maandag 26 september 2016

Nederlands en buitenlands

Het eerste wat je op zal vallen als je gaat snuffelen wat er voor hoererij bestaat in Nederland, is dat de meeste meiden die het werk doen uit het buitenland komen. Soms heb ik wel wat over wat daar voor conclusies uit worden getrokken uitgelegd. Verder heb ik daar altijd een beetje omheengedraaid, want het is een beetje een mijnenveld. Maar het is wel een belangrijk mijnenveld, dus ik moet er toch maar eens wat over uitleggen.

Dat een hele grote groep meiden uit het buitenland komt, is al zo sinds ik begon. Dat is lang geleden. In de laatste jaren van de twintigste eeuw waren we als Nederlandse meiden al flink in de minderheid. Je moet flink verder teruggaan om te komen in een situatie waar de Nederlandse meiden het gezicht van de prostitutie bepaalden. De prostitutiebranche is in Nederland in veel opzichten niet Nederlands.

Ik ben zelf Nederlandse. De krappe meerderheid van de hoeren met wie ik contact heb, zijn Nederlandse meiden. Er zijn ook een aantal buitenlandse hoeren die ik een beetje ken, maar toch wel minder. Dat is niet genoeg om het vanaf hun standpunt te kunnen bekijken. Dat is ook niet genoeg om te kunnen vertellen hoe hun deel van de prostitutie eruitziet. Hun perspectief kan ik niet van mijn eigen ervaring af weergeven, en dat is ook één van de redenen dat dit stukje lastig voor me is.

Dus ik hou het bij de indrukken van mezelf en de meiden die ik ken, en vooral van de klanten. Die hebben meer meiden gezien dan wie ook, en die zien in èlk geval hoe die meiden wèrken. Ik weet dat dat heel makkelijk kan foutzitten, doordat roddels in het klantenwereldje niet te ontwarren zijn met echte informatie, maar ik hoop dat ik zorgvuldig genoeg ben geweest om daar nietteveel ingetrapt te zijn.

Toen ik begon, had je nog best veel meiden uit het Caraïbisch en Zuid-Amerikaanse gebied. Dominicaanse of Costaricaanse meiden enzo, en nog wel uit andere Zuid-Amerikaanse landen. Er is een tijd geweest dat die meiden, vooral omdat ze zo aanwezig en zo uitgesproken waren, echt heel duidelijk hun stempel op de prostitutie drukten. We mopperden weleens dat die salsameiden de branche overnamen. We hadden nog geen idee van wat er ging komen.

Ik kon met een paar van die meiden goed opschieten. Ik was nog veelte groen om op te pikken hoe ze werkten, en om de fijne puntjes te kunnen zien, maar ik heb wel veel van ze geleerd over werken met passie. Ik was toen al onder de indruk van hoe sterk en toch verfijnd hun seksualiteit was ontwikkeld, en hoeveel ze op hun gemak waren met hun lijf en hun eigen drijfveren. Ook als ze niet erg mooi waren, waren ze trots en sensueel.

Op een aantal manieren waren ze beter dan de Nederlandse en vernederlandste meiden. Ze deden hun werk met meer passie, ze stonden er aktiever in, en ze wisten beter wat ze wel en niet wouden doen. Op sommige manieren waren ze ook minder goed bezig, bijvoorbeeld met de condooms. Heel wat van die meiden vonden de Nederlandse mannen zo gezond en schoon dat ze ookwel zonder rubber durfden, ookal zouden ze dat thuis niet doen.

Daarom vind ik het nog steeds onbegrijpelijk dat ze wel veel goedkoper moesten werken dan hun concurrentes, omdat ze anders gewoon niet genoeg aanloop hadden. Dat is echt heel raar. Ik heb dat toen nooit uitgedokterd, en de kans is nu verkeken om te ontdekken hoe dat zat. Destijds geloofde het groepje waar ik deel van was, dat het kwam omdat ze te trots waren voor een pooier, en dus langs de zijlijn stonden. Maar dat slaat nergens op.

