maandag 23 augustus 2021

Vasectomie-pechvogels

Niemand wil condooms. En niemand wil aan een afstompende pil zitten, of een spiraaltje als een soort gekartelde haak in haar zachte baarmoeder, niemand wil prikpillen, vaginale ringen of staafjes, en al helemáál niemand wil een vrouwencondoom. We willen allemaal zonder nadenken neuken, zonderdat we voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen. Want we zijn geil, lui en onverantwoordelijk.

Dus dan is er mannelijke sterilisatie, vasectomie. Die is veel minder ingrijpend dan vrouwelijke sterilisatie, en is zo gebeurd. Je kan de volgende dag weer naar je werk, en als je erom vraagt als je al een paar kinderen hebt gehad, krijg je nog nèt geen applaus van de dokter dat je het laat doen. Klaar met de kindjes? Vasectomie. Dat hoor je best vaak, en dat is ook de manier waarop mannen die het doen het erover hebben. Het is rust na het werken.

Mannen die een vasectomie hebben ondergaan zijn er niet verlegen over. Ze pronken er vaak een beetje mee dat ze hun vrouw nu van die taak van anticonceptie ontlast hebben, ze vinden het stoer van zichzelf dat ze onder het mes zijn geweest, en het is een gewèldige manier om vrouwen zover te krijgen dat ze het condoom laten zitten. Bovendien is zeggen dat hij een vasectomie heeft gehad al zo'n beetje een versierzin.

In hun achterhoofd hebben ze nu natuurlijk zelf ook wat voordelen. Bijvoorbeeld dat ze niet meer opeens een zwangere vrouw hebben als die haar pil vergeet, maar ook dat àls die vrouw opeens zwanger is, hij zeker weet dat ze vreemd is gegaan. Dus dat ze ook weet dat ze makkelijker betrapt wordt. Terwijl hij zelf, als hij vreemdgaat, zeker weet dat zijn maitresse niet opeens met een baby voor de deur staat.

Onder seksuologen, die trouwens ooknog een eigen stukje tegoedhebben, is vasectomie net zo'n fetisj als de clitoris. Rik van Lunssen, de opperseksuoloog van Nederland, pleitte zelfs ervoor om àlle jongens van veertien na een "condoom-examen" wat kwakkies in te laten vriezen, om daarna gesteriliseerd te worden. Een socialisering van sperma, de middelen van reproduktie in handen van de overheid. Enge ideeën, zoals je wel vaker bij seksuologen ziet.

Er zijn dus bestwel wat mannen die zich laten steriliseren, en die kom ik dus tegen. Het is een minderheid, want lang niet elke man laat zich steriliseren, maar het zijn er wel genoeg om het op te laten vallen. Het is ook een minderheid die er graag over praat, dus ik krijg het wel mee ook. Bij de meeste gesteriliseerde mannen valt het helemaal niet op dat ze gesteriliseerd zijn, en zou je moeten zoeken naar de onbetrouwbare sporen met heel zorgvuldig voelen, dus vooral doordat ze erover beginnen kom je erachter.

De grootste groep gesteriliseerde mannen is zelf op het idee gekomen. Meestal is de reden die ze noemen dat ze hun partner willen ontlasten van de taak van anticonceptie. Als je wat wacht, of een beetje doorvraagt, is dat heel zelden de enige reden. Heel vaak is een reden die meetelt als de vrouw een kinderwens heeft, en de man niet of niet meer. Die zien de bui al hangen, voor je het weet "vergeet" de vrouw de pil immers.

Bijna netzovaak denken die mannen ook dat ze meer seks gaan krijgen als ze gesteriliseerd zijn. En als je vrouw van de pil afgaat, zal dat ookwel waar zijn. Van de pil word je minder geil immers. In alle boekjes staat van niet, maar ik heb het zelf meegemaakt, en van heel veel vriendinnen en collega's gehoord. Maar het komt er eigenlijk altijd op neer dat de man, meestal terecht, verwacht vaker zonder condoom te mogen. Die zijn heel tevreden.

Over die groep ga ik het niet hebben.

