maandag 5 juli 2021

Afbraak

Hopelijk komt dit stukje door voordat het achterhaald is, want drie weken vertraging is geen uitzondering meer. Het wordt weer tijd om een nieuwsstukje te tikken, en dat zou ik het liefst in een rivier van leuke stukjes laten wegspoelen, maar ik heb nog steeds niet gevonden hoe ik die stroom nou aan de gang moet houden met alle toestanden van dit en afgelopen jaar. Ik ben er nog steeds mee bezig, en ik heb hulp. We komen er wel.

Er gebeuren weer een boel dingen ongeveer tegelijk. Dat zie je vaker, en dat is dan een heleboel mensen en instanties die op het goede moment hebben gewacht. Ik vraag me dan altijd af wat dat goede moment dan maakt, maar je weet nooit zeker of je het goede antwoord hebt gevonden. Misschien heeft het met de falende formatie te maken, ik weet het niet. Maarja, veel dingen hebben al jaren in de week gelegen, misschien is het toeval.

Tweeminutendebat
Ik begin maar met het tweeminuten-debat in de Tweede Kamer, waar in een adembenemend tempo allemaal moties doorgedouwd worden. Wat de insteek is, kan je al zien aan dat het gaat over "mensenhandel en prostitutie," alsof die in één adem thuishoren. Veel poepjes die politici even op ons doen, waarbij ze willen laten zien hoe goed ze meewerken met de holle of schadelijke voorstellen. Kijk ons eens, we zijn zo krachtig aan het optreden tegen de hoeren. Ik zal even samenvatten voor wie niet de hele lijst wil uitpluizen.
Lokprofielen
Bikker (CU) en Kuiken (PvdA), die wel vaker hoerenhaat opstoken, hebben een motie ingediend om de lokprofielen waarvan ze Jojanneke de scoop hebben gegeven, zo snel mogelijk juridisch veilig te stellen. Het probleem met die lokprofielen is namelijk dat ze strijdig zijn met rechtsprincipes, en helemaal geen juridische basis hebben om te kunnen worden gebruikt om bijna-stoute burgers mee te straffen. Dat moet zo snel mogelijk worden gedaan, want dàt het gedaan moet worden heeft de Tweede Kamer al eerder erdoor gejast.

Het is aangenomen, natuurlijk. Iedereen was voor behalve D'66, wat me heel erg van ze meevalt. De laatste jaren hebben ze immers heel weinig ruggengraat getoond als het om onze rechten ging. Ik denk eigenlijk dat ze niet zullen hebben tegengestemd omdat ze heel erg tegen het idee van de motie zijn, maar vooral omdat ze haastige spoed zelden goed vinden. Ook Bij1, die in hun programma op onze rechten ingezet hebben, vindt deze motie een goed idee.

"Leeftijdsidentificatie" door online platforms
De initiatiefnemer van deze wet is Dennis Wiersma (VVD), en als je die nog niet kent hoef je alleenmaar te kijken naar de medeondertekenaars van de motie: Bikker en Kuiken. De motie gaat uit van de opgeklopte cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Terre des Hommes en Interpol, alsof die de hoogste waarheid zijn en niet botsen met de cijfers die we uit èchte bronnen kunnen halen.

Wat de motie wil, is doen alsof het "primair de eigen verantwoordelijkheid is van deze platforms om toe te zien op misstanden en deze te voorkomen" inplaatsvan dat dat de verantwoordelijkheid is van politie en justitie, en de sites verplichten om aan "leeftijdsidentificatie" te doen. De enige manier waarop ze dat kunnen doen is door je ID na te trekken, en dat is dus gewoon weer een registratie zoals de Eerste Kamer ooit bij de WRP afschoot omdat het tegen de Europese mensenrechtenverordening is. Maar dat maken ze graag het probleem van de advertentiesites.

Ze willen de sites nieteens verplichten mee te werken met de politie, want dat doen ze allang, maar om het werk voor ze te dóén. En er verantwoordelijk voor te zijn. Dus willen ze opsporingstaken bij die sites leggen, en opsporingstaken die de politie nog nooit waargemaakt heeft. En wat denk je dat er gebeurt wanneer die sites er niet in slagen om waar te maken wat niemand waar kan maken?

