maandag 8 februari 2016

Antwoord op: Laatste strohalm

Mijn serie antwoordstukjes loopt uit de hand. Daarom heb ik maar weer een heleboel uitspraken bijelkaar geveegd voor dit stukje, want ze zitten toch allemaal vast aan dezelfde gedachte, en die gedachte heeft maar één antwoord nodig. Ik doe dat wel vaker, want mijn antwoord-serie loopt nu al veel langer dan de planning was, en er komt steeds meer bij wat ik nog moet behandelen. Ik heb nog genoeg onderwerpen om jaren mee door te kunnen.

Vandaag antwoord ik op een gevolg van het idee dat prostitutie een onwaardig iets is, waar mensen alleen instappen omdat ze geen andere keus hebben, of dat het in ieder geval een negatieve keus is, dat het een wanhoopsdaad is, die niemand leuk vindt om te doen, dat het mensonwaardig is, en dat we daarom afmoeten van hoererij. Die mensen grijpen de prostitutie aan als laatste strohalm om uit de ellende te komen, en dùs is die prostitutie verkeerd en moet die weg.

Dit stukje is ook van toepassing op het gejubel van de verbiedertjes als er in een show, een artikel of een onderzoek wordt gesuggereerd dat heel veel meiden het werk alleen doen omdat ze verder geen opties hebben. Zie je wel, éígenlijk zouden ze liever wat anders doen, dus éígenlijk willen ze sekswerk helemaal niet, dus éígenlijk is het dwang! Die kromme redenering hoor je maar wat vaak.

Als ik het zo opschrijf vind ik het al zo duidelijk dat het heel vreemd aanvoelt dat er nog een stukje over moet komen, maar kennelijk kijken mensen er toch overheen dat er zoveel niet aan klopt dat het gebruikt kan worden voor stemmingmakerij, dus dan moet er maar weer een stukje over komen. Zelfs al vind ik het eigenlijk dat het zo voor de hand ligt, dat het geen antwoord verdient.

Het antwoord is: waarom zou je die mensen afpakken wat ze kiezen boven het alternatief?

Iemand kiest voor de prostitutie, omdat alle andere opties minder goed zijn. Dat betekent dus dat prostitutie hun beste optie is. Waarom moet je ze die dan afpakken? En als je ècht van plan bent om ze wat beters aan te bieden, hoef je toch niet de prostitutie dan uit hun handen te slaan? Een echt betere optie nemen ze dan zelf wel. Het is heel raar om prostitutie aan te vallen omdat het iemands bèste optie is.

De mensen voor wie ze invullen dat die zo fout zitten in de prostitutie, denken daar kènnelijk heel anders over. In de wereld van de hoeren maken ze hun afwegingen, en daar wordt sekswerk duidelijk beoordeeld als de beste mogelijkheid die ze hebben. Ik kan me daar best wat bij voorstellen, want het is leuk werk als het je stijl is, en als de overheid zijn lange klauwen niet op je krijgt heb je veel vrijheid en zelfbeschikking.

Het is gebrek aan inleving. Wat ze zien is een meid die om praktische redenen, dus niet vanwege passie voor het vak, aan de slag is gegaan, en het enige wat ze kunnen denken is "Och nee, het kan toch niet zo zijn dat ze dat smerige werk gaat doen!" Vanuit de meid zelf kijken, en zien dat het voor haar gewoon de beste keus is met waar ze is in haar leven, dat kunnen ze niet of willen ze niet.

En het is vaak willen hoor. Vaak vinden mensen dit soort gedachtes wel een makkelijke smoes om lekker uit de hoogte te kunnen doen over andere mensen en lekker verguisde mensen af te keuren. Dan is het dus ook de moeite waard om daar vooràl nietteveel over na te denken.

Intussen wordt dit gebruikt om meiden, vooral in het buitenland maar steeds vaker ook in Nederland, van hun werk te kunnen wegjagen omdat wat ze ookmaar aangrijpen als ze niet meer kunnen hoeren, vanuit het gezichtpunt van de verbiedertjes béter is. Wat de meid daar zelf van denkt maakt niet uit, want het gaat niet om haar, maar om het ongemakkelijke gevoel wat de verbiedertjes ervan krijgen door te weten wat ze voor werk doet.

Als een verbiedertje een stukje gaat zeilen op zee, en komt daar een drenkeling in een reddingsvlot tegen, dan denkt ze alleen: "Och, wat een slechte manier om op zee te zijn. Dat vlot is niet zeewaardig." Dan kiept ze de drenkeling in het water, en snijdt het vlot stuk. Terwijl ze wegzeilt, roept ze over het hek dat er wel wat meer dankbaarheid zou mogen zijn van die drenkeling in het water. Ze heeft hem toch uit zijn vlot gered.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Lekker kort. Vaker zo schrijven!

