donderdag 22 januari 2015

Jojanneke in de prostitutie, deel drie

Het lijkt erop dat ik over alle vier van de afleveringen een stukje ga moeten schrijven. Netzoals over deel één en deel twee. Jammer, want eigenlijk heb ik wel leukere dingen om te doen. Zoals mijn gewone stukjes schrijven, slapen, eten, en werken. Er zijn weer een half miljoen mensen geweest die het aan hebben gekeken, en de meeste denken dat dit een waar gebeurd verhaal is. Dat moeten we dan maar weer rechtzetten. Gelukkig is op Twitter al flink wat duidelijkgemaakt.

Ik heb vanwege wat er allemaal in dit programma wordt gebracht de volgorde van de antwoordstukjes die eraankomen maar wat veranderd. Er moeten dingen behandeld worden die binnenkort waarschijnlijk belangrijk worden in de politiek. Intussen is het wel duidelijk dat dit soort programma's nooit alleen komen, maar altijd samen met een nieuwe politieke aanval om onze rechten verder uit te vegen.

Laten we maar meteen doorgaan met het bespreken van het programma. Deel drie is een beetje een boeltje. De eerste twee hadden een duidelijk verhaal, maar nummer drie haalt zoveel begrippen en verhalen doorelkaar dat het niet meer duidelijk is waar nou over wordt gepraat. Dat is natuurlijk expres. De meeste kijkers kijken met hun onderbuik, en krijgen alleen de emotionele lading mee. Daar richt ze zich helemaal op.

We zien Celina. Die is een meid van Kim Holland geweest, maar Kim is zo discreet geweest om haar filmpjes te verwijderen toen ze beweerde dat ze gedwongen was geweest, dus je zal niet zomaar wat van haar terugvinden. Die filmpjes gaan niet makkelijk dwalen, want Kim gebruikt een strikt streaming-distribution systeem. En ze past goed op als er iets opduikt, om het weg te laten halen. Probeer maar, je vindt erg weinig. Kim is netjes.

Als je echter een internetgoeroe als de mijne hebt, kan je nogwel wat te pakken krijgen. En dat zijn filmpjes waar je haar aan de slag ziet. Daar zie je een meid die het lekker vindt om lekker vulgair gepakt te worden, en houdt van gebruikt worden. En wat de maatschappij ook zegt, daar is niets mee mis. Op de filmpjes kon je zien hoe ze reageerde, de kleine dingen, waar de grootste acteurs nog moeite mee hebben om te kunnen. Ze had het fijn.

Ze zegt nu dat ze gedwongen werd, dat ze niet anders kon, dat ze telkens met honkbalknuppels om niets het ziekenhuis in werd geslagen, werd gedrogeerd en bijna was doodgegaan, en vanaf haar achttiende gedwongen in privéhuizen werkte. Het lijkt erop dat Jojanneke thuisprostitutie en privéhuizen doorelkaarhaalt, iets wat toch raar is voor iemand die twee jaar lang onderzoek zou hebben gedaan naar prostitutie.

Celina heeft politiecontroles gehad, en daarbij konden ze haar niet helpen, want volgens haar kunnen ze niets doen als je zegt dat je niet gedwongen wordt. Ook rondreizen ziet zij als een manier om uit handen te blijven. Dat hoor je vaker van verbiedertjes, maar in het echt is het anders. Rondreizen is een signaal van mensenhandel, en de politie kan ingrijpen als ze iets vreemds vinden. Daar klopt haar verhaal van geen kant.

Het meisje is "uit de gedwongen prostitutie gegaan" volgens het programma. Ik vond dat een hele opvallende manier om te denken. Is het nou gedwongen, of kon ze kiezen te gaan? Door hoeveel er geknipt is, weet je niets van de context. Ze zegt dat ze wel weer moest gaan hoeren omdat ze geen andere manier om te overleven had. Ze moest een huis en eten. Dit is Nederland, hier hoef je daarvoor nooit te hoeren. Er is altijd urgentie, schuldhulpverlening en bijstand.

Ze komt met verhalen die we vooral uit de media kennen. Rippen, pistolen waarmee je bedreigd wordt, al die dingen die ik en mijn collega's niet of nauwelijks meemaken. Ik word door collega's voor gek verklaard omdat ik ook risicoklanten aanneem omdat ik niet wil discrimineren, en ik maak minder mee dan waar dat meisje over vertelt. In al die jaren dat ik dit werk nu al doe.

