woensdag 31 maart 2021

Nederlaag

De klantcriminaliseringswet is erdoor. De Eerste Kamer heeft nog laten zien dat ze wel wat twijfels hadden bij de gammele redenen achter de wet, en heeft ook laten horen dat er mensen hebben uitgelegd waarom deze wet een heel slecht idee is, maar dat maakte allemaal niet uit. Zelfs de mensen die twijfels lieten horen hebben vóór gestemd. Ook de partijen waarvan veel collega's denken dat ze het niet zouden doen.

Zesenzestig van de vijfenzeventig leden stemden voor het wetsvoorstel. Dat is achtentachtig procent. Dit is geen twijfelachtig gevalletje, dit is heel duidelijk. De politiek, van links tot rechts, vindt het prima om bizar vormgegeven ideeën wet te maken, zolang het maar hoeren en hun klanten beschadigt. Het moralisme viert hoogtij, bij alle partijen. Het denkbeeld wordt geloofd, en de werkelijkheid moet er maar voor buigen.

Deze wet is vooral gericht op klanten, ookal is hij natuurlijk ook schadelijk voor ons en voor slachtoffers van misstanden. Je zou dan verwachten dat die klanten nu op hun achterste poten staan, omdat ze nu blootgesteld gaan worden aan willekeur. Je kan deze wet immers tegen elke klant inzetten als je er maar bij kan verzinnen dat hij iets had moeten vermoeden. En dat verzinnen, daar zijn de zedenploerten reuzegoed in.

Op Hookers.nl, het grootste Nederlandse klantenforum, wordt het onderwerp een beetje gevolgd. De meeste klanten zijn er hélemaal niet mee bezig, en de meeste klanten die er wel een beetje naar kijken, kijken niet kritisch. Zoals altijd is het vooral STL die echt wat bijdraagt, en wordt hij nogal slecht gelezen en te weinig serieus genomen.

Deze nederlaag maakt ook een heel zorgelijk vooruitzicht naar de behandeling van de WRS. We hoeven duidelijk niet meer te rekenen op een gezond kritische Eerste Kamer, en de mythologie over de prostitutie vol misstanden zit er nu zo diep in dat nu beide kamers dom meestemmen met elk stukje repressie dat de industrie of de moraalridders verzinnen. We hebben lang geleden al de mediaslag verloren, dit is alleen het onvermijdelijke resultaat.

Je kan relativeren en zeggen dat D'66 en GroenLinks niet uit overtuiging voor de klantcriminalisering hebben gestemd, maar dat dit een show is om aan het CDA en CU te laten zien dat ze zo goed met de Christenpolitiek door één deur kunnen. Daar mogen best slachtoffers voor vallen, het gaat immers wel om het pluche. Ik kan die relativering wel zien, maar ik kan hem toch niet helemaal geloven. Want ze doen het niet met alles, maar wel met ons.

Maar ja, we hebben weer eens verloren. Er zijn weer meer stokken om ons mee te slaan, het wetboek is weer wat onmogelijker geworden. Dat is ook niet de eerste keer ofzo, het is een stapje in een reis die we ookal een hele poos tegen onze wil meelopen. En nu? Wat gaat het betekenen in de praktijk?

Ik hoef niet veel uit te leggen, mijn eerste stukje over de klantcriminalisering hoeft niet aangepast te worden. Het wordt lastiger voor iedereen, hoeren, klanten en ook slachtoffers van misstanden. Vooral als het OM de eerste shows in de pers gaat smijten over klanten die met deze wet vervolgd worden, worden er vast klanten wakker die dan een jaar pauze inlassen, en moeten wij weer meer sappelen.

Dat sappelen is natuurlijk tijdelijk, want elke repressie-maatregel heeft maar een tijdelijk effekt op hoeveel klanten er zijn, maar het prijspeil dat instort in de tussentijd krabbelt veel moeilijker weer op. Het gaat zorgen dat klanten meer gaan verwachten dat je voor ze dekt, en risico voor ze overneemt. Dat is nu al een probleem, en ik weet nog niet welke vormen het nu weer aan gaat nemen. Weer meer condoomgezeur? Weer meer ontvang-gezeur? Weer meer gepingel? Iets nieuws?

Wat me meer dwarszit, is dat de moralisten nu al hebben gewonnen, wat er nu ook gebeurt. Als het de branche in chaos brengt, en ons in de ellende smijt, dan hebben ze precies wat ze willen. Als het niet lukt ondanks dat ze het proberen, dan is dat weer een reden om meer repressieve wetten te kunnen maken, want kijkmaar, de vorige wet heeft ons ook nietzo zwaar beschadigd, en we gaan nogsteeds stug door.

Als het handhaven van de wet een grote rel wordt die ze niet als succes kunnen bestempelen vanwege vrijspraken of flaters, dan kunnen ze gaan klagen dat de wet te streng is en de opsporing te gebrekkig, dus dat ze meer middelen nodighebben. Als de handhaving nieteens van de grond komt omdat de wet te onlogisch is, is dat weer een reden om te zeggen dat er meer bevoegdheden en geld voor de handhaving moet komen.

Zelfs als Zeden op zijn handen gaat zitten, zelfs als de rechters niet meewerken, zelfs als er gewoon helemaal níéts gebeurt, hebben ze gewonnen. Want dan kunnen ze janken dat de wet, ondanks al onze weerstand, gewoon niets heeft gedaan, en ze dus een nog draconischere wet nodighebben om het dunnetjes over te doen. En het Overton-window is al verschoven. Alles leidt naar meer repressie, want ze hebben de media in hun zak.

