediging. Die hadden waarschijnlijk hetzelfde soort ervaring als ik, die hadden wat oefeningen gehad en dachten dat ze de Hulk waren. Die waren niet de vechtsportsters, maar meer de agressieve typetjes. Ze kwamen, vooràl als C niet in de buurt was, met heerlijk visserslatijn over de grote overwinningen op enorme bullebakken.

Die meiden nemen risico's omdat ze denken dat ze het wel aankunnen als puntje bij paaltje komt. En omdat je in het werk ècht niet zoveel geweld tegenkomt als iedereen denkt, kunnen ze die gedachte jaren vol blijven houden. Er zit dus wel verschil tussen die meiden en de driftkikkers die echt het liefst vechtmachines zouden zijn. Dat is wel belangrijk als je wil weten op wie je kan rekenen.

Vechtsporten zijn nuttig. Je bent alleen in mijn vak wel altijd een vrouw tegen een man, en daar kan je niet omheen. Je komt er niet met een paar technieken en wat attitude. Je moet krachttrainen, en dan nog moet je veel oefenen met harde sessies, want als je echt wat wil uithalen moet je héél hard ervoor kunnen gaan. En tegen een vent ben je dan nog niet zeker dat je hem van je af kan houden, want mannen zijn veel krachtiger dan wij.

Ookal heb je weinig kans om een vent knock out te slaan, toch is het belangrijk om te vechten als je wordt aangevallen. Zolang je vecht kan je nog een beetje sturen wat er gebeurt, en als je stopt met vechten geef je het helemaal aan je aanvaller. Je kan nog zorgen dat je hem van je lijf houdt tot er hulp komt, of tot je een wapen te pakken kan krijgen. Je moet er wel klaar voor zijn dat het kan gebeuren.

Als je door een man wordt aangevallen kan je je niet veroorloven om een eerlijk gevecht met hem te hebben. Je moet al je voordeel grijpen waar je het kan, en daar hoort ook bij dat je wapens gebruikt. Hij kan daar immers ook mee komen. En die meiden die iets hebben met vechtsporten, hebben dat ook vaak met wapens. Maar wapens zijn wel een ander verhaal, dat krijgt nog wel een eigen stukje.

Waar ik uiteindelijk mijn eigen manier mee vond, was wat lessen over wat echt belangrijk is van één van mijn beveiligers. Dat zijn tenminste dingen die ik ook echt kan dóén. Ik ben geen vechtjas, en ik zal dat ook nooit worden. Meiden die gek zijn op vechten kunnen genoeg trainen om nog resultaat te hebben, maar ik heb al die motivatie om zoveel te trainen en te lijden niet, en ik moet dus het gevecht maar ontwijken en trucs gebruiken.

Maar eerlijk gezegd heb je veel meer aan zorgvuldig je klanten kiezen. Je kan zo kieskeurig zijn dat je geen risicoklanten neemt, ookal moet je daarvoor wel soms principes over vooroordelen aan de kant zetten. Dan heb je geen vechtsport nodig. Ik heb in al die jaren, met al die duizenden klanten, nog nooit een gewelddadig type gehad die geen risicoklant was. Als ik zo selecteerde, was zelfverdediging ook nooit nodig geweest.

Ookal heb ik het niet vaak nodig gehad, en heb ik nog nooit met zelfverdedigingstechnieken echt een man eronder gekregen, toch doet het zijn werk. Want ik ben niet meer zo bang voor geweld. Ik weet beter waar ik op moet letten, en zelfs al word ik met bruut geweld geconfronteerd, ik weet altijd nog wat ik moet doen, om het zo goed mogelijk te overleven. En ik weet dat het allemaal niet het eind van de wereld is.

Ik weet waar mijn grenzen liggen. Die liggen niet waar ik zou willen, maar nu kan ik tenminste realistisch plannen wat ik moet doen bij geweld. En omdat ik weet waar ik aantoe ben, sta ik sterker. Ik kan brutaler zijn, en cooler blijven, dan ik anders zou kunnen. Dat heeft meer lastpakken afgeschrokken zonder een gevecht dan wat dan ook. Terècht zelfverzekerd zijn is de beste vechtkunst.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stukje en weer een keer niet alleen over politiek!

Veel vechtsporten worden zwaar overgewaardeerd, andere juist weer onderschat. Het enige dat man en vrouw echt gelijk kan trekken is een vuurwapen. Daarmee kan een bejaarde van over de 100 zich een stevig gebouwde neger van het lijf houden, dat kan met geen enkele vechtsport. Jammer dat ze hier verboden zijn.

juan zei

Zelf ook wat aan vechtsport gedaan.
Wat je zegt dat je als vrouw weinig kans maakt tegen een man.
In het bovenlichaam heeft een vrouw gemideld 40%Van de kracht van een man in de benen 80%

En het is inderdaad heel moeilijk te winnen van een man laat staan een sterke man.

Maar je moet tog een die oude UFC toernooien kijken daar wint een relatief kleine man 75kilo 1.80meter van allerlei gasten van 2 bij 2 die ook vechtsporten hebben gedaan.