Volgens Jojanneke zit Celina in een vicieuze cirkel, en zit ze in een gevaarlijk leven, omdat de pooiers niet zomaar loslaten. Dat heeft Celina niet gezegd, en dat is ook niet hoe pooiers werken, maar Jojanneke heeft geen redenen nodig om wat te roepen, als het maar lekker stemming maakt. Celina wordt gebruikt. Ze is een meid die problemen heeft, en bij wie het allemaal uit de hand is gelopen, en ze denkt dat Jojanneke gaat helpen. En dat is niet zo.

Celina wordt gevraagd hoe ze erover denkt dat dit nog jaren op internet zal staan. Ze zegt dat ze het erg vindt, omdat mensen haar erop aankijken, uitschelden. Ik denk dat haar verhalen daar ook eigenlijk vandaankomen, dat dit een wanhoopsgreep is. Intussen heeft Kim Holland de filmpjes verwijderd, maar krijgen honderdduizenden Nederlanders haar gezicht ongeblurd van Jojanneke op hun buis. Want Jojanneke geeft er eigenlijk geen zier om. Dit is scoren.

Dit is maar één verhaal, achter de duizenden advertenties op internet, zegt Jojanneke. Dat het een heel afwijkend, ongewoon verhaal is, dat zegt ze er niet bij. Ze wil namelijk doen alsof de uitschieter die zij opgegraven heeft, de norm is van wat wij kijkers moeten gelóven over wat er achter al die advertenties zit. Ze laat maar één iemand aan het woord, en doet dan alsof dat ook een goeie weergave is. Zo oneerlijk is de show.

We krijgen een kijkje in het kantoor van het expertiseteam mensenhandel Rotterdam. De zedensmeerlap van dienst is Jean Custers, en die komt onmìddellijk met het sterkste signaal dat hij kan vinden voor misstanden: ruime werktijden hebben. Die heb ik wel vaker gehoord van de politie, dus daar heb ik al eerder een antwoord op geschreven. Kort gezegd wil ruime tijden hebben waarop je wil werken, helemaal niets zeggen over misstanden.

Samen met Jojanneke kijkt hij advertenties op Kinky af. Er komen dingen langs als iemand die anaal zonder condoom doet voor dertig Euro, of tenminste zo lijkt het, want het kan weer knipwerk zijn, squirting, dubbelpenetratie, allemaal dingen die de zedige agent laten denken dat het mis is. Want alles behalve recht op en neer vinden vrouwen immers verschrikkelijk, dus als je het aanbiedt moet je wel gedwongen zijn, toch?

Die anaal zonder condoom voor dertig Euro vind ik raar. Omdat het ver onder de prijs is, omdat het wordt gezien als een teken van dwang terwijl je op je vingers kan natellen dat een pooier zoveel mogelijk wil verdienen en dus juist hoge prijzen wil hebben, omdat het heel zeldzaam is dat een vrouw dat wil, maar óók omdat het voor mij meteen wijst op een vrouw die het niet voor het geld, maar voor het "goedkoop voelen" doet, zoals je die soms uit de SM hebt komen.

Custers blijkt een hele rare kronkel in zijn kop te hebben over wat een "normale prostituee" wil doen, en hoe ver die wil gaan. Dat een dubbelpenetratie of squirten helemaal geen raar iets is, kan er bij zo'n zedensmeerlap niet in. Die zijn meestal seksueel veel bekrompener dan je gewone buurtagent. Daarom worden ze zedensmeris. Ze kunnen er niet bij dat het aanbieden en aanprijzen van seksuele diensten kàn zonderdat je je eigenwaarde kwijtbent.

Of dat nou ook de hoofdrol speelt wanneer hij zegt over een zinnetje in een advertentie over een strakke kut en een geile mond, dat het niet iets is wat "een beetje prostituee" zou schrijven, weet ik niet zeker. Ik denk het wel, maar er zijn ook zedensmeerlappen die echt denken dat we te dom zijn om zelf een paar regeltjes te kunnen schrijven. Of het kan dat hij denkt dat we omdat we vrouwen zijn, niet om kunnen gaan met lustvolle taal en het altijd over tederheid zouden hebben. Die heb je ook. Zo gek zijn ze.