Geen leuk stukje, en voorlopig komt dat er ook niet van als jullie willen dat ik Red Light en Jojanneke met commentaar behandel.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

IK VIND DIT NIET GIJL SCHRIJF ES WAT GIJLS

Anoniem zei

Laat alsjeblief Jojanneke in ieder geval links liggen!

Willemijn zei

Bedankt voor je stukje weer. Had het nieuws erover gezien en vroeg me vooral af hoe klanten dan precies moeten weten of iemand gedwongen is. Lijkt me heel lastig te bewijzen. Hoe dit in de praktijk gaat uitpakken, is dus lastig te voorspellen.

Sterkte met de gevolgen die er ongetwijfeld zullen zijn, dit gun ik je niet.

P.s. kan die gijle man mss weg?

Anoniem zei

Ik kijk uit naar je uitleg bij Jojanneke. Als ik praat over hoeren dan krijg ik dat als eerste te horen.

Anoniem zei

FvD, 50PLUS en PVV stemden tegen? Zij voorzien onder meer problemen met de bewijslast en daarmee de handhaafbaarheid

Joris zei

Ben wel benieuwd naar wat je over Jojanneke en Red Light te vertellen hebt. Dat soort kritische stukken vind ik altijd het interessantst om te lezen.

Anoniem zei

Schrijf eens over Dion Graus. Zou hij - als pooier - zijn vrouw hebben gedwongen de aangifte in te trekken? Zouden de beveiligers in hun hoedanigheid als klant in aanmerking komen voor strafvervolging als je ze volgens art 206a sr [in concept] zou beoordelen? Onder art. 273f sr lid 1 zijn de beveiligers vermoedelijk niet aan te pakken? Het kan zijn - dat hangt van het zedenonderzoek af - dat ze van een gedwongen prostituee - zijnde de vrouw van Dion - gebruik hebben gemaakt met betaling ‘in natura’ middels beveiligingsdiensten aan Dion Graus.

Laat je licht eens schijnen op dit politieke incident als gedachte experiment in combinatie met art. 206a sr in concept [de CU innitiatiefwet] op de achtergrond, als ware deze toen al ingegaan.

Het nulla poena-beginsel dus even negeren. En ervan uitgaan dat het geen vechtscheiding moddergooien is naar elkaar. Maar als reële case behandelen die het ook kan zijn. [Het zal van ‘zeden’ afhangen of ze ambtshalve gaan vervolgen?]

Zou het het topje van de ijsberg zijn in het politieke veld dat nu met dit incident boven water komt?

Anoniem zei

" Je zou dan verwachten dat die klanten nu op hun achterste poten staan"

Nou nee, de klanten met de juiste vrindjes hoeven zich nergens zorgen over te maken.

TK zei

De politiek is gewoon verrot. Ik zou me er niets van aantrekken. Als klant en hoer hun bek houden dan kunnen ze weinig maken, ook al schreeuwen ze veel.

Nico zei

Waarom klanten niet op hun achterste poten staan? Het doet mij ergens denken aan Valkenburg, met 50 tot 80 verdachten inclusief enkele zelfmoorden. Achteraf goed navolgbaar, vooraf eigenlijk onvoorstelbaar...

Dus nu wordt het: "Tientallen mannen dwingen vrouw tot seks (want ze hadden kunnen weten en zijn nu strafbaar)". Ja, probeer dan als klant nog je verstand te bewaren...

Nee, het zal niet snel gebeuren (zo is het verbod op 3-MMC uitgesteld omdat de politie voor handhaving te weinig mankracht heeft)... maar als het gebeurt...

Jij verwacht dat dan de markt instort en klanten pas weer terugkomen als de voorwaarden omlaag gaan, ofwel: met meer onveilige seks. Ja, dat is niet onrealistisch... en dat is behoorlijk kut...

Ik wil dit moment gebruiken om mijn waardering voor je blog uit te spreken: Zondares, dank je wel! Vooral je stukjes waarin je in je klanten probeert in te leven, vind ik altijd erg leuk. Maar de nieuwsstukjes horen daar ook bij. Ik wil weten hoe wij als samenleving omgaan met de vreemdeling, de arme, de hoer...

En ik heb de ervaring dat hoeren de neiging hebben om zomaar te verdwijnen.

Ik vraag me af of je al afstand hebt kunnen doen van je "konijnenholletje", ik vraag me af hoe lang je opleiding nog duurt. Het is voor mij een beetje als met kleine kinderen van bekenden - ongemerkt kunnen er zomaar een paar jaar verstrijken en zitten die kinderen ineens in een heel andere levensfase.

Er zit een gat in je CV, maar een goed netwerk is belangrijker. Ik geloof dat jij wel goed met mensen kan omgaan. Ik stel me voor dat je via je opleiding contacten opdoet - ik gun je het moment waarop je ineens beseft dat je je voornaamste inkomen op een heel andere manier verdient. En over prostitutie raak jij waarschijnlijk nooit uitgepraat, maar ineens is daar die zoveelste tegenslag... en wij horen niets meer van jou omdat er ineens een heleboel andere leuke dingen zijn, die voor jou veel makkelijker gaan...

Het kan makkelijk nog een paar jaar duren (maar ook corona gaat makkelijk nog een jaar na ijlen). Een carriëreswitch op latere leeftijd is erg zwaar (en jij zit er middenin), maar ik kan je verzekeren (nog afgezien van de hoeren-gerelateerde stress die jij ervaart)... ik kan je verzekeren dat je de rest van je leven een stuk meer ontspannen zal zijn...

En echt, als het zover is - ik gun het je van harte!