vrijdag 7 augustus 2015

Nieuws: En verder nog...

Het nieuws nog niet zat, na al die kalkoenen en rechtzaken? Dan is er nog meer om je hart aan op te halen.

Dina Siegel
Ik ben al jaren fan van criminologe Dina Siegel. Niet alleen omdat ze schijt heeft aan politiek correct doen over buitenlanders, maar dan zònder meteen door te schieten en een potje buitenlanderhaat op te stoken, niet alleen omdat ze kritisch is op het prostitutiebeleid, maar vooràl omdat ze zo lekker grondig onderbouwt wat ze te zeggen heeft, en toch geen blad voor haar mond neemt.

Veel wetenschappers zijn onduidelijk met wat ze nou bewezen hebben en wat nou hun mening is, veel wetenschappers zijn juist grondig en zijn dan veelte voorzichtig met wat ze durven te zeggen, maar Dina is grondig en staat haar vrouwtje! Ze komt heel binnenkort met een onderzoek uit, en daarvan kunnen we nu al de presentatie lezen. Ze laat zien wat de hoeren allemaal al wisten: in Utrecht is alle prostitutie uitgeroeid om wel heel magere redenen. Utrecht staat voor lul.

Argos
Dina horen we ook terug in dit steengoeie programma van Argos. Het is een herhaling van een programma wat ik eerder heb aangekondigd, dus wat jullie misschien al gehoord hebben, maar deze keer zit er een stukje achteraan waar een sekswerker en een SP'er over het onderwerp praten. Dat is wel extra, en dat is wel iets wat het extra interessant maakt. Het slaat ook terug op iets wat ik al eerder op mijn blog had.

Een poos terug heb ik wat ingezonden stukken geplaatst van een sekswerker die een boekje opendeed over het achterkamertjesoverleg tussen de gemeente Utrecht en zelfbenoemde belangenbehartigers van prostituees. Ik heb over Utrecht niet zo'n diepe kennis als die mensen die instuurden, dus ik heb beide kanten aan het woord gelaten. Ik weet natuurlijk wel dat daar vanalles is gebeurd wat gewoon het uitleven van het denkbeeld is, maar hoe achterbaks het ging, daar heb ik de details niet van.

Het stukje interview na het programma, vanaf 42:25, is extra interessant. Dat is live opgenomen, en daar komen een SP-gemeenteraadslid en de sekswerker uit het programma aan het woord. De SP'er is een beetje vreemd, hij heeft namelijk wel ingestemd met het vernietigen van de Utrechtse ramenbuurten, maar doet alsof alles prima was geweest als de SP-voorstellen over vervangende ruimte maar waren aangenomen. Die waren een doekje voor het bloeden.

De sekswerker vond ik veel interessanter. Zij is ook de inzendster van dit ingezonden stukje, en ook van deze. Zij is iets wat we veelte weinig in de media horen: iemand die niet voorzichtig, gemediatraind liefdoet tegen mensen die officiëel aan dezelfde kant staan. Er is achter de coulissen veel gekift, maar in het openbaar met open vizier aangeven dat we niet alleen door onze vijanden worden gepakt, maar ook door onze zogenaamde voorvechters worden verneukt, dat hoor je te weinig.

In Utrecht hebben voorvechters van onze belangen, tenminste, van wat zij vinden dat onze belangen zouden moeten zijn, geprobeerd om de hoeren van de exploitanten af te helpen, want die stonden maar in de weg aan coöperaties. Raambuurten zijn best slecht geschikt voor coöperaties, maar mensen die ideaalbeelden hebben denken zover niet door. Daarom hielpen ze vrolijk mee de exploitanten zwart te maken.

Als ze gewoon zomaar een speler zijn, die niemand behalve zichzelf vertegenwoordigen, dan was dat jammer maar niet erg geweest. Het probleem is dat die mensen voor de hoeren heten te spreken. De macht van de exploitanten moest kapot, en dus was er draagvlak "onder de hoeren" om alles maar af te breken in Utrecht. En daarna is het héél vrijblijvend of er nog iets opstart.