Hij vindt het ook héél verdacht als een vrouw veel aanbiedt. Nou heb je op Kinky wel gehad dat het lastig was om de mogelijkheden netjes aan te geven, en dat je per ongeluk alles aanvinkt, dat kan. Maar veel meiden zijn ook gewoon voor veel in, en willen bij een goeie klik een heleboel proberen. Dat geeft eerder aan dat ze met zichzelf op hun gemak zijn, ookal is het natuurlijk dom om onveilige dingen aan te bieden.

Even verderop in de show bracht hij me even van mijn stuk. Ik verwachtte dat, net als in de docu "sekspolitie," dat ze wel een héleboel controleren, maar eigenlijk altijd botvangen. Hij zei dat ze regelmatig, meerdere keren per jaar, dwàng vinden. Dat verraste mij niet zo, want àlles is dwang bij mensenhandel. Maar dan komt hij met dat ze minderjarigen vinden, soms wel dèrtien jaar oud!

Dat vond ik schokkend. Niet alleen omdat het schokkend is om een dertienjarige in de prostitutie te vinden, maar vooral omdat het in mijn andere bronnen helemaal niet terugkomt. Niet alleen politie-persberichten, die normaal van de hoogste daken kraaien als ze weer wat denken te hebben, maar ook in de mensenhandelrapportages, en in de vonnissen die ik krijg, zie ik dat eigenlijk niet terug.

Of is hij hier bezig om alle paniekmeldingen van ouders en internaten over loverboyproblemen bij hun ontspoorde pubers mee te tellen, en hebben we het eigenlijk helemaal niet over wat hij via de advertenties vindt? Of blaast hij incidenten op, die eens in de zoveel jaar natuurlijk onmiddellijk tegen de lamp lopen? De show geeft geen context, vraagt niet door, dus ik zal het niet weten ook. Jammer, maar ik kan het niet duidelijker maken.

Terwijl de agent zit te praten, zit Jojanneke mee te kijken. Ze vindt het spannend, en ze is opgewonden. Ik kan het zelfs zien, en ik ben een echte kluns met vrouwen. Als de smeris zegt dat het jongste slachtoffer wat hij heeft gevonden dertien jaar was, likt ze haar lippen, en draait haar rug in een S. Volgens een collegaatje die veel met vrouwen werkt, is dat "het moment voor een vinger erin."

We krijgen van Jojanneke in een voice-over te horen dat Internet dè plek is om contact te leggen met illegale hoeren, vooral in het lágere segment van de escort. De meeste advertenties zijn van meiden in het illegale circuit, volgens haar. Maar er zijn ook soorten prostitutie die wèl belasting betalen, en hun papieren op orde hebben! Wat een onzin weer. Net als de politie gooit ze meiden die niet vergunningplichtig zijn en illegale prostitutie op één hoop, en doet dan alsof illegale prostitutie geen belasting betaalt en geen goede dokumenten heeft.

Ik heb al een keer uitgebreid uitgelegd hoe het zit met legale en illegale prostitutie, en Jojanneke zit gewoon alweer helemaal fout. Ze zal het wel van die zedensmeris hebben, want de politie vindt het wel makkelijk om alles zonder vergunning te behandelen als criminelen, ookal is de wet die moet zorgen dat onafhankelijke vrouwen ook echt crimineel worden, in de Eerste Kamer teruggestuurd, en nog steeds niet van kracht.

Als volgende snij ik het bezoek aan Dutch Delight aan. Dat is het high-class escortburo waar Jojanneke op bezoek komt. We zien daar de telefoniste, en dat is het hart van zo'n buro. Het is immers niet meer dan een soort telefoniste die de klanten werft en de meisjes stuurt. Ze kijkt wat nieuwe aanmeldingen na, en Jojanneke zegt, bijna verontwaardigd, dat werken in de "high escort" niet voor iedereen is weggelegd.

Dat is weer zoiets raars! Zo'n beetje iedereen weet allang dat de term "High Class escort" is, en niet "High escort." He is een hele rare fout om te maken als je een klein beetje onderzoek hebt gedaan naar prostitutie. Lees er een middagje over, en die fout maak je niet. Maar Jojanneke maakt hem, elke keer, en zegt het niet één keer goed. Het kan haast niet dat ze echt ookmaar een dàg zelf onderzoek heeft gedaan.

We krijgen van die telefoniste te horen over de studentes die zo hun studie betalen. Dat is heel bekend. En dan wordt het al snel een beetje vreemd. De telefoniste vindt het namelijk maar ongezond om het werk veel te doen. Dat je niet te vaak moet werken. En vindt dat je er geen carrière van kan maken. Daar denken mijn collega's en ik heel anders over. Ze vindt namelijk dat anders je persoonlijkheid verandert en je wordt hoe je je bij je klanten voordoet.