Die relatief kleine man kwam van jujitsu.

Dus het is wel degelijk mogelijk.

Anoniem zei

Ik ben een sportieve man van 1,80 meter en 80 kilo.
Ik deed mee aan een les Braziliaans Jiu-jitsu.
Toen mocht ik sparren met een klein meisje van ongeveer 60 kilo . Ik zweer dat ik als een leeuw heb gevochten maar ze wist me gewoon in een greep te wurmen. Iedere keer probeerde ik haar te wurgen maar ik kreeg geen vat op haar. Het eindigde dat ik moest afkloppen omdat ze mij in een verwurging had.
Toen pas was ik overtuigd dat dat een goede sport is waar de kleinere mensen ook een kans maken.

barbara van brakel zei

Beste Zondares,

Wat een geweldige boodschap zit in dit artikel!

Bedankt en een lieve groet van een collega Barbara van Brakel

Anoniem zei

De dames waar ik vroeger mee judode die eindigde toch zoveel mogelijk in de YOKO SHIHO GATAME (-:

Een hoer liet eens een mes aan mij zien dat ze verborg in de buurt van haar bed in haar huis. Was meer stoerdoenerij van een superlief meisje. Maar t neukt toch wat anders als je weet dat ze een mes onder handbereik heeft (en ik nu dus ook). Ook wel geil! Misschien liet ze t daarom óók wel zien én was t in scène gezet. Ik weet t niet.

Ach ik begrijpt ook wel van zo'n meisje. T s meer t idee.

Geweld is zo uitzonderlijk. Gelukkig maar! Én hoeren hebben truukjes die ik hier maar niet verder uit de doeken zal doen. Én ik weet ook vast niet alles.

Anoniem zei

@Barbara van Brakel

Heeft die boodschap iets met dat gebrekkige CV te maken. (-:

Anoniem zei

Wing Tsun vindt zijn oorsprong ongeveer 250 jaar geleden in het zuiden van China, ten tijde van de oorlogen tegen de Mantsjoese Qing-dynastie. De legende wil dat de Shaolin tempel overvallen en platgebrand werd door soldaten van de Manchu. Dezen vreesden dat de Shaolin te sterk gingen worden door de beheersing van het Kung Fu. De meeste inwoners van de tempel werden door verraad gedood, doch vijf grootmeesters konden ontsnappen.

Onder de vluchtelingen bevond zich de boeddhistische non Ng Mui, de oudste van de vijf en enige vrouw in de Shaolin-tempel. Zij vestigde zich in de ‘Witte Kraanvogel-tempel’ aan de Taï Leung-berg. Daar wijdde ze haar tijd aan de vechtkunsten en mediteerde om zich te kunnen wreken op de verraders van de Shaolin-tempel. Om dit te kunnen doen was het noodzakelijk een nieuw vechtsysteem te ontwikkelen dat beter zou zijn dan het Shaolin kung fu. Ze zou alle zwakke punten van de Shaolin-technieken gebruiken in haar voordeel.

Anoniem zei

Of met dat "zo trainden wij gratis" (-:

Anoniem zei

als het ooit tot een echt gevecht komt moet je de situatie inschatten
man wil mischien aleen domineren
mischien is een beetje terugvechten al genoeg
mischien kun je iets doen en vluvhten
en mischien moet je hem uitschakelen
(ik denk dat dames in jouw beroep goed zijn in mensen inschatten)
als je voor het laasten gaat niet twijfelen
ogen, keel, knieen kloten

Anoniem zei

Anoniem 13 april 2015 14:07:

Heb je ook geprobeer haar een mep, trap of kopstoot te geven?
Nee dat mag natuurlijk niet want vechtSPORT. Het probleem met vechtsporten is dat ze regels hebben die in een echt gevecht niet gelden.

Anoniem zei

Probleem:
Dadelijk komen mogelijk "onze" (te kwader trouwe) ISIS-strijders gedesilusioneerd & gefrustreerd terug. Óók blijkt het aantal verwarde (te goeder trouwe) personen in de steden toe te nemen.

Inleiding:
Laat ik benadrukken dat ik er 3000% van overtuigd ben dat geweld tussen een hoer en een klant veel en veel minder voorkomt dan dat huiselijk geweld binnen het huwelijk voorkomt. Binnen het huwelijk kan je namelijk veel minder makkelijk een onprettig samenzijn direct en zonder veel verdere consequenties beëindigen dan dat dat binnen een hoer-klant-relatie kan. Ik zeg dit los van een verder moreel oordeel. Beide soorten relaties & overeenkomsten hebben hun eigen voor- en nadelen. het is aan één ieder om daar zijn of haar weg in te vinden waarschijnlijk mede afhankelijk van de levensfase waar je je op dat moment in bevindt.

Vechtsport:
Een optie kom ik niet in de comments tegen alhoewel de achtergrond van het idee wel de gedachte is achter veel vechtsporten, die uitgaan van "intelligente zwakte en snelheid" tegen "domme en langzame kracht".

