maandag 27 januari 2014

Antwoord op: misleide danseresjes

Vaste prik bij de verhalen die in de pers en door de verbiedertjes steeds worden herhaald over de meiden uit Oosteuropa is dat ze misleid worden als ze worden geronseld door de grote boze mensenhandelaren. Ze worden geronseld door te adverteren voor schoonmaaksters, danseressen, horecamedewerkers, of een andere glanzende carrière. Er is zelfs een filmpje van, dat steeds weer de ronde doet, en toch maar niet helemaal viral wil worden.

Daar kan ik maar één antwoord op geven, en dat is dat ze het expres zo brengen dat het misleidend is. Er wordt voor de prostitutie inderdaad geadverteerd met misleidende reclame, maar niet op zo'n manier dat die meiden niet al meteen weten hoe de vork echt in de steel zit. Daarvoor heb ik goeie hulp van lezeres Puttana gekregen. Die is wat meer thuis in die landen dan ik, en kan ook wat met die talen.

We zien die meiden als heel "alien," en we hebben er ideeën bij van stereotypes die wonen in hutten in landen waar ze bijgelovig, analfabetisch en heel erg dom zijn. Dat is niet waar. Ze hebben daar een slechtere economie dan wij, ze hebben er last van dat alle goed opgeleide mensen over de grens gaan werken, en ze moeten nog een boel inhalen voordat ze dezelfde welvaart hebben als wij, maar het zijn gewoon mensen, en ze zijn niet dom.

Ze zijn in één opzicht wel achterlijk daar, en dat is dat ze prostitutie verbieden en de meisjes vervolgen. Dat betekent dus ook dat advertenties om meisjes te werven niet over prostitutie mogen gaan. Dus gebruiken ze omslachtige omschrijvingen die wel duidelijk maken waar het om gaat. Die termen wéét iedereen ook. De kans dat een meisje bij een advertentie voor een hoer echt denkt dat het over ander werk gaat is bijzonder klein.

Niet dat het nodig is om die termen te weten. Puttana heeft een katerntje "personeel gezocht" uit een oud nummer van een Hongaars magazine voor jonge vrouwen voor me vertaald:

Modellen 18-24, voor fotosessie, time for CD, geen erotiek. [e-mail]

Wij zoeken hostesses voor onze straatacties. Kan jij goed verkopen? Heb jij affiniteit met telefoondiensten? Heb je tenminste 4CV niveau? Solliciteer dan met referenties bij [postadres]. Wij bieden vast deeltijdwerk, in vast teamverband, met goede verdiensten! Reis mee met onze promotieteams. 70.000 Forint per maand. Geen seks.

Ben jij een aantrekkelijke, spontane en zelfverzekerde single vrouw die van mannen houdt? Wij zoeken party hostesses! Feesten aan de Franse Riviera, op Monaco, in Wenen, of in Barcelona! 25.000 Forint per dag! Tips mag je zelf houden! Wij verzorgen reis, documenten en veiligheid. Wij werken met mooie fotocatalogus, je hebt altijd genoeg werk. Vreemde talen hebben voorkeur. Gezondheidsverklaring verplicht! [mobiel nummer]

Modellen gezocht voor glamourshoot, 18-22, blond, cup D of groter, slank, knap, 1.70 of langer. visagie wordt verzorgd. Geen seks. 2.000 Forint per shoot. [telefoonnummer]

Wellness-medewerkers gezocht.
Kuuroord [naam] zoekt wellnessmedewerkers.
-masseuses (geen seks)
-schoonmaaksters
-shopmedewerksters
-serveersters
-modderbadmedewerksters
-pedicures
-paardenverzorgsters
-nagelstylistes
-saunamedewerksters
CV met tenminste 3 referenties, rijbewijs, voortgezet onderwijsdiploma, hygiënecertificaat, goed gedrag verplicht. Zes maanden proeftijd. Salaris 117.000 Forint per maand. Geen erotische dienstverlening. [bedrijf, adres, telefoonnummer, website]

Callcenter zoekt vrouwen met complete beheersing van Duits. Goede beloning. Stuur CV naar [adres]. Geen webcam- of sekslijnwerk. Maand proeftijd. 110.000 Forint bruto per maand.