Elke baan waar je voltijds aan werkt voor een langere tijd verandert je wel wat. Maar dit gaat wel een beetje ver. Denken we ook dat acteurs niet meer hun rollen los kunnen laten, en psychische wrakken worden? Denken we hetzelfde bij vertegenwoordigers, verkopers, dokters, piloten, butlers, politiemannen, telefonistes, of andere beroepen waarbij je gedrag naar je klanten toe op een bepaalde manier onder controle moet blijven?

Dit zal wel weer de zwartepiet afspelen zijn. In de high class escort heb je veel doorloop, omdat veel van die meiden ofwel afhaken, ofwel ontdekken dat ze daar veel minder verdienen en minder lekker werken dan in vele andere segmenten. Dus als ze doorloop laat zien als iets gezonds, gaat de negatieve aandacht wel naar de carrièrevrouwen waar zij niet mee te maken heeft. Dat is het, òf ze weet ècht van niets, en zwamt maar wat schadelijks.

Bij de overgang naar het volgende segmentje zegt Jojanneke dat ondanks goede verdiensten en de wettelijk geregelde arbeidsvoorwaarden esther tòch het advies geeft niet te lang te werken in deze branche, en vraagt hoe het dan is in het illegale circuit, waar prijzen lager zijn en de kans op uitbuiting groter? Dat geeft weer zo duidelijk aan hoe weinig ze snapt, en hoe veel er mis is met wat ze zegt.

De verdiensten in de high class zijn namelijk puntje bij paaltje lager dan in de gewone escort. De hoeveelheid wachttijd is veel hoger, de klanten zijn spaarser, er blijft véél bij het buro hangen, en je omzet is gewoon laag. Als Jojanneke het over een wettelijke regeling heeft, is dat een taalfout. Er is namelijk voor de high class helemaal niets anders wettelijk geregeld. Ze bedoelt dat er een contract is. En snapt niet dat dat weinig te verbeelden heeft.

Je mag namelijk hoeren helemaal niet aan een contract houden. Dat valt al onder dwang in het mensenhandelcircus. Al die contracten zijn losse flodders. Veel buro's, en véél meer naïeve hoeren, weten dat niet. Maar als puntje bij paaltje komt, schuift de rechter het gewoon opzij, want het gaat om prostitutie, en vieze hoeren krijgen wel van de rechter te horen wat er gaat gebeuren. Dat is de ervaring.

In het illegale circuit, ik heb het al eerder geschreven, is de kans op uitbuiting helemaal niet hoger. Je hebt namelijk meer vrijheid, en die doodsgrip van de vergunningen en de mensenhandelcontroles heb je daar niet of veel minder. Je kan dus nog eens van buro of plek veranderen zonderdat je dan meteen eruitligt bij de vergunnningmelkers. Illegaal is de verdienste dus vaak beter, heb je meer vrijheid, en word je minder gekoeioneerd.

Dutch Delight heeft na de show al gemeld dat ze opeens veelmeer aanloop hebben. Dat geloof ik best, ze zijn het enige in de show dat niet is afgebeeld als een put vol ellende. De rest van ons heeft het maar stil. Ze lieten ook weten dat er wel interviews waren geweest die niet gebruikt zijn, omdat dat happy hookers waren, en die moet Jojanneke niet. De opmerking dat Esther ook niets anders kènt dan happy hookers, zoals eigenlijk de meeste van ons, maakte natuurlijk ook geen kans in de show. Ook daar is al het positieve uit de film geknipt.

We krijgen dan een vreemd stukje monteerwerk. Jojanneke heeft op Sexjobs namelijk gezocht in het katerntje "pooiers." Daar staan mannen te adverteren die op zoek zijn naar meiden die een pooier willen. Dat het hier gaat om advertenties waar die meiden zelf opaf moeten komen, is iets waar Jojanneke gek genoeg niet teveel opingaat. Want het laat wel èrg duidelijk zien, dat het de meiden zijn, die de pooiers opzoeken...

Jojanneke telefoneert met pooiers. Tenminste, sommige zijn misschien pooiers. Er is zóveel geknipt, dat het helemaal niet meer mogelijk is om te volgen wie nou wat zegt. Het is aanelkaargemonteerd alsof het één gesprek is, maar bijna elk zinnetje wordt door een andere vent gezegd. Ze doen niet eens hun best om dat te verstoppen. Die undercoveractie gaat door met interviews, waarbij er weer zoveel geknipt wordt dat er weinig van overblijft.

