donderdag 7 februari 2013

Opsporing Verzocht

Afgelopen dinsdag was er op opsporing verzocht een stemmingmakend stukje over mensenhandel. Opsporing verzocht is een programma waar burgers wordt gevraagd of ze mee kunnen helpen bij zaken waar de politie iemand probeert op te sporen. Afgelopen dinsdag was het een "bijzondere aflevering", want een stuk van het programma ging niet over een misdaad waarbij de politie je hulp nodig had, maar was het gewoon even stemming maken over prostitutie en mensenhandel.

Het was weer tenenkrommend. Er was een zielig muziekje dat werd gespeeld, en sfeerbeelden en reconstructies met hol kijkende actrices. De kleurstelling van de filmpjes laat ook al zien wat je hoort te voelen. En het verhaal dat de presentatoren vertelden over wat er aan de hand was, klopte niet met wat je van de meiden zelf hoorde. Ik vind het eigenlijk heel raar, dat de dingen die ze je vertellen in dit soort programma's steeds raarder worden, en dat het steeds minder klopt als je erover nadenkt.

Wat we van de meiden horen, is dat ze prostituee in Hongarije waren, en willens en wetens voor de prostitutie naar Nederland kwamen. Er werd ze beloofd dat ze zeventig procent van hun omzet mochten houden, en dat kan natuurlijk niet. Na de BTW en de belasting hou je al veel minder over. Ze worden samen op een kaal appartement gezet, maar dat is al luxer dan wat ze in Hongarije zijn gewend. Daar vertelt Ed zelfs over.

Ja, Ed van de Sekspolitie zien we weer. Het is een klein wereldje op de TV. Ik zat te wachten tot Lina weer in beeld zou komen, maar dat gebeurde niet. De meisjes vertellen dat in het begin de pooiers erg vriendelijk waren, om te zorgen dat ze niet wegliepen. Maar langzaam komt er ruzie omdat de meisjes maar geen geld zien, en na een tijd moeten ze toch accepteren dat ze zijn bedonderd.

Dan gaan ze daarmee zèlf naar de politie. Logisch, want ze zijn boos en ze willen hun geld. Ze beweren dat ze verplicht achthonderd Euro per dag in de Doublet moesten verdienen. Daarvoor moet je volgens het programma dan tweeëndertig klanten afwerken. Dat gaat gewoon niet. Zelfs als je nieuw bent, en goed in Hookers staat, en volle dagen draait, toen het nog geen crisis was, toen lukte dat al gewoon niet. Dat kan je van mij aannemen. Dus dat is gewoon knopendraaierij.

Verder komt er alles langs over geweld, ook al is dat vreemd. Denk maar eens na. Hij heeft haar geld, zij gedraagt zich echt wel. Pas als zij niet meer denken dat ze het geld ooit nog zullen zien hoef je ze te dwingen. Die mannen hebben best losse handjes, dat weet ik ook wel, maar hou het wel eerlijk en doe niet alsof het de hele tijd raak is. En zoals je ziet gaan ze dan gewoon naar de politie.

Het is veel erger wat de presentatoren doen. De voorzichtigheid is er echt af. De media hebben nu wel geleerd dat je Nederland àlles over prostitutie kan vertellen, en dat ze het wel geloven. De minachting is ook niet stiekem meer. De vrouwen zijn een speelbal voor de pooier! De vrouwen zijn zonder het te weten slachtoffer! Doodsbang voor familie in Hongarije! Straatprostitutie is een groot probléém in Hongarije! Hun leven ligt in handen van mensenhandelaren! Dingen die wij ons absolúút niet voor kunnen stellen! Jarenlang zo werken omdat ze bàng zijn! Naar de politie dùrven stappen! Ik kan zo wel even doorgaan.