Stockfotografie, modellen gezocht. Ervaring is voorkeur. 1500 Forint per shoot. Je houdt geen copyright. Geen seks. [e-mail adres]

Verpleegsters! Er is werk met ouderen in Duitsland! Leuk werk met lieve oude mensen! Beheersing Duits vereist. Verpleegstersopleiding verplicht. Gedragsdocumenten verplicht. Verzekeringen verplicht. Rijbewijs verplicht. Betaling bij nachtwerk en meerdere shifts tot 250.000 Forint per maand! Geen seksuele diensten. [website]
Dat spreekt wel voor zichzelf denk ik. Iedereen kan daar wel aan zien welke voor hoeren is bedoeld en welke niet. Zelfs als je er nog niet van weet zie je wel dat er iets aan de hand moet zijn.

Het is ook helemaal niet zinnig om met misleiding te proberen meiden te vinden. Als je in een land zit waar je voor hoererij gevangen gezet kan worden, willen ze geen meisjes die op het laatste moment pas snappen wat er gebeurt, en naar de politie stappen. En als je ze moet vervoeren en huisvesten in een vreemd land, riskeer je je hele investering als ze pas op hun bestemming te horen krijgen wat de bedoeling is.

Denk maar eens na: wat zou jij doen als je een baan in het buitenland aangeboden kreeg, en daar opeens te horen kreeg dat je voor niets of bijna niets moest gaan hoeren? En dan moet je niet meteen in de "uitleg" schieten dat er wel een heleboel meer aan de hand zal zijn, gewoon even echt nádenken over wat jij zèlf zou doen. Dan wordt het denk ik wel een ander plaatje voor heel veel mensen, want domme dingen denk je makkelijker over een ander.

Nederland blijkt ook helemaal geen "beginnersland" te zijn, of "poste pour débutantes". Die worden eerder naar andere landen geleid, gaan vooral rond de Middellandse Zee aan de slag, of in de Baltische staten om de Zweedse markt te bedienen. Oostenrijk en Zwitserland zijn ook populair, maar Nederland niet. Hier zetten ze het liefst meiden met wat ervaring neer, omdat je hier jezelf tegen de overheid hard moet kunnen houden.

Het hele idee dat er wel misleiding in het spel zal zijn komt van lang geleden. Bouche heeft me ooit eens wat laten lezen uit 1890, waar ze precies hetzelfde aan het vertellen waren. Samen met dit filmpje van iets later, ookal heeft dat weer niets met dit artikel te maken. Meisjes worden misleid en misbruikt, en verhandeld als blanke slavinnetjes. In die tijd was het nog makkelijker om vrouwen als onmondig te zien, maar toen had je ook al mensen met flinke twijfels.

Tegenwoordig is het gewoon omdat het lekker in het denkbeeld past. De gelovigen in het denkbeeld moeten zich kunnen voorstellen hoe dat nou toch mogelijk is, al die onschuldige meisjes die hier komen. Misleiding is dan een makkelijke. In ieder geval makkelijker te geloven dan de verhalen die je soms leest over meiden die verklaren op straat te zijn gedrogeerd en zo hiernaartoe zijn vervoerd en tien jaar buiten bewustzijn te hebben gewerkt.

Ik heb intussen met best veel meiden gepraat, en met een mensensmokkelaar, en via Puttana en N heb ik nog veel meer dingen gehoord. Niemand is zo misleid, ookal hebben ze allemaal het verhaal wel gehoord. Ze lachen om het idee. De Oostblokmeiden zijn goed op de hoogte van hoe het "principle of non-punishment" en het "principle of non-liability" werken in Nederland. Met één smoes ben je overal vanaf. De misleide vrouw is een fabeldier, dat alleen gevangen wordt als ze een hoer te pakken hebben die een smoes moet hebben.

22 opmerkingen:

Anoniem zei

Werkweek van 5 dagen x 4 weken p maand = 25000 x 5 x 4 = 500000 p maand
dat is twee keer zoveel als de best betaalde andere job!

Anoniem zei

Het is de derde advertentie!!

Anoniem zei

Het gaat er juist om dat het makkelijk te zien is, sukkel.

