maandag 27 augustus 2012

Hoe het zou moeten

Nou heb ik vorige week mijn onderzoek naar de dwang neergezet, dan is het nu ook wel tijd denk ik voor mijn eigen idee over hoe het beter moet.

Mijn ideaal gaan we niet bereiken denk ik, maar ik zet het hier toch maar neer. Mijn ideaal is dat hoeren netzo worden behandeld als andere ondernemers. Dat zijn we ook gewoon. Dat we gewaardeerd worden zoals alle vakmensen die hun bedrijf hebben. Dat mensen ons niet als iets onmenselijks zien. Dat we een gewoon leven kunnen leiden zoals iedereen anders.

In mijn ideale wereld kan ik gewoon een soort winkeltje hebben waar ik mijn diensten verleen, zonder dat ik last heb van alle WTP's en politie-invallen de hele tijd. Niet meer dan een gewone winkel tenminste. Ik wou dat de klanten zich niet schamen, en dat ik het gewoon met mensen over mijn werk kan hebben zonder dat ik dan raar behandeld word. Dat de mannen gewoon gaan als ze willen, en niet alleen mannen die zich over het stigma hebben heengezet.

Prostitutie geeft minder overlast dan horeca, of winkels, en die zie je wel overal. Natuurlijk is het prettig als de raamprostitutie een beetje bij elkaar wordt gehouden, want dat winkelt beter. Daarom denk ik dat dat ook vanzelf wel gebeurt. Op dezelfde manier dat winkels graag in drukke winkelstraten zitten. Stel je eens voor dat je zomaar een eigen zaakje neer kan zetten zonder dat het je eigen huis hoeft te zijn, of dat je aan een exploitant vastzit die je zulke belachelijke prijzen kan vragen.

In mijn ideale wereld zouden mensen makkelijker met hoeren zijn, en dan denk ik wel dat veel vrouwen het als bijbaantje zouden proberen. Dat zorgt voor meer geluk in de wereld, ook bij de vrouwen die het niet als werk gaan doen. Die leren toch onderweg wel wat. Ik zou me geen zorgen hoeven maken over dat mensen over me roddelen of me minderwaardig vinden. Ik zou het niet stil hoeven houden zodat mijn ouders en eventuele kinderen niet ermee geconfronteerd zouden worden.

Dat gaat niet gebeuren, dan moeten mensen anders gaan denken en dat gaat erg moeilijk. Dat is een langzaam proces, kijk maar naar homo-acceptatie. Dat gaat ook niet van de ene op de andere dag. Ik denk dat we ook in de media als mensen neergezet moeten gaan worden, netzoals met homo's gebeurt. Helaas is de media met het omgekeerde bezig, dus ik denk dat het niet meer in mijn tijd gaat gebeuren.

Je kan de media niks voorschrijven. Dat moeten ze zelf bedenken. Maar als ik het kon veranderen, zou ik zorgen dat ze aan wederhoor gaan doen, zoals ze altijd hoog van de toren blazen dat ze doen. Dan zou ik zorgen dat ze het nieuws eerlijk en neutraal brengen, en niet als een soort pamfletje. Dan zou ik zorgen dat ze niet de wilde indianenverhalen als nieuws brengen en de gewone dingen negeren. Maar ja, dat gaat niet gebeuren.

Wat je wel zou kunnen doen is de dingen netjes regelen met de overheid. Als ik een hoerenpartij zou starten, zouden mijn plannen heel duidelijk zijn. We zouden dezelfde rechten krijgen als andere mensen met kleine dienstverlenende bedrijfjes. En misschien is het ook wel goed om wat wetten te maken dat je prostituees niet mag discrimineren, maar dat is ook weer iets waar ik af en toe wel en af en toe niet voor ben. Want dat is weer iets van een uitzondering maken.

Wat minister-presidente Zondares als eerste zou doen, was àlle wetten waar uitzonderingen voor prostitutie instaan, weghalen. Je mag nu wel aspergestekers in het buitenland werven, maar als je hetzelfde doet voor prostituees is dat mensenhandel. Dat is oneerlijk. Er zijn regels die uitbuiting anders neerzetten voor prostituees dan voor andere arbeiders. Dat is oneerlijk. En het wordt niet als gewoon werk behandeld.

