donderdag 5 januari 2012

Zorgen over het nieuws

Weer een stukje op donderdag, gewoon als extraatje. Ik moet weer even wat van me afschrijven, en daar heb ik dit blog toch voor begonnen. Ja, dit wordt weer een zeikstukje.

Ik heb de documentaire van Holland Doc op 29 december bekeken. Die heette Code Rood, Meisjeshandel. Ik wou daar maandag mijn stukje over schrijven, maar dat ga ik maar niet doen. Om een goed stukje te schrijven, moet ik het nog een keertje zien, terwijl ik aantekeningen maak, om zeker te weten dat ik geen onzin schrijf. Dat vind ik belangrijk, het moet onderbouwd zijn.

Dat kan dus niet. Want alles van de publieke omroep komt op uitzending-gemist, maar dit niet. Vanwege veiligheid, zeggen ze. Ik vind dat niet geloofwaardig. Want het is wel op TV geweest! En op de website staat nog steeds het portret van het meisje dat het hardst aangepakt was door haar loverboy. Dat doe je niet als je je echt zorgen maakt over veiligheid. Of over hoe dat meisje verder moet met haar leven.

Ik wil er wel wat over kwijt, zonder dat ik nu dan precies kan nagaan wat er werd gezegd. Ik moet het maar met mijn geheugen doen. Ik ben daar niet blij mee, want straks heb ik het niet goed onthouden, en dan denken mensen dat ik dom ben, of een leugenares. Daar zie ik wel erg tegenop. Maar het alternatief is om niets te hebben gezegd, en dat kan ik ook niet verdragen.

Het programma begon met een tekst in beeld dat alles wat in de docu wordt gezegd door de Nationale Recherche is gecontroleerd en waar is. Dat vond ik nogal wat. Ik geloof die meisjes wel, maar ze zijn in die situatie gekomen omdat ze niet zagen wat er met ze gebeurde. Is het dan wel verstandig om te denken dat ze helemaal goedzitten met de dingen die ze zien, en hoe ze die zien? Want hoe gaat de recherche dat dan na? Als het gaat zoals in de documentaire wordt geshowd, is het niet geloofwaardig.

En ergens denk ik, dat er beter had kunnen staan: "De verhalen van de meisjes worden grif geloofd door de rechercheur die we hier interviewen." Want die man hebben we eerder gezien, dat is Henk Werson, die ook het verhaal van Maria Mosterd grif onderschreef, ook al kon dat indianenverhaal door een burger (Peter R de Vries ìs een burger, zonder de recherche-middelen die Werson heeft) kon worden doorgeprikt. Kijk hier maar naar een eerder optreden van die vent.

Ik leefde mee met de meisjes, en ik denk dat heel Nederland dat wel deed. Je zag het verdriet en de spijt. Ik had ze graag zelf getroost, en ik denk iedereen die keek wel. Deze meisjes waren op een kwetsbare tijd in hun leven door iemand uitgebuit en gedwongen. Dat is erg. Ze waren jong en kwetsbaar, en iemand die daar misbruik van maakt hoort in de gevangenis.

Als het alleen een programma was geweest over die meisjes, had ik het mooi, ontroerend, verdrietig, krachtig, eerlijk, en indrukwekkend gevonden. Maar het ging maar een stukje over wat de meisjes te vertellen hadden. We hoorden namelijk ook veel van een man van de politie, die een soort van spil is in de mensenhandel aanpak. Dat vond ik een rare vent. In het begin leek hij heel redelijk, hij gaf bijvoorbeeld toe dat de cijfers fantasiecijfers zijn. Maar later gebruikt hij die cijfers netzogoed om het argument te maken dat hij meer bevoegdheden moet hebben.

En ik heb meteen Bouche gebeld over die bevoegdheden, want ik was erg verbaasd. Hij zei namelijk dat ze zonder aangifte mensenhandelaren niet op kunnen pakken, en dat was volgens mij niet waar. Bouche heeft het opgezocht, en volgens haar kan je inderdaad gewoon "ambtshalve" als agent beslissen om iemand op te pakken voor mensenhandel. Volgens Bouche moet hij dat weten, en gaat het hem erom dat ze zonder verklaringen of bewijs mogen gaan vervolgen, gewoon op zijn gevoel. Want nu is het vaak zo dat de hoer en de exploitant allebei niets ervan moeten hebben, maar de politie het wèl mensenhandel vindt, en dus het wil kunnen aanpakken.

Dat is zoiets wat ik graag zou terugkijken, want dat vind ik nogal wat. Het werd wel weer bevestigd toen we zagen dat hij een rollenspel met andere politieagenten deed, waarbij hij ze leerde om de getuige of het slachtoffer niet alles uit te laten spreken, maar hun eigen invulling te geven. Ik zat toen heel erg begrijpend te kijken, want dan snap je wel opeens waar die indianenverhalen vandaan komen.