Ik hoor wat langskomen wat ik wel reëel vind. Er is een vent die zei dat hij maar twee keer in al die jaren dat hij werkte hoefde in te grijpen, en dat dat niet eens van de klant afkwam. Dat klopt wel. De enige reden dat ik meer beveiliging nodigheb is omdat ik risicoklanten niet afwijs. Er wordt gepraat over mogelijkheden, als cardates, ontvangst, escort. Het lijkt een ratjetoe te zijn van SM-achtige speelpooiertypes en gewone regelaars en kamerverhuurders.

We zien een interview ergens langs een straat waar een regelneef of pooier laat zien dat hij maar half begrijpt hoe hoeren werken. Deze man beweert, na wat leidend gevraag, dat er geldnood onderzit bij de vrouwen die naar hem toekomen. Hij geeft als voorbeeld een vrouw bij wie het huis door de deurwaarder was leeggehaald, en zegt dat die dus wel móét. In Nederland, met alle schuldhulpverlening, en altijd de bijstand, moet prostitutie nooit.

Hij praat over dat er vrouwen walgen van het werk, maar dat je ook profs hebt - en Jojanneke kapt dat snel af om het gesprek negatief te houden. Hij praat wel mee, hij weet wat ze wil horen. Jojanneke vindt dat heel bruikbaar, want die wil graag de vraag stellen hoe vrijwillig het eigenlijk is als je wel móét hoeren om de rekeningen te betalen. Zonder te bedenken dat je dan èlke baan wel gedwongen kan noemen, zolang je er je rekeningen mee betaalt.

Ze haalt er ooknog even bij dat je danwel vrijwillig kan beginnen, maar dat dat zomaar verstrikt raken in een web van gedwongen prostitutie wordt. Dat is een thema wat we nog uit de vorige aflevering hebben, in het spoor van Linda van Goch van Open Ogen. Als je iemand tot gedwongen wil verklaren is het heel lastig als die duidelijk uit zichzelf erinstapt. Daarom is het nodig om dat eigen initiatief later weg te kunnen wuiven.

Er is een vent, die een ruimte verhuurt waar ze mag werken. Hij belooft dat hij altijd beschikbaar zal zijn. Het is tam, erg tam, en hij babbelt wat. Er komt een rare anekdote langs over een pedofiel type die niet welkom was, maar de context is weer weggeknipt, dus ik weet niet wat daar nou echt mee bedoeld werd. Waarschijnlijk wou Jojanneke gewoon het woord pedofiel hebben, om de klanten wat verder te stigmatiseren.

Ze heeft wat meer sjeu bij een pooiertype die met haar bij een snackkraam gaat zitten. Terwijl haar blikje Coca Cola Light wordt weggeblurd, is hij bezig om haar te imponeren. Zijn praatjes geven aan dat hij bezig is om een typetje neer te zetten, en Jojanneke is daar wel het meisje voor. Ze heeft immers wel wat trekjes waar hij vast op aanslaat. Het gaat dus best lekker.

Hij wil haar inwerken. Dat wordt als iets raars gebracht, maar een serveerster in een net restaurant moet ook eerst laten zien dat ze het kan, een landarbeider moet ook laten zien dat hij weet hoe hij de machines bedient, en zo is het ook in de prostitutie. Als je dan vergoed wordt is het dus ook niet raar of uitbuitend. Zo wordt het wel gebracht, alsof het zo vreemd is als wanneer je baas je wil neuken in een ander beroep, dat niets met seks temaken heeft.

Deze vent wil haar filmpjes laten maken met klanten. Er zijn best klanten die daar goed voor betalen, maar hij heeft het toch echt verkeerd als hij denkt dat hij daarmee constant inkomsten zal hebben. De markt is te klein. Hij zegt dat hij honderd meiden al gehad heeft, en daar geloof ik niets van. Hij is te onbekend met de markt daarvoor. Te onbekend met hoe de meiden werken.

Hij wil op zijn vijfendertigste met pensioen, en hij doet alsof hij dat gaat redden. Ik vind dat al wel duidelijk aangeven dat we hier met hoogmoed en gepoch te maken hebben. Zoveel brengt het allemaal niet op, daar heb ik aleens over geschreven. En zijn antwoord op Jojanneke, die benepen vraagt of ze misschien anaal zou moeten? Dat is dat de klanten niet zulke rare fantasieën hebben. Tja, dan kan hij echt maar heel weinig ervaring hebben.