Dat de zieligheidsindustrie en zijn lobby-bedrijfjes dit aanhalen als een enorme winst wil al heel veel zeggen. Het is de moralisten al jaren een doorn in het oog dat we zo zichtbaar kunnen adverteren, en daardoor ook door nieuwsgierige mensen makkelijk te begluren zijn, die dan een heel ander beeld te zien krijgen dan wat de zieligheidsindustrie wil laten zien. Dit is een belangrijke veldslag in de propaganda-oorlog. De enige die tegen heeft gestemd, is Bij1.

Wettelijke grondslag verwerken van persoonsgegevens sekswerkers
Wiersma heeft ooknog een motie in zijn eentje ingediend. Hij haalt aan dat de WRS er voorlopig nog niet door is, en dus wil hij de registratie van hoeren door gemeentes, dat door de WRS wordt toegestaan, er vantevoren even apart doordrukken. De gemeentes willen namelijk heel graag ons op lijstjes zetten om makkelijk lastig te vallen, en dat hebben ze ook jaren gedaan. Daarmee vielen ze alleen keihard op hun neus toen zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens het te bont vond wat ze deden, en ze zich aan de wet moesten gaan houden.

Die bescherming van onze persoonsgegevens tegen het informatie hamsteren van de overheid moet maar weg worden gehaald. Voor ons eigen bestwil natuurlijk, want een gezonde en veilige prostitutiebranche is in het belang van alle sekswerkers. En ons op razzialijsten hebben staan zou dat voorelkaarkrijgen, suggereert hij. Helaas is de Tweede Kamer niet de plek om te zoeken naar mensen die kritisch kijken naar of meer overheidsrepressie wel terecht is.

Hij beweert dat de gemeenten hun taak niet adequaat kunnen aanpakken, en dat pas "weer" kunnen doen als hun ambtelijke willekeur weer vrij spel heeft. Hij laat daarbij alleen niet zien hoe de bestrijding van mensenhandel achteruit is gegaan sinds de gemeenten hun gerommel in je persoonlijke leven niet meer mogen botvieren. En als je gaat zoeken, zie je dat ook nergens terug. Zelfs niet in cijfers van hetzers als politie, Comensha of de gemeentes zelf. Maar dat zal Wiersma niet dwarszitten.

Deze motie heeft opvallend veel weerstand gekregen. Hij is tégen hoeren, dus natuurlijk is hij er wel met een meerderheid dóór, maar toch hebben er een aantal partijen tegengestemd. Bij1 en D'66, van wie je het vanwege hun principes mag verwachten, maar ook de toch wel fel anti-hoer SP, en zelfs de crimefighterige PVV en FvD stemmen tegen. Wat die keus heeft beïnvloed weet ik ook niet.

Verbeteren sociale positie sekswerkers
Van Nispen (SP) en Simons (Bij1) hebben een motie ingediend om de sociale positie van sekswerkers te verbeteren. Dat genoemd wordt hoe de politie, gemeenten en de Belastingdienst zich vijandig naar ons toe opstellen vind ik een zuchtje frisse wind in hoe er normaliter over ons gepraat wordt. En helaas blijft het bij een zuchtje wind.

De motie houdt namelijk in dat de regering in samenspraak met sekswerkorganisaties op de proppen moet komen met een plan om dat doel van sociale positieverbetering ook voorelkaar te krijgen. Er staat niets inhoudelijks in de motie, alleen een oproep om naar een doel toe te gaan. Een doel waar bovendien, zoals we al zóvaak hebben gezien, hele foute invullingen aan gegeven kunnen worden.

Het is aangenomen, want het klinkt leuk en het kan niemand wat schelen omdat het geen inhoud heeft. Alleen chaggerijnig rechts JA21, FvD en SGP stemden tegen.

Prioriteit geven aan uitstapprogramma's
Bisschop (SGP) en Bikker (CU) doen hun jaarlijkse klaagverhaal over dat er meer "prioriteit," met andere woorden: geld, naar de uitstapprogramma's moet. Die "helpen" al jaren een handjevol meiden, die vaak weer naar het werk teruggaan, tegenover miljoenen overheidsgeld die door de kachel van de, meestal evangelische, uitstapclub gaat, en waarvan geen cent bij de uitstappende hoer terechtkomt. En we weten echt wel dat ze bestaan, we worden met reclame voor die clubs doodgegooid. Dus we "zien" ze echt wel. We kotsen er alleen op.

