dinsdag 17 januari 2012

Henk Werson op Pauw en Witteman

Schitterende verhalen, noemde Witteman het. En daar kopen mensen het boekje voor. Lekker spannend lezen over hoe zielige meisjes geneukt worden tegen hun wil. Lezen over martelingen, zoals een gedramatiseerd stukje audio/video waar een vrouw word gedreigd met haar tieten aan de muur te worden gespijkerd.

Zoals je wel kan zien aan de mensen aan tafel, speelt dat lekker in op de sensatie. Er word over gepraat alsof je een gruwelijke mishandeling die word ontdekt aan de hand van het afluisteren van een zware crimineel, die word gemonitord omdat er aanwijzingen zijn dat hij iemand gaat vermoorden, moet zien als iets normaals in de business. Het zal wel weer wakker schudden zijn.

Werson gaat cashen met zijn boekje. [EDIT: Het geld gaat blijkbaar niet naar hem, maar naar een stichting voor opvang van slachtoffers. Dat had ik dus niet moeten zeggen, maar ik wist het niet.]Ik vind het jammer. Hij is een man met authoriteit, want hij bekleed een hoge post, dus hij gaat heel serieus worden genomen. In plaats van dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt, en een genuanceerd beeld geeft, waarmee hij laat zien dat de prostitutie veel breder is, en zijn slachtoffers een kleine minderheid, laat hij de getallen van 70-80 procent gewoon over zich heenkomen.

Het beeld wat er gevormd gaat worden, is natuurlijk alleen de ergste excessen, en er word gedaan alsof dat normaal is. De harde interviewers Pauw en Witteman laten geen spoortje van kritiek zien, niet over de verhalen van Werson, en niet over de fantasievolle dingen die het CDA-vrouwtje aan tafel zegt.

De daders komen er licht vanaf, vind het CDA-vrouwtje aan tafel. Daar heeft het CDA kennelijk veel aan gedaan, ook al word niet duidelijk wat dat dan is, behalve dat het "prioriteit krijgt" dan. Dat die lichte straffen komen omdat er heel veel niet bewezen kan worden, en Justitie probeerd om te scoren met zaken die ze overtrokken hebben, dat komt niet over tafel.

De registratie is om er heel dichtbij te blijven zegt ze. We kunnen dan de hele tijd in onze nek worden gehijgd. Dat was dus iets waarvan werd gezworen in de Tweede Kamer dat het niet zou gaan gebeuren. De wet is nog niet door de Eerste Kamer heen, en het is al duidelijk dat het gewoon gelogen was.

Maar dan ontspoort ze helemaal. Want de wet gaat nog tegen meer dingen helpen. Gruwelijke voodoopraktijken, dat is ook ernstig. Registreren van prostituees gaat zelfs helpen tegen de misstanden in de tuinbouw. Ik verzin het niet, ze zegt het! Als het aan haar ligt, is het een begin. En ik maak me erg zorgen over wat dan de volgende stap zou moeten worden.

Werson is dus de ergste aan tafel niet. Ik vind dat hij verkeerd doet door zich zo te laten kennen, en geld te verdienen aan de sensatie. Na zijn pensioen kan ik het me nog voorstellen, maar nu praat hij namens de politie. Gaat hij netzohard gepakt worden als die twitterende politiemensen die veel nuttigere dingen naar buiten brengen? Nee, ik denk het niet. Misschien krijgt hij wel een lintje.

Maar ook hij komt over de brug met enge ideeën. Hij vind dat slachtoffers van mensenhandel "gediagnostiseerd" moeten worden. Wat houd dat dan in? Soms willen ze kennelijk dingen verdringen, en dissociëren, waardoor ze het verhaal dat hij wil horen er niet uitkomt. Ja, hij wil psychologen naar de meisjes laten kijken die dan verklaringen eruit gaan halen die ze niet zelf zeggen. Moet ik zeggen wat ik daarvan vind?