We krijgen een stukje over porno te zien. We zien voornamelijk Jojanneke die porno vies vindt, maar we zien niet wat die porno dan ìs. Ze gaat dan praten met Bobbi Eden, die duidelijk minder ondersteboven is dan zijzelf. Jojanneke praat over de Nederlandse regels over porno alsof ze veelte zwak zijn, en haalt IJsland en Zwitserland aan als landen waar er veelmeer verboden wordt.

Dat is voor IJsland waar, want dat land steekt Zweden naar de kroon als het gaat om gekke radfem in de politiek. Daar is alle porno verboden die vernederend is voor vrouwen, en als je radfems kent, weet je dat dat bijna alles kan zijn. In Zwitserland zijn de regels dat je geen kinder- dieren- of geweldporno mag maken of hebben, en die geweldporno ligt nog best ingewikkeld. Zo simpel als Jojanneke het zegt, is het weereens niet.

Ik ga er liever nietteveel opin. De porno is een deel van de prostitutie waar ik gewoon te weinig van weet. Er zijn vastwel andere mensen die daar wat zinnigs over kunnen schrijven, maar dit stukje is nu alweer veeltelang, en er komt nog een stuk. Ik sla maar over.

Er komt even een seksuoloog in beeld, die vertelt dat mannen geen beesten zijn, dat niemand doodgaat van geen seks, en dat seks geen echte eerste levensbehoefte is. Jojanneke wou weten of je meer verkrachting krijgt door prostitutie weg te doen. Hij zal wel erg kortgeknipt zijn, want zelfs voor een seksuoloog vind ik het allemaal erg simplistisch en kort door de bocht. Hij lijkt me op zich een vriendelijke vent, die wel wat inleving heeft, dus het lijkt me sterk dat hij erg aan Jojannekes kant staat.

Nu komen we bij het vuilste stuk van de show, namelijk rechter Peter Lemaire. Die heeft eerder al gesproken in het gebouw van de Tweede Kamer, bij het verbiedertjescongres Andere Kijk Op Prostitutie. Hij liet al eerder zien dat hij de prostitutie sterk afkeurt, en het liefst onze business zou zien verdwijnen. Zijn aanpak van ons is een pooierverbod. Omdat het zogenaamd zo moeilijk is om misstanden aan te pakken met de gewone wetten, want daarvoor is veelteveel bewijs nodig.

De man komt met de raarste dingen. Hij denkt dat vrouwen die op zoek gaan naar pooieradvertenties dat doen omdat ze radeloos zijn. Hij denkt dat het feit dat een groot deel van de prostituees uit het buitenland komt wijst op dat het werk wordt gedaan uit economische noodzaak, en dat dat erg is. En noemt dan het plaatsen van de pooieradvertenties dus een misstand. Als zijn pooierverbod er was, was werven al strafbaar.

Als je radeloos bent, ga je niet naar vergezochte dingen als pooiers op zoek. Niemand zoekt een pooier omdat ze snel geld nodighebben, want voorzover mensen pooiers kennen, kennen ze die uit de media als mannen die je geld àfpakken. Dat het gros van de hoeren uit het oostblok komt, is niet omdat er economische dwang is, maar omdat ze ons Nederlanders kapot kunnen concurreren omdat ze hun thuis in een lagelonenland hebben, en dus met minder al veel meer kunnen kopen.

Hij legt uit wat zijn pooierverbod inhoudt. Dat is, dat je je als man niet mag bemoeien met een prostituee. Hij wil parias van ons maken. Hij zegt lètterlijk dat nu een ticket betalen voor een meid, haar naar Nederland roepen, een kamer huren, geld van haar ophalen, protectie bieden, dat dat nu allemaal niet strafbaar is, maar met zijn pooierverbod wèl. Dat zegt een rechter met een ongezonde interesse in mensenhandel.

Dit is niet anders dan directe valsheden. Geen rechter die ooit zich in art 273f Sr heeft verdiept zal deze uitspraak kunnen doen zonder willens en wetens de waarheid geweld aan te doen. Ticket betalen en oproepen of aanwerven zijn reeds onder 273f lid 1 sub 3 ongekwalificeerd strafbaar, de andere zaken zijn grote componenten in lid 1 sub 1, waarbij eenvoudig via aannames de overige strafbaarheidsvereisten kunnen worden ingevuld. Wat Lemaire denkt te bereiken met deze brutale leugen is mij niet duidelijk. Elke jurist die in dit veld werkzaam is zal onmiddellijk struikelen over deze buitengewoon slecht gekozen voorbeelden. De leek neemt alles aan, helaas valt daar het grootste deel van de tweede kamer ook onder. Dit is waarom je geen rechter meer wilt zijn in Nederland. De integriteit is ver te zoeken.