Joris zei

Toen Natalee Holloway net was verdwenen had dr. Phil (de tv-psycholoog) de taak op zich genomen haar terug te vinden. Hij spuide toen het idee dat Natalee in handen was gevallen van een soort ondergrondse markt voor (blanke) seksslavinnen in Zuid-Amerika, daar moest ik erg aan denken toen ik dat filmpje over 'white slavery' zag. [url]http://www.youtube.com/watch?v=JYJPiKEknlk[/url]

Anoniem zei

Ik ken een aantal Hongaarse prostituees. Ik kan niet anders dan je gelijk geven. Ze beginnen niet in Nederland, vaak beginnen ze in Zwitserland of Oostenrijk omdat daar de startleeftijd naar ik begrepen heb op 16 ligt (ik blijf het bijzonder vinden dat deze 2 landen kennelijk een start prostitutie leeftijd van 16 jaar kennen, terwijl deze landen in mijn ogen normaliter zo oer- en oerconservatief zijn).

In Nederland werken ook Rroma-meisjes als prostituee. Rroma's komen van origine uit India. Hun perceptie en cultuur ook met betrekking tot seks is anders dan de onze en in sommige gevallen bijzonder anders dan de onze! Hun cultuur is zeer boeiend! We kunnen daar veel van leren. Ze zijn meer in het 'NU' dan wij. En hun emoties lijken mij gemiddeld genomen wat feller dan de onze. Dat Is mijn indruk althans.

Het hele (arme) gezin (grootfamilie) weet veelal dat het meisje in de prostitutie zit. Ik heb de indruk dat dat 'Een soort van, we weten het, maar we willen het eigenlijk liever niet weten' situatie is. Het geld van de meiden is natuurlijk maar al te welkom in die arme gezinnen met familie waarvan het pensioen door de crisis als sneeuw voor de zo'n is verdwenen. Hongarije heeft een btw van dik in de 40%!

Het zijn vaak laag opgeleide maar wel slimme ondernemende meiden. Vaak onderhouden ze kinderen die ze op hele jonge leeftijd hebben gekregen. Doordat ze zo jong kinderen hebben gekregen zie je dat vaak niet of nauwelijks aan hun lichaam. Hun relatie is vaak uit. Hun drive lijkt vaak een beetje een mengeling van financiële dwang, ondernemerszin & drang naar avontuur & shoppen. Maar hoofddoel is de familie in het thuisland 'in leven houden'.

Diegene die in de prostitutie zitten zijn wel vaak de meer ondernemende types.

Ik geloofde vroeger ook in pooiers, dat geloof ben ik kwijt. Ik geloof meer in een zekere financiële dwang (armoe in thuisland) als reden om de prostitutie in te gaan. Die meiden weten echt waar ze aan beginnen, zeker weten! Of ze de impact overzien van 2 tot 6 jaar seks en dan weer een normaal leven, dat denk ik niet!

Af en toe is er misbruik (zie AD artikel, situatie 2010/2011). Laten we daar fel op blijven met z'n allen. Geregelde controle van politie is jammer genoeg dus (nog?) essentieel in deze bedrijfstak.

Anoniem zei

Wil je een goede discussie etc kunnen voeren, moet je inderdaad, zoals zondares innitieerde, onderscheid gaan maken tussen verschillende soorten pooiers, loverboys, lovergirls etc etc. Lijkt me een goed idee.

Zoals potloden een hardheidsgraad hebben van 9b(zeer zacht) naar 9h(zeer hard) zal je pooiers etc moeten indelen en strikt definiëren. En evt verbinden aan een strafmaat. Na de feiten onderzoeken kan je dan ook de strafmaat beter (lees eerlijker) bepalen.

Je krijgt dan na aangifte en gevolgd feitenonderzoek bijvoorbeeld, het gaat hier om een lovergirl(hb) met loverboy(4h) en iedereen kan dan opzoeken waar we over praten. De hulpverlening weet dan ook wat voor hulp ze moeten bieden, want die gebruiken draaiboek (hb) om het meisje te helpen/corrigeren, en draaiboek (4h) om de jongen te helpen/corrigeren.

Dwang geef je dan ook codes, van financiële dwang (armoede vlucht uit bronland met of zonder push van al dan niet misleidende advertentie) tot kidnapping & transport met extreem geweld door een pooier.