De interviewster had me ook al heel snel boos. Ze klonk zo lief, maar wat ze zei! Ik was helemaal met haar meegeweest als ze het had gehouden bij hoe die meisjes waren misbruikt en gedwongen door hun loverboys. Dat is wat er is gebeurd met die meisjes, waardoor ze zo in de moeilijkheden zitten. Maar dat deed ze niet, ze ging een paar stapjes verder.

Ze vroeg aan de meisjes hoe het nou was om zoiets èrgs als prostitutie te doen. Ze had een stukje gesprek waarin ze aangaf dat het meisje wel moest begrijpen dat het niet haar schuld was dat ze zoiets èrgs had gedaan. Het meisje huilde, want ze voelde zich schuldig. Dàt was erg. Is het natrappen, of is het het meisje nog eens inpeperen dat wat ze deed voor haar jongen niet maatschappelijk geaccepteerd is, is het om haar zich extra slachtoffer te laten voelen, had ze nog wat extra traantjes op TV nodig, of is het echt vriendelijk bedoeld? Maar hoe kan je dat vriendelijk vinden?

Ik ben natuurlijk extra kritisch over programma's die voorlichting zeggen te geven over prostitutie, maar deze vond ik wel erg wrang. Ik blijf ook niet ongeraakt door de arme meisjes in dit programma, maar die mensen die verder aan het woord komen vind ik afschuwelijk. Ze willen nog méér heksenjagen in dit land, niet te geloven! Ik voelde dat die meisjes voor hun karretje waren gespannen. Ze kwamen herkenbaar in beeld, want dan kan je de traantjes zien. Dan kan je ook wel zien hoeveel er aan hun toekomst werd gedacht.

Achteraf was er tijd voor de minister om zijn reactie op de documentaire te geven. Dat zie je anders nooit, ga maar na. Hij gebruikte het als reclametijd voor zichzelf en zijn wet registratie prostitutie. Is het echt wel toevallig dat dit zo gebeurt terwijl de Eerste Kamer kritische vragen heeft gesteld over de wet? Of is dit netzoals bij de discussies in de tweede kamer, waar werd gezegd dat het zó erg is met de prostitutie, dat we nú iets moeten doen, ook al is het verkeerd?

Iedereen ziet alleen de arme meisjes, en de politie die graag wil helpen, maar niet genoeg wettelijke macht heeft. Dat is omdat ze de achtergrond niet weten, en dat beeld wordt expres zo gehouden. De politie heeft voor zaken zoals met die meisjes heel veel bevoegdheden, en ze kunnen prima wat doen. Dat doen ze zelfs ook, als er maar prostitutie bijzit. Want drugsrunnen vinden ze nog nietzo erg , maar prostitutie is erger.

Die bevoegdheden willen ze vooral hebben om de mondige meisjes uit het buitenland uit hun kasten te kunnen trekken. Die hebben nu ongure pooiers omdat ze die nodig hebben in Nederland, voor de organisatie en voor de werkruimte, en dat komt weer door de repressieve regeltjes. Die meisjes doen zaken met die mensen, maar ookal is de relatie scheef en schimmig, ze willen het wèl. En de politie wil de exploitanten op kunnen pakken, en de meisjes in de opvangcircuits stoppen. Ook al heeft niemand daar wat aan.

En wie me niet geloofd, moet maar zelf gaan kijken naar wat ze allemaal mogen.

Het is niet het enige wat er gebeurt, er komt ook vanalles in het nieuws over de prostitutie. Als ik overal op moest reageren was ik de hele dag bezig, en dat was dan vooral herhalen. Maar af en toe moet ik wel wat kwijt.

In Den Haag was er bijna een jaar geleden een grote politie-razzia op de Doubletstraat. Daarbij hebben ze bot gevangen, maar ondanks dat vond Den Haag dat een geweldig succes. En nu praten ze in de gemeenteraad over het opdoeken van de hele prostitutiestraat. Zogenaamd "omdat het mensenhandel en criminaliteit aantrekt." Dat is onzin natuurlijk, het overheidsbeleid is wat tot criminaliteit en mensenhandel leidt. Maar dat wordt niet opgedoekt. Het is alleen nog niet legaal om de mensen hun business af te pakken, dus Den Haag is nog aan het kijken hoe ze toch hun zin kunnen krijgen.

