maandag 1 augustus 2016

Seksuele manipulatie

Mensen zijn niet duidelijk over seks tegen elkaar. Ook niet tegen zichzelf, trouwens, maar daar gaat het in dit stukje even niet over. Ik ga het hier hebben over manipulatie die bij seks komt kijken. En dat is best veel, dus ik hou het heel algemeen. Dit is mijn blog, en ik kan er geen encyclopedie van maken. Ik betrap me er telkens weer op dat ik toch probeer om àlles gezegd te hebben, en dat haalt het plezier er soms een beetje uit.

Er zijn verschillende redenen dat mensen niet duidelijk zijn over seks. Dat is voor een belangrijk stuk omdat ze niet afgewezen willen worden. Als je niet duidelijk wìl, kan je altijd nog afhaken als je ziet dat het niets gaat worden. Dat zou niet nodig moeten zijn, maar zo werken mensen nou eenmaal. Seksueler zijn dan de mensen aan wie je het laat zien is heel eng, want seks is ergens nog steeds iets fouts als je de geilste bent. Ik vind dat heel onnatuurlijk.

Iets anders is natuurlijker. Mensen moeten opwarmen voordat ze gaan seksen. Dat moet geleidelijk gaan. Maar voordat je begint met seks ben jij al opgewonden, en de ander meestal niet op datzelfde moment. Je moet dus die ander rustig opwarmen, en vooral niet laten zien dat jij al verder bent. Dan voelt je partner zich opgejaagd, en daar wordt niemand geiler van.

Toegeven dat je op seks uitbent is vaak intimiderend. Het is heel pikant bij iemand met wie je seksueel helemaal op je gemak bent, en die je vertrouwt, maar heel veel mensen zijn nooit echt seksueel helemaal op hun gemak, en moet je dus altijd een beetje omslachtig opvrijen voordat je duidelijk kan zijn dat je seks wil. Anders sla je een figuur, en schrik je ze af. Alleen alcohol of drugs kan daar verandering in brengen!

Binnen het relatiedenken hoort dat seks vastzit aan vanalles. Het is voor gelovigen in het relatiedenken danook heel belangrijk dat al die andere dingen die bij seks horen eerst duidelijk goed moeten zitten. Je bent dan veel bezig met dingen benadrukken waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig bent. Dat is vaak evengoed om jezelf te overtuigen als om je partner zich open te laten stellen.

Het is voor veel mensen belangrijk dat zij niet degene zijn die het stuur in handen heeft, of die de verantwoordelijkheid heeft. Vooral vrouwen hebben daar veel last van, maar denk maar niet dat het bij mannen weinig voorkomt ofzo! Ik heb een hele tijd geleden al een stukje geschreven over al dat soort moeilijkheden, en wat voor gekkigheden mensen maar normaal vinden als het om seks gaat.

Met al die omslachtige manieren en redenen om niet open te zijn over wat je wil, is het natuurlijk een klein stapje naar nog meer verborgen dingen achter de schermen. Je kan een beetje gaan foppen, en dat is wat veel mensen al snel gaan doen. Die doen alsof ze verliefd zijn, of alsof ze intimiteit zoeken, of alsof ze een relatie willen verdiepen, of al dat soort dingen, terwijl ze eigenlijk alleenmaar doen alsof dat zo is omdat ze dan kunnen ketsen.

Een heleboel manipulatie die mensen doen is eigenlijk ontwijken om dingen direct te doen. Het gaat erom dat ze niet met hun hand in de koektrommel worden gepakt. De verantwoordelijkheid bij anderen leggen, smoesjes verzinnen, zichzelf sussen, passief zijn op zo'n manier dat je druk zet op een ander om maar wat te doen, kinderachtige dingen dus. Maar zo hoeft het niet te zijn.

Je kan ook góéd manipuleren, door ideetjes te planten, uit te lokken, te plagen, uit te dagen, en mensen handig te laten wìllen wat jij wil. Je brengt ze op ideeën, en die verkoop je goed. Dat kan heel subtiel, veel subtieler dan als je mensen wil laten doen wat ze niet willen. Dan zijn ze blij met wat je van ze wil, inplaatsvan dat ze het onbehaaglijke gevoel krijgen dat ze er niet omheenkunnen.

Dat is een hele andere vorm van manipuleren. Dàt is verleiden. Je maakt begeerte, soms naar wat je weet wat ze al willen, soms naar iets waar ze zelf nooit warm van zouden worden, maar wat je lekker kan laten klinken. En dat is vooral handig als ze eigenlijk iets anders nodighebben dan wat ze van zichzelf kennen. Het is leuk om iemand op een positieve manier kennis te laten maken met wat hij anders nooit zou zien.