Je kan dan een situatie definiëren met een aantal codes, lijkt veel werk, maar op de lange duur eerlijker, duidelijker en goedkoper. Elke instantie weet dan direct over wat voor situatie er gesproken wordt na het uitgebreide feitenonderzoek na een aanklacht.

Etc etc. Duidelijkheid voor iedereen.

Werk aan de winkel .... (-:

Anoniem zei

Complimentje voor Puttana voor de vertaling en voor jou voor het publiceren. Daar worden we nu slimmer van in Nederland!

Anoniem zei

Correctie op 27 jan 2014 15:48

Toch nog even gegoogled:

Als ik internet mag geloven ligt de minimale leeftijd in Zwitserland nog op 16 en in Oostenrijk op 18.

Voor Hongaren is ook Duits wat gemakkelijker dan Engels heb ik de indruk. Of ze hebben dit meer op school gehad ..... Ofzo. Duitstalige landen met een lage beginleeftijd zijn dus interessant voor hongaarse jonge sekswerksters. Heb ik begrepen.

Ik ben Anoniem 27 jan 2014 15:48h

Puttana zei

Er is wel een groot verschil tussen zigeuners en gewone Hongaren. We hebben het nou telkens over de zigeuners, maar de gewone Hongaren maken er niet zo'n zootje van als de zigeuners.

fanmail zei

Goed artikel weer. Lekker beknopt ook. En een pakkende laatste zin.

Aanvullingen/opmerkingen:

1. Het dansfilmpje verwijst naar stopthetraffik.org. De bewering 'elk jaar belanden duizenden misleide danseresjes achter de ramen op de Wallen' wordt daar echter niet onderbouwd. (Wat ook onmogelijk is aangezien er op de Wallen niet eens duizenden starters per jaar zíjn.)
Er is wel een link naar unodc.org (United Nations Office on Drugs and Crime), maar daar heb ik na een half uur zoeken ook geen duidelijk verhaal gevonden. Ik vind het heel kwalijk dat door unodc 'human trafficking' nogal op één hoop gegooid wordt met 'migrant smuggling'. Bij dat laatste wordt zeer ten onrechte eveneens over "slachtoffers" gesproken. 'Illegale' immigranten zijn echter slachtoffers van de immigratiebeperkingen, en de mensensmokkelaars helpen hen juist!
Bij een eerder bezoek aan stopthetraffik trof ik daar ook een comite van aanbeveling aan met o.a. Cherie Blair en Bob Geldof, maar dat comite zie ik nu niet meer.

2. Moest je Matroesjka's niet noemen? Ik heb door die serie destijds wel het idee gekregen dat zoiets in het echt ook voorkwam, even in het midden gelaten op welke schaal. Maar ook als alles in die serie waar zou zijn gebeurd (die indruk wordt gewekt, al is het niet waar), dan snappen die meiden natuurlijk ook wel dat er iets niet klopt als ze een contract moeten ondertekenen wat ze niet kunnen lezen.

3. Volgens wikipedia is 295 hongaarse forint een euro. 25.000 forint per dag lijkt me toch erg schamel voor een 'party hostess' met gezondheidsverklaring.

4. Op de pagina van het filmpje over de white slave trade vond ik bovenin de rechterkolom een link naar Japanse soft-porno (en daar nog veel meer). (Tip voor liefhebbers)

5. "Hier zetten ze het liefst meiden met wat ervaring neer". Vraag: wie zijn in dit verband volgens jou dan "ze"? Zijn dat de door jou eerder beschreven 'harde pooiers'? Of toch eerder 'reisagenten'?

Anoniem zei

Aan: @Puttana, 28 jan 2014, 7:17

Flutreactie. Zeer niet met je eens! Google: "Csak a szél!"

Aan: @fanmail, 28 januari 2014 15:25

Gedegen reactie. Mijn complimenten. Zeer met je eens!

Puttana zei

Anoniem 28 januari 2014 16:17, gaat die dramafilm over lieve, onschuldige, guitige, zigeunertjes die door gemene Hongaren worden vermoord laten zien dat de gewone Hongaren evenveel kutzooi veroorzaken als die zigeuners die de hele tijd in de spotlight staan? De Hongaren worden momenteel met de zigeuners over een kam geschoren. Die culturen zijn heel verschillend. Maar jij vindt dat wel terecht?