Prostituees zouden zich gewoon als andere bedrijven moeten kunnen vestigen. We zijn kleine dienstverleners, dus we zouden gewoon tussen de nagelstudio's en taartenwinkels moeten kunnen zitten. Gemeentes hebben nu aparte "prostitutie-bestemmingen" voor plaatsen, en dat hebben ze niet voor haarsalons of sauna's. Het moet afgelopen zijn met al die vergunningen en concentreren op marginale plekken. Geef de meisjes de vrijheid.

Het idee van registreren moet natuurlijk helemáál van tafel. Ons zo blootstellen aan de willekeur van de regering is een gotspe, en het heeft geen zin ook. Het strafbaar maken van klanten al helemaal. Het moet gewoon als een gewoon beroep worden behandeld, dus als je meerderjarig bent moet je het mogen. We sturen jongens van achttien ook naar Afghanistan om zich kapot te laten schieten in het leger. Dat is toch wel erger.

Er zou meteen een eind komen aan de media-campagnes om de hoererij zo donker mogelijk af te beelden. Die onzin verslindt geld en het is gewoon alleen maar pesterij, niemand heeft er wat aan. Behalve misschien smokkelaars, want die proberen hun hoeren ervan te overtuigen dat er in Nederland geen anders werken is dan met hen. De overheid doet daar flink aan mee met al die "voorlichting" van ze.

Weet je wat ik ook zou doen? Ik zou met de Rode Draad enzo gaan samenwerken. Die hebben meer de vinger aan de pols. Dan kan je ook eens een ècht deugend onderzoek doen naar hoe het nou toegaat in de prostitutie, en kan je samen met de branche gaan werken inplaatsvan ertegen.

Ik heb ook maatregelen tegen de misstanden. Denk ze maar eens goed door!

Banken mogen dingen doen waar jij of ik voor naar de gevangenis zouden gaan. Er wordt getoverd met geld, en daarom kunnen zij leningen geven. Als jij zonder vergunning zo geld gaat uitlenen krijg je problemen. En omdat ze dingen mogen van de overheid die wij niet mogen, mag je ze daar wel regels over opleggen. Zoals dat ze neutraal moeten zijn. Dat wil voor mij ook zeggen dat ze je niet meteen mogen weigeren als ze merken dat je een hoer bent. Want zoals het nu is krijg je nergens een rekening, en een lening al helemaal niet.

Dat zorgt dat als je een pand moet kopen, en dan een dure vanwege de "prostitutie-bestemming" die eropzit, dat je dan ergens vuil geld vandaan moet krijgen. Van de banken krijg je het niet, en daarom zat er vroeger zoveel zwartgeld in de panden. Dat is nu wel weggeplukt door de overheid, maar je kan nog steeds niet eerlijk lenen. Ik vind dat die banken daar hard voor aangepakt moeten worden. Zo haal je de foute geldschieters eruit.

Meisjes uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa, zijn nu vaak afhankelijk van smokkelaars. Die zorgen voor de papieren die ze wel moeten hebben, en hebben manieren om om de regels heen te komen waar ze anders niet mee om kunnen gaan. Die smokkelaars verdienen geld over de ruggen van die meiden. Maar als je een loket maakt waar die meiden op eigen houtje hun zaken in orde kunnen maken, en dan eerlijk aan de slag kunnen, dan zijn de smokkelaars in één klap kapot.

Als de meiden niet meer via een smokkelaar hoeven, betalen ze belasting en kan je ze hun eigen ding laten doen zonder dat er voor smokkelaars betaald hoeft te worden. Dan kan je ze ook makkelijker aan het testen krijgen, en zullen ze gewoon naar de politie kunnen stappen als er wat fout is. Als ze met een paar formulieren een visum en een BTW-nummer kunnen regelen, is dat voor iedereen goed. Behalve misschien voor de Nederlandse meiden die niet kunnen concurreren tegen Oostblok-pruillipjes die geen gesprek kunnen voeren.