Ze zijn er nu veel minder. De legalisering is gebruikt om de meeste van die meiden het werken onmogelijk te maken. Ze zijn geen EU-burgers, en migratie voor prostitutie is met de legalisering uitgesloten. Nu heb je alleennog de meiden die via handig trouwen of andere truukjes lang geleden voordat het net zich sloot een status konden krijgen waarmee ze kunnen blijven werken. Maar ze sterven langzaam uit. Er zijn best klanten die dat erg vinden.

Oosterse meiden, uit Vietnam of China of Thailand, zijn altijd een beetje een zeldzaamheid geweest waar ik was. Je zag er afentoe eentje, maar het was nooit echt een groep die je zàg. Bovendien hielden ze zich meestal een beetje bij zichzelf, en kreeg je niet echt interaktie. Van de klanten hoorde ik vooral dat het meiden zijn die het zakelijke deel van de prostitutie erg goed begrepen.

Het cultuurtje onder die Oosterse meiden lijkt vooral pleasen, maar wel een zakelijke toon houden te zijn. Er wordt weinig met illusies gespeeld, de interaktie is heel duidelijk beheerst. Het is een soort moederlijke manier. Ik noem dat zo, en veel collegaatjes zullen begrijpen waar ik het over heb, maar ik heb gemerkt dat klanten en buitenstaanders het meestal niet herkennen. Daar moet ik misschien eens een eigen stukje over schrijven.

Ik heb er niet veel gesproken. Er was een meisje in een club waar ik weleens mee babbelde, maar die zei van zichzelf al dat ze anders was dan de meeste Oosterse meiden. Zij zei dat veel Aziatische vrouwen een "perfect wife experience" neer probeerden te zetten, met veel dienstbaarheid. Zij was daarvoor teveel vernederlandst. Ik kan niet nagaan of ze nou gelijk had of niet, want ik weet er gewoon niet genoeg over.

Voor de Nederlandse vrouwen waren en zijn de Aziatische meiden nauwelijks concurrentie. Niet dat ze hun werk niet goed doen, want volgens mij werken die meiden keihard, maar omdat ze een ander soort dienstenpakket leveren. De Nederlandse meiden doen meer het brutale hoerenwerk, de Aziatische meiden verkopen meer een timide ervaring. Ook die meiden hebben sinds de legalisering heel veel moeilijkheden als ze legaal willen werken, en doen dat vooral illegaal via massagesalons.

Je hebt altijd een handjevol Afrikaanse meiden gehad. Dat heeft nooit echt doorgezet. Je zou denken als je de verhalen van de politie over mensenhandel hoort dat de markt overspoeld wordt met Afrikaanse meiden, maar dat zie je nergens terug in de werkelijkheid. Je moet natuurlijk wel het verschil zien tussen een Afrikaanse of een Surinaamse of Antilliaanse meid, die eigenlijk gewoon Nederlandse meiden zijn.

Afrikaanse meiden hebben wel vaak hele wilde indianenverhalen te vertellen over hoe ze hier aan het werk zijn gekomen. Ik weet ook wel dat ik dan niet moet geloven wat ik hoor. Meestal hebben ze niets aan opleiding, en niets aan ambities, behalve veel geld verdienen. Daar kon ik zelfs in mijn clubtijd al geen aansluiting bij vinden. Ze vormden ook geen groepje, het waren altijd individuen.

Ik ga zometeen de Oostblokkers over één kam scheren, maar voordat ik dat doe wil ik eerst even de Poolse meiden eruitpikken. Die kregen we als eerste, voordat de grote golf uit het Oosten kwam. Die zijn een beetje anders, en ik kon altijd makkelijker met ze opschieten. Dat kwam niet door hoe ze werkten ofzo, want dat was eigenlijk hetzelfde verhaal als bij al die andere Oostblokkers. Het kwam denk ik door hun geloof.