Je hebt ook een groep die er minofmeer ingeluisd zijn door vrouw of vriendin, die van de spanning afwouden of ze zwanger zouden worden. Zwanger worden is een moreel probleem voor veel mensen die seks hebben voor de lol of uit bevlieging, en dan opeens een kind op komst hebben. Ik ben niet tegen abortus, zeker niet, maar ik begrijp wel hoe zwaar het kan zijn als je het moeilijk vindt om te begrijpen dat het in het begin ècht nog geen kindje is, maar een klompje cellen.

Die vrouwen zijn het ookwel zat om hun hele seksuele machine een spaak in de wielen te moeten steken om maar niet zwanger te worden, en ook die vrouwen zitten er niet op te wachten om met een stukkie rubber te worden geneukt. En als je kijkt wat voor een flut-operatie zo'n vasectomie is, dan is het lastig om begrip op te brengen voor een man die dat niet wil. En die zetten druk op zo'n vent, die al snel geen argumenten meer heeft om nee te zeggen.

Die mannen voelen zich vaak wel wat schaapachtig. Ze zijn niet te goed om de voordelen van vasectomie te gebruiken, dus ze vertellen het je wel in de hoop dat ze dan zonder condoom mogen, maar ergens hebben ze toch het idee dat ze erin geluisd zijn, en dat vinden ze niet sexy. Er is vaak spijt, vooral bij de mannen die na hun vasectomie toch nog gedumpt zijn, en dat gebeurt best vaak. Dat valt wel op.

Waarom dat is, kan ik alleenmaar raden. Sommige collegaatjes zweren bij hoog en bij laag dat je bij een gesteriliseerde man toch wat mìst op de lange duur, iets wat je bij een man met scherp schiet wèl merkt. Alle onderzoeken zeggen precies het omgekeerde trouwens, maar dat wordt danweer gepareerd door aan te wijzen dat die onderzoeken allemaal worden ingevuld door vrouwen die net van de pil afgaan. En dat van de pil afgaan kan ook weer een faktor zijn in je partnerkeus. Hier kan ik dus weinig zinnigs over zeggen.

Ik kan er ook weinig zinnigs over zeggen omdat ik het allemaal uit de tweede hand heb. Ik heb weleens een gesteriliseerd vriendje gehad waarmee ik het zonder condoom deed, maar ik bleef in die tijd gewoon aan de pil, en ik wist nog helemaal niets van seks. Ik hoerde nog niet, ik zat zelfs onder de twintig partners in totaal, ik had nog geen idee. Dus verschil merkte ik niet. Sindsdien heb ik alleen gesteriliseerde klànten gehad, en die zitten allemaal in het condoom.

Er zijn ook mannen met spijt omdat ze tòch kinderen hadden gewild, en hun vasectomie niet omkeerbaar blijkt te zijn. Er zijn ook mannen die er spijt van hebben omdat ze zich gewoon psychologisch minder mans voelen. Mannen hebben wat met het zaad dat ze spuiten, en als dat niet meer gevaarlijk kinderverwekkend spul is wat hun partners behandelen als wonderlijk en eng, dan missen ze wat.

Maar ook over deze groep ga ik het niet hebben.

Dit stukje is wat aandacht voor de echte pechvogels. Dat is een kleine minderheid, ik gok één op de twintig, die er echt problemen mee krijgen. Die zijn daar helemaal niet spraakzaam over, want die voelen het als een domme keus waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn geweest, en als iets om je voor te schamen. Ik krijg ze bijvoorbeeld ook heel moeilijk terug naar de dokter. Vaak praten ze er nieteens met hun partner over. Maar ik ben een praathoer, mijn insteek in het vak is intimiteit. Dus ik krijg het vaak wel los. Of ik dat nou wil of niet trouwens.

Er zijn pechvogels die meer krijgen dan waar ze op gerekend hebben. Dan heb ik het niet over foute hechtingen of een ontsteking, want dat gaan vlot weer over, en dat wordt ook serieus genomen. Ik heb het dan over problemen met pijn. Een flink aantal, die één op de twintig, houden er pijnproblemen aan over, vooral tijdens de seks. Sommige echte pechvogels houden de hele tijd pijn, maar ik hoor er vooral van tijdens de seks.

Wat ik het meeste hoor is blauwe ballen houden ookal heb je gespoten. Een gesteriliseerde man spuit nog steeds, maar er zijn dus pechvogels die na het spuiten ontzettend vervelende pijngevoelens hebben bij hun ballen of dieper in hun kruis. Andere mannen krijgen een gevoel alsof ze in hun ballen zijn getrapt als de seks langer dan een paar minuten duurt, en willen dus echt supersnelle vluggertjes.