Anoniem zei

En die drenkeling(m/gx/v lbht) vinden we(m/gx/v lbht) dan op het strand van het continent.

Terwijl de zeiler(m/gx/v lbht) inmiddels van achter een drankje en een tosti in een warm café op een eiland in den verre enthousiast over haar zeemansverhalen verhaalt tegelijkertijd hopende om op de terugreis nog meer drenkelingen(m/gx/v lbht) te vinden.

No happy end this time.

Henri Bik zei

Prima vergelijking met de drenkeling en de 'redder'..

Anoniem zei

Goed beknopt betoog. Mooi gezegd: het is voor veel meiden de beste optie. Kiezen we allemaal niet voor een, in onze ogen, beste optie? Veel mensen in 'gewone' banen hebben die ook omdat die voor hen de beste optie is.
Prachtige vergelijking van dat reddingsvlot.

Theodorus

Laura zei

Dag Zondares,
Dit stukje is heel duidelijk en mooi geschreven. Zeker je laatste paragraaf over de verbieder en het vlot was écht de nagel op de kop.
Ik kan mij voorstellen dat er veel mensen zijn die prostitutie zien als de laatste strohalm of het laatste redmiddel.
Ik kan alleen over mezelf spreken nu. Voor mij was het absoluut geen laatste strohalm. Als studente heb ik veel vervelende jobs moeten doen die ik meestal haatte...maar escorte niet.
Het bracht zeer goed op en het was minder stresserend vond ik dan mijn andere jobs.
Het is eerder een keuze, maar spijtig genoeg wel een gestigmatiseerde keuze.

Anoniem zei

De cassierre in de super doet ook maar saai en soms vervelend werk omdat 'ze geen andere keuze heeft.' Doen we allemaal nietwaar

M zei

Ik ben het eens met uw analyse, maar dit is slechts een deel van de waan verhaal van de redding industrie. Het volledige ding gaat ongeveer als volgt: Een prostituee is een vrouw die seksueel werd misbruikt als kind en die een groot deel van haar jeugd doorgebracht in het zorgsysteem (vermoedelijk waar zij seksueel werd misbruikt). Zij ging de prostitutie op de leeftijd van dertien. Zij werd toen verzorgd door een Loverboy en gedwongen om te werken als prostituee. Dit gebeurde kort voordat ze ontvoerd door gangsters en-force verslaafd aan Heroine alvorens wordt gedwongen om te werken als prostituee en vervolgens gedwongen om de hand over de kleine hoeveelheid geld die een prostituee verdient net voor de prostitutie omdat ze wanhopig was en had absoluut geen andere economische keuzes open voor haar. Zij bedient meer dan 40 mannen per dag en wordt regelmatig verkracht door haar klanten voordat ze geslagen door hen. Ze geneest tussen cliënten. Als ze wordt niet geslagen door haar klanten ze wordt geslagen door haar pooier. Ze geneest bijna onmiddellijk en vrijwel nooit mist een dag op het werk. Uiteindelijk wordt ze vermoord door een van haar klanten. Dan wordt ze vermoord door haar pooier. De klinische term voor deze verbeeldingen van politici, de kerk, de pers en de feministen is morele krankzinnigheid.

I agree with your analysis but this is only part of the delusional narrative of the rescue industry. The full thing goes something like this: A prostitute is a woman who was sexually abused as a child and who spent much of her youth in the care system (presumably where she was sexually abused). She entered prostitution at the age of thirteen. She was then groomed by a Loverboy and forced to work as a prostitute. This happened shortly before being kidnapped by gangsters and force-addicted to heroine before being forced to work as a prostitute and then being forced to hand over the tiny amount of money that a prostitute earns just before entering prostitution because she was desperate and had absolutely no other economic choices open to her. She services more than 40 men a day and is regularly raped by her clients before being beaten up by them. She heals between clients. When she is not being beaten up by her clients she is being beaten up by her pimp. She heals almost immediately and hardly ever misses a day at work. Eventually, she is murdered by one of her clients. Then she is murdered by her pimp. The clinical term for these imaginings of politicians, the church, the press and feminists is moral insanity.

Rootman zei

Ik weet niet hoe anderen dit ervaren, maar voor mij hebben de dames die ik bezoek, zeker mijn favoritas, voor mijn gevoel de status van filmsterren (van nog LEUKE films ook!!!). Aangezien hun hartjes ook niet van steen zijn moeten ze dat respect en die waardering toch ook bemerken, hoewel ik geen Adonis ben. Hoe is dàt voor een laatste, slechtste keuze?

Als ik zwets, gaarne correctie zondares...