Volgens Lemaire maakt zijn pooierverbod het makkelijker om te vervolgen, omdat je niet meer zoveel hoeft te bewijzen. Daar gaat hij in het programma niet opin, dus ik laat het maar weg, maar het krijgt nog wel een eigen stukje. Hij denkt dat mensenhandel via criminele netwerken gaat, en komt dan aan de klapper. Hij zegt dat zijn pooierverbod nodig is voor de misstanden, maar hij wil wèl een strafverschil tussen waar ècht geweld of dwang zit, daar moet hard gestraft worden, en waar alleenmaar organisatie gebeurt, en de vrouw vrijwillig zit. Daar wil hij lichtere straf. Maar wel stràf.

We zien Stefanie, van vorige week, nog een keer. Het verhaal is nog gekker geworden. Ze heeft tweeëntwintig meiden geronseld, maar ze kent mensen die er wel honderden hebben gebracht. En daar is dan niets van terug te vinden. Die zouden dan in een geheim circuit of in de privé hebben gewerkt. Raar dat ze dezelfde jargonfout maakt als Jojanneke, als ze zelf ook wat weet. Ze wordt een beetje draaierig als er wat simpele vragen komen, en ze beweert dat meisjes zouden geloven dat ze maar twintig Euro hebben verdiend. Het is eigenlijk een beetje zielig geworden.

Dit meisje vertelt over jeugdprostitutie met een heleboel boosheid, en vertelt over hoe de verhoudingen in een pooiernetwerk zouden werken op een hele rare manier. Het is alsof een pooiernetwerk hetzelfde werkt als een groep achterbuurtjongens waar een onzeker meisje erg graag bij wil horen, en zich dus maar groot voordoet, en door die jongens laat pakken, en daar nog steeds erg boos en verdrietig over is.

In het slotwoord neemt Jojanneke al die verdraaide beeldjes die ze al heeft laten zien, haalt ze bijelkaar, en geeft er nog wat extra draai aan. Ze doet wéér alsof er heel veel gedwongen meiden zijn, meer de regel dan de uitzondering, doet wéér alsof degenen die er wèl voor kiezen éígenlijk ook gedwongen zijn, ookal zeggen we zelf wat anders, vanwege noodzaak die ze danmaar speciaal vindt voor de prostitutie, en doet alsof armoede tot prostitutie dwingt. Allemaal heb ik dat al eerder behandeld.

Ze komt met wat nieuws als ze zegt dat hoe meer politie-capaciteit er komt voor de prostitutie, hoe groter de kans is dat gedwongen vrouwen er ook echt uitkomen. Dat is een raar idee als je gelooft wat ze in het programma zegt over dat de meiden niets aan de politie hebben vanwege alle toverkrachten van de pooiers. Het is zo'n Opstelten-idee dat opgepakte misdadigers een soort produkt zijn dat uit de politiemachine komt.

Jojanneke vraagt dramatisch hoeveel vrouwen nog de dupe moeten worden van pooiers voordat de overheid ingrijpt met een pooierverbod. Als je weet dat pooiers je niet overkomen, dat pooiers worden gemaakt door de meiden en niet andersom, dat er veelteveel pooier wordt genoemd, en dat wat zij voor dingen verboden zegt te willen hebben, allang verboden zijn, is dat heel, heel dom. Maarja, netzo dom als de rest van de show.


Volgende aflevering, op dinsdag, de laatste, gaan we naar het buitenland. En we zien wie ik in de eerste aflevering al miste. Weer een bekend gezicht uit de rolodex van de verbiedertjes: Lina!


EDIT:
De andere delen van de serie heb ik ook gerecenseerd:
Jojanneke in de prostitutie
Jojanneke in de prostitutie, deel 2
Jojanneke in de prostitutie, deel 3
Jojanneke in de prostitutie, het laatste deel

8 opmerkingen:

Boycke Johanns zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Die zogenaamde ronselaar voor pornofilmpjes was er duidelijk alleen op uit om seks te hebben met jojanneke. Dat inwerken om daarna superbedragen te kunnen verdienen is een klassieke smoes om haar het bed in te krijgen. Heeft niks met echt inwerken te maken, zoals je het net vergeleek met een restaurant.