Ik heb gemerkt dat ik sommige van die kerels wel kan helpen door ze de hele tijd aan hun ballen te trekken. Je legt dan je hand om de zak heen, en je zorgt dat de ballen niet tegen het lijf aantrekken. Dat is bestwel lastig, want die dingen willen heel graag omhoog, maar als je dat laat gebeuren is het feest voorbij. Het werkt lang niet bij elke vent, maar er zijn wel kerels die het vol kunnen houden tot hun orgasme als je dat bij ze doet, en anders niet.

Het ergste voorbeeld dat ik meegemaakt heb is van een man die sinds zijn vasectomie de hele tijd pijn hield. Hij beschreef het als "de hele tijd het rotgevoel alsof je tien minuten geleden in je zak bent getrapt." Hij werd er arbeidsongeschikt door, maar de dokters weigerden het te behandelen als iets wat door de vasectomie kon komen. Hij liet zijn vasectomie herstellen, maar dat hielp niet.

Uiteindelijk kreeg hij een soort van happy ending toen hij in België bij een mannenkliniek de bal liet verwijderen die pijn deed. Dat gaf hem verlichting, en de pijn is nu voorbij, maar hij mist zijn bal wel. Het was een helse toestand die hij liever niet had hoeven meemaken, en dat allemaal voor een sterilisatie. Het heeft hem jaren van zijn leven, en van zijn carrière gekost.

Ik hoor héél vaak het patroon dat de man niet serieus wordt genomen als hij klachten aan zijn vasectomie overhoudt. Vooral niet door dokters. Die zeggen altijd dat het niet bestaat, dat ze er nog nooit van gehoord hebben, en dat het iets psychisch moet zijn. Dan komt zo'n man bij een psycholoog, of erger, een seksuoloog, en wordt het een spelletje om hem te overtuigen dat hij het zichzelf aanpraat.

Aan die mannen heb ik bestwel een klus. Niet alleen worden ze hardnekkig, alsof ze tegen een heilig huisje hebben geschopt, door de medische wereld afgewezen, er zijn ook erg weinig vrouwen die begrip hebben voor zulke pechvogels. Er zijn er al helemaal weinig die een trukendoos hebben met genoeg truukjes om met zoiets om te kunnen gaan. Mijn trukendoos is ook nog niet kompleet hoor, maar ik krijg van àl die mannen te horen dat ik de eerste ben die er omheen kan seksen. En meestal ook dat ik de eerste ben die het probeert.

Ik heb gekeken of er wetenschap bestaat over dit soort problemen, maar ik vind heel erg weinig. Ik vond twee artikelen over pijnklachten na vasectomie, met een oproep om dat echt eens serieus te gaan nemen, maar daarna is er niets gebeurd. Er is wel wat onderzoek geweest over de hormonale verstoringen die vasectomie kan geven, en over een verhoogde kans op prostaatkanker bij gesteriliseerde mannen, maar dat verpietert ook allemaal na 2005. Is het echt een heilig huisje?

Het is een rare omdraaiing van hoe de samenleving omgaat met besnijdenis. Dat wordt juist afgeraden, het is de laatste optie na jaren gekloot met halve maatregelen, en dat terwijl mijn klantenbestand vooral laat zien dat mannen erop vooruitgaan, en er haast nooit gedoe mee krijgen. Zeker niet zulk ernstig gedoe als met die sterilisaties. Daar is de aandacht juist helemaal gericht op de veel zeldzamere pechvogels. Waarom het ene zo wordt opgehemeld en het ander wordt verketterd snap ik echt niet.

De vasectomie-pechvogels krijgen altijd hetzelfde te horen: jij bent de uitzondering. Niemand anders heeft er problemen mee. Je zal het wel zelf in je hoofd halen. Je staat alleen, en je hebt ongelijk. Waar ik mijn pechvogel-klantjes altijd hun hart aan kan laten ophalen, is ze vertellen dat ik ook van andere gevallen weet. Dat ze niet alleen zijn. En via dit stukje wil ik iedere vasectomie-pechvogel die dit leest hetzelfde vertellen.