Die stemmingmakerij, ik word er letterlijk misselijk van. Werson moest beter weten. Hij heeft genoeg gezien, en hij heeft de verantwoordelijkheid om een realistisch perspectief te houden. Dat mag weleens beter vind ik. Ik zit hier aan de telefoon met Bouche, arme Bouche, die een leuke avond had tot ik belde. Maar soms heb ik niet genoeg aan mijn blog, en heb ik iemand nodig die me verteld dat ik niet de enige ben die het zo voelt.

Buitengewoon informatief, spannend en gruwelijk, maar niet zoals het slotwoord van Witteman bedoeld.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, duidelijk. Maar je schrijft nu wel van je af, dat kan je duidelijk zien. Iemand die je blog niet volgt, weet niet waarom je zo fel bent, als dit het eerste is wat ze zien denken ze dat je gek bent. Je zou wat meer uit kunnen leggen.

Anoniem zei

Ik begrijp je reactie compleet. Het is ook frustrerend en oneerlijk en onterecht, daar mag je best wel eens je zelfbeheersing over verliezen. Ik ken het, ik doe het ook nog wel eens.

Anoniem zei

Ben hier lang niet geweest. Maar nu ik bij toeval weer eens kom kijken, zie ik je beste stuk ooit. Compliment dame.

Anoniem zei

vindt het vrouwtje is met d-t aan het end, net als loopt het vrouwtje een t heeft: de regel is stam plus t.

Anoniem zei

Ik had het programma al gezien, en ik had er best een goede indruk van. Ik dacht dat het een juiste manier van zien was. Toen ik ging zoeken naar de personen in de aflevering kwam ik op jouw site terecht, en na het lezen heb ik het programma nogf een keer bekeken. Er zit wat in, wat je zegt.

Anoniem zei

Zondares weet duidelijk niet wat het is om jarenlang onderdrukt en mishandeld te worden. Geestelijke hulp en een diagnose lijkt me bij dit soort gevallen zeer nuttig. Je ziet het ook bij kinderen die jarenlang misbruikt zijn, die zijn niet stabiel genoeg meer om zich normaal te kunnen uiten.

Het programma ging alleen over de problemen -die er wel degelijk zijn- en ik vond die man (die erg betrokken is bij zijn werkzaamheden en je merkt dat hij het echt met passie doet) erg goed over komen. Het is niet aan hem om een neutraal beeld voor de prostitutie te maken. Hij is geen politicus. Zijn taak is om de criminaliteit te benoemen en aan te pakken.

Esther zei

Henk Werson verdient geen geld aan deze uitgave (of "aan sensatie" zoals je het noemt): de verkoopopbrengsten komen volledig ten goede aan de organisatie Fier Fryslan. En je zou kunnen overwegen De Fatale Fuik eens te lezen, zodat je begrijpt waarom Henk Werson een diagnostisch centrum zo waardevol acht. Het stoort me mateloos dat prostitutie momenteel zo ongeveer gelijk gesteld wordt aan mensenhandel, maar door iemand die zich al 15 jaar zo inzet tegen mensenhandel, te verwijten niet te nuanceren, getuig je zelf van bijzonder weinig gevoel voor nuance.

Zondares zei

Okee, dat vind ik wel belangrijk genoeg om te corrigeren. Maar ik vind dat de rest van mijn stukje nog steeds klopt.

Ik ga het boekje nog weleens lezen, maar ik heb al zoveel van die dingen gelezen.

En mijn oordeel over het programma, en het nivo van de journalistiek erin, blijft natuurlijk gewoon hetzelfde.

Anoniem zei

http://www.bureaudehelling.nl/artikel/immoreel-moralisme

Anoniem zei

Verdomme zondares, het is al moeilijk genoeg om hatelijk over je te doen, en nou ga je ook nog redelijk reageren!

Co Jansen zei

Aan Esther,
"dat prostitutie momenteel zo ongeveer gelijk gesteld wordt aan mensenhandel": Nee hoor, ze denken niet meer aan mensenhandel, alleen aan prostitutievernietiging, die kunnen zich niet verdedigen.
Co.

Anoniem zei

Dit stuk geeft duidelijk aan dat de schrijver(ster), een journalist is en geen prostituee.