Natuurlijk moet er even stemming gemaakt worden door te doen alsof we massaal onvrijwillig werken. Maar ook noemt hij dat we massaal stoppen vanwege Corona. Die twee dingen spreken elkaar tegen, maar geen haan die ernaar kraait. En dat het ook tegenspreekt dat die uitstapprogramma's meer geld of "prioriteit" nodighebben, omdat ze geen van alle ook maar in de buurt van vol zitten, daar kijkt ook niemand naar.

De stemming is verbazend. Het gaat om wat schamele miljoenen, en je hebt meteen de SGP op je hand. Dus ik was verbaasd om te zien dat de VVD, die altijd met de Christenen in bed ligt, tegenstemde. D'66 en Bij1 had ik wel verwacht op basis van hun principes, maar ook de traditioneel hoerenhatende PvdA stemde tegen. Heel raar! Maar natuurlijk redt de motie het wel, want de rest stemt gewoon de evangelische randclubjes rijk.

Platforms uit de lucht halen
Bisschop (SGP) diende een motie in dat online platforms uit de lucht moeten worden gehaald als er "grootschalige" prostitutienetwerken worden opgerold. Alleen hoerensites natuurlijk, als die netwerken T-Mobile gebruiken voor hun communicatie en werving hoeft het telefoonnetwerk niet plat. En de banken die ze gebruiken om het geld op te slaan hoeven ook niet dicht. En als er gebruik wordt gemaakt van "gewone" advertentieruimte hoeven kranten en websites ook niet dicht. Stel je voor. Hou dit ook maar even in je hoofd tot je bij de kopjes onderaan dit stukje komt trouwens.

Het OM heeft kortgeleden een grote groep mensen op verdenking van mensenhandel opgepakt. Dat zou een netwerk zijn, zoals we nog nooit in het echt hebben gezien. Eindelijk heeft het OM zijn Moby Dick gevangen. Zeggen ze. Ik heb geprobeerd om daar inkijk op te krijgen, maar dat is me nog niet genoeg gelukt. Als ik genoeg bijelkaar heb gepast krijgen jullie er nog wel een stukje over, beloofd. Maar de krantenkoppen zijn er al, en die gebruikt Bisschop gretig.

Ik was eigenlijk verbaasd om te zien dat deze motie verworpen is! De partijen die tegenstemmen zijn voor een groot deel partijen van wie het me heel erg meevalt, want internetcensuur is in ons digibete parlement normaliter niet zo'n probleem. Weer weet ik niet wat ze motiveert, maar ik ben er wel blij mee. Al gebruik ik die grote sites zelf allang niet meer, omdat ik te kwetsbaar ben.

Voor mijn collegaatjes met rotsvast vertrouwen in GroenLinks en de Partij van de Dieren wil ik nog wel even aanstippen dat die vóór deze motie, en alle andere hoerenhatende moeties, hebben gestemd. Zo hoervriendelijk zijn die dus helemaal niet. Dat laten ze alwéér zien. En om mijn hand in eigen boezem te steken: VOLT, waar ik zo positief over was, blijkt ook rotsvast met hoerenhaat mee te stemmen. Dus daar zat ìk dan weer mis mee. Niks frisse nieuwheid.

Verbeteren registratie seksueel geweld tegen kinderen en mensenhandel
De titel van deze motie is knullig geschreven door Kuik (CDA) en Bikker (CU), want waar hij eigenlijk over gaat is dat de mensenhandel-mythologie zegt dat er een enorme overlap is tussen mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Die wordt alleen nergens ook echt gevònden. Dat is vervelend voor de mythologie, maar wie die mythologie gelóóft, denkt daarnaast dat heel veel mensenhandelgevallen dus niet vervolgd worden. En dan worden er te weinig zondaars gestraft.

