woensdag 3 mei 2017

Uithoorn, Argos, Wagenaar en een lintje

Al het nieuws bijhouden doe ik al een hele tijd niet meer. Het is teveel, en mijn lezers vinden het maar niets. Maar dit blogje is mijn uitlaatklep, dus als ik het niet meer inhou komt er toch een nieuwsstukje tussendoor. Het is dus een stukje over een paar dingen waar ik wat over kwijtwil, en het is geen overzicht van alles. Ik wil nieteens zeggen dat het ook echt het belangrijkste is van wat er in het nieuws is gebeurd.

Uithoorn
Dit is geen groot nieuws. Dit is geen nieuwe wet die doorgedrukt gaat worden, dit is niet een hele hoerenbuurt die verboden wordt door een gemeente, dit is eigenlijk iets kleins wat meestal alleen in de achtergrond gebeurt. Een vrouw is betrapt op sekswerken vanuit een huis, en ze wordt dus op straat gezet, want we noemen dat illegaal ookal is het eigenlijk nog niet verboden. De buurt krijgt dat te horen, en wordt agressief Het ging deze keer alleen verder dan normaal.

Er is een stijgende lijn in hoe vijandig buurten zijn als ze van je werk horen. Dat komt vooral doordat de media steeds heftiger ophetzen, en ik mag eigenlijk blij zijn dat mijn eigen ervaring met dit soort toestanden zo lang geleden is. Ik was heel naïef, en toen was geweld tegen hoeren nog niet zo geaccepteerd. Het stigma maakt van mensen monsters.

Het heeft me eventjes gekost om genoeg informatie voor een stukje te verzamelen, maar gelukkig heb ik een fijn netwerk. De vrouw in kwestie ken ik niet, en ik weet niet of ze dat wel wil. Als ze wil kan ze me mailen, maar ik denk dat ze liefst helemaal uit de spotlight blijft. Gelukkig kom je via via genoeg dingen tegen, vooral als collegaatjes klanten hebben die bij de nooddiensten daar werken.

In Uithoorn staat de Gasperiflat. Galerijhoogbouw, waar op de onderste verdieping aan het eindje een flat was die werd verhuurd aan een hoer. Ze werkte al lange tijd. Degene die me erover vertelde wil niet dat ik vertel hoe lang, maar het was bestwel even, vele maanden. Dat ging natuurlijk heel lang goed, want niemand hoeft te merken dat je hoert. Klanten glippen naar binnen, en sluipen weer naar buiten.

Dat veranderde toen de politie op websites ging stropen naar advertenties, en een nepafspraak maakten om te komen controleren. Bij de politieoverval konden ze niets vinden wat illegaal was, maar ze hebben wel bij de buren gepolst of die misschien met iets konden komen waardoor ze de hoer aan konden pakken. Zo komen de buren er dus achter dat ze hoer is, en dan begint de ellende.

Ik krijg verschillende dingen te horen over de meid die daar werkte. Soms is ze de bewoonster, soms is ze dat niet, soms gaat het om twee meiden die daar werkten, soms is het een meid die daar werkte en de vriendin die haar kwam helpen verhuizen, ik krijg er niet uit wat nou waar is. Ik denk niet dat het er echt toe doet, want het toneeltje zou zich niet anders hebben afgespeeld.

Ze werd getreiterd en veracht door de buren, en de gemeente besliste daarnaast ooknog dat ze uit huis gezet moest worden. Ze kan danwel niet strafrechtelijk worden aangepakt, maar er zijn speciale trajekten om hoeren makkelijk en zonder reden of bescherming uit hun huis te gooien. Ze moest weg, en de woning moest worden dichtgetimmerd alsof neuken voor geld een huis onbewoonbaar maakt. Alsof sekswerk atoomafval is.

De vrouw moest weg, en zo kwam het ervan dat ze op een dag een verhuiswagen voor had staan, en haar spulletjes uit haar plekje moest halen. Maar zoals je heel vaak ziet, de buurt wordt dan extra vijandig. Het lijkt te zijn dat ze niet willen dat de hoer "er zo makkelijk mee wegkomt" door te verhuizen of te vluchten. Er ontstond een meute, en dat is echt gevaarlijk, want dan hitsen mensen elkaar op.

Van haar weet ik niet wat er is gebeurd, want ik heb geen contact met haar. De hulpdiensten komen ook pas als het helemaal uit de hand gelopen is, en de filmpjes beginnen ook pas als de telefoons tevoorschijn komen als mensen ontdekken dat er al iets bezig is. Maar als je genoeg puzzelstukjes bijelkaar hebt wordt het gewoon heel duidelijk, ookal kan ik natuurlijk niet zeggen dat ik de waarheid in pacht heb.

Bij het verhuizen sloeg de vlam in de pan. De meute begon te slaan met stokken, en te gooien met bakstenen van de bouwplaats even ernaast. En ze is neergestoken. Daarvoor moest er behalve de ambulance ook een Lifeliner komen, een reddingshelikopter met noodartsen erin. Zelfs toen anderhalf jaar eerder in dezelfde flat een politieman werd neergestoken, en zijn partner de steker neerschoot, hadden ze genoeg aan ambulances.