Unknown zei

Ik vind het jammer dat er een verkeerd beeld wordt verteld over de prostitutie.
Er is nou een keer vraag na.
Peter R. de Vries heeft een keer gezegd: 'ik ken mensen die tegen mij gezegd hebben: als er geen prostitutie was geweest, had ik wellicht een zedenmisdrijf gepleegd'.
De mensen die 'hoer' zijn hebben er niets aan dat het in een negatief daglicht wordt gesteld.
Ik had liever gezien dat er een open en eerlijke documentaire werd gemaakt.
Een open en eerlijk beeld, misschien wat minder spectaculair, misschien wat minder kijkcijfers, misschien wat minder mensen die er op Twitter over praten.
Maar wel open en eerlijke, objectieve journalistiek.
Deze 'show' lijkt wel een beetje op de show van Jolanthe.
Die was ook een beetje onprofessioneel.
Jojanneke had meer vragen moeten stellen, niet alles aannemen wat iedereen zegt en meer door moeten vragen.
Dit is misschien goed voor de kijkcijfers, maar daar moet je het nooit alleen voor doen.

Joris zei

Dat deze show op die van Yolanthe lijkt is niet zo raar. De regisseur/cameravrouw is dezelfde als bij die film, en ook de montage werd door dezelfde persoon gedaan. Vergelijk hier en hier. Van die film met die Celina heb ik nog wel een kort promofilmpje kunnen vinden, en daaruit kun je inderdaad moeilijk opmaken dat ze gedwongen wordt of dat ze het echt niet leuk vindt om te doen. Maar goed, misschien heeft ze er achteraf inderdaad wel spijt van dat ze het heeft gedaan, ook al vond ze het op het moment zelf leuk om te doen. Moest hierbij denken aan een interview met de Amerikaanse pornoactrice Nina Hartley (ondertussen al zo'n dertig jaar in het vak geloof ik) dat ik ooit zag, waarin ze vertelde over dat ze jonge mensen vaak wel probeerde duidelijk te maken dat zo'n pornofilm voor eeuwig is, maar dat dat eigenlijk nooit lukt omdat jonge mensen toch denken dat ze onkwetsbaar zijn. Hoewel ze daarbij wel vermelde dat ze niemand kende die er uiteindelijk echt hele grote problemen mee had gekregen.

Anoniem zei

Hoge kwaliteit reacties op dit artikel. Het modereren begint vruchten af te werpen!

Anoniem zei

Uitstekend stuk Zondares, jammer dat je in een stuk waar juridische kritiek in staat een link van een twitterhoertje vermeld dat dat geen patat kan bakken van juridische kwesties en daar dus echt niet zinnig op kan reageren. Mijn raamprostituee is beter op de hoogte. Zij is "zelflerend". Zij vertelde mij dat 20% van de aangiften van minderjarige meisjes volgens de (vnl vrouwelijke) zedenrechercheurs uiteindelijk excuses blijken te zijn voor te laat thuis komen of ongewenste zwangerschappen. Het daadwerkelijke percentage ligt vermoedelijk hoger. Hoe dat dan moet gaan met een pooierverbod? Lieve jongens onterecht in de gevangenis? Zij stuurde mij deze link:
http://www.beke.nl/doc/2013/Rapport_Van_verhaal_tot_verbaal_30_05_2013.pdf Daar zou het allemaal in moeten staan. ik ga dat niet allemaal lezen, ja daaaáág, ik vaar blind op de expert, mijn raamhoer.

iedereen kijkt naar jojannek. Maar ik kijk de laatste uitzending niet meer. Ik lees je reactie wel ff.

Joris zei

Wie bedoelt Zondares eigenlijk met Lina? Die vrouw die zegt dat "zelfs een stuk vlees meer respect krijgt dan de meiden."?

Anoniem zei

Als 10 hoeren zien dat t mis gaat met een andere hoer qua "arbo-omstandigheden" zeg maar, dan kunnen die 10 toch die ene "redden" en helpen met t aangifte verhaal. Dan heeft die ene ook gelijk getuigen. Of begrijp ik iets niet? Ze zitten vlak op elkaars lip. Soms zuigen ze tegelijkertijd aan dezelfde pik. Dan weten ze toch wel meer van elkaar, lijkt mij.