zaterdag 13 maart 2021

De Zondares Verkiezingsgids

Woensdag de zeventiende gaan we weer stemmen voor de Tweede Kamer. Dit is de grote verkiezing waarbij we kiezen wie er in de Tweede Kamer komt, en daarmee ook wie de meeste kans maakt om in het kabinet te komen. De andere verkiezingen zijn op hun eigen manieren ook belangrijk, maar dit is de verkiezing die het meeste aandacht trekt, omdat hij gaat over het stuk van de politiek dat op de landelijke TV aandacht krijgt.

Ik kan er heel moedeloos van worden. Ik heb me nou al heel lang met de politiek bemoeid, ik heb met politici gepraat, ik heb al heel veel gevolgd van wat ze doen, en wat ik vooral zie is mensen die zich bemoeien met dingen waar ze geen verstand van hebben en wìllen hebben, alleenmaar om hun omgeving onder de indruk te brengen. En die omgeving is vooral andere politici, die net zo denken.

Politici beloven heel veel, en doen als puntje bij paaltje komt héle andere dingen. Sommige partijen zijn daar erger in dan andere, dat is waar. Maar waar het op neerkomt is dat partijen die de kans krijgen om erger te zijn, erger zijn. Hoe gauwer we de overheid kunnen laten besturen door computers, hoe beter. Als die computers tenminste geprogrammeerd zijn om niet net zo leugenachtig en kleinzielig te zijn als politici.

Als je vindt dat ik er wel erg zwartgallig over ben, dan heb je nog niet zoveel met politici te maken gehad. Het is echt zoeken naar de paar integere mensen in een poel van verraad en onverschilligheid.

Maar stemmen maakt wel verschil. Er is erg en er is erger. En er is de hoop dat nieuwelingen van buiten, vooral als ze zonder "bestuurservaring" aankomen, niet zo doorweekt zijn in die put van leugens. Dus ik heb alle partijen tegen het licht gehouden, zowel met wat ze beloven als wat ze gestemd hebben in de Kamers. Daar geef ik jullie een overzichtje van. Dat is niet neutraal, nee. Maar dat zijn alle andere kieswijzers óók niet.

VVD
Je kan kort zijn over de VVD. Ze zijn de partij van de zogenaamde zelfredzaamheid, van de zogenaamde participatie, en van de zogenaamde zakelijkheid, terwijl hun heerschappij van de afgelopen tien jaar laat zien dat dat staat voor mensen in nood maar wat laten zwemmen, dat je alles zelf mag opknappen en de overheid zijn eind laat vallen, en dat die zakelijkheid er vooral om gaat internationale giga-bedrijven voordeeltjes te gunnen in hun concurrentie met het MKB. Ongezond beleid.

De kabinetten Rutte, en vooral Rutte zelf, zijn heel goed geweest in falen en dat dan afschuiven zodat ze er geen verantwoordelijkheid voor hoeven nemen. Of dat nou gaat om je budget niet rondkrijgen dus dure dingen maar op het bordje van de gemeentes kwakken, om de huizenbubbel opgepompt te houden door de woningnood op te laten lopen, om de Teevenaffaire, om het gekloot met stikstof, om de sleepwet en het leenstelsel, de dividendbelasting die de VVD wou afschaffen, ze ontlopen altijd de verantwoordelijkheid.

Tuurlijk, dat is voor een groot deel ook de schuld van de oppositie die zijn werk niet doet. Die zijn braaf "constructief" en vriendelijk aan het samenwerken, en de verantwoording voor het falen van het kabinet aan het wegsussen en verspreiden, en het beetje rechtsstaat en trias politica wat we hadden rustig verder laten verwateren, terwijl hun baan nou juist is om dat níét te laten gebeuren. Maar het is wel Rutte die het dóét.

Ook een typische Rutte-streek is om een paar maanden voordat de verkiezingen tòch al moesten gebeuren, zijn kabinet te laten vallen. Dan heeft hij "verantwoordelijkheid genomen" voor zijn wanbeleid, in dit geval de belastingdienst laten ontsporen tot een racistisch en crime-fighter-ig staatje-in-de-staat, terwijl het hem niets kost. Hij speelt het spelletje, en geen haan die ernaar kraait. Omdat ons parlementair systeem gewoon niet werkt met zulke mensen.

Dat zie je ookwel aan hoe rijk en georganiseerd landje Nederland telkens tòch achteraan hinkt met Corona, maar ook bijvoorbeeld hoe we achteraan bungelden bij het opkrabbelen uit de Euro- en Kredietcrisis. Ja, daar is de VVD niet alleen in, maar ze waren wel altijd de kartrekkers van het beleid dat die mankheid veroorzaakte. De andere partijen hadden het misschien ook verneukt, maar de VVD blinkt er wel in uit, met hun "ga een auto kopen."

Kijk naar de VVD en je ziet ook een crimefighter-partij. De partij van Teeven, die het rechtsbijstandsysteem uitholde expres om de verdediging van verdachten te saboteren. Ze hebben het ook niet zo op privacy, en dat is een heel gevaarlijke combinatie. De prostitutie is geen groot issue voor ze, en ze zijn er ook niet zo negatief over als andere partijen, maar ze zijn ook niet onze voorvechters ofzo. Misschien als ik een enorme prostitutie-multinational zou hebben...

De VVD is nieteens zo tégen sekswerk, ze zijn ook nieteens zo tégen privacy, maar die dingen mogen heel makkelijk opzij worden geschoven als het politiek uitkomt. En ik zeg je eerlijk, ookal waren ze de kampioenen van de privacy en de sekswerkerrechten, dan zou ik nog steeds het onethisch vinden om op ze te stemmen vanwege àl die andere dingen die ze de hele tijd lang foutdoen.

PVV
De PVV is nog steeds de anti-Marokkanen-partij. Ze doen al járen niets anders dan zeuren over allochtonen, en ze hebben alle kansen gehad om toch eens een andere kant te laten zien. Ze hebben zelfs een gedoogkabinet gehad, waarin ze niets voorelkaar hebben gekregen. Rechten en privacy vinden ze maar lastig, en snàppen ze gewoon niet lijkt het. Het is een partij voor mensen die ontevreden zijn, en dom genoeg om die onvrede af te laten leiden naar vreemdelingenhaat.

CDA
Het CDA is een beetje de Christenpartij-light. Tegenwoordig komt die Christenpolitiek meer naar voren dan bij die vorige verkiezingen. Ze zijn verrechtst. Daar hoort ook bij dat er meer hoerenhaat wordt uitgeleefd, en het CDA is van meewerken aan hoerenrepressie nu gaan inzetten op initiatief nemen. Ook met andere rechten hebben ze nietzoveel te maken, privacy boeit ze niet. Iets constructiefs kan ik eigenlijk niet bij ze vinden, ze willen vooral mensen korthouden. Als je iets aartsconservatiefs zoekt, dan heb je wat aan het CDA. Anders niet.

D'66
Ze hebben een reputatie de linksliberale onderwijspartij te zijn, maar in deze kabinetsperiode hebben we wel gezien dat ze heel makkelijk afstand doen van die kenmerken. Ze vinden het best dat er afbraak gebeurt in het onderwijs, ze vinden het best dat er sleepwetten komen, ze vinden het best om referendums af te schaffen, ze vinden het best dat ze onze bestaansrechten kunnen verkopen aan de CU in het regeerakkoord. Zo linksliberaal zijn ze dus eigenlijk niet, en een onderwijspartij moeten ze zich ook niet noemen.

Begrijp me niet verkeerd, ze zijn één van de betere partijen. Ze zijn inderdaad niet zo tégen goed onderwijs als de meeste andere partijen, ze zijn kritisch op verdere afbrokkeling van privacy en rechten tegenover de staat, ze zijn democraties van opzet, maar als puntje bij pluche komt, zijn al die waarden wel èrg snel verkocht of opgegeven. Soms lijkt het alsof het gratis weggegeven wordt, zoals ze bijvoorbeeld ons overleverden aan de CU.

D'66 is best sympathiek, maar vooral in principe. In de praktijk zijn ze zwak, hebben en geven ze geen weerstand, en zijn ze gewoon machtverslaafd. Hun principes zijn beter dan de andere reguliere partijen, maar ze hebben netzomin ruggengraat als het erop aankomt. Je kan op ze stemmen, maar je weet dan vantevoren niet aan wie ze die stem doorverkopen.

Er staan van die billboards langs de straten met de tekst "stem voor nieuw leiderschap" terwijl ze al jaren meeregeren, en eronder "laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen." Dat is wrang hoor, als ze ons sekswerkers hebben laten vallen, de studenten hebben laten vallen, en met de sleepwet heel Nederland hebben laten vallen. Het inperken van vrijheden, daar stemden ze ook trots in mee. Hypocriet gedoe.