In het midden de twee vrouwen die zich aan elkaar vastklampen, linksboven de buurtbewoners die zich met stenen verdedigen tegen dat agressieve gedrag.

Ze leeft kennelijk nog. Dat is een geluk bij een ongeluk. De politie kwam ook om de situatie neer te slaan, en als je weet hoe onwillig de politie meestal is om hoeren te helpen, voelt dat als een opluchting. Er kwam ook goed op gang dat er medische noodhulp voor haar werd gebeld, dus er zijn ook daar nog wel mensen met een geweten. Maar als je hoopt dat mensen nu geschrokken zijn van waar al die hoerenhaat in de overheid en de media toe leidt, dan word je toch teleurgesteld.

Als ik zie wat de media publiceren over dit kleine drama, dan zakt mijn hart in mijn schoenen. Bijna allemaal melden ze dat het ging om een "vechtpartij" alsof twee groepen met elkaar gingen vechten, inplaatsvan één groep die zich op een meisje werpt. En dat het "uit de hand liep" alsof met een grote groep stenen gooien, met stokken slaan en met messen steken normaal is en onverwacht zo erg uitpakte.

Inplaatsvan te kijken naar de haat tegen hoeren die erachter zit, wordt er gesust dat het gebeurde vanwege de "frustratie" die "opgebouwd" was. De gemeente en politie wassen hun handen in onschuld, ookal hebben zij juist die meid tot verhuizen gedwongen. De verhaaltjes van buurtbewoners over verkeerd aanbellende klanten in het holst van de nacht worden als het Evangelie geloofd. Ookal is dat soort verhaaltjes allemaal pure onzin.

Volgens buurtbewoners heeft de vrouw de gewapende meute aangevallen met pepperspray. Ze zou ook gespuugd hebben, en geschreeuwd. Daarbij werd een buurtbewoner in zijn gezicht gepepperd, en raakte daarbij gewond. Die werd dus boos, en ging dus slaan met een stok. Die had hij zomaar bij zich, lijkt het dus wel. En daarna ging de hele meute los op haar, en we weten hoe dat afliep. Die domme gewelddadige hoeren toch, die gewapende bendes gaan dwingen zich te verdedigen.

Uit mijn via-via kontakt met de nooddiensten hoor ik dat ze maar één iemand met pepperspray in zijn mik hebben geholpen, en die kwam van de politie toen hij niet wou stoppen met geweld. Op deze site zie je hoe hij ingerekend wordt. Dat is via het fluistercircuit, ik kan niet zeker weten of dat klopt, ookal ligt het niet echt voor de hand dat zij zelf de kans kreeg om wat te doen met een spray. Het is griezelig hoe dicht ze bij de dood kwam. En dat kan iedereen in de illegaliteit overkomen, vroeger of later. En dit is toch niet abnormaal genoeg dat de krant er kwaad van spreekt.

Het is gewoon een relletje. Niets bijzonders, gewoon even leuk kijken naar een telefoonfilmpje van een vechtpartij, lekker spannend, even genieten. En volgens sommige nieuwsbronnen komt het dóór illegale prostitutie. Alsof neuken voor je geld zonderdat je een vergunning van de gemeente hebt, er "nou eenmaal" toe leidt dat je met stokken geslagen, neergestoken en met stenen gegooid wordt. Het hoort kennelijk weereens bij elkaar.

Argos
Er bestaat nog journalistiek in Nederland. En als voorbeeld heb ik de uitzending van Argos over het Zandpad in Utrecht. Niet een herhaling van hun eerdere stuk, een nieuw stuk. Ze kijken wat er nou intussen gebeurd is in Utrecht, en ze laten sekswerkers zelf aan het woord. Dat kan ik waarderen. Je kan het hier terugluisteren, het is danwel een radioprogramma, maar ik vind de plaatjes van het Zandpad die je op Youtube erbijkrijgt wel een fijne achtergrond.


Wagenaar
Ik heb op mijn blogje wel vaker geschreven over Hendrik Wagenaar, die echt onderzoek doet naar de prostitutie in Nederland. Ik weet niet of ik het overàl met hem eens ben, maar wat hij in zijn nieuwste onderzoek allemaal vastgesteld heeft is balsem voor mijn ziel. Hij is zo lekker neutraal, en hij legt zo netjes en beleefd zijn vingers op een paar hele zere plekken in het gedoe over hoe de overheid met sekswerk omgaat. Kijk ook de andere filmpjes op dit kanaal!


Mariska Majoor
Mariska heeft een hele zware tijd achter de rug, maar ze blijft doorzetten. En eindelijk krijgt ze wat erkenning, want ze heeft een lintje gekregen bij de lintjesregen! Ik feliciteer haar graag, want ze heeft het verdiend.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik waardeer je nieuwsblogs heel erg. Je bent de enige bron van dit soort nieuws. Je geeft duiding die je nergens anders leest. Het is heel waardevol.