Nu is er kift, want de gemeente had de wind mee toen ze alles dichtgooiden omdat "onze stem" door de belangenmensen werd geleverd en dingen zei die helemaal niet klopten met wat de hoeren vonden, en die belangenvoorvechters kijken wel de gemeente eropaan dat die alleen het sluit-deel van hun plan overnam, en niet het nieuw-opzetten-deel. De hoeren zijn de dupe, en de belangenbehartigers vinden dat ze nergens schuld aan hebben.

Dat is niet zomaar. Als je een aap een hamer geeft, moet je achteraf niet verbaasd doen als er dingen stukgaan. De situatie in Utrecht was prima werken, als je het tenminste niet erg vond dat de gemeente je registreerde. Die registratie was zodat de gemeente mensenhandel kon voorkomen, ironisch genoeg. Volgens de gemeente heeft de gemeente kennelijk gefaald, maar dat zegt de gemeente niet als je het de gemeente vraagt.

Iets dat zo kwetsbaar is als een hoerenbuurt, waar niemand vanopkijkt als hij wordt gesloten, daar moet je dat soort idealistische spelletjes niet mee spelen. We worden nog steeds netaan getolereerd door de mensen, en niemand wil hoeren in zijn straatje, want dat stigma wordt door haast iedereen geloofd. Exploitanten die macht misbruiken zijn een symptoom van de ghettovorming bij prostitutie, en de patiënt doden bij symptoombestrijding, dat doet geen goeie dokter.

Mentor zijn is gevaarlijk
Al sinds eeuwen leren hoeren het vak vooral in de praktijk, en de kneepjes waar je anders jaren over doet leer je van oudere hoeren die je mentor zijn. Dat voorkomt heel veel ellende, want je wil ècht niet alles hoeven te leren door het op de pijnlijke manier te moeten ervaren. Vooral als je groen bent, heb je even iemand nodig die je kan laten zien hoe de basics werken, en later wil je een door en door ervaren rot in het vak als vraagbaak.

Mentor zijn is gevaarlijk tegenwoordig. Ik hoor van veel meiden dat ze in hun omgeving hebben gezien dat de politie probeert om die vrouwen "lovergirls" te noemen en ze voor mensenhandel te kunnen oppakken. Gelukkig is ons rechtssysteem heel seksistisch, en is er een stuk meer bewijs nodig voordat ze een vrouw voor de rechter slepen als mensenhandelaar. Liefst proberen ze haar zover te krijgen dat ze zegt dat ze het moest doen van een vent.

Dat wil niet zeggen dat ze minder bereid zijn om te liegen als het om vrouwen gaat. Ze vinden je alleen geen aantrekkelijk doelwit. Het is veel makkelijker om je een held te voelen als je een grote Bulgaar arresteert, dan bij een klein Bulgaars meisje. Je past ook net wat minder in het plaatje, want je hebt een kut. Bovendien ben je zelf ook een hoer, dus is het plaatje van de parasiterende uitbuiter ook erg scheef.

Pas op. Ik lees er nog erg weinig over in de kranten, het is immers geen geil verhaal, ookal heb ik wel gehoord dat achter dit artikel ook gewoon mentorschap verborgen gaat, maar ik hoor er destemeer over van ervaren vriendinnen die wel wat mentormeisjes hebben geholpen. Zorg vooral dat je mentormeisje weet hoeveel ellende je over je heenkrijgt als ze zonder het te weten je uitlevert aan de politie.

Poging tot grooming
Het OM wil... Weet je het al? Ja, het OM wil weer meer bevoegdheden, en dat er weer meer strafbaar wordt. Ze vinden dat er dingen zoveel werk kosten om te bewijzen, dus moet dat bewijs maar achterwege worden gelaten, en dat ze op hun blauwe ogen worden geloofd. ze hebben het al zo moeilijk, en ze moeten al zoveel. Daar wordt lekker stemming voor gemaakt, want het OM weet wel hoe het de fascistische onderbuiktrekjes in de Nederlander moet bespelen.