GroenLinks
Een oppositiepartij die al vantevoren publiek verklaart dat ze geen oppositie gaan voeren maar zullen meewerken met het kabinet, geleid door een man met een ego van jewelste die graag Obama'tje speelt. Dat is GroenLinks in een notendop. Ja, ze zijn groen, maar inplaatsvan komen met oplossingen voor groene problemen dwépen ze er vooral mee, en geven meer hun hartstocht aan voor het onderwerp, dan met iets bruikbaars te komen.

Ik had vroeger veel hoop voor GroenLinks, maar ik heb teveel teleurstellends van ze meegemaakt. Hun wetenschappelijk buro is ontzèttend anti-hoer, de politici die in ons gezicht voor onze rechten zeggen te gaan opkomen zijn opeens stil als puntje bij paaltje komt, en als hoerenrechten in botsing komen met feminisme, laten ze feminisme voorgaan. En dan blijft er voor ons helemaal niets over.

Ook op andere punten gaat GroenLinks nat. Ze zeggen graag dat ze voor privacy zijn, maar anders dan een beetje klagen krijg je er niet uit. Ze snàppen het volgens mij ook nietzogoed, en dat is vooral door een gebrek aan interesse. En misschienwel omdat ze stilletjes het wel lekker zouden vinden om al die privacyschendende toestanden zèlf te kunnen gebruiken voor hun eigen doelen, als ze ooit aan de macht komen.

SP
Ooit was de SP de partij van Nanneke Quik-Schuijt, die voor ons op de bres klom in de Eerste Kamer. Dat is al heel lang verleden tijd. Tegenwoordig is het een partij van chaggerijnige ouwe socialisten, harde-kern-sociaaldemocraten, wat communisten en maoisten, en vooral zuur over het vage "kapitalisme" waar ze eigenlijk ook geen punt achter willen zetten, want ze weten waar hun boterham vandaankomt.

De SP heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd als een anti-prostitutie-partij. Dat komt deels door hun feministische onderdelen, en deels door mensen met een reddertjescomplex. Een dodelijke combinatie, want dat soort dingen zorgt dat de SP zich bij initiatieven als de klantcriminalisering aansluit.

Door de conservatief-socialistische flank is er nog steeds een hang naar de ouderwetse communistische totalitaire staat, en ze krijgen het warm van alle privacyschendingen. Daar gaan ze dus ook niet tegenin. Een paar jaar terug dachten alle peilingen dat de SP groot zou worden, en waren ze duidelijk over wat ze gingen doen. Nu ze dat niet meer hebben, blijven ze meteen ook stiller.

PvdA
Toen ik nog een jonkie was, was de PvdA zo'n enorme partij waarvan je dacht dat hij niet kapotkon. Doorgewinterde salonsocialisten, die alles konden flikken omdat mensen er tòch wel op zouden stemmen. Laks met rechten, laks met alles eigenlijk. Bekeken alles vanuit een ambtenarenperspektief, want héél veel ambtenaren zijn PvdA. Heel erg Amsterdams, al flirtten ze soms met "de provincie." Ergens waren het altijd al arrogante kwasten, maar toen Samson de nieuwe lijsttrekker werd, bereikten ze een breekpunt.

Na de ramp met Samson was het tijd geweest om te repareren. Om kiezers terug te winnen. Maar de PvdA was te arrogant, en nam Asscher als kopstuk. Asscher, van het gefaalde project om de Wallen onder ons uit te kopen, en nog arroganter dan Samson. Die heeft de PvdA teruggebracht tot een klein partijtje, waar alleen nog verstokte PvdA-fanaten op stemmen. Nu proberen ze de andere kiezers terug te winnen met Ploumen, een verdwaald vrouwtje die nog simplistischer praat dan andere politici.

Van de PvdA hoef je niets te verwachten als het op sekswerkerrechten aankomt. Al zolang ik me ermee bezighoud is de PvdA bezig om ons weg te pesten. Onze rechten interesseren ze niets. Ook als het op privacy aankomt heb je niets aan de PvdA, want die geilen te hard op een grote en machtige staat waar zij de moeder over mogen spelen. Ambtenaren zijn het beste wat bestaat, dus die moeten alles mogen. Wat er nog verder in hun programma staat klinkt misschien goed, maar dat is niet wat ze in de praktijk ook echt stemmen, dus dat kan je rustig negeren. En van Ploumen is het nu al duidelijk dat ze ons alleen verder de modder in wil trappen omdat ze alleen naar de mensenhandelmythologie wil kijken.

Christenunie
De CU is een bijzonder geval. Ze zijn een klein Christenrechts partijtje, maar dan wel een linksig klein Christenrechts partijtje. Ze zijn redelijk stabiel in de meeste opzichten, en hebben voorspelbare ideeën over economische zaken, en zijn voorspelbaar gezagsgetrouw als het op privacy aankomt. Maar burgerrechten, vooral als het over seksueel gerelateerde dingen gaat, zoals abortus, daar zijn ze helemaal niet blij mee. Onderdaan moet je zijn.

Euthanasie vinden ze ook maar niets, en je moet ook helemaal niet tornen aan de voorkeurspositie van gelovigen in ons land. Het liefst duwen ze je onopvallend en zachtjes de kerk in. Waar ze wèl heel erg mee opvallen, is met hun lijsttrekker Gert-Jan Segers. Die heeft niet alleen de dood in over sekswerk, hij maakt er ooknog een flinke prioriteit van. Hij is de aktiefste hoerenjager van de Nederlandse politiek. En de meest geslepen hypocriet en huichelaar ook. Als een vis in het water in de politiek, en dus onze gevaarlijkste vijand. Hij wordt flink onderschat, vooral in hoe vuil hij bereid is het spel te spelen.

Partij voor de Dieren
De PvdD is zo'n partij die je moet beoordelen op zijn stemgedrag, want dat verschilt van het profiel dat ze laten zien in campagnes of zelfs hoe ze praten in de kamer. Ze lijken een stel goeiige geitenwollensokken die het vooral voor de vergeten diertjes op willen nemen, maar dat is het dus niet. Het zijn radikalen, en dan radikalen tegen de mensenmaatschappij.

Als je hoort hoe hun partijoverleg is, en wat ze nou plannen, dan rijzen de haren je te berge. Ja, bij bijna elke partij geldt dat wel, maar de PvdD is erg radikaal in hun cultuur van gehoorzaamheid aan de partijtop, en erg radikaal in hun ideeën over dat de mensen die hun idealen in de weg staan maar moeten opbokken. Ze kleven zo'n beetje tegen de radikale kant van de SP aan daarmee.

Ze hebben een conservatief-Christelijke oorsprong, er zit veel feminisme van het getikte soort doorheen, en Marxistische ideeën ontbreken ook niet. Een gifketel als je het mij vraagt. Over sekswerk praten ze alsof ze ons wel willen horen, en onze belangen wel mee willen nemen. Maar daar is in hun stemgedrag weinig van terug te zien, en met zo'n levensbeschouwing is dat geen verrassing. Toch stemmen veel collega's juist op deze partij, maar dat is vaak omdat ze gewoon van beesten houden.

50Plus
Ik kan gewoon knippen en plakken uit mijn vorige kieswijzer: Deze partij vindt mijn Pa genant. Hij vindt dat zijn generatie, de Babyboomers, al veelteveel invloed hebben gehad sinds de jaren '60, en dat er dan nu een partij is die doet alsof die generatie, die nogsteeds de meerderheid van de politieke zetels heeft, in de verdrukking is, genant. Het hele programma van de partij draait erom dat er veel voor ouderen, en vooral de babyboomers moet worden gedaan, en dat ze niet mee moeten hoeven trekken met de hele samenleving nu het moeilijker gaat.

Verder is de partij niet heel veel met andere dingen bezig, maar ze zijn wel PVV-achtig repressief, zijn nogal van het harde straffen en makkelijk veroordelen, en hebben geen idee waar burgerrechten over gaan. Privacy is zo'n beetje een vies woord als je met ze in gesprek gaat. Geen optie behalve voor babyboomers die ècht geloven dat ze tekort worden gedaan.

SGP
De SGP is het kleinste kleinrechts wat je in ons bestel hebt. Niet wat zetels betreft, want ze kunnen altijd wel op twee zetels rekenen van al die mensen die van de dominee gehoord hebben wat ze moeten stemmen, maar het kleinst in hun denken. De SGP is vooral bezig om te bewaken dat de Protestants Christelijken hun religieuze voordelen houden, en voor de rest willen ze zoveel mogelijk Christelijkheid aan de samenleving opdringen.

Natuurlijk hoort daarbij dat ze het op rechten als abortus en euthanasie niet zo hebben, en ook dat prostitutie altijd zal worden aangevallen. Maar wel met open vizier, dat moet ik ze nageven. In mijn contacten met politici zijn ze altijd eerlijk geweest over wat ze dachten, en ze hebben tenminste niet gehuicheld over dat ze ons zo'n warm hart zouden toedragen, wat de meeste partijen wèl doen.

