maandag 15 september 2014

Oudste fan

Vandaag een ingezonden stukje van iemand die misschien wel mijn oudste fan is! Ze is negenentachtig jaar oud, en ze heeft in haar jonge jaren ook gehoerd. En toen ik haar vroeg om een ingezonden stukje te schrijven, heeft ze dat gelukkig ook gedaan. Ik vind het fascinerend om te lezen, en jullie hebben er denk ik ookwel wat aan! Ik hoor toch al graag van meiden die net een wat ander perspectief hebben, en daar vind ik dit wel bijhoren.

Ik lees graag over de meisjes die nu in het werk zitten. Ik ben oud, en als je oud bent, dan vergaat je dat je ,,moet'' boos worden over alle dingen die verkeerd zijn in de wereld. Ik leef met je mee. Ik wil je graag vertellen, dat er eigenlijk heel weinig veranderd is sinds ik een meisje was dat in het leven ging.

Toen ik vijftien jaar oud was, kwam de oorlog. Mijn vader ging in gevangenschap. Wij hadden het thuis niet breed. Ik ging bonnen en geld ritselen door mannen een plezier te doen. Tijdens de oorlog hadden de Duitsers het op de hoertjes voorzien. In Duitsland gingen die naar de kampen. In Nederland niet.

De moffen maakten kleine buurtjes waar het mocht. Daar mochten de soldaten niet komen. Ze waren hard, maar wel duidelijk. Je wist waar je aan toe was. Pas na de oorlog kwam het snel weer overal in de stad terecht.

Ze hebben mij nooit opgepakt. De razzia's waren in die tijd niet voor de hoertjes. Als ik lees en op de televisie zie hoe het nu toegaat, dan denk ik daar aan terug. Zo'n razzia was erg hoor. Nu ga je gelukkig niet het Oranjehotel in, maar het zijn dezelfde methoden. Wat ik nu van jou lees, herken ik wel. Zo erg is het sinds de oorlog niet meer geweest. De politie van nu zou dat niet hebben gedaan als ze zich de oorlog nog herinnerden.

Tijdens de oorlog was er meer waardering voor ons. Iedereen had het moeilijk. De moffen waren tegen ons, dus de Nederlanders waren voor ons. En de mannen moesten toch ergens hun pleziertje halen. Zo dachten we toen.

Na de oorlog heb ik het werk nog jaren gedaan. Met veel plezier. Sommige dingen waren toen wel anders. We gebruikten haast nooit een condoom. Dat kwam later. Alleen Amerikanen gebruikten condooms. Aan het eind van de oorlog zag ik voor het eerst een condoom, een Canadees had die. Gelukkig liep ik maar weinig op. Platjes waren het meest. Maar je dorst niet scheren, dat was toen pervers. Die moest je met de luizenkam weghalen. Je had ook poeder, maar dat werkte niet.

Van geslachtsziektes wist je niets. Dat het pessarium niet beschermde, wisten wij veel. Je maakte je druk om syphilis. Daar moest je jaren voor aan de kwik. Dat dachten we nog voor jaren na de penicilline. Ouderwetse dokters schreven dat ook niet voor. Dit was nog in de tijd dat sommige dokters je maar lieten stikken als je een geslachtsziekte had. Dat vonden ze je straf. Aids kwam pas toen ik vijftiger was. Dat is geluk voor mij geweest. Toen was ik al jaren gestopt, anders had ik het wel gekregen.

Jullie zijn vrijer opgevoed. Ik groeide op in de depressie. Daar is de crisis van nu niets bij. Wij moesten een goede man vinden. Dat was wat je meekreeg. Over seks leerde je van je vrindinnen.

We hadden alleen Nederlandse meisjes. Er was weinig verandering. Iedereen kende je. Je was nooit nieuw, en nooit anoniem. Dat hebben jullie nu beter.

Er waren veel meer plaatsen. Vele straten in Den Haag waren ros. In de meeste café's waren meisjes. Toen de vrouwen van de straten werden verjaagd, gingen ze klanten lokken van achter hun raam. Daar zijn die buurten mee begonnen. De prostitutie is nu kleiner dan ik hem ooit heb gezien. Zelfs tijdens de oorlog waren we met meer. Met internet is dat misschien nog niet zo erg.

