maandag 10 november 2014

Ingezonden stukje: vroeg beginnen ontsnapping, geen tragiek

Vandaag weer een ingezonden stukje. Deze komt van een meid die wel wat te vertellen heeft, maar nietzo ervaren is met schrijven. Ze kwam een poosje geleden in mijn mailbox, en ze heeft me veel interessante informatie gegeven. Het was weer zo'n moment dat ik merk dat ik toch niet zo goed uit iemand anders haar ogen kon kijken als ik dacht. Er gebeurt veel meer achter de schermen dan ik ooit had geraden.

Ze heeft me een stukje ingestuurd, maar dat was niet zo heel leesbaar. Ik heb er daarom heel veel in verbeterd, lay-out, grammatica en spelling, en vooral de woordkeus, maar het verhaal is wel hetzelfde. Ik heb het haar ook laten goedkeuren. Ik ben wel heel letterlijk bij haar verhaal gebleven, ookal heb ik alles herschreven. Ik zeg het er maar bij, want anders ben ik net als die journalisten die mensen een beetje napraten en doen alsof het echte citaten zijn.

Ik ben nu 27, en ik werkte sinds ik 14 jaar was in de prostitutie. Ik ben gestopt toen ik 24 was. Ik heb het gedaan toen ik het deed, maar ik wil er niet meer naar terug. Ik ben erg blij dat het er voor me was.

Ik ben nooit zoals jij geweest, Zondares. Ik hou niet van het vak. Ik vind het interessant om de kneepjes van het vak bij jou te lezen, maar ik heb het nooit zo aan willen pakken. Ik was een broodsnol, ik vind het niet erg om zo genoemd te worden. Ik deed het ook echt voor mijn brood. Ik vond het nooit spannend, en nooit leuk, maar voor mij was het vrijheid. Daarom denk ik er ook nog positief aan terug.

Voor mij was het nooit iets waar ik goed in wou zijn. Ik kijk er heel anders naar dan jij. En ik vind het interessant wat je schrijft. Eerlijk gezegd vind ik het verspilde moeite bij 99 procent van de klanten.

Je kan als jonge meid van 14 niet genoeg geld verdienen om op jezelf te gaan wonen. Ga je naar de woningbouw? Kan je rondkomen van kranten bezorgen?

Als je 14 bent kan je alleen met prostitutie een volwassen inkomen krijgen. Een volwassen inkomen heb je nodig om een plek te huren. De enige manier die je hebt om vrij te kunnen komen is prostitutie. Prostitutie is je enige ontsnapping.

Het begon omdat ik thuis problemen had. Mijn problemen waren niet klip en klaar, met drugsverslaafde ouders of seksueel of huiselijk geweld. Ik had alleen moeilijk met de verwachtingen van mijn ouders. Ik kon niet met mijn ouders omgaan. Ik zie ze gelukkig niet meer. Ze hadden een plaatje van me, en als ik iets anders deed, dan zeken ze aan mijn kop tot ik deed wat ze verwachtten. Ze maakten me gek.

Op school hebben ze geprobeerd te helpen, maar die mochten zo weinig. Die haalden maatschappelijk werk erbij, JZ kwam, en als ik wegliep politie. Die keken nietzo ver als school. Die waren alleen bezig om me weer bij mijn ouders te krijgen. Ik vertelde aan de vertrouwensvrouw dat ik wel naar school wou blijven gaan als ik wegliep, maar de school zei dat ze niet stil konden houden dat ik kwam. Ik ging daarom maar niet meer naar school.

Ik ben de hele tijd in aanraking geweest met plaatsingen en opvangtrajecten, maar die waren allemaal alleen even uitrusten voor ze me weer naar huis stuurden. Toen ik een tijdje onafhankelijk was geweest, was de drang naar onafhankelijkheid sterker geworden. Het bleef niet meer bij weglopen, nu was ik echt aan het onderduiken.

Ze zeggen altijd hoe jonger hoe hoger de prijs. Dat is niet waar. De gemiddelde prijs die mannen betalen als je zo jong bent is de helft van als je 18 bent. Je vindt amper klanten. Niemand wil met een minderjarige. Toen ik 16 was kon ik doorgaan voor 18, toen werd het beter, want dan kan je doen alsof je volwassen bent. De eerste paar jaar was het heel moeilijk. Ze willen liever met een 25-jarige die doet alsof ze 14 is dan met een echte 14-jarige.

Je bent heel afhankelijk van je klanten. Ze moeten terugkomen, je vindt geen nieuwe. Dat weten ze ook. Er zijn bij die klanten veel goorlappen. De volwassen prostitutie is duizend keer fijner. Dan word je niet vermeden door de leuke kerels.