Ook als het niet om seksuele rechten gaat liggen ze me niet. Privacy is een doodgeboren kindje voor ze, en online privacy wordt al helemáál een abortus. Ze houden van orde en simpelheid. De wereld zit niet zo inelkaar, maar het is makkelijk om te doen alsof het zo is. Gelukkig zijn ze nooit groot geweest, en zullen ze door hun extreme bekrompenheid ookwel niet groot wòrden. Toch zijn ze wel gevaarlijk, want ze zijn snel en betrouwbaar politiek wisselgeld.

DENK
Deze partij is een beetje een vraagteken voor me. Als ik naar hun stemgedrag kijk, gaat dat alle kanten op. Ze stemmen meestal flink links, maar soms ook weer flink rechts, en ze lijken niet echt een richting te hebben. Ze profileren zich wel heel sterk als een soort beschermers van de moslimgemeenschap, en dan vooral de Turken. Die moeten ook een stem in het parlement hebben natuurlijk, maar voor de rest doen ze maar wat.

Met prostitutie hebben ze niet veel op. Ze geloven voluit in de mensenhandelmythe, ze hebben geen geduld voor mensen die andere zeden hebben, en ookal hebben ze goed geïntegreerd, en hebben ze dus zich bij veel Nederlandse zeden neergelegd, als het gaat om ons zijn ze toch aan de flink repressieve kant. Ik heb geen inkijkjes gekregen in die partij, en bij veel andere partijen wel. Ik weet dus minder over ze. Maar wel genoeg om te weten dat ze het niet goed met me voorhebben.

Forum voor Democratie
Zoals Jesse Klaver voor Obama speelt, speelt Thierry Baudet voor Nigel Farage. Behalve dat hij een veel grotere ijdeltuit is dan Farage, en dat is nogal wat. Hij houdt van lekker drama maken, en ik vind dat prima, maar hou dat gewoon in de slaapkamer.

De partij heeft de afgelopen tijd nogal averij opgelopen, en ik denk ook dat veel van de mensen die hij bij de PVV heeft weggetrokken een beetje afgeknapt zijn en weer terug zullen gaan naar Geert, waarvan je immers precies weet wat hij gaat doen. Niets inhoudelijks, en dan vooral zeiken over allochtonen. Die dingen doet Thierry ookwel, maar daarnaast maakt hij soms ook een complete clown van zichzelf, en zijn partijlijst blijkt vol wannabe-clowns te zitten die stomme dingen doen.

Als ik kijk naar het stemgedrag van het FvD zit het zo'n beetje het verste van me af. Ze zijn enorme crimefightertypetjes, en met hoeren hebben ze niets op. De privacy is ze ook een doorn in het oog, ze willen er graag op los straffen, ze likken graag de laarzen van multinationals, ookal zeggen ze iets heel anders in hun programma, en ze hebben geen genade voor mensen die niet goed meekomen. Je moet slecht opgelet hebben als je op ze stemt, want ze zitten voor zo'n beetje alle kiezers ernaast. Maar veel mensen letten slecht op.

Bij1
De eerste keer dat ze meedoen onder deze naam. Eerst heetten ze Artikel1, maar die naam was al in gebruik, dus moesten ze hun naam veranderen. Ook deze partij is opvallend populair onder collega's, omdat ze na wat uitlokken hoervriendelijke teksten ophoestten. Ik ben daar sceptisch over, want er is geen partij die zoveel onwerkbare slogans gebruikt.

Daarnaast zijn veel van die slogans afkomstig uit de bewegingen die de laatste jaren nogal militant minderheidsgroepen zijn gaan vertegenwoordigen. We zien nuttige dingen daaruit, zoals het protesteren tegen racisme en overheidsgeweld tegen militante groepen, maar ook het met zijn allen online bespringen van mensen die niet hard genoeg meehuilen met de wolven, en een andere mening hebben. Niet door deze partij, laat ik even duidelijk zijn, maar door de mensen die die slogans leven.

In het vorige programma stonden wat blije woorden over sekswerkers respekteren, maar daarnaast ook gewoon weer het hele repressieve handeltje met de mensenhandelmythe waartegen zo hard moet worden opgetreden. In deze versie hebben ze een stel katerntjes met precies de dingen die we hard nodighebben. Dat is zeker aantrekkelijk. Maar ik weet niet of dat ook eruit gaat komen, en je krijgt er wel een boel gekkigheid bij.

Het klinkt raar voor een ex-kraker natuurlijk om dit soort politieke ambitie en aktivisme verdacht te vinden, maar ik heb teveel ervaring met dit soort dingen. Er wordt een hoop geroepen, totdat er beleid moet worden gemaakt op die principes, en dan bepaalt alleen de interne strijd wat het nou echt wòrdt. En wie wint er dan, de katerntjes over sekwerkerrechten of de feministische kant, die al sinds de negentiende eeuw onze rechten bestrijdt?

Ik hoop dat ik fout zit, maar ik kijk de kat uit de boom. Er is beter in de kieslijst.

Juiste Antwoord 21
Dit is de nieuwe naam voor de "groep Nanninga" uit de Eerste Kamer. Het is een afsplintering van FvD, en eigenlijk is het niet heel anders dan die partij. Het is meer een splijting door ego's dan dat hun politiek nou echt anders is. Dat krijg je met ego-vehikels natuurlijk, en ik zal er netzomin op stemmen als op FvD, en voor dezelfde redenen.

Code Oranje
Dit is een partij die sommige dingen zegt die me wel bevallen: referendums enzo. Een burgerjury bij instanties zie ik dan weer niet echt als iets nuttigs, en wel meer van wat ze zeggen klinkt een beetje ondoordacht. Maar eigenlijk houdt het al op als ik zie dat Tanya Hoogwerf, een rabiate hoerenhaatster, op hun kieslijst staat. Verder hebben ze nauwelijks aandacht voor belangrijke onderwerpen als privacy en het intomen van de vervolgingsstaat, en ookal hebben ze het over de rechtsstaat die ze willen handhaven, na veel gegraaf ontdek je dat ze bedoelen dat ze gewoon over Marokkanen willen kankeren zonderdat daar een strafbedreiging op staat. Het stelt niets voor.

Volt Nederland
Volt is een van oorsprong Europese partij, die ook op Nederlands nivo wil doordringen. Ze zijn ook echt Europees georienteerd, ze flirten er niet alleen mee. Ze hebben gezonde plannen om vastgelopen groepen in de samenleving weer vlot te trekken, en zien de toekomst niet alleen als iets om wissels op te trekken. Dat is ook heel verfrissend. Hun programma is op zijn minst interessant, lees maar: Programma Volt

Helaas hebben ze geen positie over seksuele rechten. Helemaal niets. En ook niet over sekswerkerrechten. Ze hebben veel geloof in de overheid die digitale zaken gaat regelen, en daar heb ik dus geen klap vertrouwen in. Ze willen ook liefst dat er heel veel op Europees nivo wordt geregeld. Opzich heel goed om dat gezamenlijk te doen, maar met de huidige staat van de democratie in de EU? Liever niet.

NIDA
NIDA is een islamitische partij, die denk ik vooral DENK zetels kan afsnoepen. Ze zijn begonnen als een splinter van GroenLinks, dus dan weet je ongeveer waar je op moet rekenen. Ze baseren zich echt op Islam voor hun partijprogramma, en als je dat raar vindt lezen, moet je maareens naar de verhalen van de CU, het CDA of de SGP kijken, en je afvragen hoe anders dat eigenlijk is.

Voor sekswerkers is er geen plek in NIDA, privacy wordt genegeerd, ze doen eerder mee aan polarisatie dan dat ze het proberen op te lossen, en ik zie ze geen enkele van de grootste problemen waar ik me mee bezig hou echt stevig aanpakken. Ze zijn nogal op hun geloof gefocust, en dan raak je nou eenmaal overzicht op het wereldse kwijt. Dus dit is absoluut niet de partij voor mij.

Piratenpartij
De Piratenpartij heeft een nogal bewogen geschiedenis. Ze bestaan al tien jaar, maar hebben nog nooit een zetel gehad. In Nederland dan, want de Piratenpartij is een internationaal verschijnsel. In Luxemburg en Tsjechië zitten ze in de regering, en lijken ze het best goed te doen. In Nederland is het alleen altijd een beetje een boeltje geweest, en de mensen waar ze het van hadden moeten hebben zijn afgeschrokken door hun schandaaltjes.

Toen de sekstape van Patricia Paaij publiek werd, hadden ze een prachtkans om een signaal naar de mensen te geven hoe belangrijk privacy op internet is, en hoe honds de media met dit soort dingen aan de loop gaan. Inplaats daarvan gingen ze studentikoze grapjes maken op social media. Er is een rel geweest met de waxinelichtjesgooier die zich als piraat profileerde, en het werd alleenmaar erger.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de lijsttrekker Ancilla van der Leest. Een ex-model die niet op haar mondje was gevallen, en goed uit de verf kwam in debatten met doorgewinterde politici. Meestal halen de media hun neus op voor partijen die niet al in de Kamer zitten, maar met een ex-fetisj-model denken ze wat leuk sexy vuurwerk aan tafel te hebben. Je merkte ook dat het als een complete verrassing kwam dat ze zo sterk discussiëerde.