Die Poolse meisjes zijn allemaal streng katholiek. Ik ben zelf protestant, maar hun manier om hun geloof te beleven herkende ik heel erg. Dat je ergens iets aarzelends hebt, omdat je eigenlijk veel beter in Godes ogen wil zijn dan je bent, als zondares. Dat je ergens een scheiding hebt tussen je losbandige leven, en je ziel die van die losbandigheid afstaat, en nog steeds het pure zoekt.

Misschien omdat ik me daarin heel goed kon inleven dat ik meer naar ze toetrok dan naar de Oostblokmeiden die later kwamen, maar in de korte tijd dat ze best veel in Nederland kwamen, kon ik goed met ze opschieten. Voor hen was de scheiding natuurlijk nog sterker, omdat ze hun zedige bestaan in Polen achterlieten om hier de hoer te spelen, en daarna terug zouden keren naar burgerlijk leven.

De rest van de Oostblokkers zien er voor mij veelmeer hetzelfde uit. Dat is eigenlijk onzin, want er zijn best verschillen. De Oekraïeners en Russen bijvoorbeeld mogen helemaal niet werken in Nederland, en moeten dus via omwegen of ondergronds gaan. Als je niet met louche types temaken wil hebben is ondergronds je enige keuze als je van die niet-EU-landen komt.

Meiden uit EU-landen, zelfs de landen met minder privileges, kan de overheid wettelijk niet buitenhouden. Dat is waarom er zoveel gedoe is over die meiden, en waarom er zoveel barrières worden opgebouwd. Toen de EU de grenzen opengooide, kwamen de meiden uit het Oosten al in grote aantallen, maar pas toen de Euro het makkelijk maakte om de winst weg te sluizen kwam de grote vloedgolf.

De Oostblokkers hebben de markt helemaal verzopen. In Nederland is het voor Oostblokkers best fijn werken, want de meeste middelen die de overheid gebruikt om het leven van meiden kapot te maken werken niet tegen meiden van zo ver over de grens. Uitzetten heeft geen zin, want door de open grenzen zijn ze morgen weer terug, en de bestuurlijke maatregelen doen ze veel minder kwaad omdat de meiden alles van waarde in hun eigen land opbouwen. Via hun contacten en pooiers sluizen ze alles weg.

Ze hebben flinke veranderingen in de hoerenwereld met zich meegebracht. Vooral de macht van exploitanten is flink toegenomen, want voor elke plek bij een exploitant zijn er nu vijf hoeren. De klanten hebben ook een veel bredere keus, dus je krijgt je agenda moeilijk vol. Hun prijspeil ligt veel lager, dus ze hebben de marges minimaal gemaakt. Dat is voor hen ook makkelijk, want ze betalen alleen BTW aan belasting, omdat ze zogenaamd in hun thuisland inkomensbelasting betalen.

Netzoals in veel plekken in het buitenland is seksuele voorlichting in het Oostblok slecht, nog slechter dan hier, en weten die meiden dus maar half wat er gevaarlijk werken is en wat niet. Dat levert op dat er veel onveilig wordt gewerkt. Aan de andere kant hebben ze wel op ons voor dat ze seksueel veel vrijer zijn. Ze hebben minder drempels, kijken minder naar zichzelf, en zitten minder vast in het relatiedenken.

De Oostblokkers zijn wel veelmeer broodmeiden. Dat is nietzo raar, want in hun ogen worden ze verleid met heel veel geld, terwijl een Nederlandse veel minder verdient, en in een veel duurder land woont, en dus veelmeer moet wìllen hoeren. Maar broodmeiden zijn genoeg voor de meeste klanten. Ze komen hier cashen, en met dat geld gaan ze thuis een leven opbouwen. Er zijn er maar weinig die hier willen blijven.

Ik ben zelf een Nederlandse. En er zijn, nog steeds, Nederlandse meiden die proberen hun koppie boven water te houden. Het is raar gelopen. Tegenwoordig ben je als Nederlandse een exoot. Iets waar sommige klanten speciaal naar zoeken, omdat het bijzonder is. Dat is eigenlijk ook het enige voordeel wat je hebt. Voor de rest zijn we in het lastigste parket van de hele business.