Ik kreeg een vriendin, in het vak, zij was een jaar ouder. Die bleek geen echte vriendin te zijn. Zij heeft al mijn klanten afgepikt. Je bent zo jong, ze weten dat je te pakken bent. Dat was erg, want als je klanten wil zijn die heel veel werk. Die komen niet op je af, zoals wanneer je volwassen bent. Je moet contact zoeken. Dat is heel veel risico en heel veel werk.

Hoewel ik wel heb gezocht naar een pooier, heb ik nooit een pooier gehad. Ik was te jong voor de harde jongens die ik zocht. Zo'n half-pooier, zoals in Undercover in Nederland een paar weken geleden, wou ik niet. En toen ik 18 werd, had ik hem al niet meer nodig. In die vroege jaren heb ik het daarom wel moeilijk gehad. Zonder iemand om me te steunen moest ik zelf voor mijn belangen zorgen. De paar klanten die je kreeg waren rare types. Een sterke man achter me was een veilig idee geweest.

Dan was ik ook niet zo vaak gepakt. Ik kon nooit meer dan een paar weken, hoogstens maanden werken zonder gepakt te worden. Als je zo jong bent ben je zo gepakt, en dan zit je weer gesloten.

Pooiers willen je niet. Die zijn op zoek naar volwassen vrouwen. Ze zijn niet op zoek naar iemand die ze echt nodig heeft. Ze willen alleen profiteren. En ik wou geen pooierrelatie, ik wou iemand die op me kon passen. Daar vind je geen pooiers voor. Je staat als jong meisje helemaal alleen.

Omdat ik dus nooit een pooier had, heeft die me nooit problemen gegeven. Wel met chantage door klanten. Maar in mijn dossier staat wel dat ik een loverboyslachtoffer ben, en gedwongen prostitueerde. Die ideeën werden door zogenaamde specialistische hulpverleners verder bevestigd alsof het gedrukt stond. Zij hebben voor mij beslist dat ik een slachtoffer moest zijn. Ik heb daar geen keus mee gehad.

Ik heb geen plezier in het werk gehad. Ik ben er nooit zo mee bezig geweest als jij, maar het was voor mij vrijheid. Ik had er dus geen plezier in om het te doen, maar ik vond het erg de moeite waard.

Het werk zelf, ik had er ook niets tegen. Ik heb nooit ervan gewalgd, of mezelf afgeschermd. Alleen slikken vond ik smerig. De rest was gewoon iets wat ik deed voor het geld.

Het is belangrijk dat het er is. Ik ben echt niet de enige meid die geen andere manier meer had. Voor mij was het onafhankelijkheid of de dood. Ik heb echt op het punt gestaan om me van kant te maken.

Terugkomen in de maatschappij na jaren onderduiken was moeilijk. Na je 18de kan je nog steeds met hulpverlening in de problemen komen. Tot 23 willen die je hebben. Ik was niet naar school geweest. Dat was een groot probleem. Ik kon niet doorleren. Ik wou ook niet in de bijstand. Daar ben ik veel te trots voor. Ik ging dus maar door. Ik wou eigenlijk overstappen naar een normale baan, maar hoe je dat doet wist ik niet.

Ik heb uitstapprogramma's benaderd, maar die sturen je meteen door naar zo'n christelijke toestand of de bijstand. De hulp is echt een lachertje. Het enige waar ze goed voor zijn is een verblijfsstatus. Ik ben Nederlandse. Ik kon er niets mee.

Een klant heeft me aan een baan geholpen. Hij is nu mijn man en we hebben drie heerlijke kindertjes.

Ik denk dat ik nooit meer terug zal gaan in de prostitutie. Maar ik ben blij dat het er is, en ik zou me niet lekker voelen als het verder wordt aangepakt. Dan kan je nooit meer terug. Ik wil altijd 200 procent zeker kunnen zijn dat ik zelf voor mijn kindertjes kan zorgen. Daarom wil ik terug de prostitutie inkunnen als het moet.

Dit is geen tragisch verhaal en ik ben geen zielig meisje. Hoe het thuis was is tragisch, maar toen ik onderdook heb ik goed geleefd. De prostitutie was de ontsnapping, niet het gevangen zijn. Jeugdprostitutie is heel vaak zo. Zondares, jij schrijft over jeugdprostitutie netzoals de overheid over gewone prostitutie. Je weet het niet, dus dan moet je ook niet oordelen.