Er wordt gepraat over Mart Smeets, dat die weleens naar de hoeren kon gaan. Dat is kennelijk iets om in de krant te zetten, en dat vind ik eigenlijk heel kinderachtig. Veel mannen gaan naar de hoeren, en BN'ers zijn ook gewoon mannen. Hij moet alleen aan de schandpaal omdat mensen hem kennen, erg kinderachtig. Laat de mensen toch. Ik vind het goed van de meiden dat ze niet voor de bijl gaan voor de journalisten, en netjes discreet blijven.

Elke paar dagen is er wel nieuws over mensenhandelzaken, vooral hongaren en roemenen. Wat er dan precies aan de hand is vertellen ze niet, en dat is niet zomaar. Als er een moord is, krijg je wel details te horen zo gauw als dat kan vanwege het onderzoek. Maar niet bij mensenhandel, want dan is mensenhandel en prostitutie wel genoeg uitleg, geloof ik! Ik denk dan altijd meteen aan die technische dingen bij mensenhandel, zoals dat ze uit het buitenland komen en het dan automatisch mensenhandel is. [Het is niet onmiddellijk mensenhandel bij buitenlandse mensen. Je moet wel specifiek blijven. Het gaat om werving of aantrekken van personen voor prostitutie in een ander land dan waar de prostitutie plaats zou vinden. In de media wordt dat gemakshalve geconfleerd met gedwongen prostitutie, en dat schaadt de beeldvorming. Dat is net anders dan wat hier staat. Corrigeer dat even alsjeblieft. - B]

Verder wordt het steeds grootschaliger in de clubs en ramen, de kleine plekjes verdwijnen. Dat komt door de regeldruk die steeds zwaarder wordt gemaakt. Daar kan ik over meepraten, gelukkig is mijn omzet genoeg voor een geldmannetje. Je gaat eraanonderdoor als je het zelf moet doen. Zo wordt er steeds meer macht verzameld door de grote exploitanten. Werken zonder voor een grote baas of bij een grote ramenhouder te werken wordt steeds moeilijker. Dat heeft de regering graag, ze werken er al jaren naartoe. Zo zijn we makkelijker onder druk te zetten. Alles wat de prostitutie vervelender maakt vinden ze goed.

Volgens het stadsdeel: "Als gemeente heb je minder gesprekspartners, dus je kunt beter afspraken maken. Maar inderdaad krijgen de dames ook minder keuzevrijheid. Of dat slecht is, of misschien wel goed, zullen we moeten afwachten."

Er komt ook veel in de krant over malaise in de business. Ik zie dat wel, maar ik heb er zelf niet zo'n last van. Mijn agenda is vol, vooral vaste klanten maar ook aanloop. De verhalen, dat het door de crisis komt, die geloof ik niet zo. Het gaat al een poosje zo, mensen hebben echt niet zoveel minder te besteden. Bovendien, de mannen bezuinigen niet graag op seks.

Ik hoor heel andere dingen. Er zijn mannen die niet meer naar de ramen durven na die grote oppakronde in de Doubletstraat. Er zijn er ook wel die vertellen dat ze de prostitutie niet meer zo leuk vinden als er zo'n zweem van misbruik overheen hangt. Door die zweem krijg je ook juist de pingelaars en de uitpersers, want die krijgen er de indruk van dat je kwetsbaar bent, en dat vinden ze geil. Daar schrijf ik nog wel een keer een stukje over.

Maar ik werk nog op mijn prijs, zonder anaal, alles veilig, en ik heb nèrgens last van. Een goeie reputatie heb ik wel, dat helpt. Ik heb ook geen stortvloed van kwartiertjes werk, zoals achter de ramen. Vijf op een dag is al veel voor mij, en dat krijg ik wel voorelkaar. Dat komt van hard werken en bijna alle uren beschikbaar zijn. Professioneel werken is wel een must, anders was ik er ook wel aan onderdoorgegaan. Tips zijn minder geworden, maar ik krijg ze nog steeds wel.

En dat het niet altijd druk is, is ook vaker zo geweest. Er is even een opleving geweest toen Zuzana zo schandalig werd aangepakt, omdat het hoge segment toen opeens was uitgekleed. Nu hoor je de high class escort bedrijven wel klagen, want die meisjes die vroeger via Zuzana kwamen gaan ook niet op hun mooie handjes zitten. Als je maar even wacht vinden ze wel manieren om aan het werk te gaan.

De verdwijnende kleine bedrijfjes gaan veel vaker onderuit door slecht beheer, of problemen met de overheid, dan doordat de klanten niet komen. Als ik met de klanten praat, hoor ik genoeg dat ze echt op zoek zijn naar kwaliteit, en daarvoor willen ze best wat betalen. Als je probeert om gewoon omzet te halen zonder er ècht iets voor terug te geven, zoeken ze het wel ergens anders. En veel escortbedrijven doen helemaal niet aan selectie. Kom maar met je portfolio en je staat op de site. Dan krijg je geen kwaliteit. De meisjes uit het oosten worden tenminste ingewerkt.