Vanna zei

gegarandeerd inkomen v 82 euro per dag? teken ik wel voor hoor. het is geen vetpot meer.

Anoniem zei

Puttana, ik zou met jou weleens een kop koffie willen drinken. Niet dat er er dan uitkomen, maar misschien kan ik dan een zaadje van begrip bij je planten.

In de tweede Wereldoorlog hebben wij, jij en ik, onze ouders, Duitsland, maar ook de Nederlanders en de Hongaren en vele andere nationaliteiten, 500.000 tot 2 miljoen zigeuners vermoord. (We weten geeneens hoeveel). Één land heeft een bijzondere opstelling gehad. Bulgarije! In Bulgarije is het niet gelukt zigeuners af te voeren richting de concentratiekampen. Hulde aan Bulgarije!

Maar beste Puttana dit is een off topic onderwerp.
Ik vind dat we deze discussie moeten beëindigen.

Reageer evt nog een keer, als je wat kwijt wil, ik zal er niet meer op reageren maar het wel lezen.

De culturen zijn inderdaad verschillend, maar elk in hun essentie erg mooi. Helaas botsen ze nog wat.

Ik begrijp je dachtengang wel, maar het is een gedachtengang die alleen maar tot wederzijdse haat en uiteindelijk moorden leidt of kan leiden. It happens once, it can happen again (holocaust memorial Berlijn).

Je bent een slimme meid, lees wat boeken, bekijk films, verdiep je in de tweede wo. en het onderwerp: rroma, sinti, zigeuners, gypsy, jipsi, cygany, tsigani om wat tags te noemen. Ik wens je sterkte en nog meer wijsheid toe.

Anoniem zei

Keistrak stukje Zonares!

fanmail zei

@Vanna: bedankt voor je antwoord. Ik schrik er wel van.

@Anoniem: bedankt voor je compliment en instemming. Wat jouw verdere bijdrage betreft: Ik houd er ook niet van als er generaliserende opmerkingen over bevolkingsgroepen gemaakt worden. Maar ik wil er ook tegen protesteren dat je kennelijk iedereen die leefde tijdens WOII verantwoordelijk houdt voor de massamoord van de nazi's. Dat lijkt me onterecht. Slechts een minderheid collaboreerde.

Anoniem zei

@anoniem 30 jan 2014

Ik leefde niet tijdens WOII toch voel ik me plaatsvervangend (een beetje) verantwoordelijk tot de zigeuners hun mi terechte excuses etc hebben ontvangen. Zo zit ik erin. Je hebt gelijk iedereen moet zelf uitmaken hoe hij of zij zich daarbij voelt.

Dank voor je toevoeging! Je hebt een punt. Ik weet het ook niet. Maar er moet veel onvrede bij zigeuners zitten over dit onderwerp. Ik heb 2 jonge gypsy prostituees (2e generatie) ontmoet die het bezighoud en die dus ook WO2 niet hebben meegemaakt.

Off topic reactie en dus de laatste van mij op jou (en anderen) hierover.

Anoniem zei

Eigenlijk zou ik meer volledige verhalen verteld door prostituees willen lezen.

Hoe komen ze erin, wanneer, hoe oud waren ze, waar hebben ze gewerkt,
Wat is er gebeurt in de tijd;
Wat is fijn wat is niet fijn,
Welke problemen lopen ze tegen op,
Van praktische aard,
maar ook die van emotionele aard,
Maar ook de overstap van prostitutie naar een ander beroep, is dat moeilijk geweest of niet en waarom, wat werkte en wat werkte niet om over te stappen naar ander werk. Had je later nog problematiek door de 'sekswerk-periode' of niet, zo ja welke.
Wat zijn de grootste irritaties,
Wat is er wel oke aan,
Wat zou beter kunnen ....
Heb je tips voor anderen ........
Etc etc, usw usw, enz. enz.

Wat dat betreft zijn dit soort blogs, van zondares (volgens mij nog steeds veruit de beste) maar ook van anderen zeer waardevol! Daarmee vallen samen met alle andere informatie op internet veel puzzelstukjes in elkaar.