28 opmerkingen:

Henri Bik zei

Fijn dat je dit stuk geplaatst hebt. Het is een andere kijk op je vak en heel valide.
Ik denk dat er meer pubermeisjes prostitutie gebruiken om aan een thuissituatie te ontkomen.
De JeugdZorg biedt vaak geen adequate hulp aan jongeren die het thuis niet meer uithouden.

Anoniem zei

Je eigen stukken zijn veel beter. Ik hoef geen gezeik van een broodmeid te lezen, daar werk ik al elke dag mee.

Anoniem zei

Interessant verhaal over een domme,eigenwijze ,verwende meid die te beroerd was om haar school af te maken
en het verschrikkelijk vond om haar ouders, die het beste met haar voor hadden,te vertrouwen.
Hoe kun je er trots zijn dat je kinderen geen grootouders kennen door je eigen
gezochte "moeilijke jaren".
Jammer dat de prostitutie door zulke trutjes misbruikt wordt en een nog slechtere naam krijgt!

Anoniem zei

Anoniem 11 november 2014 08:48, ken je haar of zo?

Erik zei

Ik heb al eens eerder geschreven dat minderjarige jongens bij de grote stations mannen oppikken voor seks. Dat gebeurt al 10-tallen jaren en niemand bekommert zich om hun.
Heel triest.

Anoniem zei

@Anoniem 11 november 2014 12:00

Je haalt mij de woorden uit de mond.

serena zei

@anoniem11okt2014
Flikker op zielige trol. Ga je schamen, minderwaardig schepsel.

Anoniem zei

Laten we er respect voor hebben dat ouders van zo'n meisje waarschijnlijk de hele dag het internet aflopen om te weten wat er met hun dochter gebeurd. Dit is een emotionele zaak voor hun.

wuzobi zei

Wat ik mij afvraag:

waarom ging ze liever de prostitutie in dan de bijstand in?

Zelf vind ik het niet een schande om een tijd bijstand te ontvangen.

Het verbaast mij niet dat een hoer van 14 moeilijk klanten vindt (klanten zijn strafbaar) maar ik wist niet dat deze klanten dan ook nog minder betalen.

Ook blijkt dat zij riskante seks toestond ("alleen slikken vond ik smerig") en rare types ontving.

Zij beschouwde het als een periode van vrijheid, maar ze liep wel risico.

serena zei

@wuzobi
Omdat je pas een uitkering krijgt na je 18e en daarbij vinden sommige mensen dat bijstand onzin is. Dat je beter kunt werken voor je centen ipv je handje op te houden. Dat vind ik best te bewonderen. Ik weet niet hoe jij wil leven maar tevreden zijn/rond kunnen komen met bijstand, is iets dat mij nooit zal lukken.

Rare types krijg je inderdaad als je onder de 18 bent, kan ik over meepraten. Ze heeft gelijk.
Ik dacht vroeger ook meer te kunnen verdienen omdat ik 'minderjarig' was. Boy, kreeg ik even de deksel op mijn neus. Onzin, je krijgt veel minder.

Riskante seks doen beginnertjes vaker aan. Je moet je grenzen nog leren kennen en een stukje ervaring hebben. En het ligt er maar net aan hoe gedreven jij bent om veel te verdienen. Welke risico's aanvaardbaar zijn; dat ligt voor iedereen anders.

Komt vrijheid niet altijd met een risico? De deur uitstappen kan altijd een potentieel gevaar zijn. Ik denk dat regelmatig internetdaten een stuk risicovoller is dan werken als hoer.

Unknown zei

Ben hier nieuw op deze weblog en onder de indruk van hoe de blogger haar/zijn verhaal doet. Van het geplaatste verhaal van de jonge meid van 14 was voor mij heel herkenbaar en prima zoals zij zo een deel van haar levensverhaal kon verwoorden.
Mijn ervaring is dat je niet zomaar je ouderlijk huis verlaat om zelfstandig te leven en je geld in de sex te verdienen. Daar zit altijd een dieper verhaal achter en vaak ook het resultaat van ouders, opvoeding en gezin. Ikzelf ben ook mijn ouderlijk huis ontvlucht, heb gelukkig mijn opleiding af kunnen maken en ben toen gaan werken. Maar als je geen opleiding hebt of zoals destijds veel illegalen geen verblijfsvergunning dan rest vaak alleen het vak van prostitutie, dealen, drugtranport enz. Bovendien vaak mensen met verminderde geestelijke vermogens die makkelijk te beinvloeden zijn. Ik werk als vrijwilliger met Nederlanders in buitenlandse gevangenissen en vrijwel allen behoren onder de genoemde categorien en allen hebben een verhaal met een gebrekkige jeugd en opleiding.
Gelukkig en sterk dat deze meid toch een goed leven heeft opgebouwd en een regulier leven heeft. Chapeau!
Onbegrijpelijk vond ik diverse reacties van enkelen die het hadden over gezeik, domme, verwende meid die beroerd was om de school af te maken. Om nog maar niet te spreken over ¨minderwaardig schepsel¨ Voor mij ben je minderwaardig als je zulke reacties schrijft.