Ik stopte in de zestiger jaren. Toen verhardde het wereldje. Die pooiers werden indertijd erg akelig. Dat wilde ik niet verdragen, dus ik stapte uit met een klant. Met hem ben ik veertig jaar gelukkig getrouwd geweest. Het is larie als ze zeggen dat het nu harder is dan in die ,,romantische'' tijd. Het is nu vrijer voor de meisjes.

Toen ik jong was, was de prostitutie een bezoekje aan de misdaadwereld. Het werd echter aanvaard, als het kopen van een streng clandestiene worstjes in de oorlog. Of hetzelfde met de hash. Thans is het anders, maar de pers en de politiek willen er niet aan geloven.

Er was veel hetzelfde. Er was toen ook zichtbare en onzichtbare prostitutie. Er was toen ook steeds de vraag ,,wat gaan we met de hoertjes doen''. En bij ons probeerden ze ook steeds om ons bestwil te gebruiken om ons weg te mogen werken. In de ,,legale'' prostitutie had je het uitpezen. Niet in de illegaliteit. Die lijkt het meest op toen.

De mannen zijn niet veranderd. Ik ken aan wat je elke week schrijft alles terug. Het werk is hetzelfde gebleven. Ik denk dat je in mijn tijd je stukje over voetfetisj zou aanvullen met fetisj voor dameshandschoenen en hoeden. Dat is anders geworden, met de mode.

We praatten er in die dagen minder over in de kranten, maar we deden het wel. Er was een boel seks voor het huwelijk. Ook toen. Als jij schrijft over de vijftiger jaren, moet ik je toch even aanspreken. We waren toen evenzo liederlijk als nu. Het was iets waar je stil over bleef.

Ik zie ook dat de verhalen over pooiers hetzelfde zijn. Men begreep destijds niet hoe het werkte, en thans maken ze dezelfde fouten. Je mooie verhaal over ,,zachte pooiers'' had toen ook geklopt als een bus. Wat jij nu een harde pooier noemt, noemden wij een ,,hond'', en een loverboy noemden wij een ,,hondje''. Zo praatte je over hem. Ik denk dat het in andere steden anders werd genoemd. Je had toen nog die stadsdialecten.

Ik gebruik mijn computer maar voor drie dingen. Voor het lezen van het Facebook van mijn kleinkinderen, voor jouw webpagina, en voor ,,Candy Crush'', want daar ben ik aan verslingerd geraakt. Schrijf zo voort, want jij bent de enige stem die ik werkelijk herken.

Ik vind je heel flink. Wees maar trots.


21 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een fantastisch verhaal zeg, een gouden stukje op deze 'Zonnetjesdag' voor prinsjesdag.

MKZ zei

Hoera voor dit stukje en deze ouwe hoer!! ;) Wat vreselijk leuk Zon, dat je iets hoort van een collega uit eerder tijden! En aan de oma die dit stukje schreef: ik heb er van genoten. Heel erg dank daarvoor, ontzettend leuk! Meer stukjes altijd welkom, wat mij betreft. :)

Marije zei

Prachtig!

Erik zei

Een heel mooi stuk inderdaad, ik hoop dat zij wat herinneringen met ons wil delen, dat zou schitterend zijn.
Wel triest dat al die welzijnswerkers en agenten na 50 jaar niets wijzer zijn geworden. Ik lees nu pas dat loverboys al heel lang bestaan.

wuzobi zei

Een heel leuk stukje!

Henri Bik zei

"Ik vind je heel flink. Wees maar trots"

Een compliment van iemand die er tioe doet... Proficiat..!

Anoniem zei

Eerst opvallend, dat er in 70 jaar zo weinig is veranderd, maar eigenlijk moet dat niet zo zijn. Mannen en vrouwen zijn nog steeds mannen en vrouwen, er is niks anders aan dan toen.

naadnylons zei

Ook ik herken me in veel verhalen van "Zondares". Ik heb ook een aantal jaren achter het raam gezeten. Maar om te zeggen dat er niets veranderd is, gaat me toch even te ver. Natuurlijk is er wel iets veranderd. En dan denk ik slechts aan de kleding waarin de raamprostituees zich etaleren. In mijn tijd, en dat is nadat "oudste fan" al gestopt was, je beslist niet achter het raam gaan zitten in een behaatje en miniscuul slipje. Dan kreeg je gegarandeerd de zedenpolitie op je dak.