De buitenlandse meiden worden ook vervolgd en op hun huid gezeten door de overheid. Ik wil niet doen alsof die meiden wèl eerlijk behandeld worden. De overheid krijgt alleen op andere manieren greep op ze, en die zijn veelminder ernstig dan bij Nederlandse meiden. Het is nog steeds erg als je bij een razzia wordt opgepakt, je vent wordt opgesloten, je geld wordt afgepakt en je het land uit wordt geschopt, maar dan is het voor een buitenlandse wel óver.

Nederlandse meiden hebben geen thuisland om naartoe te gaan, en alles achter te laten. Wij blijven wonen in dit land waar we als hoer in de boeken staan, en dus kunnen fluiten naar veel banen. Waar onze vent als crimineel of als "met connecties met criminele circuits" ook maar geluk moet hebben dat hij nog aan de bak komt. Waar we niet verdwijnen als de Belastingdienst komt met tonnen naheffing over geld wat we nooit hebben verdiend.

Wij betalen de volle mep belasting, en houden dus véél minder over, maar we kunnen niet meer vragen dan een buitenlandse. Wij hebben óók families te financieren, net als de buitenlandse meiden. Maar die zijn veel duurder, want die wonen híér. Wij hebben ons eigen huis en haard hier, waar we van uitgezet worden met bestuurlijke maatregelen. Wij hebben onze kinderen hier, binnen bereik van de grijpende klauwen van Jeugdzorg. Wij hebben geen buitenland om ons geld naar weg te sluizen, dus dat kan ook zomaar in de zakken van de politie verdwijnen.

Nederlandse hoeren hebben familie hier, die door de mangel kan worden gehaald. Van ons hebben ze zo opgezocht wie onze ouders zijn, om die eens een schokkend telefoontje te geven over wat hun dochter wel niet doet. Wij hebben wortels die ons dierbaar zijn, we halen niet onze schouders op over wat we in Nederland hebben liggen. Wij hebben onze toekomst hier, en de overheid kan doen met die toekomst wat ze willen. En bij hoeren willen ze die toekomst kapot hebben.

Voor Nederlandse meiden is de prostitutiebranche veel minder aantrekkelijk dan voor de buitenlandse meiden. Ik neem het die buitenlandse meiden niet kwalijk, die doen iets wat ze mogen en wat een goede keus voor hen is. Maar door dat te doen hebben ze het voor ons wel heel moeilijk gemaakt om onze koppies boven water te houden. Voor de klanten is het fijn, want die hebben enorme keus voor dumpprijzen. Maar voor ons is het sappelen.

Als de buitenlandse meiden er niet waren, was het makkelijker voor ons. Op veel manieren. Ik heb dus last ervan dat ze er zijn, en ook dat het er zovéél zijn. Er zijn meer Nederlandse meiden die dat voelen, en veel hebben dat een stuk minder genuanceerd dan ik. Maar van die buitenlandse meiden dingen kwalijk nemen kan het alleen erger worden. En ze doen als puntje bij paaltje komt niets verkeerds. Zoals de zee niets verkeerds doet, als je erin verdrinkt.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit gaat je niet in dank afgenomen worden door de meiden die denken dat we een hoop gaan hebben aan mobiliseerbare buitenlandse DvP's.

Anoniem zei

Ik heb weinig goede ervaringen met Oostblokkers. Ze zijn experts in het uitzitten van de tijd, het aanbieden van zinloze diensten - masseren zullen ze ook al wil je daar eigenlijk je goede geld niet aan uitgeven -, stoppen voor de tijd om is, afgesproken diensten niet of halfslachtig aanbieden en stomweg al je geld proberen af te troggelen. Ze moeten het vaak van hun lichaam hebben, ze zijn vaak erg jong, strak en aantrekkelijk. Maar dat maakt ze nog geen goede dienstverleners.

Ik ga graag naar een Nederlandse, die is zeer toegewijd en mikt op terugkomers. Dat is zakelijk veel beter en zorgt voor een veel betere ervaring.