De reden dat het zo belangrijk is voor de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen dat mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen moeten samenhangen, is dat die het samen in één portefeuille heeft zitten, en er een soort geïntegreerde en synergistische combinatie wordt gezocht. Ookal is die er niet, omdat mensenhandel om arbeid gaat, en kinderen daar slecht in zijn, en omdat vèruit het meeste seksuele geweld tegen kinderen van Nette Mensen komt met macht over dat kind. Niet van een mythisch pooiernetwerk.

Maar dat willen de politica's niet horen, en die willen dat de politie een schop onder zijn hol krijgt om die overlap te gaan melden. Dus dat houdt in dat elk meisje dat bij de politie komt om te melden dat ze is verkracht, misbruikt of aangerand, wordt gezeurd, gemanipuleerd en gechanteerd om te "bekennen" dat ze vermensenhandeld is door enge pooiers. Netzoals ze al jaren bij hoeren doen. Maar zo ver denken Bikker en Kuik liever niet door.

Natuurlijk is deze motie met enorme instemming aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen, wat mij nogal verwart. Wat is daar gebeurd? Waarom is zo'n crimefighter-partij opeens tegen dit circus? En waar zijn Bij1 en D'66 opeens? Dat het aangenomen zou worden, ligt voor de hand. Het klinkt lekker crimefighterig, en uiteindelijk gaat het alleen om het melden van misstanden, denken die politici. Stemmenvoer.

Sekswerk decriminaliseren en onderbrengen bij het ministerie van SZW
Simons (Bij1) bepleit in deze motie het volwaardig behandelen van sekswerk als werk. Dus niet alleen met de mond belijden, maar ons ook echt wettelijk als normaal werk behandelen. Daarvoor haalt ze een regionaal beleid uit Australië aan, inplaatsvan het Nieuw Zeelandse model, wat we al jaren als minst slechte voorbeeld naar voren halen. Ik weet niet precies wat er achter die keus zit. Ze bepleit vooral om het dossier "prostitutie" nietmeer onder Justitie te behandelen, maar onder Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waar werk thuishoort.

Dat is de enige motie waar ook echt wat debat over ontstaat. Nouja, debat. Meer een belijdenis van het denkbeeld vanaf de kant van de hoerenhaters, en protest dat je mensenhandel en prostitutie niet màg scheiden, want dat ìs verweven. Tot ingaan op de argumenten van de ander komt het niet, maar dat is danook sowieso heel zeldzaam in de Tweede Kamer.

Er is niet gestemd op deze motie, want die is aangehouden. Wanneer en door wie dat is beslist weet ik niet, dat kon ik niet vinden. Hij hangt dus nog in de lucht. Ik geef hem niet veel kans, want de WRS is waar de Kamer al sinds de jaren negentig heen aan het werken is, en een rechtsomkeert gaan ze met al die bagage niet maken. De staatssecretaris heeft hem ook ontraden. En dat was de laatste motie.

Na dit lijstje zien we weereens: van de politiek moeten we het niet hebben. Realiteitszin is er nauwelijks, en repressie wordt met open armen ontvangen. De beweging is alleen in de richting van meer repressie, discussie is er niet of nauwelijks, de propaganda van de moralisten is het enige wat ze geloven, omdat het het enige is dat ze bereid zijn aan te horen. Dat ligt voor een groot deel aan de politici, maar zéker ook aan hoe het politiek en bestuur wèrken. Maar dat krijgt nog een eigen stukje.

Sint Annenkwartier
De afbraak van de Wallen gaat onverminderd door. Iedereen die dacht dat Halsema minder vijandig tegen hoeren zou zijn dan Asscher of van der Laan zal teleurgesteld zijn, maar het smijten van geld om hoeren de stad uit te drijven gaat gewoon door. Wel wrang dat dat gebeurt omdat we zogenaamd toeristen lokken die de stad weg wil hebben, maar Amsterdam wèl net weer een ton heeft uitgetrokken voor meer toeristenwerving. Maar politiek en hypocrisie gaat hand in hand.

Het Sint Annenkwartier was ooit het drukste stukje Wallen, waar je danook alleen kwam om de hoeren op te zoeken. Dat was een beetje monokultuur, maar je zou toch zeggen dat we daar juist niemand in de weg zaten. Toch moet en zal het kapot. De Trompettersteeg was vroeger het steegje waar je het economische hart van de Wallen het hardste klopte, en nu is alles daar dicht. Ik heb er wel een traantje om gelaten.