Anoniem zei

Even iets anders: Wat vind je van Julien Blanc? Een versierexpert die mannen leert om fysiek/psychologisch geweld te gebruiken als een vrouw niet op zijn avances ingaat.

https://secure.avaaz.org/nl/petition/Minister_Opstelten_en_burgemeester_Van_der_Laan_Zeg_NEE_tegen_Julien_Blanc_en_RSD/?onXIHib

http://www.buzzfeed.com/markdistefano/melbourne-pick-up-protest

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3790351/2014/11/14/De-rokkenjager-die-nergens-meer-welkom-is.dhtml

http://www.volkskrant.nl/leven/verneder-haar-beschouw-haar-als-bediende~a3789815/

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3790463/2014/11/14/Tip-omstreden-datingcoach-grijp-vrouwen-bij-de-keel.dhtml

serena zei

Vertel Roelof, hoe lang was je hoer? Gezien 'jouw ervaring'?

Sweetmizzy zei

zondares...

Deze dame beweert tot haar 24e te hebben gewerkt, nu 27 te zijn en in 3 jaar tijd getrouwd te zijn, uitgetreden zijn en al 3 kids op de wereld te hebben gezet terwijl ze dus een nieuwe baan onderhield... Er klopt iets niet aan dit verhaal..

Geloof je t zelf?

Anoniem zei

@Mizzy

Wie zegt dat dit allemaal in die laatste drie jaar is gebeurd?

Anoniem zei

Mizzy vindt drie kinderen in drie jaar ongeloofwaardig. Zelf schreeuwt ze moord en brand als mensen laten zien dat haar eigen verhaal van geen kant klopt. Beetje hypocriet van Mizzy.

Anoniem zei

Heel hypocriet

serena zei

Bijzonder hypocriet.

Anoniem zei

Herkenbaar. Heel veel in je blog spreekt me heel erg aan. Ik begon ook jong. Ik heb me wel gevonden in het werk.

Kassy zei

Okee, voor haar was de prostitutie een ontsnappings mechanisme. Ik vind dat het te ver gaat om dit als een soort norm te maken voor jonge beginners. Ik ben op mijn vijftiende begonnen met de job, en ik deed het gewoon voor luxe en spanning. Ik ben het blijven doen naast mijn schoolcarriere, en zonder er iets voor op te geven. Mijn ouders wisten en weten van niks. Ik kon het doen omdat ik vroeg er bij was. Het was geen noodgeval voor mij. Het is wel waar dat het heel veel moeilijker is om klanten te krijgen als je jong bent, maar ik heb wel een positiever beeld van de klanten van jonge meiden dan wat je inzendster beschrijft. Er zijn best veel meiden die vroeg zijn begonnen, die juist initatief hebben, en het lef hebben om het avontuur te zoeken. Ik denk dat deze inschrijfster eerder een uitzondering is voor de jonge meiden.

Anoniem zei

@Kassy,
Jij maakte op je 15e een bewuste keuze voor luxe en spanning de prostitutie in te gaan, maar jij hield op jonge leeftijd toen het heft al in eigen hand. Dat geef jij tenminste aan met "maar ik heb wel een positiever beeld van de klanten van jonge meiden dan wat je inzendster beschrijft". Jij stond sterk in je schoenen, jij verhuurde jezelf aan je klant en jij als prostituee hield/houdt de regie in eigen hand wat je klant met jou mocht/mag doen.

Serena zei

@Kassy @29 november 2014 16:57
Ik was ook minderjarig toen ik instapte. Nare klanten heb ik toen juist wel gehad, maar dat durf ik toe te schrijven aan mijn eigen onervarenheid (hoe adverteer je, wat zijn je grenzen, toch nog wel angstig etc. )

Als ik in het begin wat meer had geweten had ik sommige dingen nooit gedaan. Maar ook als hoer moet je groeien en gelukkig leer je nog erg snel als jonge meid!

Anoniem zei

@Serena,
Ik neem aan dat jij het ook voor luxe en spanning deed toen je als jonge meid (minderjarige) de prostitutie instapte? Dat je als jonge meid door nog geen ervaring te hebben een leerproces doormaakt met keuzes die je maakt wat je wel of niet accepteert van je klanten, je moet erin groeien. Een klant probeert een jonge meid/hoertje uit hoever zij wil gaan, als jong beginnend hoertje hap je soms toe want elke klant is er tenslotte eentje. Totdat je op gegeven moment denk van 'ho eens even, dit gaat mij té ver, ik doe het op mijn manier, graag of heel niet.