Anoniem zei

Goed dat je hier eindelijk eens over schrijft. We zijn gewoon een buitenlander in eigen land geworden, je kan je kont niet meer keren van al die Russen, en de exploitant is de lachende derde.

Anoniem zei

Je analyse komt goeddeels overeen met mijn eigen ervaringen. Wat je schrijft over Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Poolse en overige Oost-Europese meiden klopt helemaal. Zelf heb ik een voorkeur voor Nederlandse of Surinaamse prostituees, maar die zijn er steeds minder. Meiden uit Latijns-Amerika zijn goed en relaxed en geven de indruk zelf ook erg van seks te genieten. Met Afrikaanse dames heb ik niet veel, ze lopen nooit over van enthousiasme. Oost-Europese vrouwen beheersen tegenwoordig de Nederlandse markt. Ze zijn vaak erg mooi, maar de kwaliteit is sterk wisselend. Toch bezoek ik ze regelmatig. Met een goede Oost-Europese meid kun je best een leuk klantcontact opbouwen en kun je goed terecht voor lekkere, ongecompliceerde seks.

Als vaste klant van prostituees zou ik het erg toejuichen als er met name achter de ramen meer Nederlandse meiden zouden werken. De seks is natuurlijk het belangrijkst maar daarnaast vind ik het erg plezierig als we ook een gesprek kunnen voeren. Soms vind je nog wel eens goede Nederlandse prostituees in (dure) clubs of in de escort-branche. Vaak doen die het werk maar een korte tijd of combineren ze deze baan met ander (minder betaald) werk of met een studie. Ik kom graag bij deze deeltijd-prostituees van eigen bodem. Misschien hebben ze niet de ervaring en de kennis van seksualiteit die Zondares wèl heeft, maar de inzet en de service zijn vaak heel behoorlijk.

Overigens: als er meer Nederlandse meiden in de prostitutie zouden werken, zou ik dan wel vaker voor een Nederlandse hoer kiezen, maar zo nu en dan een donkere parel uit de Caribbean, Zuid-Amerika of Azië blijft heel plezierig!!

Rinus

Anoniem zei

wat een eerlijk stukje. Mooi bewijs dat je over afkomst en geloof kan schrijven zonder in racistische PVV-onzin te vergelijden. Het je toevallig weet van Nederlandse meiden die in het buitenland gaan werken?
Ik ben ooit bij een nederlandse prostituee in België geweest, die had haar zaakjes best wel in orde dacht ik.

Hans_jo zei

Mooi en informatief stukje, Zondares. En ook wel herkenbaar als ik mijn "wandelloopbaan" overzie.
Die afsluitende zin over de zee en verdrinken is een regelrechte tegeltjeswijsheid van hoge kwaliteit, chapeau!

Anoniem zei

Die oost Europese vrouwen zijn geen collega's. Ze komen onveilig onder de prijs werken en ze komen met zukle getallen dat we niet eens meer te vinden zijn. Zo is er geen plezier meer aan. Ik begin pas weer als er minder oost Europese vrouwen zijn want nu is het gewoon niet te doen. Echt fijn dit blog want dit moeten mensen ook weten.

Anoniem zei

de jaarlijkse rozen komen er ook weer aan,

https://twitter.com/FritsRouvoet/status/780698646425767936?lang=nl

Anoniem zei


frits geeft de prostituee's hun eigenwaarde terug door 480 bossen rozen aan hen uit te delen. Frits praat over prostituees, frits droomt van prostituteeś, frits denkt aan prostituee's, als frits op de fiets zit, denkt hij aan prostituee's, als frits op vakantie is, denkt hij aan prostitueeś, frits kent maar 1 woord: prostituee, frits wil vriendjes zijn met prostitueeś, frits kijkt naar prostitueeś, frits heeft een obsessie met prostituee's. Onder de douche denkt frits aan prostitueés, in de supermarkt denkt frits aan prostitueeś. Tegelijk denk ik, wat doe ik fout dat ik nooit eens een bos rozen krijg van ome frits?

https://twitter.com/FritsRouvoet/status/781078537524678656

Anoniem zei

Aan 28 september 2016 07:10

Haha, dag in én dag uit tussen knappe én jonge dames in lingerie én óók nog gelukkig getrouwd. Sommige mensen zijn nu éénmaal uitverkoren voor bijzondere goddelijke taken.