Tippelzone Utrecht
Er is ook letterlijke afbraak. De tippelzone in Utrecht gaat voor de bijl. Netzoals het Zandpad moet die wijken voor vastgoedbelangen. Carmen, oprichtster van de tippelzone, mag even uitleggen hoe dat gaat. Natuurlijk doet de politiek alsof hun neus bloedt over waar de tippelaarsters nu terechtkunnen, want die moeten maar "iets anders gaan doen." Alsof ze dat tegen welke andere beroepsgroep danook zouden zeggen.

Om precies één minuut voor middernacht ging de zone dicht, dus op de laatste avond, toen iedereen afscheid aan het nemen was, rolden de politieauto's al door minutenlang door de straat om de meiden toe te brullen dat ze op moesten rotten. Want ookal is een normale toegestane werktijd daar tot twee uur 's ochtends, de knip was op één juli, en die twee uur moesten koste wat kost niet meer gebeuren.

Diezelfde dag zijn ook meteen de afwerkplekken letterlijk afgebroken. Daar was kennelijk haast mee. Zogenaamd is het "om misbruik tegen te gaan," maar het is gewoon gretigheid om tegen de hoeren te ageren. Zoveel pietluttigheid is nergens voor nodig. Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit, of die hokjes er nou staan of niet. De broodroof is toch al gebeurd. Zoals altijd gaat er één deur dicht, en wordt er niets geopend. Er wordt meteen afgebroken, en uitgesteld met bouwen tot het afstel wordt.
Alleen in Arnhem en Nijmegen kan je nog tippelen. Nou is het niets voor mij, maar er zijn meiden die erbij zweren, en die op geen andere manier willen werken. Zelfs met de kou, zelfs met hoe je wordt aangezien als helemaal onderin de hoerarchie, zelfs met de extra moeilijkheid dat BOA's en politie je behandelen alsof je aan het tippelen bent wáár je ook bent, als je maar buitenshuis bent. Op de bus wachten kan al aanleiding zijn om je te bedreigen met een boete. En dat zal niet minder worden zonder de tippelzone.

Hookers.nl
Ik ben best kritisch op de klantenrecensiesite Hookers.nl. Maar nu worden ze door de Autoriteit Persoonsgegevens gedwongen om hun website op te heffen. Voor een deel eigen schuld dikke bult, want ze zijn héél slordig geweest met de gegevens van hun gebruikers, maar nu heeft de AP ook kritiek op de recensies zelf. Dat ze daar zo moeilijk over doen terwijl ze zo mild zijn over de WRS vind ik raar, maar dat zou ik eigenlijk niet moeten vinden.

Misschien is het gewoon het beste als je de bijdrage van STL, al heel lang de belangrijkste stem op Hookers, over dit onderwerp leest. Hij legt uit dat het afbreken van Hookers ook onderdeel is van het afbreken van de zichtbaarheid van de hoeren. Hoe minder je ons ziet, hoe minder menselijk we voor je zijn. En hoe minder je erom geeft als ons wat wordt aangedaan.

Viva
Het damesblad Viva gaat stoppen. En het populaire Viva-forum dat eraanvastzit ook. Aan de ene kant vind ik dat jammer, aan de andere kant ben ik er ook wel heel schofterig weggejaagd, samen met de andere hoeren die daar kwamen vertellen. Het is een symptoom van de dood van de bla-bla-bladen, die je alleennog bij de tandarts leest terwijl je op je beurt wacht en probeert de boor niet te horen.

Het hoort niet in het rijtje thuis. Het is gewoon een falend blad, en de community die eromheen ontstaan is verdwijnt mee. Het is alleen een verliesje voor mijzelf, ergens. Niet dat ik er nog kwam, maar ik heb er bijvoorbeeld W en N leren kennen, en dat heeft een belangrijk iets aan mijn leven toegevoegd. Het voelt ergens als een verlies, als verval, dat zoiets niet meer bestaat.