Maar dat leverde persoonlijke vetes op met een bestuur dat opstapte vlak voor de verkiezingen, vanwege persoonlijke vetes met Ancilla. Dat klapte natuurlijk in één keer de geloofwaardigheid van de Piratenpartij weg. De opgestapte bestuurders gingen vervolgens naar FvD, wat zo'n enorme politieke sprong is dat je je afvraagt hoe je zo plotseling je waarden op zoveel vlakken kan omgooien. Nu al politiek.

Alsof deze zelfsabotages nog niet genoeg waren, deed de partij ook mee voor de Europese parlementsverkiezing van 2019, en stak wéér zijn eigen banden lek. Vanuit de ledenraad was besloten om niet mee te doen met de EP-verkiezing, en het bestuur deed het tòch. Die werden naar huis gestuurd, en de partij trok zich terug. En ging vervolgens tòch weer door. Het is alsof ze geen geloofwaardigheid wìllen.

En dat is heel jammer, want hun programma is geweldig. Ze zijn niet extremistisch, ze kiezen geen partij in polariserende ruzies om niks, ze zijn down to earth, en ze kijken nuchter naar veel belangrijke onderwerpen. Ze zijn zowat de enigen die een flauw benul hebben van internet en de digitale wereld, en ze leggen hun vinger op veel zere plekken wat privacy betreft.

Hun sekswerkbeleid is ook nuchter en doordacht. Ze hebben ook een team op sekswerkbeleid dat lúístert, en niet gewoon dingen vìndt. Helemaal zal ik het misschien niet met ze eens zijn op alles, maar daar kan je ook niet op hopen. Deze partij komt voor mij het beste over, en zijn samenmet Volt de enige die me hoop geven dat het beter kan dan die aangekoekte zooi die nu in de Kamers zit.

Metje Blaak staat op plek negentien van hun lijst. Dat vind ik een mooi gebaar van vertrouwen, van en voor iemand die al zo lang zich voor ons inzet. Ik ga niet op haar stemmen, want ze is veel te lief om in zo'n slangenkuil gegooid te worden, maar wel op haar lijst. Ik hoop dat ze het deze keer niet wéér verprutsen, of dat hun verprutsingen uit het verleden nog te goed worden herinnerd.

Libertaire Partij
De LP is libertarisch. Dat betekent dat ze alles willen oplossen met meer vrijheid. Dat betekent eigenlijk dat je denkt dat dingen zichzelf wel oplossen. Dat is een gedachte die in de bedillerige politieke wereld erg zeldzaam is. En helaas is hij ook niet helemaal waar. De partij gooit teveel de baby met het badwater weg, en bovendien zien ze veel problemen met privacy en met sekswerk ook gewoon niet. Ik kan ze niet serieus nemen.

JONG
JONG is een jongerenpartij, en daar heb ik altijd een zwak voor. De gevestigde partijen kijken meestal alleen naar de belangen van de babyboomers, en maken zich om de jeugd vooral zorgen of ze wel genoeg geld verdienen om de economie draaiend te houden en of ze niet teveel moeite zijn. Een partij die vanuit de jongeren kijkt, dat is hard nodig.

Maar met wat losse kreten inplaatsvan een partijprogramma kan ik niet veel. De website is hip, maar onoverzichtelijk, en ik vind het niet samenhangend. Ja, er staan wat ideeën in waar ik me wel in kan vinden, maar daar houdt het wel mee op. Deze partij komt niet over als iets wat hun ideeën handen en voeten gaat geven, en ik weet veelteveel gewoon niet van ze.

Splinter
Deze vreemde partij is opgericht door iemand die van de PvdD naar 50PLUS naar de Partij van de Toekomst is overgesprongen, en nu haar eigen partij is gestart. Een partij die duidelijk de vleugels uitslaat die in die drie partijen zo kort zijn gehouden. Er staat veel in het programma waar ik enthousiast van word, vooral als het om de rechtsstaat en de privacy gaat. Ze heeft goede ideeën, en ze gaan ver.

Flink ver. Die zijn niet een kwestie van de bestaande regels ombuigen, het is een hele nieuwe mentaliteit invoeren. Beseft ze hoeveel weerstand ze zal krijgen? Het programma bevat niets over sekswerkers, maar gaat in andere dingen juist weer heel erg in op details. Voor mij lijkt het erop dat ze wel goed heeft nagedacht over wat ze wil, maar niet over hoe ze dat gaat bereiken. Een sympathieke partij, maar niet realistisch genoeg voor mij.

BoerBurgerBeweging
De BBB is bestwel een one issue partij. Ze zijn bezig met boerenbelangen, al hebben ze wel wat woordjes over voor de bestrijding van mensenhandel. Het hangt een beetje naar de boeren die gingen protesteren met hun trekkers, proefde ik. Partijen die zo duidelijk voor één bevolkingsgroep staan maar de rest niet interesseert, zijn niet voor mij.

NLBeter
Deze partij is ook best one-issue, alleen gaat deze over gezondheidszorg en onderwijs. Eigenlijk vooral vanuit het oogpunt van zorgmedewerkers en leraren. Voor de rest zijn ze een beetje blind, en ookal deel ik hun zorgen over de zorg en het onderwijs, waar al zo lang zo dom mee gesold wordt, ik vind het niet de belangrijkste problemen waar we nu voor staan. Dit wordt dus niet mijn partij, maar ik gun ze best een zetel of wat.

Lijst Henk Krol
Henk Krol is getikt, en snapt niet wat zijn plannen zouden veroorzaken. Zijn partij heeft geen samenhangend plan, maar beschrijft zichzelf als "progressief conservatisme" alsof dat iets duidelijk maakt. Als je zijn "programma" leest, is het alsof je in de reaktiepanelen van GeenStijl of de Telegraaf leest. Domme en ondoordachte ideeën waarvan het maar goed is dat ze nooit gaan gebeuren.

OPRECHT
Dit is een partij die terugverlangt naar de kabinetten Lubbers. Letterlijk. Ze flirten met populisme, ze denken dat Nederland een dynamische kennis-economie is, ze gaan prat op Nederland en vinden dat de overheid moet luisteren naar de onderbuik. Dit is niet de partij voor mij.

Jezus Leeft!
Ik ben zelf Christen, ik kom uit een Christen-nest in een Bible Belt dorp. En ik vind Jezus Leeft wel erg veel dwepen met het Evangelie. Ze zijn meer een evangelisatie-beweging dan een politieke partij, dat politieke doen ze er alleenmaar bij om meer te kunnen evangeliseren. Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe ze over de belangrijke issues voor mij denken. Ze zijn ook gelukkig niet serieus te nemen.

Trots op Nederland
Dit is de partij van Rita Verdonk, die gaat voor oerhollandse waarden als geweld mogen toepassen tegen indringers ookal gaat het niet om noodweer, om invoeren van juryrechtspraak, en een website hebben die gewoon niet werkt. Verdonk schuurde soms eng dicht tegen extreemrechts aan, maar het is altijd een beetje domrechts gebleven met haar. Het is onduidelijk wat Sander van den Raadt, de nieuwe lijsttrekker, met de partij wil.

U-Buntu Connected Front
Deze partij is gebaseerd op het Ubuntuïsme, een Afrikaans principe dat de gemeenschap en het individu verbindt. Dat soort dingen vind ik altijd mooi, het is heel zacht en welkom, en geeft passie voor je gemeenschap weer. Maar tegelijk zijn er ook wat verwijzingen naar wrok over dat je bevolkingsgroep wat is aangedaan, en dat leidt nooit tot wat goeds. Als ik ga wroeten in het programma, zie ik vooral wat droge leuzen, en niet echt een samenhangend verhaal. Voor mijn belangrijke punten hebben ze nauwelijks aandacht, en al helemaal geen eigen stempel.

Blanco lijst met als eerste kandidaat Zeven, A.J.L.B.
Deze partij doet me denken aan mijn gedoe met mijn blogje, waar sommige pogingen om stukjes te plaatsen eindigen met een leeg stukje met als titel "null." Hier is het alleen kennelijk expres. Ik heb niet gevonden wat deze lijst nou wil, behalve dat er beweerd wordt dat het wat met Viruswaanzin temaken heeft. Ze zijn een afsplitsing van Vrij en Sociaal Nederland, maar hoeveel van het partijprogramma ze meegenomen hebben kan ik niet vinden. Raar dat een partij die zo slecht zijn zaakjes in orde heeft, toch op de kieslijst weet te komen.