De prijzen voor de ramen zijn erg hoog. Daarvoor is het enige wat je krijgt een legale raamplek, en die prijzen kunnen worden geëist omdat er maar weinig plaatsen zijn. Als je het vrijmaakt om je te vestigen waar je wil, zoals andere bedrijven, is dat monopolie stuk, en kunnen ze je niet meer zulke prijzen vragen. Ze concurreren die afpersers dan gewoon kapot.

Er zijn pooiers. Die zijn voor het allergrootste deel nutteloze afpersers, en gewoon tuig, en moeten ook zo behandeld worden. Het moet afgelopen zijn dat zo'n pooier anders behandeld wordt dan een vent die een winkel lastigvalt tot hij wordt afgekocht. De politie is laks daarmee omdat ze dan dingen gaan zeggen als dat het nou eenmaal een randverschijnsel is van de prostitutie en dat ze een aangifte van mensenhandel nodig hebben.

De politie kan trouwens ook weleens bevolen worden om werk te maken van de klachten over criminaliteit die prostituees indienen, zonder dat ze altijd maar weer als oplossing komen brengen dat je maar moet uitstappen. Dat is zo'n gepruts! Ik ben het zelf erg beu dat ik bij de politie alleen maar te horen krijg dat er uitstapprogramma's zijn, terwijl ze zo'n vent gewoon moeten oppakken voor bedreiging, afpersing, geweldpleging, lokaalvredebreuk en vandalisme.

Er zit voor een prostituee nog meer aan naar de politie stappen vast. Je krijgt het hele hulpverleningsgedoe over je heen, en soms word je uren vastgehouden voor iemand die op je in gaat zitten praten dat je een zielig hulpeloos schepseltje bent die háár nodig heeft om uit het werk te komen. Je wordt ook opgeschreven in de politiegegevens, en die worden soms met de Verenigde Staten uitgewisseld. Dat wil je niet laten gebeuren, want als je de afgelopen tien jaar íéts met prostitutie te maken hebt gehad, mag je de Verenigde Staten niet meer in. Maar daar geeft de politie niets om. Daar moet het dus ook mee afgelopen zijn, want al die rompslomp zorgt ervoor dat de vrouwen wel uitkijken om naar de politie te stappen.

Helaas hebben pooiers ook een andere kant. Je hebt als hoer mannen nodig, voor de beveiliging. Omdat je maar heel weinig voormekaarkrijgt met witte beveiligers, moet je iets anders doen om een sterke vent op afroep te hebben. Dan kan je zoals ik heel hard zoeken tot je gouden jongens hebt, maar veel vrouwen happen gewoon toe als een pooier zijn beveiliging aanbiedt. Als we gewoon professionele beveiligers hadden was het veel makkelijker. Ik zou nog steeds mijn jongens houden, want die zijn lekker flexibel, maar dat de echte beveiligers hun vingers niet aan ons durven te branden komt omdat ze niet gevaar willen lopen hun vergunning kwijt te raken. Dat is een probleem omdat de overheid en de gemeentes alles met prostitutie maar crimineel vinden, en dan snap je het wel.

Zo kom je nooit verder natuurlijk, dus de overheid moet dat gewoon netjes regelen zodat die bedrijven passende beveiliging kunnen regelen. Dat is een belangrijke stap om de laatste grip van de pooiers weg te poetsen. Ik denk er weer aan om dat gewoon zo te regelen als met alle andere bedrijven. Als een beveiligingsbedrijf weet dat ze gewoon mogen werken zonder met criminaliteit in verband te worden gebracht, zullen ze best voor ons willen werken.

In Utrecht, en als de nieuwe wet doorgaat overal, hebben prostituees geen recht meer op medische geheimhouding als ze naar de GGD gaan. Die verklikken alles stiekem aan de overheid en de politie. Als beleidspunt! Daar moet een eind aankomen. Dat is onethisch, dat is gewoon alles wat goed is aan vertrouwen in de wind gooien. Dat ís een misstand.

Je ziet, telkens is de oplossing om ons eens gewoon te gaan behandelen inplaatsvan altijd maar weer anders. Maak het gewoon normaal, en controleer ons netzoveel als andere bedrijven! De VWA mag best een paar keer per jaar mijn condooms komen controleren, en een WTP per jaar vind ik niet erg. Maar zes keer per jaar de politie, en vier keer per jaar de Gemeente, en drie keer per jaar de Belasting, en dan nog wat dingen die ik niet precies weet wàt ze zijn, dat is teveel en gewoon onzin. Geen vergunningenbeleid waar het alleen maar erger van wordt, geen registratie die alleen maar ellende kan veroorzaken, geen massa-razzia's, geen oneerlijke uitzonderingen in de wet.