Nu gaat het om het zogenaamde "grooming." Dat is de voorbereiding op een strafbaar feit, namelijk ontucht, en dat is als voorbereiding op een strafbaar feit zelf ook strafbaar. Maar nu wil het OM zelfs dat de póging tot grooming, dus de voorstap tot de voorbereiding, strafbaar wordt. Je vraagt je af hoever ze willen gaan met voorstappen van voorstappen strafbaar maken.

Ik kan daar wel over schrijven, maar ik denk dat je veel beter dit mooie stukje kan lezen, van één van de weinige mensen die kritisch zijn over het OM. Ik vind het erg de moeite waard.

De hoer onder de eenentwintig wordt Zweeds
Toen hij nog geen minister was, had Ard van der Steur al een motie ingediend om uit de WRP te schrappen dat een vrouw van boven de achttien, maar onder de eenentwintig, strafbaar zou zijn als ze hoerde. Omdat hij nu minister is, kan hij dat met één pennenstreek doen, en dat heeft hij ook gedaan. Op zich is het fijn dat er een pietsje weg is van de stapel nieuwe strafbaarheden die de WRP wil invoeren, maar meer is het ook niet, en er zitten addertjes onder het gras.

Sommige media zeggen dat de leeftijdsgrens voor prostitutie uit het wetsvoorstel is geschrapt, maar dat is gewoon niet waar. Er is nu in de WRP geregeld dat voor meiden tussen de achttien en de eenentwintig het Zweedse model geldt, zij zijn niet strafbaar, maar hun klanten en eventueel hun exploitanten, verhuurders of helpers wel. De ellende die van het Zweedse model afkomt is wel bekend, maar daar heeft de politiek geen oren naar.

Het is in sommige opzichten zelfs raarder dan in Zweden. In Zweden weet je tenminste dat je als klant strafbaar bent als je naar een hoer gaat, hier in Nederland wordt een meid voor wie je de cel in kan gaan geen strobreed in de weg gelegd, als ze je probeert te lokken met een advertentie waar ze liegt over haar leeftijd. Wat het Valkenburgse meisje heeft gedaan is haar heel duur komen te staan, maar de meiden die Zweeds worden behandeld door de WRP kunnen in principe aan de slag.

Dat zal voor de klanten heel griezelig worden. Die weten nou niet waar ze aantoe zijn, en er is voor kwaadwillende meiden ook niets om ze tegen te houden die klanten te duperen. Dat schrikt klanten natuurlijk flink af, en uiteindelijk is dat koren op de molen van de moralisten die achter deze hele wet zitten. Die zien het wel zitten dat een klein gebaar naar de hoeren een groot risico voor de klanten oplevert.

Je maakt er wèl de klanten èn de meiden chanteerbaar mee. Ze staan immers zwakker, en niemand weet meer waar hij aantoe is, en niemand kan als er wat mis is gegaan veilig zijn voor vervolging. Want ookal zijn de meiden onder de éénentwintig dan niet meteen strafbaar, er is ketenaanpak, en een stok om mee te slaan is heel snel gevonden. Als ze tenminste hun valstrik niet opnieuw willen spannen.

Het zou logisch zijn geweest om eens heel kritisch te gaan kijken naar het hele verhaal waarom het toch moet om vrouwen onder de eenentwintig als kinderen te behandelen als ze iets in de hoererij willen gaan doen. Maar toch gebeurt dat niet, en is er in de politiek geen discussie over. Het wordt zelfs niet genoemd. Er gaan geen stemmen op om ons als gewone mensen te behandelen, want dat trekt geen kiezers.

Gek genoeg zijn er mensen die voor deze rare draai juichen voor zichzelf. Dettmeijer vindt dat het haar initiatief is dat wordt doorgevoerd, ookal had van der Steur het idee allang voordat hij minister werd, en ook Proud zegt dat ze hebben bijgedragen aan deze toestand. Ik vind het raar om dit als een echte verbetering voor de hoeren te zien, want het zorgt voor netzoveel problemen aan meer mensen dan als het er niet zou zijn.

Warner ten Kate en de geheimzinnige zeventig procent
We zijn nog niet klaar met het OM. Warner ten Kate, zedentsaar bij het landelijk parket, houdt ervan om in de media te komen met wilde verhalen over prostitutie. Hij doet niet echt zijn huiswerk, en hij verwacht dat netzoals in de rechtzaal, alles waar hij mee komt braaf voor zoete koek wordt geslikt. Ten Kate heeft een talent om met zijn zeurderige stem altijd te doen alsof hij op zijn kop wordt gezeten.

