maandag 27 februari 2017

Antwoord op: Groeit

Als je gaat lezen in wat er over het sekswerk in de media verschijnt, valt je na een poosje op dat heel vaak wordt geschreven dat de misstanden aan het groeien zijn. Er is steeds meer uitbuiting, steeds meer dwang, steeds grover geweld, steeds meer meisjes die uit het buitenland worden aangevoerd, steeds meer loverboys, die steeds verder gaan, met steeds verfijndere methodes. Alles groeit maar.

Dat is natuurlijk onzin, en ik zal uitleggen waarom.

Om echt te kunnen weten of iets groeit, moet je eerst weten hoe groot het eerst was, en hoe groot het nu is. In het sekswerk zijn die cijfers er niet. Dat is niet omdat het onmogelijk is, maar omdat niemand er ooit echt de moeite voor heeft gedaan om goeie cijfers in omloop te brengen, of het zelfs maareens met evenveel moeite uit te zoeken als ze hebben besteed om de verhalen over die cijfers in omloop te brengen.

Dat lijkt raar, want waarom zou het niet eens goed uitgezocht worden hoeveel meiden er nou zijn die aan sekswerk doen, en wat daar voor statistieken achter zitten? Als je gaat uitzoeken waar de cijfers vandaankomen die je telkens in de media terughoort, kom je namelijk altijd uit bij schattingen zonder steunbewijs. We zijn er heel erg mee bezig, en maken ons heel druk om de groei, dus waarom wordt dat niet uitgezocht?

Het antwoord is helaas dat de wil er niet is. Er wordt nu veel ophef gemaakt met schattingen, en schattingen kunnen de mensen die het schatten doen neerzetten zoals ze willen. Als je het echt gaat uitzoeken, dan kom je misschien aan cijfers die je helemaal niet kan gebruiken. En de mensen achter de cijfers komen niet met die cijfers uit interesse. Die verzinnen ze om hun zin te krijgen in het publieke debat.

Dat wordt erger omdat de meeste mensen het niet iets vinden dat ze uit willen zoeken. Die hebben het al in de krant gelezen, vinden het heel erg en heel geil, en dat is dat. De sekswerkers willen het best uitgezocht hebben, maar die zijn een verguisde minderheid en die worden niet serieus genomen. De enige mensen die interesse hebben zijn de moralisten en de reddingsindustrie, en die willen dat het bij hun schattingen blijft.

Er zijn wetenschappers, criminologen vooral, die weleens proberen om inzicht te krijgen in hoe het nou echt zit. Maar die lopen aan tegen hele gebrekkige politiegegevens, een OM dat op kruistocht is, en dat zij wèl voorzichtig en terughoudend moeten zijn om eerlijk te blijven, en dus niet met iets licht verteerbaars in de pers komen. Dus vallen ze weg tegen alle paniekerige indianenverhalen, en weten alleen een paar mensen van die vraagtekens die het onderzoek opbracht.

Natuurlijk zijn er nu lezers die denken dat ik hier een fout maak. Als je artikels leest, zie je namelijk wèl telkens heel duidelijke en precieze getallen over hoeveel slachtoffers van mensenhandel er elk jaar worden vastgesteld. Daar heb ik al eerder over geschreven. Die link is belangrijk, maar als je hem ècht niet wil lezen zal ik het in het volgende paragraafje samenvatten.

Er is een bedrijf, CoMensha genaamd, dat bijhoudt hoeveel meldingen er zijn van mógelijke slachtoffers van mensenhandel. De drempel daarvoor is laag, en is onder druk van sterke moralistische stromingen in de overheid steeds verder omlaaggehaald. Elk onderbuikvermoeden, elk bizar "signaal" is genoeg om op die lijst te worden gezet. En de lijst met signalen groeit, en de lijst met mensen die verplicht moeten melden bij zo'n signaal groeit. Dus groeit de lijst gevonden signalen ook steeds.

Goed, we hebben dus geen cijfers van vroeger om met cijfers van nu te vergelijken, want onze cijfers zijn allemaal bewust onzin. We weten dus helemaal niet of er iets groeit, ookal is het heel raar om te denken dat er iets kàn groeien zonder heel veel bewijsbare zaken op te leveren in een industrie die zo idioot hard gecontroleerd wordt als de seksindustrie. We zien alleenmaar krimp met de aantallen vergunningen, aantallen werkplekken, en aantallen zelfstandigen.

Waarom zien we dan toch telkens dat gedoe over groter, meer, erger, dieper, verder in de krant en op TV? Waarom doen mensen in de media, en de mensen die de media voeren met informatie dan telkens alsof het zo is? En niet zomaar een beetje, het is meestal de reden die ze opgeven om met het verhaal te komen, of "aan de alarmbel te trekken" in de pers.

Het is heel simpel, helaas. Het is gewoon manipulatie. De moraalridders die prostitutie willen bestrijden moeten het van de emotie hebben. Als je zegt dat het groeit, dan veroorzaak je daarmee paniek. Dan zeg je dat er wat nieuws is, dat de dijk is doorgebroken, dat als je er nu niets aan doet, dat het dan uit de hand loopt. De manier van leven die we hadden doet het niet, die moet anders, want het groeit.

We kunnen niet de tijd nemen om te overwegen wat onze mogelijkheden zijn! Het beleid wat bestaat is geen oplossing. Want het groeit! We kunnen niet iets genuanceerds doen, of dingen hun eigen weg laten vinden. Want het groeit! We kunnen misstanden niet stuk voor stuk oplossen, zoals we met gewone misdaad doen. We moeten de hele branche op de schop nemen en de baby met het badwater weggooien, want het groeit! Er is geen tijd om na te denken, er moet nu wat gedaan worden, want het groeit, de boeman komt!

Helaas wordt er dan niet net even doorgedacht. Want het is heel ráár dat al die misstanden en al die vieze prostitutie gaat groeien ondanks al die steeds zwaardere repressie die op ons wordt gezet. Trekt iemand de conclusie dat sinds we in morele paniek hoeren zijn gaan verdrukken, dat dàt het kennelijk erger heeft gemaakt? Natuurlijk niet. Trekt iemand de conclusie dat al dat controleren en straffen en stigmatiseren kennelijk nieteens hèlpt? Ook niet. Want dat willen de schrijvers niet.

Maar zover denken de mediagebruikers niet door. Die worden onrustig, en vinden dat er wat moet gebeuren.
Want het groeit.

3 opmerkingen:

KSP zei

Kijk, daar is die kapitalisme-fetishist weer. Kan die weg?

Fijn stukje trouwens, goed geobserveerd. Wel onduidelijk voor wie je het schrijft, collega's, publiek, journaille?

Anoniem zei

Wat je hier observeert is niet alleen in sekswerk waar te nemen. In elk aspect van de samenleving waar moralisme wordt gebruikt om staatsgeweld te motiveren wordt deze methode toegepast. Zie bijvoorbeeld privacy, tienerseks, immigratie. Telkens is het verhaal dat het probleem groeit een campagnepunt.

Anoniem zei

Zondares, ik zag dat je mijn reactie weg gehaald hebt.

Ik geef toe, de reactie was vruchteloos en off topic

Dus is respecteer je besluit.