Je bent niet gek, je bent nieteens een heel zeldzame uitzondering. Je hebt last van een ingreep in je seksuele organen, die niet reageerden zoals jij en de dokter hoopten. Soms werkt omkeren van de operatie, soms werkt jaren wachten, soms werkt niets en moet je er gewoon mee leven. Maar er bestaan truukjes, vooral het naar beneden houden van je ballen en snel door de seks heengaan, die helpen. Ga naar de dokter, en laat je niet afschepen met een psychiater of een seksuoloog.

39 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben heel tevreden met mijn sterilisatie. Nooit pijn van gehad ook.

Willemijn zei

Mooi stuk weer.
Wel een openbaring dat mannen dus óók niet serieus worden genomen bij klachten aan hun geslachtsdelen. Ik heb dezelfde ervaring. Continue infecties sinds koperspiraal, maar dokters halen hun schouders op, schrijven weer hetzelfde middel voor dat niet werkt.

Ik kan geen enkel voorbehoedsmiddel verdragen, anders dan het condoom. Heb weleens overwogen mij dan ook maar te laten steriliseren (geen kinderwens), maar misschien houd ik daar óók permanente klachten aan over. Dus dat blijft klungelen met condoom en hopen dat mijn vriend ooit een vasectomie aan zal durven (al neem ik het hem niet kwalijk als hij dat niet wil).

Anoniem zei

Heel herkenbaar. Mijn man heeft zich laten steriliseren in 2002, en had meteen al pijnklachten tijdens de seks. De dokter zei dat het wel over zou gaan, en dat het niks met de sterilisatie te maken kon hebben. Dit leidde tot dat we helemaal geen seks meer hadden tussen 2004 en 2008. We zijn naar therapeuten en seksuologen geweest, en die zeiden ook dat het niet aan de sterilisatie kon liggen. Toen we in 2010 besloten dat we kinderen wilden, heeft hij zijn sterilisatie ongedaan laten maken. De pijn verdween meteen! Helaas is hij niet meer vruchtbaar geworden, maar hij had tenminste geen pijn meer. De dokter die we dat aan vertelden geloofde ook niet dat het aan de sterilisatie kon liggen.

Anoniem zei

Ik ben maar blij dat ik nooit last van de mijne heb gehad, alleen maar voordeel! En mijn vrouw ook!

Anoniem zei

Geef mij maar condooms. Ik ga geen dokter aan mijn zak laten zitten.

Anoniem zei

Ik heb me laten steriliseren toen ik 23 was. Nooit ergens last van gehad. Het gezeur over kinderen houd ook meteen op als ik het aan een nieuwe verkering vertel.

Anoniem zei

Ik vind dat idee van Lunssen niet zo slecht, pak al die jongens maar aan als ze 14 zijn. Sperma genoeg.

TK zei

Nuttig stuk, Zondares!

Anoniem zei

hm mijn vriendin, nu ex, zal ook net voordat zij de relatie verbrak enorm druk op mij uit te oefenen om me mezelf te laten steriliseren. Ik heb me altijd afgevraagd wat haar reden was om die druk op mij uit te oefenen als ze blijkbaar al met gedachten speelde om de relatie te verbreken.

Ik ben er niet in meegegaan. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die dit [bijna] overkwam én dat dit blijkbaar vaker voorkomt dat vrouwen net voor ze het uitmaken druk uitoefenen op hun vriend/man om zich te laten steriliseren. Heel apart.

Anoniem zei

Ik vind het ook wel mooi, dat voorstel van die Lunssen. Het zou een boel abortussen schelen. Jongens en mannen moeten inderdaad ook nog veel leren over fijn en veilig vrijen. Een examen is een heel goed idee.

Anoniem zei

Mega-tip over die ballen naar onder houden. Al bij een klant geprobeerd, ultimate cumshot van een vent die er normaal pijn bij heeft. Thanxxx!

Anoniem zei

1 op 20 is 5%. Dat is extreem veel. Dat zou de medische wereld wel hebben opgemerkt.

Jonas zei

Als je posts als deze leest, zou je bijna gaan geloven in een matriarchie: vrouwen die gezamelijk mannen emotioneel en seksueel onderdrukken zodat zij de macht kunnen behouden, of misschien gewoon omdat ze mannen niet als volwaardige mensen zien maar als vrouwen waarmee iets mis is.

