donderdag 30 januari 2014

Van Amnesty naar Denemarken

Een fan heeft ooit voor mij een hele mooie feedpagina gebouwd, waar verschillende "crawlers" informatie voor me verzamelen zodat ik zelf niet de hele dag op het Internet hoef te hangen om bij te houden wat er gebeurt. Dat is wel nodig ook. En ik moet wel elke dag even die feedpagina lezen, want er komt altijd een hoop nieuws voorbij. De laatste dagen gaat het harder dan ik kan lezen, want er is nieuws dat heel veel opschudding heeft veroorzaakt.

Amnesty International
Dat nieuws is dat er een intern document van Amnesty International is uitgelekt. Daar staat in dat hoeren ook mensenrechten moeten hebben, en dat concluderen ze door wat gewoon na te denken. Ze nemen geen extreem standpunt in. Ze besluiten niet actie te gaan voeren om progressief de prostitutie uit het verdomhoekje te halen. Ze blijven best koel in het stuk. Maar de feministische wereld en de abolitionisten zijn helemaal geschokt.

Er zijn petities en bewegingen gestart om druk op Amnesty International te zetten om prostitutie meer te veroordelen. Er wordt heel verontwaardigd gedaan door veel feministen en hun organisaties. Alleen omdat het een min of meer voorzichtige, niet overdreven en niet dramatische blik is op prostitutie. Er is vooral veel boosheid omdat een populair feministisch idee wel wordt genoemd, maar niet wordt gebracht als de enige waarheid.

Ik ben eigenlijk verbaasd. Verbaasd dat Amnesty zo muizig en stil blijft over de enorme schendingen van hoerenrechten, want dat slaat nergens op, maar dat ben ik wel gewend. Mensen geloven liever in het denkbeeld dan dat ze na gaan denken. Meer verbaasd dat de pers er zo weinig mee doet. En het meest verbaasd dat de verbiedertjes zo ontzèttend boos zijn. Het is niet dat Amnesty partij vóór ons kiest. Alleen dat ze niet tégen ons partij kiezen.

Eigenlijk wou ik wel dat er eens wat meer van die krijsende radfems naar buiten traden, en netzo hatelijk deden in de pers als dat ze onder elkaar doen. Dat laat wel wat meer van de haat zien, en dat is nodig want nog steeds denken de meeste mensen dat de feministen zo hun zin doordouwen omdat ze het goed met ons voorhebben. Zelfs op plaatsen waar ze zich nog inhouden, zoals Twitter, komt de haat er al goed doorheen.

Regioplan
Regioplan, die het nieuwe nullijn-onderzoek naar prostitutie gaat doen, heeft zich voorbereid door naar de vergunningmelkers een brief te sturen met dat het onderzoek komt, en dat ze daarop voorbereid moeten zijnen de meiden voor moeten lichten. Ik weet niet wat Regioplan allemaal gaat leren, maar ze krijgen in ieder geval de kans om te leren dat als je het zo aanpakt, je van de meiden geen slecht woord over vergunningmelken gaat krijgen.

Trouw en Nigeriaanse mensenhandel
In Trouw, een krant die wel houdt van een beetje wilde verhalen, komt weer een schokkend verhaal over mensenhandel. Deze keer over een journaliste in Nigeria, die undercover gaat en verslag doet van haar hachelijke tocht door de mensenhandelmaffia. Het is een verhaal dat veel mensen raakt, daar krijg ik genoeg feedback over. Maar wat ik te weinig hoor, zijn vragen.

Ik ben geen Afrika-expert. Ik weet wel dat je in Afrika dingen tegenkomt die in Europa te bont zouden zijn. En weet ik veel hoe dat daar allemaal werkt. Maar toch lees ik het, en vraag ik me wel dingen af, die ik wel graag zou willen zien uitgelegd voordat ik het echt geloof. Ik ben wel voorzichtig geworden met de pers, dat begrijpen jullie wel. Als ik zie wat voor onzin ze over mijn wereld geloven, dan moet ik nog maar zien of ze hier wel gelijk hebben.

Een boel kan ik wel slikken. Dat Nigeriaanse ambassades met maffia samenwerken geloof ik zó. Dat de douane en de politie daar door en door corrupt zijn ook. En dat ze rare voodoo-achtige toestanden daar heel serieus nemen is ook bekend. En dat lichaamsdelen voor voodoo-doelen worden verkocht heb ik wel vaker uit betere bronnen gehoord. Ookal is dat natuurlijk nog steeds geen zekerheid.

De journaliste is gemotiveerd omdat een vriendin van haar door te hoeren in Europa HIV heeft opgelopen. Was ze nou maar in veilig Nigeria gebleven? Ik vind dat al raar om te beginnen. En dat een drieëndertigjarige meid zonder ervaring die ècht niet erg mooi is in de toplaag van de meisjes zit vind ik ook erg moeilijk te geloven. Dat ze als toplaag leren zakkenrollen, sorry, maar dat valt echt niet te geloven. Daar zouden we alles van horen.

Behalve het zakkenrollen krijgen de meiden ook les in striptease en etiquette. Maar er wordt schijnbaar niet geneukt. Dat is een hele vreemde. Zelfs als je zo'n onrealistisch beeld hebt dat je denkt dat je dat niet hoeft te leren, dan moet je eerst nog wel kijken of ze het áánkan. Dat is toch wel iets wat de eerste de beste bordeelbaas je kan vertellen. En dat komt in dit verhaal niet voor.