Anoniem zei

En er zijn nu ook minder Duitse soldaten... ik denk dat ze wat anders bedoelt daarmee...

Puttana zei

Er zal veel hetzelfde zijn gebleven, maar je kan niet zeggen dat er weinig verandert in prostitutieland. Al sinds ik in het vak zit, is geen twee jaar hetzelfde. Er zijn dingen die niet veranderen, die misschien wel nooit zullen veranderen, maar er is genoeg anders geworden.

Anoniem zei

De hoog bejaarde dame schrijft dat zij op haar leeftijd niet meer boos kan worden op alle dingen die verkeerd zijn in de wereld.

Mijns inziens impliceert deze zin dat zij met een zekere nuchterheid en ook met een zekere afstand naar de hoererij kijkt.

Laten deze eigenschappen tesamen met kennis van zaken nou net de belangrijkste zijn om tot een goed oordeel te komen over een onderwerp.

De oude hoer stelt dat er in grote lijnen niet veel in de prostitutie veranderd is. Zoals ik hierboven al min of meer uitleg, heb Ik geen redenen om aan de inzichten en woorden van deze dame te twijfelen.

Ik hoop dat de vaste prostituees die ik bezoek en die ook wel "mijn" dames noem, op bejaarde leeftijd ook nog met een zekere warmte op dit beroep zullen terugkijken.

Hoereloper1969

Anoniem zei

Nou, lieve oude hoer, steek em in uw zak/tas. U wordt alom gewaardeerd en geprezen in voorgaande reacties. Het was echt een mooi, nuchter en liefdevol verhaal en ik houd nu al van u. Respect! Misschien een eigen rubriek via Zon? Kan volgens mij heel leerzaam en relativerend zijn. Ben fan van Zon, maar nu zeker ook al van u. Bij dezen een welgemeende bos virtuele bloemen, een knuffel en drie zoenen. Verder zullen we op dit moment niet gaan. En Zondares, volgens mij heb jij hiermee een muze gevonden... Heerlijk.

Kees zei

Heel goed dat u deze stap gezet heeft om een stuk in te zenden. Mooi!

Nico zei

Ik had ergens al eens gehoord dat wat wij tegenwoordig als 'loverboy' aanduiden, in de jaren zeventig een 'vooskeessie' werd genoemd. Dat moet het Amsterdamse of Utrechtse dialect zijn geweest...

Het woord 'loverboy' is trouwens geen Engels woord.

Ik weet niet of ik het begrijp... maar soms moet ik nog wel eens denken aan een klasgenote van de middelbare school, die 'djiezus' zei bij wijze van vloek...

Kees zei

Ik heb het idee dat mevrouw vindt dat een loverboy altijd een zachte pooier is en andersom.

Gevoelsmatig denk ik dat er wel een (grote) overlap is maar dat deze woorden elkaar niet 100% afdekken.

Ik heb overigens begrepen dat gezien de nieuwe wetgeving (273f lid1) er weinig noodzaak is er nog taal onderscheiding in te maken. Het valt allen onder het begrip "mensenhandelaar".

Er is ook geprobeerd het woord loverboy te wijzigen in 'pooierboy'. Dit lijkt niet te zijn gelukt. Het woord loverboy 'bekt' ook zo fijn in onze taal. Ik vermoed dat het uitbannen van dit woord een zinloze inspanning is.

Ik vind de inzending van mevrouw overigens een tien plus! Heel stoer dat ze dit nog leest en er een zeer zinvolle bijdrage aan levert.

Anoniem zei

Dit bewijsd dat zonde rcondoom helemaal geen probleem is!!!!!!!

Anoniem zei

Zoals altijd twijfel ik aan de authenticiteit van het ingezonden stukje.. Net als overigens wel meer "ingezonden" stukjes, zonder bronvermelding..