Ik zou het bijna gaan geloven... gelukkig niet helemaal.

Anoniem zei

Mijn vrouw zeikt me al maanden aan mijn kop om me te laten steriliseren. Nu ben ik nog blijer dat ik het niet gedaan heb!

Anoniem zei

Mijn vrouw had me ooit overgehaald me te laten steriliseren. De huisarts was zoals je schrijft heel enthousiast. Bij de uroloog aangekomen vroeg ik, om mezelf gerust te stellen, of het echt omkeerbaar was.

De uroloog zei dat ik daar niet op moest rekenen!

Niemand vertelt je dat, maar de verhalen dat je het gewoon weer ongedaan kan laten maken gaan lang niet voor iedereen op. Als je je laat steriliseren, is het voor eeuwig!

TK zei

Het lijkt me ook niet onlogisch dat sterilisatie problemen op kan leveren: immers er wordt zaad geproduceerd, maar het zaad kan niet meer weg...

Krolse Kater zei

Heel interessant weer.

Sowieso is er 'iets' merkwaardigs aan de hand als het op anticonceptie aan komt. Er zijn bepaalde groepen (voor het gemak noem ik het maar de seksuologen) die anticonceptie 'sexy' proberen te maken, maar conceptie is gewoon een noodzakelijk kwaad voor wie op een verantwoorde manier promiscue wil zijn. Een condoom om je pik is een stom gezicht, de pil heeft tal van heel vervelende bijwerkingen (die door de farmaceuten zwaar worden gebagatelliseerd) en vasectomie blijkt dus ook niet de heilige kraal. Ik heb me als 'lekendokter' ook altijd afgevraagd waar die reusachtige hoeveelheden zaad nu bleven. Ik weet wel dat sperma voor het grootste deel uit hulpvloeistoffen bestaat uit de prostaat en de zaadblaasjes, maar die zaadcellen met hun bijbehorende vocht uit de bijbal voeren de druk toch ook op. En nou blijkt een hoer dat de kunnen bevestigen. En waarom had ik eigenlijk niet anders verwacht?

Ik begrijp de afkeer van seksuologen, het is de bekende tegenstelling tussen theorie en praktijk, maar een goede seksuoloog zou toch ook rekenschap moeten geven van de vele ervaringen die de dames van plezier hebben. Ook als dat gaat om G-spots en squirten bijvoorbeeld, want ook op die terreinen pissen ze te vaak naast de pot.

Trouwens, ook leuk die sneer naar het vrouwencondoom. Echt het zwarte schaap onder de anticonceptiemiddelen. Hoewel ik zelf nog wel eens nieuwsgierig ben naar een ervaring er mee.
Misschien nog eens een stukje schrijven over dat vrouwencondoom? Heb je eindelijk misschien eens een kort stukje! (Grapje!)

Nico zei

Als het in 5 procent van alle gevallen mis gaat, dan gaat het in 95 procent van alle gevallen nog altijd goed. Ik wil die complicaties niet bagatelliseren, maar hoe zit dat dan? Waar blijft het zaad van die mannen dan?

Ik herinner me dat ik de laatste maanden van mijn eerste relatie op seks heb ingezet. We woonden samen, het ging niet - ik vond haar niet meer leuk, interessant, inspirerend of wat dan ook (eerder lui, dom en wat egoïstisch). Ik was erg verlegen met seks en vreesde vanaf het begin dat onze relatie door seks meer betekenis zou krijgen dan ik er aanvankelijk aan wilde toekennen. Op het einde hoopte ik de relatie toch met seks te kunnen redden. Over sterilisatie hebben we het nooit gehad, zij slikte de pil en had er niet veel last van.

Ik ken ook een verhaal waarbij zij zich heeft laten steriliseren. Hij had het ook serieus overwogen, hij wilde beslist geen kinderen, maar hij was wel bang dat hij er later spijt van zou krijgen. Ze had al langer last van het libido-dempende effect van de pil. De relatie duurde zes of zeven jaar - en een jaar later was het voorbij. Ik weet niet wie het heeft uitgemaakt, ik ken eigenlijk alleen zijn kant van het verhaal. Ze zijn als vrienden uit elkaar gegaan.