Partij van de Eenheid
Weer een partij op Islamitische basis. En weer kan je dan wel raden wat er overblijft van mijn belangrijke punten. Ik gun Moslims hun partijen, maar mijn stem gaan ze gewoon niet krijgen. Er is al genoeg bekrompenheid in de Nederlandse politiek, zonder er nóg een smaak aan toe te voegen.

De Feestpartij
Op het eerste gezicht lijkt het een foppartij te zijn, met hun idee om iedereen tienduizend Euro belastingvrij te geven, maar ik krijg als ik hun website lees echt het idee dat ze het menen, en denken dat het goede ideeën zijn om vanalles gratis te maken en geld uit te delen. Ik ben echt niet van de zuinigheid waarmee de VVD al sinds 2008 de economie wurgt, maar geldsmijten is het andere uiterste. Naar mijn belangrijke punten kijken ze niet om.

Vrij en Sociaal Nederland
Dit is niet echt een partij, meer een verkeersongeval. De partij leek eerst interessant, omdat de ex-voorzitter van Privacy First er lijsttrekker was, maar binnen een paar maanden versnipperde de partij en is hij nu over lijst 30 en 33 verspreid. Ze hebben geen programma, ze willen beleid gaan voeren "uit het hart." Daar geloof ik niet zo in.

Wij Zijn Nederland
Dit is een samenraapsel van "identitaire" typetjes die de Nederlandse identiteit enorm belangrijk vinden, en vinden dat die onder druk staat, en voetbalhooligans. Ze richten zich op, nou ja...
Dus aan alle patriotten, vrijheidminnende- en tegen verplichte vaccinaties zijnde activisten, mensen voor behoud van onze tradities en cultuur, de 100.000de Trump Fans , de Wappies, de complotdenkers, de anti- overheid activisten, de Anti- Globalisten, de nationalisten, de Virus waanzin activisten, de ondernemers en mkb’s, de voetbalsupporters, de woonwagenbewoners, de vaklui en ambachtslieden, de boeren en buitenlui en iedere nuchtere, Hollandse en zelfdenkende Nederlander...
Ik sta daar niet tussen, en dat vind ik eigenlijk wel prima. Of misschien hoor ik wel bij de "vaklui," dat kan nog. Mijn stem hebben ze niet.

Modern Nederland
Deze partij heeft hetzelfde idee als GeenPeil bij de vorige verkiezingen: vanaf je smartphone stemmen op wat Modern Nederland moet gaan stemmen in de Kamer. Ze zetten zelf in op meer dan dertig zetels, en ik zal verbaasd zijn als ze er meer dan één halen. En die ene zetel moet dan maar naar de grootste groep stemmers gaan bij elke stemming. Ik vind het er niet overtuigend uitzien. Directe democratie is goed, maar dit is geen werkbare manier.

De Groenen
Dit is een mini-partijtje met enkele tientallen leden. Ze lijken zich te willen modelleren naar die Grünen uit Duitsland. Ze hebben groene ideeën, maar ik denk dat het meer een in zichzelf gekeerd clubje is dan mensen die echt politiek kunnen gaan veranderen.

Partij voor de Republiek
Een nogal bombastisch minipartijtje, dat maar in twee kieskringen ingeschreven staat. Ze zijn tegen het koninkrijk, en willen een republiek. Dat snap ik best, dat hele koningshuis heb ik altijd al een genante toestand gevonden. Maar er zijn belangrijkere varkentjes te wassen, en die wassen ze niet, met al hun ballerige gebral.

Zo, klaar.
Dat zijn alle partijen. Kijk wat je bevalt, en stem. Maar bedenk dat alles wat er al zit, telkens weer gesjacherd en gehuicheld heeft. Neem buitenbeentjes, die nu nog niet in de kamer zitten, minstens even serieus. Anders zitten we straks wéér met Rutte, die net handig zijn kabinet heeft laten vallen zodat hij met een schone lei kan beginnen omdat er al "geboet" is voor al het gepruts van de afgelopen jaren.

47 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij de Ubuntu's dacht ik eigenlijk dat het weer nerds zouden zijn

Willemijn zei

Wow wat een werk heb je verricht, goed gedaan!

Anoniem zei

Fuck hee, ik dacht dat ik bij GL wel goed zou zitten, maar dat is wel even andere koek. Ik denk dat ik Volt ga stemmen.

Anoniem zei

Zondares, ik had wel verwacht dat je zelf je voorkeur zou uitspreken na zo'n lange analyse. Hey Volt zijn jonge snotapen, neoliberalen, moet je niet op stemmen. Voor mij is het basisinkomen belangrijk. Ik twijfel tussen Rense Leijten of Lisa Westerveld. Hier is nog een mooie boodschap,

https://bijstandsbond.blogspot.com/2021/03/commentaar-op-de-verkiezingen.html

Anoniem zei

Ze heeft ook haar voorkeur uitgesproken, kijk maar bij de Piraten.

Maar zelf ben ik er nog niet uit. Ik snap de Piraten wel, maar het is kut om op een partij te stemmen die dan geen zetels haalt. Het systeem geeft extra macht aan de grotere partijen, dan telt je stem eigenlijk meer mee. Ik denk dus toch nog steeds aan GL of D66.

Anoniem zei

oh ja, Piraten had ik ook maar het is jammer dat Ancilla weg is. Ze zijn ook voor het basisinkomen. D66 zijn neoliberalen. zelfs de christenunie wil nu aan de negatieve inkomstenbelasting.

Anoniem zei

Ancilla was de grote troefkaart. Zonder Ancilla zie ik niet hoe de Piraten een zeteltje kunnen winnen.

Anoniem zei

ik had me nooit zo in haar verdiept, gefocussed als ik was op de SP. Maar die Ancilla is wel een karakter he? Ga haar toch eens volgen. Eigenlijk een heel bijzonder en apart iemand, wat ik er zo van lees.

Anoniem zei

Ja, jammer dat ze zo afgeknapt is.

Anoniem zei

Dank je wel voor dit duidelijke en leerzame overzicht.

TK zei

Dat hele verkiezingscircus is schijn. Uiteindelijk is er één agenda die uitgevoerd gaat worden.

TK zei

"(...) U bent de programmeur, gebruik uw stem voor het scheppende woord, in plaats van voor dat wat al is gematerialiseerd."

https://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/wat-moet-ik-stemmen-bij-de-verkiezingen/

Nico zei

Mijn potlood gaat al decennia naar dezelfde partij. Ik had een decennium geleden wel op Job Cohen willen stemmen, maar ik had mijn paspoort uitgeleend voor identificatie van de groep bij een weekendje kamperen met vrienden in het buitenland - ik was eerder vertrokken en had mijn paspoort nog niet terug. Verder gaat mijn potlood altijd naar dezelfde partij.

Maar de laatste dagen begin ik toch langzaam te zweven in de richting van Sylvana Simons. Wie weet... gaat het er toch een keer van komen...

En dan maar zien wat ervan komt...

Anoniem zei

VOLT heeft een stukje over intersekse operaties in haar programma staan.
[in deze video wordt daar door deze intersekse jongedame ook heel erg helder en duidelijk over gesproken ... dat ziekenhuizen [overigens met goede bedoelingen] ‘stiekum’ opereren als ‘nature’ diverser is dan de maatschappij wenselijk acht. Ik denk ook dat dat anders moet -> https://youtu.be/888hOmfql1o ]

Ik vind het programma van VOLT erg realistisch. Geen rare fratsen erin.

Als ik op BIJ1 zou stemmen zou ik op Yvette stemmen ... maar ik vrees dat ze een beetje hetzelfde probleem hebben als de piratenpartij .... veel te druk met intern geneuzel, niet in staat gezamenlijk compromissen te maken en met iets dat [in de toekomst] serieus [veel] kiezers trekt naar buiten te komen ......

Het is inderdaad jammer dat Ancilla weg is .... een fantastisch boegbeeld dat anti-cliché opereerde. Ik was ook onder de indruk over de internet privacy kennis van de piratenpartij op twitter .... maar ze hebben hun kaarten jammer genoeg grotendeels verspeeld. En inderdaad ‘het plassex-issue’ heeft hun opgebroken. Ze lijken mij wel heel oprecht sekswerk positief.

Groen-links gedraagt zich zo raar met sekswerk ..... inderdaad in woorden ‘voor’ in daden tegen of stil. Ik vermoed een verborgen agenda tegen sekswerk bij GroenLinks. Mij kunnen ze nog niet overtuigen van hun goede bedoelingen.

Dan vind ik inderdaad de SGP veel duidelijker en transparanter in hun ‘tegen zijn’.

Anoniem zei

Het is dit keer echt heel moeilijk. Voor het eerst dat ik in mijn leven pieker op wie ik stem. Als zoveel mensen van de Piraten overlopen naar FvD dan kun je inderdaad vraagtekens bij Piraten zetten. Maar op wie dan wel stemmen? Toch maar weer SP? Bij1 vertrouw ik niet.