Iedereen kan dit geschreven hebben....
Sweetmizzy zei

@Kees

Op deze site wordt idd te veel gedaan alsof een loverboy geen pooier zou zijn. Pooiers moeten ergens beginnen he.. Meestal beginnen ze als loverboy en eindigen met meerdere vrouwen en worden door de tijd heen "harde pooier"

Even daargelaten of het het meisje zelf gekozen zou hebben voor een "zachte pooier" begaan ze dezelfde strafbare feiten volgens artikel 273 van ons wetboek van strafrecht. En is er dus in feite geen verschil tussen beide.

Het woord loverboy is maar een naam die gelijk staat aan ronselaar, pooier, mensenhandelaar. In 2014 (de tijd waarin we nu leven dus) zijn loverboys even strafbaar als een pooier, zeker wanneer ze met misleiding en/of geweld en/of misbruik makend van hun positie iemand in de prostitutie aan het werk zetten.. En/of iemand in de prostitutie aan het werk houden ook als het meisje zelf wil stoppen... (dit gaat dan dus vaak ook met geweld gepaard) is dit gewoon mensenhandel volgens ons wetboek van strafrecht artikel 273f.

Wat andere hoeren. Oudere hoeren, Hoerenlopers en mensen die zomaar op deze site komen om eens wat over hoererij te lezen aan mening is toegedaan en vinden dat Loverboys een bestaansrecht zouden hebben omdat die meiden er zelf voor zouden kiezen, is dus totaal niet van belang, niet relevant en niet realistisch..

Met andere woorden..

Harde Pooier
Zachte Pooier
Pooiereitjes
Keesvoossies
Pimpies
Loverboys
Ronselaar


Het effect op de lange termijn bij de dame die slachtoffer is geweest van 1 van bovenstaande benamingen, is allemaal HETZELFDE...

En dat is dan weer iets wat in deze tijd wel duidelijk is geworden.. Wat buitenstaanders er ook van vinden, al bovengenoemde pooiervormen vallen onder artikel 273f.

Je hebt als harde pooier, zachte pooier, vooskeessie, loverboy, ronselaar, mensenhandelaar etc. gewoon geen recht om een meisje dame of hoer met geweld en of misleiding op een plek te laten blijven, waar deze dame niet voor hem wil werken..

En dame van plezier hoort voor zichzelf te werken..

Als je al je lijf en je sexuele diensten verhuurt doe je dit voor jezelf en nooit voor een vent.. Als die er zo nodig aan wil verdienen, laat ie zich toch lekker in zijn kont neuken?

Kleine opmerking die mij direct door het hoofd schoot al in de eerste 2 alinea's van het stukje van zondares is:

Als er geen oorlog was geweest, en dit meisje van 15 echt een keus had gehad destijds. Was ze dan ook in het hoerenvak belandt? (want oorlog en honger is dus geen keus, maar toch wel een vorm van niet anders kunnen dan...)

En dat ze na de oorlog dan maar doorwerkte, tja, mijn ervaring is,
dat als je er al 10.000 klanten over je heen hebt gehad, die paar duizend klanten extra ook niet meer uitmaken :)

Super dat ze haar stukje inzendt (als het echt een ingezonden en niet verzonnen stukje is overigens) Zo zien we dat zelfs in de oorlog dames al voor prostitutie kozen omdat ze geen andere keus hadden...

Opmerkelijk :)

Kees zei

@sweet_mizzy

eens

Kees

Szas zei

Voor mij was de drempel om te gaan hoeren hoog.

eennmaal over de drempel en na 5000 man ga je t waarderen.

Het stigma maakt de drempel hoog.

Anoniem zei

Ze is geen oud(w)e hoer. Ze was een hoer en is nu oud. Dat is wat anders. Nu bevestig je het vooroordeel: eens een hoer altijd een hoer, wat mijns inziens niet klopt. Als jij een keer als pizzabezorger hebt gewerkt blijf je dat toch ook niet je hele leven? Het is iets dat je doet, niet dat je bent. Het is werk, geen karaktereigenschap.