Anoniem zei

Niet zo raar dat we er pas over beginnen als we geen toekomst met kinderen met die man zien toch?

Anoniem zei

Bitcoin fraudegevoelig? Het is juist door de crypto en de blockchain onmogelijk om mee te frauderen!

Nico zei

Ik vermoed eerder... als zij hem seksueel niet meer zo aantrekkelijk vindt en de pil gebruikt, dan zou één van de twee zich moeten laten steriliseren als je de relatie nog niet wil opgeven en hoopt dat de lust zonder de pil wil terugkomt.

Ik kan me eigenlijk ook wel voorstellen dat het vaak genoeg de andere kant op zal gaan: "Mijn relatie zit in een dip, maar ik wil hem niet kwijt - tijd voor de volgende fase: kinderen!"

Anoniem zei

Mijn zusje ging van de pil af toen hubby zich liet steriliseren, en veranderde in een sloerie. Die is weer aan de pil gegaan om haar huwelijk te redden.

Jos zei

Beste Zondares,
Wat fijn dat jij schrijft over waar ik al jaren mee worstel. Ik ben gesteriliseerd en ik heb er last van. De dokter neemt het niet serieus. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Ik heb pijnklachten al dertien jaar. Ik dacht dat ik de enige was. Dit blog is het eerste waar ik het zie dat andere mannen het ook kunnen hebben. Ik voel me er onmanlijk over dat ik niet meer goed kan neuken. Het is erg fijn om te weten dat ik niet alleen ben. Ik voel me nu al beter. De volgende stap is een dokter vinden die kan helpen. Is er een lijst van dokters die kunnen helpen? Bij voorkeur in de omgeving Apeldoorn.
Bij voorbaat dank
Jos

Anoniem zei

Jos, laat het ongedaan maken. Dan gaat de pijn misschien over. Misschien maar het proberen waard. En je vrouw aan het koperspiraaltje: niets te slikken en zitten geen hormonen in.

Anoniem zei

Jos, ga naar je huisarts en zeg gewoon dat je een kinderwens hebt en daarom je sterilisatie ongedaan wil laten maken. Daar doen ze tenminste niet moeilijk over.

TK zei

https://duckduckgo.com/?q=huisarts+apeldoorn

Zeg dat je voor een second opinion komt. Je hebt daar recht op.

Anoniem zei

AAN: 29 augustus 2021 om 04:15

Vrouwen hebben een doel nodig voor sex …. kinderen [of de weg er naar toe, liefde kopen door sex te bieden aan een interessante partij [evil//spieren/RIJK of voldoende potentie om rijk te worden]

Mannen zijn uit op sex-lust …[en per ongeluk verspreiden ze hun sperma, dat is de collateral damage van hun doel]


Dus op het moment dat vrouwen kinderen niet meer als potentieel doel zien van de relatie, is de logische vrouwelijke optie ‘de relatie afbreken, zo veel mogelijk geld nog uit de scheiding trekken en op zoek naar de ander weer ‘sex aanbieden om liefde te kopen en een beoordeling van de nieuwe relatie te kunnen maken’ [the first fuck then date methode, neuken is voor een vrouw ook vrij eenvoudig, het risico van babies is te managen met anti-conceptie in de huidige tijd en op je rug met je benen wijd leer je je partner ook al aardig kennen. Zonder er veel energie [of geld] in te investeren, sterker nog ‘hij betaalt alles die avond’, dus je wordt er financieel beter van.

Vasectomy is een onlogische reden …. vrouwen gaan niet door met een relatie waar geen baby-potentie meer in zit. Dat weten ze zelf ook.

Anoniem zei

Zondares, je beschrijft hier een kleine minderheid. Moet dat echt zoveel nadruk, als het voor zo veel mensen de goede keuze is?

Nico zei

Naar het schijnt, is ongeveer 85 procent van de Nederlandse bevolking volledig gevaccineerd. Dat is bijna iedereen - op twee en een half miljoen mensen na.

Ik weet niet hoeveel mannen zich laten steriliseren - en hoe groot uiteindelijk de minderheid is die er last van heeft. Het kan een kleine minderheid zijn, die in absolute aantallen best groot kan zijn.

Misschien zouden een paar dappere, gesteriliseerde mannen die er last van hebben, moeten opstaan om een belangenvereniging te beginnen om zo de stilte te doorbreken. Dat is misschien de enige manier om iets te veranderen...