Anoniem zei

De Piraten hebben echt een hele goeie opzet, dat ben ik met je eens, maar die kutopmerkingen over Patricia Paai en dat ze Ancilia wegpesten dat heeft er gewoon voor gezorgd dat ze mijn stem niet hebben gekregen. Ik denk dat het Groenlinks word.

Anoniem zei

Ze hebben allemaal hun sores, en de Piraten hebben die dus ook. Als je kijkt naar wat de rest doet, dat is veel erger. Ik stem Piraat!

Anoniem zei

Anoniem TK zei...
Dat hele verkiezingscircus is schijn. Uiteindelijk is er één agenda die uitgevoerd gaat worden.

15 maart 2021 om 07:03

Ja en zo weinig mensen die het (willen) zien..

Door verkiezingen het idee krijgen dat we iets te zeggen hebben ook :)

Met alle respect voor de anderen. Het is in ieder geval heel gemakkelijk kiezen dit jaar voor de mensen die het door hebben

Anoniem zei

Ik stem VVD dont' change a winning team!

Nico zei

Nou, ik hoop dat onze stemmen vandaag niet al te veel verloren gaan... :-)

En ik moet zeggen, het zinnetje "Het is in ieder geval heel gemakkelijk kiezen dit jaar voor de mensen die het door hebben" van Anoniem 16 MAART 2021 OM 07:37... intrigeert mij wel...

Staat hier nu: "Anoniem heeft het door en weet wat hij gaat kiezen"?

Toch is dat niet consistent binnen het draadje waarin hij reageert; dan zou het moeten zijn: "Anoniem heeft het door en gaat niet kiezen".

Of is er misschien ook stiekem sprake van zelf-inzicht en moet het zijn: "Anoniem heeft het niet door en gaat ook niet kiezen"?

Ik ben programmeur, ik hou er wel van als begrippen duidelijk zijn gedefinieerd, logica wordt gerespecteerd en algemene concepten in hun waarde worden gelaten. Toen ik begreep dat er spirituele mensen waren met een geloof in een wereldwijd complot, was ik wel geïnteresseerd en heb ik ook hun sites geprobeerd te begrijpen... maar ik vind het lastig. Het lijkt te gaan om heel creatieve mensen - je stopt er een begrip in en er komt iets heel anders uit. Ik heb de indruk dat deze mensen hun gevoelens niet toetsen aan de realiteit, maar de beschrijving van de realiteit zodanig ombuigen dat ze er altijd hun gevoelens mee kunnen beschrijven - wetenschappelijke begrippen uit natuurkunde of biologie worden plat geslagen, concepten worden achteloos uit hun context gehaald en soms wreed verkracht, metaforen letterlijk genomen, enzovoort...

Hoe moet ik me in Godsnaam tot deze mensen verhouden?

Ik heb de site van Martin Vrijland bezocht, waar Anoniem 15 MAART 2021 OM 07:14 naar verwees. Eerst voelde ik diepe wanhoop, en toen begon iets in mij langzaam te huilen...

@ Anomiem 16 MAART 2021 OM 07:37: Als je niet gaat stemmen - mijn zegen heb je. Je bent niet verplicht om te stemmen. Het is goed zo. Als dit het niveau is waarop je functioneert, dan moet dat maar zo. We lossen het wel op, het komt wel goed - ook zonder jou. Doe jij maar wat Vrijland zegt - ga maar dromen dat je een "programmeur" bent.

Het is goed, het is helemaal goed...

Anoniem zei

Mijn ouders kiezen altijd "om te winnen". Die gokken op een partij, en als die partij wint, zijn ze euforisch dat ze hebben "gewonnen". Waar die partij voor staat doet er niet toe, het is een sportwedstrijd voor ze. Ik denk dat vele mensen zo stemmen als je kijkt naar hoe de verslaggeving op TV gaat.

TK zei

@Nico Beetje zwak dat je niet inhoudelijk op het artikel op de website van MV ingaat. Maar als jij het type bent dat snel wanhoop voelt en moet huilen, tja dan is het inderdaad beter om gewoon te gaan stemmen en in de illusie te leven dat de dames en heren politici het beste met jou en het land voor hebben.

Waarschijnlijk vind jij het prima wanneer Nederland een China 2.0. wordt met verplichte vaccinaties (tegen een imaginair virus: https://andrewkaufmanmd.com/sovi), een social credit-systeem en bedrijven die allemaal door de overheid geleid worden. Gelukkig voor jou zal kritisch denken op den duur als een ziekte worden gezien, dus dan zullen sites als van MV vanzelf opgeruimd worden.

Anoniem zei

🥳jaaaaaaaaaaaaaaaaa we hebben gewonnen [de partij van] Yvette heeft 1 zetel 🥳

Anoniem zei

Verplicht vaccineren? Ja, dat klinkt inderdaad doodeng. Maar we gaan er toch echt naar toe helaas. En ik denk niet dat wij, het 'simpele volk', daar nog iets over te zeggen zullen hebben straks

Anoniem zei

Zondares, je hebt weer flink verloren.

TK zei

@Anoniem 18 maart 2021 om 03:23 Natuurlijk hebben wij wat te zeggen over ons eigen lichaam! Als een inbreker bij je thuis inbreekt, laat je hem dan z'n gang gaan, of gooi je hem buiten?

Nico zei

@ TK: Mijn excuses - je hebt helemaal gelijk. Ik meende dat ik zeker één alinea heb uitgelegd waarom ik zulke artikelen moeilijk te lezen vond, maar ik wil wel een poging doen om het concreter te maken. Ik had moeten weten dat spirituele mensen vooral aanslaan op gevoel - ik had dat misschien beter moeten doseren.

Als programmeur werk in binnen een systeem waarvan ik de logica volg. Als ik dat nalaat, zit het resultaat van mijn werk vol bugs of werkt het zelfs helemaal niet. Ik heb de indruk dat Vrijland een betekenis legt in programmeren, virussen en stamcellen, die daar niet is. Dat maakt zijn teksten voor mij heel moeilijk te lezen.

En lees ik hier nou dat je alles kan doen? Stel, je hebt kanker, dan zou je daarvan kunnen genezen als je jezelf maar hard genoeg voorstelt dat je geen kanker hebt? Ik vind dat nogal lastig, omdat het zou impliceren dat mensen die aan kanker doodgaan, eigenlijk sukkels zijn die er zelf voor hebben gekozen.

Ik heb zeker 2 maal in mijn leven met alle inzet van mijn vermogens zonder succes geprobeerd om een bepaald doel te bereiken. Een paar jaar geleden verloor ik het geluid in één van mijn oren. Ik vermoed dat omgaan met verlies en tegenstag waardevoller is dan een geloof dat je altijd maar alles kan bereiken, maar ik zie het dus te beperkt?

Ik heb me eens opgegeven voor een introductie tantra - naakt yoga met blote meisjes, dat leek me wel wat. Bleek het over gevoelens te gaan. In een verlangen om menselijker te worden, ben ik blijven hangen. En nu verbaas ik me. We leven in moeilijke tijden, maar ik had verwacht dat juist spirituele mensen daar goed mee om konden gaan als gevolg van de technieken die zij hebben geleerd om hun gevoelens te analyseren. In plaats daarvan lees ik overal: "Het lijkt nazi-Duitsland wel, want we mogen niet knuffelen!"

Ja, maar wat is dan je oplossing? Stel dat ik straks haast getuige ben van de executie van Vrijland op de Dam in Amsterdam... mag ik dan denken dat hij dit eigenlijk zo gewild heeft? Dat hij per ongeluk de werkelijkheid zodanig heeft geprogrammeerd dat hij zou sterven voor de Waarheid? Omdat hij dat eigenlijk toch het liefste wilde? Of dat dit beter voor hem is zodat hij voor groter onheil gespaard wordt?

Mogen we het erover hebben als mensen straks op het Museumplein worden doodgeschoten? Of mogen we het wel over hebben, maar mogen we er niets bij voelen omdat dat de Cabal zou versterken? Maar dan heb je met een satanische vijand te maken en begrijp ik niet waarom mensen hier posten: "Haha, wij worden onderdrukt, maar ik ben beter dan de rest want ik heb het door", omdat dat in mijn beleving die vijand alleen maar zou versterken.

Je vreest China 2.0? Dat is een terecht schrikbeeld. Ik kan er veel over zeggen, maar om het kort te houden en bij deze blog aan te sluiten: "Ga stemmen! Doe mee! Dit kunnen we alleen met elkaar!"

Een andere mogelijkheid is Rusland 2.0: Vrijland krijgt een grote zak met geld van een oligarch (een achterneefje van de gebroeders Koch), zodat hij nog meer verwarring kan veroorzaken en relevante politieke begrippen onschadelijk kan maken. Zeg nou zelf: mensen martelen en doodschieten is één ding, maar als je in staat bent om het mensen onmogelijk te maken om over die ervaringen te spreken door ze te laten geloven dat ze dit zelf gewild hebben, dan zit je gebeiteld.