Anoniem zei

De misleiding zit hem ook niet in het feit dat die dames niet zouden weten wat zij hier in Nederland komen doen. De misleiding zit hem vooral in de (vaak niet vooraf afgesproken) bedragen die er betaald moeten worden voor bemiddeling, papierwerk enz... Deze kosten blijken hier in Nederland vele malen hoger te liggen dan het bedrag wat het bemiddelingsbureau van te voren bij de dames bekend maakt. De inkomsten genoemd in de advertentie worden gehaald alleen wordt er niet bijverteld dat 2/3e of meer daar wel weer van uitgegeven moet worden PER MAAND aan kosten voor bemiddeling! DAt is de misleiding, dus niet zozeer dat ze niet zouden weten dat ze hier in de erotische business belandden..

Maar zondares maakt weer mooi gebruik van de domheid van het volk om te uitten dat er niets misleidt wordt wat de werkzaamheden betreft, maar goed uitleggen waar de misleiding em precies wel in zit wordt natuurlijk achterwege gelaten..

Zou ik ook doen om de prostitutie in een positief daglicht te willen blijven stellen..

Zondares zei

Anoniem 27 januari 2014 15:48, interessant dat je die Roma aanstipt. Daar komt namelijk ook nog een stukje over, maar dan omdat ik dat vaak wel twijfelachtig vind.

Anoniem 28 januari 2014 00:34, je moet het niet nog ingewikkelder maken dan het is. Want wat maak je bijvoorbeeld van een heel gewelddadige pooier, die toch niet dwingt? Die zijn er ook. Hoe ga je die noemen?

Fanmail, Matroesjka's krijgt nog een eigen stukje. En die "ze" zijn hun smokkelaars en exploitanten.

Vanna, in welke soort werk jij?

Anoniem 31 januari 2014 04:36, waren er maar meer hoerenblogs! Ik zou graag niet meer de enige zijn die schrijft zoals ik schrijf.

SweetMizzy 6 februari 2014 22:57, die verhalen ken ik wel, en heb ik eerder ookwel beschreven. Ze zijn niet zo algemeen als mensen denken. En ik ben heel duidelijk geweest waar dit stukje over gaat. Dus waarom ga je op iets anders in?Anoniem zei

Zondares,

Je reageert op 10 feb 2014 op mijn reactie van 27 jan 2014 15:48.

De hoerenwereld is zeer divers en ongrijpbaar;
De Rromwereld is zeer divers en ongrijpbaar;
Ik ben zeer benieuwd naar je Rrom-hoer opvattingen.

Complex en interessant onderwerp!Anoniem zei

Zondares,

Je reageert op 10 feb 2014 op mijn reactie van 28 jan 2014 00:34 ('Het indelen van pooiers, loverboys, lovergirls, slachtoffers, soorten dwang, etc in codes om zo meer duidelijkheid te creëeren in toe te passen hulpverlening, strafmaat etc")

Wil je, 'een heel gewelddadige pooier, die toch niet dwingt', kunnen indelen, zal je toch eerst combinaties moeten gaan laten beschrijven door die mensen die hier kennis over hebben. Ook zal je alle gebruikte gradaties van bijvoorbeeld 'dwang' en 'geweld' moeten definiëren. Of daar (soms) overlap in zit? Dat bedoel je waarschijnlijk. Ik weet het niet. Zo ja dan moet je nauwkeuriger definiëren met misschien andere woorden ...? Maar alleen als de praktijk daar om vraagt. Ik hoop dat ik duidelijk ben.

Wat ik eigenlijk aangeef....het lijkt me een idee om de differentiaties die je aangeeft in coderingen te gaan gieten. In serieuze grondige media artikelen zullen dan de codes gaan komen (voorafgegaan door een serieus feitenonderzoek). En dat remt dan misschien een beetje die cliché-verhalen in de media waar wij ons aan ergeren.

Maar waarschijnlijk ben ik te optimistisch. (-:

Nb: ik kan me overigens niet zo veel voorstellen bij een heel gewelddadige pooier die toch niet dwingt, maar je zal daar vast een gedachte bij hebben. Geweld en dwang zijn ook ruime niet zeer concrete begrippen waar éénieder andere beelden bij heeft.

(deze en vorige anoniem zijn overigens dezelfde persoon)