Corona
De vaccinaties worden gezet, de regering jubelt, en mensen doen nog minder aan oppassen dan de laatste maanden toch al gewoon was geworden. De wereld is ontspannen, ookal zetten mensen met kennis daar nogal wat vraagtekens bij. Mijn statistiekmannetje, een mede-hoer die tegelijk dokter is, en ook mensen die ik via mijn studie ken, leggen me uit dat we niet handig bezigzijn als we het verpieteren van de pandemie door de vaccinaties nu al onderbreken door het met ons gedrag weer meer de kans te geven door te woekeren.

Waar alle mensen die er wat van snappen, of die nou collega's, helpers, universiteitsmensen of klanten uit de medische wereld zijn, allemaal over eens zijn, is dat de overheden van de wereld maar wat gedaan hebben, en weinig oog hadden voor hoe je zo'n pandemie eigenlijk effektief aanpakt, en wat de wetenschap eigenlijk ècht te zeggen had. Er werd vooral ingezet op stokpaardjes, en er werd geprofiteerd.

Met profiteren heb ik het niet alleen over mondkapjesgate, of over het schandaal met de tests die alleen door testlabs mochten worden uitgevoerd door labs waar leden van het OMT belangen in hadden, maar ook over het uitbuiten van de crisis door de overheid om zichzelf meer macht toe te eigenen. De privacy van alle burgers is verder geïnfiltreerd, en dat kan best eens een blijvertje worden. Lees hier bijvoorbeeld maar.

De versoepelingen zijn voor mij vooral te merken in de supermarkt, waar het weer dringen zonder maskertje is. Maar ook dat de winkels weer open zijn, dat je weer een terrasje kan pakken, en natuurlijk dat die onzinnige avondklok verleden tijd is. Waar ik het niet aan merk is het politiebeleid tegen illegale prostitutie. Dat moest vóór Corona onder het mom van mensenhandel, waar wat meer haken en ogen aan zitten, maar de politie gaat al bijna een jaar los onder het mom van Coronaregels, en dat is niet versoepeld. Want het gaat niet om Corona, natuurlijk.

Wet verwerking persoonsgegevens coördinatie en analyse terrorismebestrijding en nationale veiligheid
Er wordt even snel, op een moment dat iedereen afgeleid is, een wetje doorheen gedouwd dat onze privacy verder verwatert, en meer macht aan de overheid geeft. Alles tegen terrorisme immers, wat zo'n enorm probleem is dat we er meer en meer rechten voor op moeten geven. Er is een internetconsultatie van vijf dagen lang aan voorafgegaan, en dat zonderdat er een persbericht over uitgegaan is. Het moest stilletjes, en op een paar kleine kanaaltjes na heeft de pers er ook braaf zijn mond over gehouden. We willen toch niet dat die journalisme gaan bedrijven.

Heel in het kort houdt de wet in dat wat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al jaren illegaal doet, namelijk persoonlijke informatie over gewone, onschuldige burgers verzamelen en uitdelen aan andere instanties in binnen- èn buitenland, legaal wordt gemaakt. Eigenlijk wordt hij tot geheime dienst gebombardeerd met hele brede bevoegdheden. Zo zegt het kabinet het natuurlijk niet, die noemen wat de NCTV doet "juridisch kwetsbaar," en met deze wet willen ze daar wat aan doen. Zo gaat dat immers bij onze regering. Misdaden plegen, en als je gepakt wordt de wet eromheenbuigen.

Inbeslagname van DoubleVPN
DoubleVPN is een VPN-dienst. Dat houdt in dat je je internetverkeer via de servers van DoubleVPN laat lopen, zodat je op internet je gang kan gaan zonderdat je eigen internetboer bij je verkeer kan meekijken, censureren of bijsturen, maar ook dat mensen aan de andere kant van de verbindingen die je maakt niet meteen je eigen thuis-IP kunnen natrekken. Dat anonimiseert je dus ook.

Het bedrijf DoubleVPN adverteerde met hoe veilig ze dat deden, en dat ze ook geen logs bijhielden van de aktiviteiten via hun dienst. Dat is voor mensen die anoniem willen blijven natuurlijk superbelangrijk. VPN-bedrijven zijn er veel, van grote tot hele kleintjes. Dit was geen grote, dit was hoogstens een middenklassertje. Veel bedrijven en mensen gebruiken een VPN voor de veiligheid.