Ook die onzin over internet, alsof porno de prostitutie kan verdringen. Porno is iets anders dan seks, de enige schade die je ervan hebt is doordat porno masturberen helpt, en masturberen is slecht voor de libido. Maar prostitutie is zèlf èchte seks hebben met een vrouw die er wat van kan, en dat zal nooit helemaal doodbloeden, ook al is het nog zo guur met de overheid, en ook al is er nog zoveel crisis.

11 opmerkingen:

Pake Jeep zei

Je bent wie je bent en als jij daar tevreden mee bent, dan moet ieder ander zwijgen.
Ja het is een etterende puist, die mensenhandel, maar die handel zie je ook bij de gelukzoekers, op weg naar een beter bestaan. Ook die vallen in handen van louche figuren die er zwaar geld aan verdienen.
Of jij je er druk over maakt, dat interesseert die lover boys geen moer en ook de politie heeft er maling aan. Maar het is wel goed, dat je de buitenwereld van informatie voorziet over hoe de zaken er werkelijk voor staan.
Ga er vooral mee door.

Anoniem zei

tl;dr

Erik zei

Alles wat je op de TV ziet is per defenitie onbetrouwbaar. Op z'n best is het onvolledig, maar vaak is het pure propaganda. helaas gelooft de meerderheid alles wat ze voorgeschoteld krijgen.
Het is heel goed dat jij een tegengeluid laat horen, ga er vooral mee door.

Anoniem zei

Nuttig overzicht, Zondares. Dat zet het nieuws wel in een ander licht.

Anoniem zei

Ziek, hoe jij probeert om een lot erger dan de dood te bagatelliseren. Ik hoop dat jij ooit ook zo terecht komt. Net goed.

Anoniem zei

Wat een onzin dat het niet via uitzending gemist is te zien. Het is wel te Dl-en via torrents (bv utorrent, al wordt is IP wel te volgen ivm privacy) icm de link: http://thepiratebay.org/torrent/6929838/3Doc.Code.Rood.Meisjeshandel.NL.XViD-SHOWGEMiST

Zondares maar goed dat je het hier van je af kunt zetten en luchten, want anders merken je klanten de frustratie nog eens. Probeer het van je af te zetten =)

Leestip: Fucking Berlin - Sonia Rossi
Hoe een studente wiskunde in de wereld van de massagesalons en prostitutie terecht komt. Niet glamoureus, maar wel heel openhartig.

Donkey zei

Zondares, je stukje is nog niet af! Er staak nog een stukje commentaar bij van ene 'B':

[Het is niet onmiddellijk mensenhandel bij buitenlandse mensen. Je moet wel specifiek blijven. Het gaat om werving of aantrekken van personen voor prostitutie in een ander land dan waar de prostitutie plaats zou vinden. In de media wordt dat gemakshalve geconfleerd met gedwongen prostitutie, en dat schaadt de beeldvorming. Dat is net anders dan wat hier staat. Corrigeer dat even alsjeblieft. - B]

Anoniem zei

Maria Mosterd heeft nooit aangifte gedaan tegen haar "loverboy". Daardoor kon die rechercheur het niet onderzoeken. En het is heel erg dat dit gebeurt en goed dat het aan de kaart gebracht wordt, maar sommige mensen zijn weer zo egoïstisch dat zoiets niet op TV mag komen om bezorgde moeders te waarschuwen alleen omdat ze dan misschien een extra controle krijgen.

knuffelbeertje zei

Ik snapte ook al de opmerking niet van zondares dat werven voor hoererij hetzelfde is als mensenhandel. Maar Bouche schrijft dat het werven in het buitenland moet gebeuren. Duidelijk!

ex-hoofdagent zei

Ik ga de collega's niet afvallen, maar het is helaas zo dat in het huidige politieke klimaat sommige mensen op posities komen die ze misschien beter aan evenwichtigere personen konden geven.

Meneer Werson is een integere man, en ik steek mijn hand voor hem in het vuur, maar hij is erin gekomen met een bepaald beeld, en met hoe het nu gaat zal hij daar ook niets aan hoeven veranderen.

Er is een stuk minder mis met het wereldje dan je in de media ziet, maar om daar achter te komen moet je vooral veel surveilleren, en dat betekent praten, praten, praten met de meisjes. Alle meisjes, dus niet alleen de aangeefsters. Anders hou je geen contact met de werkelijkheid.

Co Jansen zei

"om zoiets èrgs als prostitutie te doen": Daarmee veroordeelt ze alle prostituee's en kotst ze uit, daar kun je niet zwaar genoeg het accent op leggen.
Co.