De politie wil van de kijker te horen krijgen waar er panden zijn waar de meiden vaak verhuizen. De pooiers doen dat volgens Opsporing Verzocht omdat ze bang zijn voor ontdekking. Denk daar maar eens over na. Die meiden zitten elke dag in de Doublet of de Geleen, dus waarom zou je dan hun woonplaats telkens veranderen? Het is gewoon niet logisch. Of gaat het hier helemaal niet om de meiden, maar om illegale huisvesting aan te kunnen pakken?

Als laatste nog even over de ondertiteling in het Hongaars. Denken ze echt dat die meiden naar Opsporing Verzocht kijken?

De CDA in Amsterdam kijkt ook TV, en heeft de Sekspolitie gezien. Er is dus meteen een plan om ook de Haagse Methode voor te stellen in Amsterdam. Dat is nou waarom ik telkens zo over de prostitutie in de media schrijf. Ik vind het niet leuk, maar verder doet niemand dat, en de schade komt meteen door. Elke keer dat er zo'n programma komt, wordt het meteen moeilijker om goed te werken. De overheid is al onze grootste vijand, en de media zweept het verder op.

11 opmerkingen:

Serena zei

Ik had het ook gezien, ik was benieuwd of je er iets over zou schrijven, had al zo'n voorgevoel toen ik de manier van praten van die mensen hoorde ;) Toen ik de prostitutie inging, geloofde ik alles uit de media. Daarom wou ik ook absoluut niet op de wallen of in een club werken omdat ik dacht dat iederéén daar pooiers had en regelmatig in elkaar geslagen werd. Toen ik het met mijn eigen ogen zag en wat verder keek moést ik er wel op terug komen.

Wat dat betreft heb je me wel verder laten kijken op dit blog, en kwam ik erachter dat ik de schuld bij de verkeerde neerlegde. Prostitutie is niét criminogeen, de overheid is het. Ik zorg voor mezelf, zo heb ik dat geleerd, van dezelfde overheid. Prostituees hebben steeds minder om naartoe te gaan of hun verhaal te doen door dit soort overdreven verhalen. Door dit soort bullshit de wereld in te zenden, heb ik straks weer klanten die me 'gaan redden van mijn superpooier'! Ik vind zo'n 'reddertje' dat mij linea recta mee wil nemen (voor mijn eigen bestwil?! Moet ik geen eten in mijn koelkast dan?) 10x gevaarlijker dan wat ik tot nu toe gezien heb van pooiers. En dat is helemaal niks, noppes, nada. En ik ben zéér zeker geen domme meid!

Weet je waar ze die politie echt moeten inzetten? Bij de kassameisjes. Die meisjes zitten daar alleen voor het geld, dat lopende-band-werk werk te doen. Ze zien misschien wel 100 (!) klanten per dag, ze moeten ze allemaal helpen, en mogen niet weigeren. Hun ouders dwingen ze daar te zitten... Anders kunnen ze geen nieuwe scooter of uggs kopen, en kostgeld betalen!
Dit is wel cru gezegd, heb ook veel respect voor die meiden. Maar mijn baan is nét zoveel waard als die van hen, en ik heb het er nog zeer mee naar mn zin ook. Toch wordt je dan door politiek en media als een 'paria' beschouwd. De happy hooker bestáát. Ze zit nu op mijn stoel.

Niemand durft zijn identiteit prijs te geven omdat we gewoon uitgekotst worden. Als ik er de ballen voor had had ik het gedaan. Maar dan kan ik mijn toekomst vaarwel zwaaien. En 18 is daar geen mooie leeftijd voor. Misschien ooit. Maar de overheid ziet ook dat het werkt. Zolang ze de heksenjacht in stand houden, moeten we maar gewoon onder de radar blijven.