Sommige dingen kunnen komen omdat ze het mooier of spannender maakt dan het is, of omdat ze zich ergens om censureert, maar dat maakt het onbetrouwbaarder. Ik vind het een heel vreemd verhaal, maar ik kan ook niet zeker zeggen dat het niet klopt. Ik vind het naar om daar zo onduidelijk over te blijven, maar het is nou eenmaal zo. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit verhaal helemáál waar is.

Nouja, ik ben de enige niet die zich afvraagt of hier niet wat beter naar gekeken zou moeten worden.

Metro
Een heel erg zoetsappig en melodramatisch stukje in de Metro van vorige week, echt niet te geloven wat ze afdrukken. Maar de klap op de vuurpijl vind ik de PS die eronderstaat. Na een tot in het belachelijke overdreven klaagzang over hoe èrg prostitutie is even een regeltje dat er "veel ook wel" vrijwillig werken. Wat zeg je daar dan over? Ik denk dat ik het mèt dat stiekeme uitvluchtregeltje erger vind dan zonder.

Deens onderzoek
Je zet je vast al schrap, scandinaviërs en onderzoeken over prostitutie, maar dit is eigenlijk gewoon goed nieuws. Een Deens onderzoek werd uitgevoerd om te kijken hoe slecht hoeren eraantoezijn. Eindelijk eens onderzoek dat zich niet op heroïnejunks richt en dan doet alsof het ook opgaat voor de rest van ons. Dit waren binnenwerkende meiden. En de uitkomst is eigenlijk aardig wat ik ervan zou verwachten.

De hoeveelheid lichamelijke stress, de lichamelijke gezondheid en de hoeveelheid lichamelijke klachten wijkt niet af van "gewone" vrouwen. De verschillen zijn wel dat stressgevoel, nervositeit en geestelijke aandoeningen minder voorkomen onder de hoeren. En hoewel lichamelijke aandoeningen en ziektes niet anders zijn dan bij niet-hoeren, hebben hoeren minder hoofdpijn of migraine, en minder vaak hoge bloeddruk.

Hoe vaak de hoeren naar hun dokter gaan is niet anders dan bij niet-hoeren. Ze gebruiken wel minder medicijnen, op voorschrift of zonder. Maar ze roken wel meer, zuipen meer, en gebruiken meer drugs. Dat is helaas iets wat ik zelf ook wel zie. Verder hebben de hoeren geen andere diëten of andere hoeveelheden fitnessoefening dan niet-hoeren, maar hebben ze wel vaker ondergewicht en minder vaak overgewicht of obesitas.

Sociaal hebben de hoeren niet minder mensen om op terug te vallen, niet minder vriendinnen of familie, en hebben ze er evenveel contact mee. Ze voelen zich ook niet vaker eenzaam. Hoeren hebben vaker te maken met lichte mishandeling, maar misbruiksituaties en zware mishandeling komt niet vaker voor dan bij niet-hoeren. Er wordt ook nog wat vergeleken met werkomstandigheden, maar dat stuk van het onderzoek vind ik redelijk onzinnig. Daar komen ze ook niet veel minder of beter uit, trouwens.

Leuk om eens wat te lezen wat niet overdreven en dramatisch is.

3 opmerkingen:

Joris zei

Ik zag dat stuk van die Afrikaanse journaliste ook al op twitter rondpingpongen en ik was al op zoek naar een meer kritische kijk op hetgeen ze beweerde. Dat stuk waar je naar linkt had ik al gevonden. Een hele tijd geleden werd op de VPRO-televisie ene Lydia Cacho geinterviewed. Die een boek had geschreven waarin ze beweerde dat er een enorm netwerk van maffia uit verschillende landen (onder andere de Japanse) bestaat die handelen in meisjes en vrouwen. En volgens haar zorgt legalisering van prostitutie ervoor dat deze vrouwenhandelaren in de kaart worden gespeeld. Omdat wat zij beweert lijnrecht staat tegenover wat mensen als Laura Agustin en jij beweren geloof ik haar eerlijk gezegd voor geen meter, maar ik kan jammer genoeg nergens echt een kritisch stuk over deze mevrouw en haar boek vinden.

Anoniem zei

Zondares mocht je ooit mensen willen wijzen naar goede links over liegende / hatende radfems, dan kan ik je de volgende youtuber aanraden (hij is een beetje langdradig, maar wel informatief)

-> http://www.youtube.com/user/jordanowen42/ bv (Gail Dines Unleashes Epic Lies ) http://www.youtube.com/watch?v=DiRHBMIJYpQ

Zondares zei

Die Lydia Cacho komt misschien nog aan de beurt, maar ze heeft niet genoeg bekendheid in Nederland om het de moeite waard te maken. Haar verhalen over wat ze zelf meemaakt doen mij erg aan de loverboy-meiden of aan Kim Jong Il denken. Zoek maar wat op over wat ze allemaal wel niet over zichzelf zegt.

En Gail Dines is zo onsympathiek dat alleen feministes haar kunnen verdragen. Die is ook geen bekend merk in Nederland. Ik heb genoeg aan het gedoe in ons eigen landje. Maar het is een goeie koppeling, bedankt!