Kortom, ik geef toe: ik snap er helemaal niets van. Vertel me hoe het zit, vertel me welke denkfouten ik maak.

Anoniem zei

TK zei...
@Anoniem 18 maart 2021 om 03:23 Natuurlijk hebben wij wat te zeggen over ons eigen lichaam! Als een inbreker bij je thuis inbreekt, laat je hem dan z'n gang gaan, of gooi je hem buiten?

18 maart 2021 om 07:24

Ja zeker dan probeer je deze eruit te gooien, dat zou ieders intentie moeten zijn. Dit geldt voor sommige mensen ook bij het vaccin, proberen het tegen te houden, het liefst voordat ie binnengedrongen is, maar dan zal men dus ook de gevolgen hiervan moeten gaan accepteren: het niet meer mee mogen doen aan een normale samenleving. Even kort gezegd: buitengesloten worden als je niet kiest voor een injectie. Een heel kwalijk iets

TK zei

@Nico MV bedoelt niet dat je alles maar moet laten gebeuren omdat het zo gewild is. Hij bedoelt juist dat je tegen je voorgeprogrammeerde ego in moet durven gaan. In plaats van te zeggen: ik moet stemmen want dat is de enige manier die we hebben om onze stem te laten horen. Kun je bijvoorbeeld zeggen: ik stem niet, want dit politiek systeem zal nooit echt naar het volk luisteren. Als niemand meer stemt, dan heeft het systeem geen legitimiteit meer en zal het moeten verdwijnen. Mensen hebben macht over je omdat je ze macht over jezelf geeft. Ik ben zelf ook programmeur en juist vanuit die hoedanigheid doorzie ik de onlogica van het coronaverhaal. COVID-19 is nooit geïsoleerd (https://andrewkaufmanmd.com/the-rooster-in-the-river-of-rats/), dus je kunt er ook geen vaccin tegen maken. Als de farmabedrijven beweren dat ze dit wel hebben gedaan, dan liegen ze. Realtime-PCR wordt gebruikt om het zogenaamde virus op te sporen, alleen waar test men tegen als men nooit op een deugdelijke manier hetgeen dat men virus noemt geïsoleerd heeft? Uitleg: https://youtu.be/-R8xlr7pjgI?t=2160

Kortom, stop met het opvolgen van orders die tegen je eigen gevoel voor logica/menselijkheid ingaan en wees niet bang voor iets wat nooit bestaan heeft. Creëer de maatschappij zoals jij wilt dat hij eruit ziet.

TK zei

PS Zondares geeft zelf het juiste voorbeeld door gewoon clandestien te gaan hoeren (i.p.v. zich netjes te registreren bij de puppets) ;)

Nico zei

@ TK: Wat doet jou denken dat ik door te stemmen inga tegen mijn eigen gevoel voor logica/menselijkheid, of dat ik bang zou zijn voor iets wat nooit bestaan heeft?

Ongeveer 81 procent van alle kiesgerechtigden heeft gestemd. Zijn al deze mensen bang, gaan ze allemaal in tegen hun eigen gevoel?

Weet je zeker dat je geen probleem met je ego hebt?

TK zei

@Nico Ik vind stemmen zinloos en zelfs leiden tot een kwalijk systeem. Een beetje zoals een gokverslaafde geld blijft gooien in een fruitmachine in de hoop dat ie er meer uithaalt dan ie erin stopt.

Maar het staat je vrij om wél je stem uit te brengen.

Mijn laatste zin was algemeen bedoeld en niet zozeer gericht tegen mensen die zijn gaan stemmen. Voorbeeld: vind je een vaccinatiepaspoort geen goed idee, probeer dan iets te verzinnen om niet/zo min mogelijk daaraan mee te moeten doen. Als 81% procent van de mensen zegt: ik doe niet mee aan zo'n systeem, dan kan de overheid het ook niet invoeren. Juist meedoen uit angst of omdat je denkt geen andere keuze te hebben maakt het voor de overheid zo makkelijk om steeds een stapje verder te gaan.

Anoniem zei

Alle steun die de overheid aan de bevolking heeft geboden, kost onwijs veel geld. Dit geld moet later worden terugbetaald. De kans is daarom groot dat we in verloop van de jaren meer belasting zullen moeten gaan betalen.

Nico zei

@ TK: Tenzij de uitslag precies zo zou moeten zijn zoals jij die je wenst, of tenzij je onderdeel bent van de autoriteiten, kan ik je vergelijking van verkiezingen met een fruitautomaat niet helemaal begrijpen. Verkiezingen hebben iets onvoorspelbaars en vormen bijna altijd overal een risico voor de heersende machten. Je kan veel zeggen over Trump, maar hij was niet de keuze van de heersende elite in Washington. Verkiezingen in Iran resulteren soms in een onverwachte overwinning voor een populaire kandidaat. En anders zijn er wel de onlusten rond verkiezingen als kiezers zich duidelijk niet gehoord voelen, zoals onlangs die in Belarus. Verkiezingen zijn een onvolkomen manier van een gemeenschap om zich uit te drukken.

Wat is je alternatief?

De toegevoegde waarde van Martin Vrijland ontgaat me nog steeds. Persoonlijk kan ik er niet zoveel mee (ik geloof dat ik wel kan zeggen dat ik er altijd naar gestreefd heb om mijn dromen te realiseren, en er was ook nog iets met teleurstelling of tegenslag), maar het ontgaat me ook volledig hoe je er een politiek programma uit kan halen, dienstbaar aan een gemeenschap - tenzij dat natuurlijk helemaal niet relevant is...

Er zijn 4 nieuwe partijen in de Tweede Kamer gekomen. Vertel me, volgen zij hun droom om de samenleving naar hun wensen te creëren, of is dit helemaal niet zoals Martin Vrijland dat zou bedoelen?

Waar is de gemeenschap? Is er ook een "wij" in jouw universum?

TK zei

Ja, er zijn allemaal partijen die zeggen voor verschillende ideeën op te komen, maar wat is het uiteindelijke resultaat? Er wordt slechts één koers gevaren die bepaald wordt door externe spelers als de World Health Organization en het World Economic Forum. De enige manier om inspraak te hebben als bevolking is m.i. door directe democratie (referenda).

Vergelijking fruitautomaat: er wordt de illusie geboden dat je invloed kunt uitoefenen, maar the game is rigged, de uitkomst staat vast.

Nico zei

@ Tk: Tja, als alles al op voorhand vastligt, dan lijkt een discussie mij verder zinloos. Jammer van onze tijd...

Mijn indruk? Uit angst om op een dag in China 2.0 wakker te worden, ben je al gemigreerd naar Rusland 2.0. Je hebt geen politieke idealen of gemeenschapszin (misschien ervaar je een gemeenschap ook wel als een last op je schouders). Je veronderstelt makkelijk dat andere mensen zich door angst laten leiden, en je stemt niet om te bewijzen dat jij tenminste beter bent.

Soms heb ik afgevraagd waar dat spirituele complotdenken vandaan komt, en het is alsof ik iets dichter bij een antwoord ben gekomen. Ik heb ervoor gekozen als een manier om andere mensen en mezelf beter te begrijpen... om mezelf beter verbonden te voelen met alles wat leeft of alles wat er is. Het lijkt me nu alsof andere mensen zo intensief bezig met hun ego (of zo intensief bezig om niet intensief bezig te zijn met hun ego - nou ja, lees het maar na bij Vrijland)... alsof ze zo intensief bezig zijn met hun ego, dat ze heel ergens anders zijn. Nou ja, het moet zo zijn - aan mij de taak om dat te accepteren...

Iedereen moet zijn eigen weg vervolgen, ik weet niet hoe diep je in je eigen wereld zit, maar... Ja, ik vind "Martin Vrijland" dus vrij egoïstisch, gemakzuchtig en armoedig - eigenlijk om te janken zo triest...

Ik zou zeggen: Rook nog lekker een joint terwijl je droomt over het creëren van je eigen werkelijkheid...

Overigens, ik twijfel niet, ik ga me inenten: https://jouwangstisnietmijnangst.com

Anoniem zei

Dat anderen zich laten inenten moeten zij natuurlijk helemaal zelf weten, maar er zijn genoeg mensen die hier niet voor kiezen. Omdat ze (misschien wel terecht) bang zijn voor de nadelige gevolgen van een injectie op lange termijn en zuinig zijn op hun lichaam. Of om wat voor reden dan ook, dat is ieder voor zich. Dit zijn de mensen die niet alles maar voor lief nemen. Maar deze mensen trekken uiteindelijk toch wel aan het kortste eind helaas, want ze zullen er net zo hard in worden meegetrokken, omdat de grootste groep mensen al braaf uit zichzelf mee gaat..