J.L.Erkelens zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Beste Zondares,
Ik heb helaas de uitzending niet gezien. Kan daar dus ook geen oordeel over geven. Maar vwb gedwongen prostitutie kan ik wel iets melden. Mijn vriendin heeft 5 jaar geleden aangifte gedaan tegen haar pooier waarvoor ze gedwongen moest werken. Hij is vorig jaar opgepakt door de politie en zit nu vast. Als ik zie wat dat met haar doet opnieuw de verhoren en de komende rechtszaak kan ik je vertellen dat dat geen pretje voor haar is. Slapeloze nachten, nachtmerries en heel veel stress. Ze heeft echt de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ik heb dus niets tegen vrijwillige prostitutie maar gedwongen prostitutie verafschuw ik. En dit moet dan ook echt niet worden gebagatelliseerd.

Anoniem zei

Schrijf wat je wilt. Maar ik denk dat er weinig interesse is bij een breed publiek voor publiek getinte stukjes

Anoniem zei

*politiek getinte stukjes

Anoniem zei

Het beeld dat een hoer psychische problemen heeft, in een jeugdinstelling heeft gezeten en coke snuift wordt bevestigd in de documentaire Holland Doc:Alexandra.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1323928

Zondares zei

Anoniem 8 februari 2013 14:47, Ik heb die docu over Alexandra ook gezien, maar ik vond niet dat ik er wat over moest schrijven. Ik vond het een mooie, eerlijke docu die die meiden liet zien. Er werden geen conclusies doorgeduwd. Er werd neit eens zo vreemd gedaan over dat dat ene meisje met de prostitutie te maken had. Daar keek ik gewoon bijna helemaal overheen.

Er was geen foute boodschap, of niets eigenlijk over prostitutie, ik heb dan ook niets om over te beginnen. De conclusie die je trekt dat een hoer psychische problemen heeft enzo, die zou je dan ook toe moeten passen op dat meisje dat naar dat motorenfeest gaat. Dan zijn we echt aan het zoeken hoor. Ik wil alleen commentaar geven als er iets niet in de haak is.

Serena, ik vind het héél leuk zoals je op me reageert. Het klinkt een beetje vreemd maar ik voel me meer thuis bij mijn eigen stukjes als mijn collegaatjes zo hun denksels eraan meegeven!

J.L. Erkelens, die ontwikkeling die zie ik ook. Ik kijk al veel naar hoe dat in Zweden is gegaan, want de media gaat nu erg die kant op. Het idee van de false conciousness begint hier ook populair te worden bij de verbiedertjes, maar het is hier nog geen begrip.

Anoniem 8 februari 2013 02:54, de koppeling naar het fragment staat in mijn stukje. Klik maar. Ik vind het wel heel vreemd dat je praat over bagatelliseren van gedwongen prostitutie, want dat doet niemand. Het wordt alleen maar heel veel overdreven over hoevaak het voorkomt.

Iedereen bedankt voor je reacties!

Serena zei

Anoniem: 8 februari 2013 14:47
Ja dat meisje wat uit een instelling komt en daarna in de prostitutie is gaan werken snuift en blowt. Dat is namelijk wat je in een instelling leert. Je zit er alleen in een instelling letterlijk met je neus bovenop.

Maar zeker niet alleen 'probleemgevallen' en hoeren zitten er met hun neus in de poederdoos. Kijk maar eens in de écht hoge functies maar zéker ook de 'huis-tuin en keuken banen'.

En dit hoor je van een hoer, drie keer raden hoe ik dat weet. Ik moet er zelf iig niks van hebben.

Serena zei

@ Zondares:
Dat vind ik leuk om te horen! Ik vind dat je met dit blog heel belangrijk werk doet.

Co Jansen zei

"gewoon even stemming maken over prostitutie en mensenhandel": Aangezien wij, buitenstaanders, nooit anders gevoerd krijgen zijn we tot op het bot doordrongen van het tegenovergestelde van jouw mening en jijzelf vroeger ook. Jouw blog maakt een begin in omgekeerde richting.
Co.

Zondares zei

Dank je Co.

Serena, klanten komen wel vaker met drugs. Dat is eigenlijk wel een eigen stukje waard! Dank je voor het idee.