Ik zou nog meer kunnen schrijven, maar dat wordt teveel. Deze dingen zijn goed om iets neer te zetten. Ik hoop dat jullie hier kritisch over nadenken. Ik hoor het heel graag als er mensen zijn met meer ideeën.

11 opmerkingen:

Vera zei

Zou het aantal klanten gelijk blijven als het stiekeme sfeertje er af gaat?

Ik vind je betoog overtuigend. Van mij mag de hoerenpartij er komen! Ben alleen toch bang dat op dit moment de misstanden in de prostitutie niet als de grootste problemen van Nederland worden gezien.

Anoniem zei

Als de taboesfeer verdwijnt, het undergroundkarakter, verdwijnt ook de charme.

Unknown zei

Beste Zondares,
Een hoerenpatij lijkt me de snelste manier tot acceptatie van de hoeren. Die controles vind ik de zwaarst denkbare schending van je privacy.
Groetjes,
Co.

E.M. zei

Eens over de taboesfeer. Juist dat trekt veel mensen, dat stiekeme.

Ik vind wel dat prostitutie moet kunnen, maar niet tussen de gewone winkels in de straat. Je moet ook een beetje kunnen accepteren dat niet iedereen overal geconfronteerd wil worden met seks en de mogelijkheden daartoe. Je knalt ook niet overal en nergens coffeeshops of supermarkten/avondwinkeltjes, ondanks dat ik vind dat dit gewoon moet kunnen, besef ik me dat niet iedereen dat overal en nergens wil zien.

Unknown zei

Taboesfeer betekent: de hoer blijft verguisd en uitgekotst, dus ik vind dat ze uit de taboesfeer moeten.
Co.

Unknown zei

Omdat de hoeren nu verguisd worden vind ik dat ze onderbetaald worden en daarom geen belasting hoeven te betalen.
Co.

Anoniem zei

Zo te horen is de overheid meer je probleem dan je oplossing. Daar adverteert een zekere politieke partij toevallig ook mee.

Anoniem zei

Echter: die klanten komen iets doen dat indruist tegen hun huwelijksgeloften. Voor mij is dat geen punt, trouwen is een belofte doen die menselijk gesproken niemand echt kan nakomen, maar het punt is natuurlijk dat veel van jouw klanten thuis wel doen alsof ze in die principes geloven. En thuis zitten vrouwen die niet weten, of niet willen weten, wat jouw klanten uitspoken.

Nou weet ik wel wat jij gaat zeggen: als die kerels bij jou komen doen wat hun vrouw thuis niet wil, dan is dat alleen maar beter, ook voor die vrouwen.

Dus als die vrouwen rationeel zouden reageren, dan zouden ze er ook voor zijn, die alledaagse dienstverlening van je.

Maar mensen reageren nu eenmaal niet rationeel. Zo zitten ze niet in elkaar.

Anoniem zei

Aan echtgenotes kleven net zo goed vooroordelen als aan hoeren: echtgenotes zijn namelijk allemaal veeleisend, houden niet van seks en hebben hun kerels onder de plak. Waar of niet?

Anoniem zei

Geweldig geschreven dit!

Prostituees wordt het steeds moeilijker gemaakt waardoor ze juist steeds kwetsbaarder worden.

Prostitutie wordt weer gecriminaliseerd terwijl het juist zo fijn was dat het in Nederland gelegaliseerd was.

Nog even en het wordt weer net als vroeger: Een betrapte prostituee werd een paar dagen opgesloten in het hondengat!

Zondares zei

De charme van de hoer is gewoon met goed vakvrouwschap. Het is raar om te denken dat zonder het taboe het minder spannend zou zijn. Taboe op pijpen is ook weg, en dat is toch ook niet minder spannend geworden? Ik denk dat er vooral voor de mensen die zelf niet gaan, en er wel graag met rooie oortjes over praten en lezen, het taboe belangrijk is.