Het is vooral nuttig als je mannen hebt die ergens een beetje bang zijn voor een seksuele praktijk die ze wel goed zou liggen. Je kan er als hij niet geil is slecht met hem over praten, en als hij wel geil is heeft hij meestal alleen zijn gewone speelplan voor ogen, maar juist tijdens die verleiding kan je hem net even wat anders laten zien. Hij is nog niet zo geil dat alles door zijn pik wordt beslist, maar wel al minder bang, omdat de geilheid de angst verdringt.

Seks gebeurt voor een heel groot stuk in je hoofd. Met manipulatie kan je al voorbereiden wat hij in zijn hoofd gaat hebben tijdens de wip, en zo verander je een ervaring van een gewone wip in een spetterende belevenis. Dat is het fijnste voor hem als hij niet weet dat het gebeurt, dus je bent subtiel bezig om die spanning op te bouwen, terwijl hij niet helemaal begrijpt wat er gebeurt.

Je kan seksuele manipulatie gewoon goed gebruiken, om je partner niet af te schrikken, om af te kunnen tasten, èn gewoon om te kunnen spelen met elkaar. Je kan het ook verkeerd gebruiken, namelijk om mensen dingen te laten doen die ze niet willen omdat je met hun gevoel speelt. Dat laatste wordt veelteveel gedaan, en het is zo dom. Je krijgt op de korte termijn wat je wil, en er blijft op de lange termijn een slecht gevoel van over bij de ander.

Het is heel makkelijk te zien wanneer je verkeerd bezigbent. Als je na de seks op zou biechten hoe je de ander hebt gefopt, en je partner zou er de grap wel van zien, dan is het niet verkeerd. Als de ander verdrietig zou zijn, of zich rot zou voelen, dan ben je niet goed bezig. Je moet het spelletje wel eerlijk spelen. Dat betekent trouwens niet dat je op moet biechten wat je hebt gedaan, want dat maakt je truukje herhalen wel moeilijk natuurlijk.

Je zit àltijd fout als je seks gaat gebruiken voor dingen buiten seks. Als je seks hebt met een partner omdat je die partner dan later daarvoor dingen in ruil gaat vragen, dan is dat oneerlijk. Dat had je vantevoren maar af moeten spreken. Als je seks hebt met een partner omdat je denkt dat er vanalles vastzit aan seks, dan hoop ik dat je op je neus kijkt omdat je partner je laat zien dat dat niet zo werkt, en anders vind ik het rot voor je partner.

Ik hou er daarom ook eigenlijk helemaal niet van om extra diensten bij te laten kopen tijdens de wip. Je klant kan zich heel bekocht en gemanipuleerd voelen, zelfs al heb je hem eigenlijk helemaal niet gemanipuleerd. Mensen zijn tijdens de seks veel beïnvloedbaarder, en daar moet je geen misbruik van maken. Je kan zelfs zeggen dat je nooit iemand moet houden aan wat hij tijdens het wippen belooft!

Dat gaat ook op voor seks gebruiken om problemen in je relatie op te knappen. Dat werkt niet. Ja, je voelt je weer lekker "samen" als je geketst hebt, maar het enige probleem in je relatie dat je opknapt met seks, is gebrek aan seks. Seks doen voor iets anders dan seks is onzin, en leidt vooral tot teleurstellingen. Vooral bij je partner, die erg kan afknappen op dat soort nepperij.

Andersom is netzo fout. Dan heb je seks omdat het bij je relatie hoort, en omdat het "moet" doe je het maar. Op die manier mensen manipuleren door verplichtingen te suggereren, en te doen alsof het niet jouw wil is die je doordrijft, maar dat het de wil is van het relatiedenken, dat is gewoon dom. En als je het ècht allebei doet omdat het moet van het relatiedenken, is het twee keer zo dom!

De meest grove manier van manipuleren met seks is door seks te onthouden. Als hij niet doet wat je wil, heb jij hoofdpijn. Je blokkeert hem gewoon, en je stelt er voorwaarden bij. Dan laat je zijn libido hem maar overtuigen. Het is een domme manier, die heel frustrerend is voor je partner, en die bovendien maar heel slecht werkt. Maar daar komt een eigen stukje over, want daar zit wel meer aanvast.

Zoals je vaker hebt, kan je zien of je goed bezig bent door te kijken waaròm je iets doet. Als je iets aan het manipuleren bent om iemand iets moois te laten zien, of hem te laten wìllen wat jij ook wil, of je bent bezig met iets anders waar hij achteraf blij mee gaat zijn, dan ben je prima bezig. Als je het doet om geen verantwoording te hebben, of om iemand te foppen zodat jij je zin krijgt tegen zijn wil, waar hij niet blij mee gaat zijn, dan zit je fout.