Conclusie: we moeten uiteindelijk maar gewoon netjes doen wat er gevraagd wordt, alleen dan hebben we kans om normale dingen weer te 'mogen' doen. Gewoon jezelf laten volspuiten en niet klagen, dan mag je straks weer naar het restaurantje op de hoek

TK zei

Of alle restauranteigenaars met durf gooien gewoon massaal hun terrassen open. Dan heeft de politie de mankracht niet om al die restaurants te sluiten. En voor de uitgedeelde boetes zetten we een crowdfunding op. Daar wil ik best een paar tientjes aan meebetalen. Het belangrijkste is dat we ophouden met ons afhankelijk op te stellen van onze leiders, de dames en heren politici. Want deze leiders voeren een beleid dat gebaseerd is op leugens. COVID-19 is nooit geïsoleerd en zolang dat niet gebeurd is, is het waanzin om een beleid te voeren op de premisse dat we COVID-19 moeten voorkomen!

Anoniem zei

Laat het ook tweehonderd euro zijn, het klinkt beter dan die torenhoge rekening die ons straks allemaal te wachten staat, om alle overheidssteun, testen enzovoort terug te moeten gaan betalen

Anoniem zei

Die betaling voor de Coronacrisis is al uitgesteld tot 2060, als de babyboomers er geen last meer van hebben. De last is doorgegeven aan onze kleinkinderen. Met rente uiteraard.

Nico zei

Wat wil ik nog bewijzen? Laat ik zeggen dat ik het dagelijks leven zachtmoediger ben dan ik hier misschien overkom.

In een paar anonieme posts worden zorgen geuit over verplichte vaccinaties en de staatsschuld. Ja sorry - ik ben eigenlijk wel blij dat TK mijn handschoen opnam. Als je reageert, kan je een naam opgeven. Dan ben je aanspreekbaar en voel ik me ook meer uitgenodigd om te reageren.

Als genoeg mensen zich inenten, is verplicht vaccineren niet nodig. Ik ben geen voorstander van verplichte vaccinatie - en ook niet van het dwingen van negentigjarigen om een vol weekend door te halen met een paar levenslustige dertigers uit mijn vriendenkring. Ik denk dat vaccins veiliger zijn dan een glas alcohol, maar ieder het zijne.

Tegenover onze staatsschuld staat voor honderden miljarden aan infrastructuur met een goed opgeleide bevolking. Verder denk ik dat al onze huidige problemen tegen 2100 onbegrijpelijk zijn als we tegen die tijd de opwarming van de Aarde niet onder de 4 graden hebben gehouden. Een leugen? Misschien. Rond 2030 gaat de kredietwaardigheid van Nederland omlaag, over een paar decennia zal je je huis in bepaalde gebieden niet meer kunnen verkopen - we spreken elkaar nog wel...

@ TK: Je schrijft: "Of alle restauranteigenaars met durf gooien gewoon massaal hun terrassen open." Zie je het echt niet? Nee, jij begrijpt het, jij hebt lef! Sorry, ik vind dat dus echt een fantasie voor een joint.

Tijdens de avondklokrellen bleek uit een poll dat ca 90% de maatregelen begreep. Ofwel: ook met lef blijft de horeca dicht uit respect voor de maatregelen.

Ik heb nooit gereageerd op je https://hetisallemaaleencomplot.com - zeker als het werkelijk zo zou zijn, vind ik het zinloos om het erover te hebben. Over 200 jaar zijn we allemaal dood en vergeten, maar ook daar ben ik liever niet mee bezig. Doe mij maar het hier en nu. Wat ik me nog wel afvraag: Vind je dat je mensen moet overtuigen dat er een plan wordt uitgevoerd, of geloof je eigenlijk dat iedereen al weet dat we massaal genaaid worden maar verder te schijterig is om ertegen in te gaan?

Vergeet de Gemeenschap, laten we het hebben over het Systeem. Je zegt eigenlijk dat verkiezingen binnen het Systeem niet uitmaken, dat je je aan het Systeem kan onttrekken.

Het Systeem in Nederland vermaalde 26.000 ouders, maar toch zou ik willen zeggen dat we een redelijk vriendelijk Systeem hebben. Preciezer: het minste wat ik wil is geloven dat ik in een democratische rechtsstaat leef, omdat ik anders overal jeuk krijg.

Jouw alternatief is Rusland. Verkiezingen zijn er betekenisloos. Het Systeem nodigt zelfs uit om buiten de lijntjes te kleuren, je moet alleen goed aanvoelen hoe ver je kan gaan. Als ondernemer zijn steekpenningen onvermijdelijk, maar als je te ver gaat en politieke aspiraties krijgt, grijpt het Systeem je bij de kladden en word je vermalen. Ineens ligt daar een dossier met al je overtredingen. En waar je eerst mee wegkwam, word je nu buiten alle proporties kapotgemaakt. Je mag doen wat je wil, maar je moet wel je plaats kennen.

In Syrië zie je hoe het geweld van het Systeem werkt, met parasiterende maffiagroepen die er voordeel bij hebben. Terug naar Nederland - als de horeca massaal opengaat, dan gaat een overweldigde politie niet één voor één alle horecazaken langs. Het Systeem zou proberen om de kern van het verzet te elimineren. Het zou er vriendelijker aan toegaan dan in Syrië, maar in wezen is er geen verschil. Ofwel: voor zover mensen bang zijn, is dat met een reden. Ik zou dat respecteren.

Een goed Systeem probeert om iedereen erbij te betrekken - zie de corona-steunmaatregelen.

Buiten het Systeem is het niet prettig. Je stelt dat Zondares het juiste voorbeeld geeft door clandestien te hoeren, maar ook dat vind ik wel een fantasie voor een joint. Volgens mij mis je de essentie van dit hele blog. Zo krijg ik van de Zondares Verkiezingsgids niet de indruk dat het Zondares onverschillig zou laten als we een kabinet met SGP en CU krijgen.

Nico zei

Ik heb nog nagedacht over dat ego-gedoe. Ik moet stiekem toegeven dat ik een beetje raar ben. (In een hoekje in mijn vriendenkring ben ik wel vergeleken met de hoofdpersoon van "Het Rosie project" van Graeme Simsion - overigens een afschuwelijk boek. Ja, ook ik had het in één ruk uit. Nee, de hoofdpersoon is geen autist maar zoals we ons het liefste een autist voorstellen.) Ik wil even in het midden laten hoe ik mezelf zou omschrijven, maar het verbaast me niet dat ik het over gemeenschap heb als ego wordt genoemd...

Voor zover ik heb begrepen, is een ego een structuur die erop gericht is om je te beschermen door middel van een kritische stem in je hoofd. Waarom zou je die bestrijden? Ik heb mensen horen zeggen dat hun ego waarachtig contact met een Ander in de weg staat. Goed, ga ervoor en bestrijdt je ego, maar vergeet niet dat je het doet om contact met de Ander en maak er niet heroïsch van waarbij uiteindelijk alles mogelijk zou zijn. Het is ingewikkelder dan dit, maar ik mis de Ander in dat verhaal over ego...

Het kan zijn dat je helemaal niet geïnteresseerd ben in contact met wie dan ook, maar vooral het gevoel wil hebben dat jij het allemaal doorziet. Als jij uiteindelijk de held wil zijn in je eigen universum, dan hou ik je verder niet tegen.

Iedereen zijn eigen weg. Alleen... mensen die geen compassie kennen met een Ander en geloven dat je je eigen verschrikkelijke lot aan jezelf hebt te wijten, die zijn bij mij thuis niet welkom.

Ik wil niet het laatste woord, ik wil er eigenlijk wel vanaf... Ik zeg alleen: Denk er nog eens over na - of ook niet. Wat jij wil...

Anoniem zei

zonnie de uitslag is kut he?

Anoniem zei

zonnie dankzij jou ben ik een tikje verliefd geworden op die Ancilla. Misschien kun je een blog over gebakken aardappels doen, dat is veiliger. Trouwens Miss België, Michele Desbouvres is ook een mokkel.

Anoniem zei

Michèle Debouverie heet ze.

Anoniem zei

Als ik dit gelezen had voor de verkiezingen, had ik geen VVD gestemd. Dat deed ik omdat ik de regering kracht wil geven om corona te verslaan.

Krolse Kater zei

Het is voor mij nu mosterd na de maaltijd, had iets te laat dit blog herontdekt, maar ook ik heb uit overtuiging mijn stem aan de Piraten gegeven en bij wijze van symbool aan Metje Blaak.

Ik heb als 'wandelaar' ook nog een stemadvies op twitter gegooid, zij het wat minder uitgebreid. Een klein beetje hoop nu BIJ1 in de kamer zit, maar inderdaad, je krijgt er een hoop gekkigheid bij.
Tanya Hoogwerf bij Code Oranje was mij ook opgevallen, toen wist ik ook meteen dat ik daar vandaan moest blijven.

Wat ik jammer vind is dat Niels van de Berge van GroenLinks niet teruggekomen is in de kamer. Hij kwam op mij over als één van de betere politici voor sekswerkers. Vooral voor zijn controversieel verklaren van de WRS mogen we hem dankbaar zijn.