Serena zei

@anoniem november 2014 14:53
Nou, ik deed het meer om zelfstandig te kunnen leven en naar school te gaan. De 'luxe'.. Tja, zo snel goed kunnen verdienen is positief. Maar ik heb nooit met geld gesmeten zoals mijn leeftijdsgenoten soms doen. Ik moest gewoon mijn huur betalen dus als er niet werd geneukt, werd er ook niets gegeten. En zo heb ik dus toch kunnen studeren.
Ik ben best wel een thrillseeker maar dit is een heel ander soort spanning. Al doende leert men zullen we maar zeggen.

Beginnersfouten maakt iedereen en ik heb geleerd van die van mij. Toen ik zelf de regie had tijdens de boekingen kreeg ik er echt lol in. Daarvoor was het vooral twijfel of ik door zou gaan, met die spanning komt namelijk ook een heleboel angst.

Anoniem zei

Serena,
Met "luxe" bedoelde ik niet om wat je verdiende als jong hoertje je geld zomaar verbraste en over de balk gooide maar het nuttig besteedt. Je hebt als je eenmaal zelfstandig (op je zelf) woont gewoon met allerlei vaste maandelijkse te maken die betaald moeten worden, als je naast je studie méér kan verdienen door als een hoertje te gaan werken dan bijvoorbeeld bij een supermarkt met vakken te vullen dan is het verschil in inkomsten een "luxe". Dát bedoelde ik met "luxe". Tja, beginnersfouten maken, precies wat je zegt, iedereen maakt beginnersfouten en daar leer je van. Je moet erin groeien zogezegd, kán je op een gegeven moment dan zelf de regie in eigen hand nemen dan pas kan je zeggen van jezelf zeggen ik ben op de juiste weg, ik heb de juiste keuze gemaakt.

Boycke Johanns zei

Ik heb dit stukje gelezen en ik begin steeds beter te begrijpen dat de shit die je op tv ziet over prostitutie en pooiers enzo dat dat niet de werkelijkheid is. En dit verhaal over een meid van 14 wel. Veel mensen zouden deze werkelijkheid niet aankunnen dat een meisje van 14 voor prostitutie kiest. Vroeger zou ik dit verhaal ook niet geloofd hebben maar nu wel. Ik ben nu bereid om te leren.

@serena ik ben ook wel benieuwd naar jou verhaal.

Groetjes boycke

Boycke Johanns zei

En ik wil ook even toelichten dat ik nu ook erken dat er meiden zijn die bewust voor een pimp kiezen. Vanwege bescherming of wat dan ook. En ondanks dat ik erken dat er minderjarige meisjes zijn die vrijwillig kiezen voor prostitutie praat ik het daarom nog niet goed. Ik vind het daarom ook goed dat de meeste klanten ook weigeren wanneer ze horen dat een meisje geen 18 is. Ik zou dat uiteraard ook weigeren. En alleen de echte smeerlappen kiezen voor een minderjarige. En ok er zijn ook meiden van 16 17 die door kunnen gaan voor 18. Dat is wel gevaarlijk want zowel zij als jij kan erdoor in de problemen komen. Maar ik denk ook weer zo, er zijn ook jongens van 16 17 die er voor kiezen om naar de hoeren te gaan. Dus waarom zou een meisje van 16 17 er ook niet voor kunnen kiezen om de hier te spelen? Ik ben ook twee maanden voor mn 18e verjaardag begonnen met hoerenlopen. Ik heb geen spijt van mn keuze en ik vind dat ik niks verkeerds heb gedaan...Tuurlijk niet. Dus stel ik was een meisje die twee maanden voor haar 18e verjaardag begon met werken in de prostitutie, dan zou het opeens wel verkeerd zijn? Ik vind dat je op je 16e 17e echt wel zelf beslissingen kunt maken. Zo ook omtrent sex. Maar vanwege de wet blijft het gewoon gevaarlijk en onverstandig. Ikzelf heb gelukkig altijd een voorkeur voor meiden die ouder zijn dan ik. Meiden tussen de 26 en 46 trekken mij het meest. Ik heb liever een meid die weet wat ze doet dan een onervaren kipje.

Ok dit was mijn toelichting hierop.

Anoniem zei

Een pooier moet je niet vinden maar gewoon laten gebeuren. Ik heb heel veel succes gehad met 17 omdat ik al masnnen kon playen. Je moet smart zijn.