Je zou er bijna christelijk van worden. Wat doe ík fout?

Anoniem zei

Interessant stuk. Ja. Het is vervelend dat ze hier in groten getale zijn en hier het werk komen "overnemen". Voor ook nog eens minder geld en ze riskeren ook nog eens veel meer (denk aan soms onveilige seks) en ja, ze zijn daarbij vaak ook nog jong en knap ze hebben een heel ander (Slavisch) uiterlijk. Dus natuurlijk vormen ze in zekere zin een bedreiging voor de Nederlandse meiden. Logisch. Misschien dat de Nederlandse meiden zich kunnen onderscheiden door ook nog een gezellig gesprek in eigen taal te kunnen voeren met de klant, niet op de klok te kijken en wel behoorlijk veilig te werken.

Anoniem zei

Goed stuk. Nederlandse dames zijn zeker zeldzaam aan het worden.

Jan zei

I like a type of girl. I like a type of African, a type of Asian and a type of Caucasian. I also like a type of African-Caucasian and a type of Asian-Caucasian. I'm sure that if I ever encountered one I would like a type of African-Asian. I wait - and will pay more when I find her. I'm glad that there is rich cultural diversity in the Amsterdam windows. However, it's true that in the last few years the number of Dutch women working in the windows has declined. When I first visited (Amsterdam), shortly before the financial crash of 2008/9 the proportion of Dutch girls working there was significant. I put the current situation down to economics. For, say, an East European woman the financial rewards of working in Amsterdam today are huge. For a Dutch woman the attraction is far less. Where at one time a €1000 profit a night was a bad night without too much risk of being identified on social media, now the situation is very different. It's my guess that the Dutch girls make a cost effective analysis and conclude that the potential costs outweigh the potential benefits. Please don't encourage this to slide into a dialogue about 'foreign women'.

Anoniem zei

29 september 2016 02:28

Hm, 20% van de mannen heeft wel eens betaalde seks, 60% van die mannen is getrouwd of heeft een relatie. 95% van die mannen neukt met een Oost-Europese. X% van die mannen neukt zonder. (hoeren laten zich geregeld PREVENTIEF controleren).

Binnen huwelijkse seks worden weinig condooms gebruikt. (echtgenoten laten zich nauwelijks controleren).

Huwelijkse vrouwen gaan ook vreemd, meestal onbetaald, vaak zonder. Het is taboo dus daar wordt niet over gepraat, tenzij.....

Wie loopt er het meeste risico? Waar zouden de SOA-verspreidingshaarden zitten?

Anoniem zei

Beste Zondares,

In mijn club moest ik stoppen omdat de prijzen weer omlaag gingen. Ik hield per uur nog maar euro 10 over. Dat kon ik niet meer doen. Ik heb met mijn collegas overlegt. Die vonden het niet erg. Want die betalen geen inkomenbelasting. Dat is omdat ze uit Roemania komen. Is toch erg dat wij niet meer kunnen werken in ons eigen land?

Anoniem zei

als het over emmigatie gaat vergeten veel mensen (vooral de mensen die beter geschoold zijn) dat het een klasse strijd is
arbeiders moeten concurreren met inwijkelingen
niet meer dan logish dat deze meer vragen hebben over immigratie and meer sceptish zijn tegenover Europa
Komt daar nog bij dat iemand die zich vragen stel bij immigatie een rassist word genoemd (geen politieke discussie)
en al de inwijkelingen stemvee zijn
logish dat rechts het goed in Europa

Anoniem zei

Bij mijn prive huis hadden we eerst NL meiden, maar toen kwamen er Roemeense wijven en toen kon de eigenaar de prijzen omlaag doen omdat zij toch geen belasting hoeven te betalen. Je kwam gewoon met net genoeg thuis om je belasting te betalen. Ze maken alles kapot!