Nico zei

Niet leuk, wel belangrijk / waardevol...

Anoniem zei

Juist de nieuwsstukken waar je de wouten en buren te kakken zet vind ik erg goed, bedankt voor het schrijven.

Anoniem zei

Inderdaad belangrijk dat je Dita an de orde stelt. De exposure van het Gasperi-flat-incident is enorm, helaas. Vele duizenden hoeren werken in NL probleemloos vanuit huis in woonwijkenzonder dat iemand daar veel van merkt. De kans is groot dat in deze flat allerlei sociale onrust broeide, waarvan deze (2?) hoer(en?) als kathalysator hebben gefungeerd.

Als de kapster onverwacht dicht is én klanten vragen in de winkel er naast waarom de kapster dicht is, hoor je niemand klagen. Als een hoer om reden niet open doet voor een klant, bijvoorbeeld omdat het een kennis is óf iemand van de yoga-klas of de hondentrainingscursus die ze volgt dan staat de hele buurt op stelten als deze (verbaasde) klant bij een paar buren gaat rondvragen waar zijn hoer-date is.

Het geëscaleerde incident is een gevolg van broeiende onrust en (bestaande) stigmatisering van een professie, niet een gevolg van 'hoeren in een woonomgeving'.Gelukkig óók goed nieuws. Ik gun Mariska van harte haar lintje (Ridder in de orde van) voor haar jarenlange tomeloze inzet! Ik hoop dat ze gaat genieten van haar nieuwe levensfase. Ik zag op fb dat ze in IJsland op vakantie was geweest én op Linked-In dat ze een 'boerderijtje te koop' zocht...... Mariska, het is je van harte gegund!

Anoniem zei

Wel fijn dat er een helikopter, ambulances en politiewagens zijn gestuurd om één (of twee?) hoeren te redden. Dank u, hulpdiensten!

De christenen én feministen waren nu de stille afwezigen. Die hoor je nu (nog) niet. Die gaan over een paar maanden dit incident op hun bekende verneukeratieve manier weer als munitie gebruiken om de prostitutie-branche aan te vallen. "Mark my words."

Ik wens mevrouw de prostituee die met een mes gestoken is van harte beterschap! Als ik wist waar je was zou ik je een van harte beterschaps kaart zenden! Met een grappig mopje in de trend van "kan ik een kopje suiker lenen, buurvrouw?" erop. Laat je svp niet intimideren door dit ongelukkige incident. Ik hoop dat je hulp en contact zoekt bij Zondares - zoals ze vraagt - voor wat mentale(?) en wellicht praktische(?) steun.

Anoniem zei

"I survived. Fuck the Gaspari-Flat."

Anoniem zei

Ik wens dat meisje van de gaspari flat heel veel sterkte toe. En Mariska Majoor heeft dat lintje zeker weten verdiend. Ze doet zoveel voor prostituees met haar PROUD organisatie.

Anoniem zei

Je bent de enige die zijn best heeft gedaan om de waarheid achter het geval Uithoorn te beschrijven. Ik heb gezocht. Goed werk.

Anoniem zei

Feitenresistentie, een mooi woord. Ik heb het kanaal afgekeken, het is alsof je van tevoren al van zijn onderzoek wist. Hij zegt veel dingen die ik op je blog ook las. Heb je met hem samengewerkt?

Eigen baas zei

In en in triest. Ik wens haar veel sterkte. Wel of niet vergund maakt geen zak uit. Zodra je buren eenmaal op de hoogte zijn verzinnen ze er van alles bij. Wel vind ik dat je als vrouw zijnde die dit illegaal doet, zoveel mogelijk je best moet doen om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Zo weinig mogelijk aandacht trekken zodat je lang en goed van je betaalde sekswerk kan genieten. Dat uitlokkken en als klant afspraak maken is gewoon razzia houden. Het slaat de plank totaal mis en heeft niets meer te maken met gedwongenheid of mensenhandel opsporen maar vaak zelfstandige vrouwen pesten die met hart en ziel hun werk uitoefenen zonder onder een exploitant te willen werken. Een keuze die elk vrij beroep heeft in dit land

Anoniem zei

Shocking, echt fucking shocking, dat dit in NL gebeurd. Dit had ik verwacht in Syrie of in India, waar je leven minder waard is dan een brood. Wat drijft die mensen om zo om te gaan met een ander mens? Kan dat ook hier gebeuren?

Anoniem zei

Mooi stukje! Echt heftig wat er gebeurt met zo'n 'thuis-pitter' die niemand kwaad deed. Ben bij toeval tot de ontdekking gekomen dat ook ik een indirecte buurvrouw heb die (al dan niet legaal, maar dat maakt mij niet uit) aan thuisontvangst doet. Mijn zegen heeft ze. Zelf als klant op bezoek gaan voelt natuurlijk een beetje raar en net te dichtbij. Maar een leuke buurtgenote, die ik hier graag zie. En geen, ik herhaal..., geen! overlast...