Vanwege zijn positie bij het OM spreekt niemand hem tegen, ookal komt hij met dingen die gewoon heel duidelijk onwaar zijn. Een mooi voorbeeldje daarvan kan je hier horen bij WNL, vanaf 17:35. Ik ga niet op alles in, maar ik wil wel Mariska Majoor een pluim geven omdat ze zich goed laat horen. Dat doet me goed. Ze komt goed uit voor haar standpunt, en ze laat niet over zich heen walsen. Ze prikt door mooipraterij van de VVD-politica heen, en dat is mooi duidelijk.

Interessant is wat Ten Kate zegt. Eerder in Jojanneke was hij dè bron voor haar verhalen dat de grote meerderheid van de hoeren wordt gedwongen, en dat houdt hij nog steeds vol. Hij heeft het alleen wel moeilijk met de zeventig procent van Sneep. Hij beweert nu dat dat door de Erasmus-universiteit is onderzocht, maar in het colofon van het rapport staat niets over Erasmus, of een andere universiteit.

Het is gewoon het gemiddelde van de onderbuikgokken die zedensmerissen hebben gemaakt in het Sneep-rapport. Daar heb ik al een heel stukje over, dat ga ik niet herhalen. Hij krabbelt een beetje terug, omdat hij vindt dat het allemaal geen harde wetenschap is, maar hij blijft doodleuk vertellen dat de realiteit is dat de meerderheid van de meiden gedwongen werkt. Gelukkig wordt hij wel door Mariska terechtgewezen.

Ten Kate huichelt over dat hij niet tegen een normale, schone prostitutiebranche is. Ondanks dat hij eerder wel uit is gekomen voor dat hij het niet normaal vindt, en tegen de menselijke waardigheid. Loog hij toen, of liegt hij nu? Hij doet alsof de legalisering een beslissing was die is gemaakt in een roze wolk, en dat hij nu de realiteit ziet, en die is dat er heel veel dwang en misstanden zijn.

Hij doet iets heel stiekems. Als Mariska vertelt over dat het in de branche er héél anders uitziet dan wat ten Kate allemaal vertelt, komt hij met verhalen over Hongaarse hoeren die elkaar in de gaten houden en dwingen om voor hun pooier op te komen. Hij doet alsof wij hoeren niet te vertrouwen zijn. Hij huichelt, want hij komt er niet voor uit wat hij ermee wil zeggen. Hij laat de suggestie alleen liggen.

Als hij zegt dat de realiteit is dat er heel veel dwang en georganiseerde criminaliteit is, en dat hij dat ziet aan de stroom zaken die binnenkomt. Dan vertelt hij er even niet bij dat die zaken door de politie en het OM zelf gemáákt worden, en voor het grootste stuk bestaan uit fantasie van Justitie, waar de werkelijkheid niets meer mee te maken heeft.

Hij vergeet ook even dat zijn razzia's steeds droog brood opleverden, en dat het OM telkens gezeurd heeft om bredere en strengere wetten, meer bevoegdheden, lagere bewijslast en meer voorbewerkte rechters omdat het maar niet lukte om echt zaken met echte misdaden bewezen te krijgen.

Natuurlijk komt weer langs dat mensenhandel zo moeilijk te zien is, omdat je met een overval wèl, maar als je tot seks gedwongen wordt níét naar de politie stapt. Op die onzin heb ik al antwoord gegeven. Natuurlijk komt hij weer met dat de meisjes onterecht bang zijn voor de Nederlandse politie. Natuurlijk schamen ze zich om naar de politie te stappen met een verhaal van dwang, maar níét om voor het raam te staan en uit te dragen dat ze zelf hoer zijn. Wat een kronkels.