Het idee:
Voor een hoer extreem in het nauw (ik denk nu aan een hoer die zeer zeer serieus voor haar leven vreest en zeer zeer serieus en ernstig bedreigd wordt) lijkt het mij verstandig eerst samenwerking te veinzen (evt wat geld afgeven & bvbld pijpen als toetje) en dan plotseling, onverwacht en kei kei keihard toe te slaan (penis afbijten).

Het grote voordeel dat een hoer voor heeft op een niet-hoer is dat ze geen enkel probleem heeft (niet vòòr- en niet achteraf) met het pijpen van vreemde mannen. Dat is een groot voordeel en zou je kunnen aanwenden in de aanval.

Psycho:
iedere Psychopaat en/of teruggekeerde ISIS-gek gaat dan ongetwijfeld plat. Óók onze hoeren kunnen dit soort zeer extreme gekken bij toeval/domme pech gaan treffen (net als dat niet-hoeren ze kunnen gaan treffen.)

Disclaimer:
Hoeren wees je wel bewust van de juridische consequenties van dit soort noodweer. Een dergelijke actie heeft ongetwijfeld uiterst vervelende consequenties. Maar het is nog altijd beter dan vermoord te worden door één of andere achterlijke gek.

Politiek:
Er zijn tenslotte laatst ook kamervragen gesteld op het toenemend aantal verwarde personen in de steden. De trefkans met een hoer is niet ondenkbaar.

Cijfermatig:
Laten we ons wel bedenken dat (ik ken niet de exacte cijfers, er circuleren cijfers op internet) dat er in 25? jaar in NL iets van 15? prostituees vermoord zijn. Ik meen me te herinneren dat een aantal daarvan zich in het verleden rond drugsaddicted prostituees afgespeeld heeft.

laten we door er over te schrijven het probleem niet groter denken of maken dan het is. De kans overreden te worden door een auto op straat is ongetwijfeld vele vele malen groter.

het is wel goed het te belichten en er over na te denken. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Nico zei

Zelfs de kans om door zelfmoord om het leven te komen is groter dan de kans op een onaangename ontmoeting met een IS-strijder.

Het aantal zelfmoorden wereldwijd in 2013 bedroeg iets van 80.000, het aantal doden bij extremistische aanslagen wereldwijd iets van 13.000, het aantal doden in Europa bij extremistische aanslagen in dat jaar exact 2.

En dan nog het idee... op het moment dat je je serieus ernstig bedreigd voelt, bevind je je zeer waarschijnlijk al in een situatie waarin je je meewerkend opstelt om te ontdekken dat dat blijkbaar niet voldoende is...

Met alle respect... maar ik weet het zo net nog niet...

Anoniem zei

Statistiek en Kansrekening. Het zou al vanaf leeftijd 12 op school onderwezen moeten worden. Intuïtie/gevoel is namelijk niet altijd de juiste leermeester. (Het driedeuren probleem is in dat kader verhelderend).

Anoniem zei

Met 30 jaar ervaring judo en 5 jaar jiu-jitsu ben ik er van overtuigd dat dergelijke vechtsporten wel van nut kunnen zijn voor vrouwen. Niet zozeer om sterker te worden, maar wel vanwege zelfverzekerdheid. Mensen die aan dergelijke sporten doen, zijn minder bang en door dit uit te stralen minder kwetsbaar.
De achterliggende gedachte van deze zgn. Martial Arts is dan je gebruik maakt van de snelheid en beweging van de opponent. Dit is een leuke theorie maar in de praktijk blijft kracht en zeker ook gewicht minstens zo belangrijk. (Een vuistslag van iemand van 120 kg komt echt harder aan dan dezelfde slag van iemand van 55kg)
Maar het alleen al niet bang zijn om te vallen maakt mensen weerbaarder.
Dat iemand een leuke Harai-Goshi kan uitvoeren is leuk op de mat, maar in de gewone wereld heb je daar niets aan. Kunnen vallen, afweren, en de basale beenworp (pootje haken) of heupworp zijn de enige dingen waar je wat aan hebt. Daarnaast de trap en stoot technieken uit de jitsu zijn handig om te beheersen. Maar nogmaals; niet vang zijn te vallen en kunnen vallen is prioriteit.
En de beste oplossing.... bij agressie; de uitgang weten en hard lopen. Fysiek geweld voorkomen.
Tegen een wapen doe je niets, verlies je altijd. Tenzij je weet weg te komen. Ook al beheers je al die leuke Jitsu technieken van mes en stokaanvallen. Die zijn alleen leuk op de mat.

Anoniem zei

Vechtsport geeft je wat meer zelfvertrouwen en je word weerbaarder,mijn exvriendin kon nooit van mij winnen maar als jongen zeg ik het niet graag maar raak hem in z,n ballen en ik heb het geweten na een flinke ruzie met haar tot slaan aan toe, schopte ze mij recht in m,n noten,echt dit is wel zo pijnlijk heb er twee dagen last van gehad je doet niks meer. Bij vechtsport is dit verboden maar het is het meest effectief.