Er kwam in het nieuws dat DoubleVPN door de Nederlandse politie, in samenwerking met Eurojust en een heleboel andere instanties in het buitenland, in beslag was genomen. Als je nu naar hun website probeert te gaan, krijg je een website van de Nederlandse politie te zien. Dat is niet ongewoon, want als buitenlandse polities proberen om in te breken op sites, gaan ze graag naar de Nederlandse politie. Niet dat die nou zo competent zijn, maar ze mógen veel meer en hebben veel minder burgerrechten in de weg, door onze zwakke privacywaarborgen.

Het verhaal, wat juichend door de massamedia is doorgezet, is dat DoubleVPN een criminele dienst voor criminelen was. Het werd immers op het Dark Web aangeprezen door hackers! Er was ransomware dat gebruikmaakte van DoubleVPN om kontakt te maken met andere computers, en daarmee suggereren ze dat DoubleVPN een criminele aktiviteit was, die bedoeld was om ransomware en hackers te bedienen.

Dat is flauwekul natuurlijk. Ze verkochten hun diensten gewoon aan iedereen, en dat maakt het bespioneren van je burgers moeilijker, dus dat vinden overheden niet goed. Boeven en hackers maken allicht gebruik van VPN's, maar dat maakt zo'n VPN nog niet crimineel. Boeven gebruiken ook mobiele telefoons, zie je de politie KPN al inbeslagnemen? Maar als het op internet gebeurt, snappen mensen het niet, en komen ze ermee weg.

Zoals intussen gewoonte is geworden, is zo'n aktie een "signaal" aan de boeven. Dat hoor je telkens als er weer een grote show-aktie wordt gedaan tegen mensen waarvan je eigenlijk achter je oren moet krabben of die wel strafbaar zouden moeten zijn. Officier van Justitie Wieteke Koorn gebruikt dezelfde termen en dezelfde taal als die je hoort bij het gezwam over klanten van hoeren die door klant te zijn mensenhandel instandhouden, en daar "verantwoordelijkheid voor moeten nemen." Guilt by association

Een VPN zo aanpakken doordat je ze behandelt als boeven omdat boeven er gebruik van maken is nieuw. Maar het past wel in het plaatje van het OM dat graag mensen rondom iemand die iets stouts doet ook mee wil straffen. En het is iets wat weer een stapje verder is, weer een stukje afbraak van onze rechten, weer een stukje afbraak van de rechtsstaat die zich aan zijn eigen regels moet houden.

Houdt het ooit op?

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Voorlopig niet.

Jonas zei

Mijn rechten houden op waar jouw rechten beginnen. Het is maar net hoe je de koek verdeelt als maatschappij. Al betwijfel ik of een recht iets is wat beperkt voorhanden is, en verdeeld moet worden, het is geen "zero sum game". De kunst is om een manier te vinden waarbij we elkaars rechten minimaal beknotten. Helaas zie ik niet hoe iemand al zijn/haar/hun rechten kan uitoefenen zonder anderen hun rechten te schenden op een of andere manier.

De pandemie heeft natuurlijk relatief kort geduurd in China, omdat ze daar al decenia voorsprong hadden/hebben met het schenden van privacy en mensenrechten "voor het grotere goed".

Dit doet mij afvragen: hoe werkt sekswerk in zulke strenge regimes, waar privacy ongewenst is? Is het daar aanvaard als iets wat bijdraagt aan de maatschappij?

Over het samenhouden van mensenhandel en sekswerk: als mensenhandel zo verweven is met arbeid, hoort het tegengaan van mensenhandel dan ook niet bij het ministerie van werk?
Prostitutie vind ik dan weer niet echt bij SZW horen, want de meeste exploitanten willen sekswerkers niet als personeel (heb ik ergens gelezen), dus dan lijkt het mij logischer dat sekswerk bij het ministerie van economie wordt ondergebracht, omdat sekswerkers zzp'ers (moeten) zijn.