Er zit nog een verdieping aan. Zelfs als een man niet bewust meekrijgt dat hij gemanipuleerd wordt, reageert hij er toch op. Mannen reageren heel goed op gemanipuleerd worden. Het is een soort behoefte van ze. Daarom kan je het ook keer op keer weer doen, zelfs als ze zich al lelijk gebrand hebben. Het is een kant aan de mannelijkheid die makkelijk te misbruiken is, maar die juist heel mooi is als je hem goed gebruikt.

Als je hoert, moet je kunnen manipuleren. Anders is het snel dat elk bezoekje hetzelfde is, en heb je de klant niets nieuws meer te bieden. Als je met hem kan blijven spelen, en hem kan laten meespelen in een verhaal dat je voor hem spint, dan kan hij eindeloos met je geboeid blijven, en telkens weer wat nieuws meemaken, ookal is het elke keer dezelfde kut waar de dolle rit in uitmondt.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Manipulatie is gewoon fout. Punt.

Willemijn zei

Interessant stukje. Ik weet niet of ik precies begrijp wat je over dat relatiedenken zegt. Want als je seks alleen om de seks moet doen, dan kun je dus alleen seks hebben als beide partners er evenveel zin in hebben op hetzelfde moment. Of niet? En dat komt misschien niet zo vaak voor, omdat er vaak een verschil is in libido? Je hebt daar grofweg twee uitgangspunten in, de ene zegt dat de partner die minder zin heeft, de ander maar terwille moet zijn. En de andere zegt dat de partner die meer zin heeft, zich maar moet inhouden.
Voor mij is dit echt een groot probleem en belemmering om een relatie aan te gaan, het lijkt me zó naar als een man steeds zin heeft en ik niet en ik ben daarvoor verantwoordelijk! Andersom is natuurlijk ook heel naar en frustrerend.

Erik zei

Quote: "Voor mij is dit echt een groot probleem en belemmering om een relatie aan te gaan, het lijkt me zó naar als een man steeds zin heeft en ik niet en ik ben daarvoor verantwoordelijk! Andersom is natuurlijk ook heel naar en frustrerend."

Je bent nooit verantwoordelijk voor de ander, net zo min als de ander dat voor jou is. Volgens mij maak jij door deze denkfout een probleem van iets wat geen probleem hoeft te zijn in een relatie. Een relatie, in wat voor vorm dan ook, draait om effectieve communicatie naast openheid, eerlijkheid, niet projecteren en verantwoording nemen voor jezelf (dus niet voor de ander).

Beste Willemijn "echt" jouw grote probleem is een idee fixe. Waarmee je jezelf tekort doet. Het is jouw leven, dus jouw verantwoordelijkheid dat te doen. Maar bedenk je doet het jezelf aan.

Anoniem zei

Maar Willemijn, hoe los je dat dan nu op als je zin hebt én geen relatie?

Doe je het dan niet, Doe je het dan gratis ergens óf vraag je er geld, goederen of diensten voor?

Of heb je een andere optie zoals masturberen?

Of heb je nog andere opties die ik niet kan verzinnen?

Of hebben vrouwen nimmer zin?

Anoniem zei

Óf wil je deze vraag niet beantwoorden? (Begrijp ik ook hoor).

Willemijn zei

Zelf heb ik een minnaar, maar een vaste relatie is toch anders omdat je dan geacht wordt in elkaars behoeften te voorzien (althans zo heb ik dat altijd begrepen, misschien komt het door mijn christelijke opvoeding?). Dit zal Zondares wel begrijpen denk ik, want ze is zelf ook christelijk opgevoed. In relaties zit er toch een soort 'moeten' aan vast en onderliggend dreigement (zorg dat je man tevreden blijft anders loopt ie weg). Dit vind ik erg benauwend, al is dit niet het enige wat ik benauwend vind aan relaties. Volgens mij precies dat relatiedenken waar Zondares het over heeft.

1 augustus 2016 16:59 zei

Thx, ik begrijp je helemaal.

Marcus zei

Probeer om me deze vraag te beantwoorden. Soms heb ik een bezoek aan een prostituee die ik kan nemen of te laten. Ik heb seks met haar, want ik wil het gewoon doen. Ik zou kunnen gaan van het ene meisje naar de volgende (en dan nog). Ze is mooi, maar ze is niet de 'pretty' die ik wil. Dan zie ik een meisje dat ik denk dat het zou geweldig zijn als een vriendin te hebben. Vaker wel dan niet het geslacht gaat als ze is echt mijn vriendin en toen ik haar verlaat ik ben duizelig. Wat is er gebeurd? Denk je?

Anoniem zei

Lees over de vette salarissen van Fier Fryslân op Hookers:
NRC Charity Awards-kandidate Fier zorgt goed voor zichzelf

Anoniem zei

alles heeft een prijs en als die te hoog is moet een goed onderhandelaar kunnen weglopen