Jos zei

Mijn huisarts heeft me geen doorverwijzing gegeven. Hij wil er een paar maanden overheen laten gaan voordat ik een beslissing neem om het ongedaan te laten maken. Het gesprek ging mis toen ik zei dat ik hoopte dat mijn pijn op zou houden door de ongedaanmaking. Dat had ik kennelijk niet moeten zeggen.

Anoniem zei

Ook ik herken me wel in dit blog-artikel. Ik heb een beetje een zeurende pijn in mijn zak na mijn sterilisatie als ik stijf wordt. De dokter neemt het niet serieus, en denkt dat ik het me verbeeldt. Ik hoop dat er snel awarness komt over dit serieuze probleem.

Anoniem zei

Willem zegt:
Als iets niet nodig is te opereren moet je het niet doen.
geen sterilisatie dus maar ook geen pil of spiraal.
Gewoon voor het zingen de kerk uit. Werkt al 20 jaar bij mij en mijn vrouw.
Ik weet ook dat dit niet 100% schijnt te zijn maar misschien valt dit onder de categorie "te weinig zelfbeheersing?"
Het is bovendien toch juist geil om over de buik of tieten van je vrouw/vriendin te spuiten?

Anoniem zei

Ik speel al heel lang met de gedachte me te laten steriliseren. Net als meer mannen kennelijk heb ik gemerkt dat vriendinnen in het begin er niks om geven, of zelfs tegen zijn. Later, als de relatie in het slob is geraakt, en het uit lijkt te gaan, dan willen ze wel, en moedigen het zelfs soms aan. Dat vind ik raar.

Anoniem zei

Er is niet alleen vanuit de seksuologie een beweging om te overwegen dat jongens gesteriliseerd zouden moeten worden. Ook bezorgde moeders zien daarin hun verantwoordelijkheid. In progressieve kringen wordt deze realistische optie nu bekeken, met #metoo en het her-evalueren van de patriarchie. Zie bijvoorbeeld ook Tonya Tko.

Anoniem zei

Ik vind het fijn dat er eindelijk eens erkenning is voor mannen die last hebben van hun sterilisatie. Mijn man heeft zich in 1994 laten steriliseren, en heeft er voortdurend last van. De huisarts en de uroloog zijn heel stellig dat het niet aan de sterilisatie kan liggen, en willen er niks aan doen als het niet ontstoken is. Voor mijn man is erkenning dat hij er moeilijkheden mee heeft heel belangrijk, ook als er geen herstel mogelijk is.

Anoniem zei

Een maat van me heeft zich laten steriliseren omdat zijn vriendin dat wou. Die heeft hem letterlijk jaren aan zijn kop gezanikt. Toen hij het heeft gedaan, heeft hij er haar nooit mee geneukt. Ze gingen twee maanden daarna uit elkaar. Hij denkt nog wel dat als hij het niet had gedaan, hij nog met haar samen was geweest. Geen uniek verhaal dus.

Anoniem zei

Ik heb me laten steriliseren. Mijn vrouw was tegen, maar ik wou haar verlossen van de anticonceptie die ze al jaren slikte. Ik heb er geen pijn van, maar het gevoel van het klaarkomen is voor mij veel minder geworden. Ik spuit ook niet meer zoals vroeger, nu komt er een dikke druppel uit, en die komt niet eens los van mijn piemel. Het is heel frustrerend, en ze hadden me van tevoren verzekerd dat dit niet kon gebeuren! Jouw blog is de eerste plek waar ik erkenning zie voor mannen met problemen door hun sterilisatie.

Anoniem zei

Het handjevol mannen dat "last hebben" van een sterilisatie valt in het niet bij hoeveel vrouwen echte problemen hebben door anticonceptie. Laten we het wel in proportie zien. En het plan om mannelijke sterilisatie normaal te maken, en de behoefte aan voortplanting te doen met het zaad dat door jonge jongens wordt gedoneerd, is een heel bevrijdend idee waar we in onze moderne maatschappij eens serieus naar moeten kijken.

Anton zei

Dank je voor de tip over ballen naar onder doen trekken. Eindelijk voor het eerst in 15 jaar klaargekomen, zonder pijn!