Anoniem zei

Exploitanten willen, en behandelen, sekswerkers al als werknemers. Ze willen alleen de verantwoordelijkheden niet die daarbij horen. SZW en de BD zijn daar zeer toeschietelijk in.

wobelli zei

Ik dacht dat het er ook mee te maken had dat een werkgever niet een werknemer verplichten mag sexuele handelingen te verrichten.
Dus dat mag niet het doel van de arbeidsovereenkomst zijn, denk ik.

Anoniem zei

Hebben die Kamerleden ook al bedacht HOE die online platforms dan de verantwoordelijkheid om misstanden tegen te gaan moeten gaan invullen? Mogen die bij het politie-spelen dan ook politie-bevoegdheden gebruiken?

Anoniem zei

Zon,ik leef met je mee, maar je gevatte commentaar gaat niets veranderen of verbeteren. Er moet actie komen waarvan ze omver gaan. Heb jij al eens bedacht dat indien de hoeren zouden adverteren met een dag gratis neuken per week, de politiekers en overheid daar niets tegen kunnen doen, en meteen heel Nederland in rep en roer staat, zo erg zelfs dat jullie gegronde eisen moeten worden ingewilligd, zoniet gaat de maatschappelijke orde naar de haaien. Jullie vrouwelijke tegenstanders gaan nu het hardst gillen voor jullie rechten. Het is totaal legaal en bovendien een uitzonderlijk efficient kanaal voor reclame en klantenwerving. Een denkertje over mogelijke actie dus...

Anoniem zei

Er waren nog 2 mariniers die een eigen stukje kregen. Zie stukje van 5 Jan 2015. 1 van je beste ervaringen in de prostitutie zei je toen. Ik was natuurlijk erg benieuwd maar nu zit ik al meer dan 6 jaar te wachten en dacht zal er nu toch maar eens achter vragen...

Krolse Kater zei

Nog niet alles gelezen, maar voordat ik mijn 'train of thought' kwijt raak: heel goed dat je dit tweeminutendebat propvol moties er uit licht.
Het was mij ook opgevallen en het was mij vooral ook opgevallen hoe terloops er van alles doorheen vliegt.

Dit zijn mijn voornaamste constateringen:
- Dit debat was te zien als een lakmoesproef voor de Tweede Kamer in de nieuwe samenstelling. Belangrijkste en teleurstellende conclusie is dat er geen politieke 'safe haven' is voor sekswerk. Het enige wat duidelijk is, is wie de consequentie hoerenjagers zijn (de christelijke partijen, maar dat wisten we al), voor de rest is niemand vóór. Paradoxaal genoeg zie je opvallend vaak een 'milde' houding van (extreem)rechts, wat overigens ook het geval was bij het tegenstemmen op de wet klantcriminalisering-light enige maanden geleden.
- Vergeet Gert-Jan Segers. Bikker is het echte gevaar. Over een paar jaar is zij politiek leider van de CU en zij heeft heel veel geleerd in de gemeente Utrecht. Ik ken haar. Ze speelt het spel 'voortreffelijk' en DVPs en wandelaars gaan nog heel veel last van haar krijgen.
- Eén van de vuilste tactieken, die mij als wandelaar enorm verontrust omdat die zo verschrikkelijk stigmatiserend is, is het koppelen van prostitutie aan mensenhandel en vervolgens aan seksueel misbruik van kinderen. De goegemeente wordt 'geprogrammeerd' om hoerenlopers met kinderverkrachters te associeren. Ik vind dat vreselijk eng. Ook in dit tweeminutendebat is een motie in die geest aangenomen.

TK zei

Het zou me niets verbazen als ze uiteindelijk het Zweedse model gaan invoeren. Ik zou gewoon lekker zelf gaan hoeren zonder me afhankelijk te maken van overheidsgoedkeuring.

Als je problemen krijgt, zorg dat je je assets ergens hebt waar de roverheid niet met z'n tengels erbij kan. Politici zijn de loopjongens van de echte macht, dat is de kroon / Willem Alexander. En de kroon voert WEF-beleid uit.

Niemand mag straks meer naar de hoeren. Niemand mag meer vliegen. Niemand mag meer wonen. Niemand mag meer energie gebruiken. Niemand mag meer vlees eten. Etc.

"You will own nothing and be happy"

Nogmaals, politici hebben geen macht! Zij zijn acteurs. Kijk naar de macht daarachter en haar agenda!