Ik vind het erg jammer dat Mariska daar dan weer mee instemt. Waarom denkt ze dat? Ze kan niet serieus menen dat ze die kronkels ook volgt, dus dat zal wel weer iets strategisch zijn, maar het helpt niet om mensen aan het denken te zetten als je meegaat in de onzin van het OM. Dat wordt altijd tegen je gebruikt, waarom ga je daarin mee? Is dat omdat het om de buitenlandse meiden gaat?

De VVD-politica, die met uitgekauwde ideeën over persoonlijke registratie en intake-gesprekken komt, laat ik maar zitten. Dat is de zoveelste keer dat ze gefaalde ideeën opnieuw als de oplossing presenteren. Niets is ooit genoeg om de fantasie van het OM te stoppen, dus die blijven overal spoken zien, wat je ook doet. En een babbeltje en een papiertje houdt geen pooier tegen hoor.

Ten Kate komt met het Haagse werkadvies. Dan beoordelen de Haagse zedensmerissen of je mag werken. Als je te opstandig bent, of niet lief genoeg tegen oom agent doet, krijg je een negatief werkadvies, en dat betekent dat de Haagse exploitanten enorm met je in de problemen kunnen komen als Justitie verdenkingen bij je krijgt. En verdenkingen zijn snel afgevinkt, dus je komt niet aan de bak.

Als hij wordt geconfronteerd met een recent onderzoek naar misstanden, waarbij ze niets vinden, zegt hij dat dat netzoiets is als een ouder onderzoek, en dat ze daarna toch weer een heleboel zaken hebben gehad, dus dat de realiteit, dus wat het OM vindt dat ze zien, heel anders is. Als hij wordt aangepakt door Mariska komt hij met de uitvlucht dat dat zijn realiteit is.
Mag ik daaruit, Warner?

Bij een discussie over het illegale veld, zegt Warner dat niemand er belang bij heeft om uit te komen voor wat hij doet in de illegaliteit. En zolang je niet wordt gedwongen, is dat inderdaad zo. Dat hij ook denkt dat als je gedwongen bent, je niet naar de politie stapt vanuit de illegaliteit vind ik dan weer heel vergezocht. Juist als je illegaal werkt loop je minder risico. Een illegale exploitant heeft geen vergunning te beschermen, en kan makkelijker een klikspaan aannemen.

Hoe slecht hij geïnformeerd is, blijkt ook heel duidelijk als de WRP langskomt. De presentator zegt dat de WRP bij de Eerste Kamer ligt, terwijl hij bij de Eerste Kamer juist totaal stukgelopen is, en het gehavende wrak terug is gekomen in de Tweede Kamer. Dat de VVD-politica dat niet weet is al bijzonder, van Mariska vind ik het jammer maar kan ik het begrijpen, maar Warner had dat gewoon moeten weten. En zegt niets.

Hij komt zelfs met een voorbeeld van vrouwen die worden klaargestoomd voor de prostitutie, en dan met achttien en een paar maanden achter de ramen op de Wallen worden gevonden. Mariska probeert hem te onderbreken met dat dat gewoon niet kàn, omdat je geen raam krijgt tot je over de eenentwintig bent, maar ze komt er helaas niet doorheen. Dat had ik graag anders gezien, want het laat zien dat ten Kate gewoon liegt.

Ik verloor echt mijn geduld even toen ik hem hoorde zeggen dat als je niets met dwang en misstanden temaken hebt, je hem ook niet op je pad ziet. Het OM probeert óveral om misstanden te kunnen neppen, en probeert óveral om meiden als slachtoffer voor hun karretje te spannen. Vooral de onafhankelijk werkende meiden, waarbij ze niet de gemeente die een vergunning afgaf voor schut zetten, natuurlijk.

Ten Kate zegt dat de WRP gaat helpen met de misstanden in de prostitutie, want hij kan duidelijk zien dat actief beleid hèlpt. Dat is raar. Het verandert niets aan hoeveel misstanden het OM zegt dat er zijn, want ze roepen altijd maar dat het blijft groeien. Het enige waar zo'n beleid aan bijdraagt, is om meer mensen in het gevang te krijgen die andere zeden hebben dan Warner. Maar misschien gaat het hem daar ook wel gewoon om.

Jongens, ik ben klaar met het nieuws. En ik ben er ziek van.

Geen opmerkingen: