maandag 30 september 2013

Antwoord op: Het is crisis

Welkom op mijn vijfhonderdste stukje!

Je hoort regelmatig dat de smoor in de prostitutie zit door de crisis. Dat we daarom het voor een tientje doen, of dat er daarom ramen leegstaan. En je kan wel raden, ik ben het er niet mee eens. Maar deze ga ik goed moeten uitleggen, want iedereen is het erover eens, zelfs de prostitutie-hulpverlening en stichting Geisha.

Het is waar dat de klad er al een paar jaar goed inzit. Ik kan het aan mijn administratie goed zien. Ik heb nog steeds wel een volle bak, maar het kost véél meer werk. En overvol is nog maar afentoe, terwijl het vroeger de hele tijd zo was. Ik merk de mindere markt wel, ookal heb ik er minder last van dan de meeste meiden, omdat ik zo'n goeie klantenbasis heb opgebouwd. Ookal had ik geen aanloop, ik kan mijn omzet halen.

De crisis is een ingewikkelde toestand. Als ik aan mijn geldmannetje vraag om het uit te leggen, of aan G, dan krijg ik een heleboel aspecten te horen die allemaal meer of minder meetellen. Mijn statistiekmannetje stuurt alleen maar dit. Sommige dingen zijn filosofisch, maar het zijn allemaal praktische mensen, dus die laten dat een beetje. De crisis vindt vooral plaats bij de banken, bij de overheid, bij de pensioenfondsen, en andere grote financiële instellingen. Die komen niet neuken, dus waarom voel ik dan de crisis zo?

Het is waar dat er crisis is, en dat mensen daarom anders met hun geld omgaan. Het is waar dat iedereen het moeilijk heeft. Het is ook waar dat de prostitutie toch een luxebranche is, en dat het daar makkelijk bezuinigen op is. Maar dan verwacht je dat hoerenbezoek netzoiets is als sterke drank of vakanties, een vrijetijds-iets waar je minder van gaat gebruiken. Maar die worden nietzo hard geraakt als wij. G schrijft het zo:
Our clients are mostly salaried. They have no direct reason to change their spending habits. Their income is fixed. With European governments actively casting doubt upon future value of pensions, investments and guarantees, and prospects of increasing unemployment, there is a tendency toward building reserves and avoiding being stuck with unredeemable value and uncovered risks. Typically for our target consumer this manifests as avoiding use of credit facilities. Large purchases are avoided or postponed until enough means have been pooled to purchase without using credit. Since we don't require use of credit this doesn't significantly affect our sector. Diminishing leisure spending is predicted often by pundits, but as a rule does not materialize. It diminishes to the extent that the consumers total budget is strained by avoidance of credit, but otherwise the consumer spends as long as he stays within his means. This is visible across the board. As recession becomes a reality, the consumer steps down spending to stay within his means, but the spending of the remaining income stays level after this step. Only the increase of unemployment and inflation lowers the total value of spending. This is the picture in Germany and Switzerland, but less so in the Netherlands. This is only because of the Dutch governments more destructive fiscal policies and the untimely failure of the Dutch housing bubble. Uncertainty about redeeming the value of the mortgage stimulates some consumers to be extra frugal, even though on Dutch scale mortgages this is unlikely to make any difference in case of calamity.
En zo gaat ze nog even door over de economie. Vooral bedrijven die van krediet afhankelijk zijn, of bedrijven die consumenten nodig hebben die krediet nemen, zijn beschadigd door de crisis, en de rest moet het met wat minder doen. De prostitutie in Nederland heeft een klap gehad door de crisis, tuurlijk, maar daarna is het niet pappen en nathouden geweest, zoals in de rest van de economie.

Ik heb geen cijfers over de hele prostitutie. Natuurlijk niet, want we weten niet eens hoeveel hoeren er in Nederland zijn. Ik heb hele precieze cijfers over mijn eigen geld, en ik heb veel minder precieze cijfers van andere hoeren, maar ik kan alleen maar zien wat er in de rest van de branche gebeurt door er met een timmermansoog naar te kijken. Dat is niet erg betrouwbaar.

Als ik dat timmermansoog gebruik, zie ik dat er steeds minder seksbedrijven zijn door het uitsterfbeleid dat bijna heel Nederland in zijn greep heeft, dat er steeds minder ramen zijn, en steeds minder meiden in de aanloopsector, maar dat de concurrentie steeds harder wordt. Er wordt steeds onveiliger gewerkt. De prijzen dalen niet, wat iedereen ook zegt, want dan haal je de idiote huren en afdrachten niet meer, maar dan wordt de klant wel weer maar met meer extremiteiten of onveilige seks binnengehaald.

Niemand heeft kijk op de illegale sector, maar in hun advertenties zijn de prijzen na een dip in 2011 ook weer gewoon op het oude peil. En ik zie niet heel veel meer meiden dan vroeger, maar dat is makkelijk om me mee te vergissen. De concurrentie is hier netzo hard. Er wordt veel aangeboden wat je vroeger niet zou zien. En dat is al jaren aan het groeien. De rest van de economie krimpt ècht nietzohard als de prostitutie.

Denk nou eens na. Dat klopt toch niet met het idee dat de klant minder te besteden heeft? Die heeft dan toch niet opeens meer te besteden als je hem zonder condoom pijpt? Met steeds minder ramen en vrije meiden zou de aanbodkant toch minstens netzohard moeten krimpen als de vraag. Toch is dat niet zo. De klanten komen nog wel en hebben nog genoeg te besteden, maar het zijn er veel mìnder. En daarom wordt er om de klanten gevochten door steeds meer risico te nemen.

Er zijn minder vissen in de vijver, maar die zijn nog bijna netzodik als voor de crisis. Dat klopt toch niet met te denken dat het minder gaat in de business omdat iedereen de buikriem aan gaat halen? Het is niet drukker geworden in de goedkope segmenten, daar is het misschien juist wel harder ingestort. Dat zou je denken als iedereen minder heeft te besteden, dat de klanten een treetje naar beneden gaan, maar dat gebeurt dus niet.

Kijk maar naar dingen waar mannen netzolief op bezuinigen als seks. Namelijk sterke drank en gokken. Dat zijn dingen die ze kunnen laten, en waar ze moeder niet van kunnen overtuigen dat ze móéten. De omzetten daarvan blijven best stabiel, als je prostitutie in dat lijstje bekijkt doen we het héél slecht. Wij blijven maar zakken, terwijl drank en gokken allang de put voorbij zijn.

Ik heb een grafiek van mijn geldmannetje bekeken, en het ziet eruit als een soort trap naar beneden. En die treden zijn elke keer als er weer groot nieuws over de prostitutie is. Elk boek van Perquin, elke razzia, sommige tv-documentaires over de prostitutie, dan is er opeens een klap in mijn omzet. En die herstelt maar héél langzaam. En voor het ook maar een beetje beter wordt, is de volgende klap er. Mijn vaste klanten verminderen een stukje, maar de aanloop verdwijnt gewoon stap voor stap.

Dat is niet de crisis. Dat is mannen die niet meer naar een hoer gaan omdat ze denken dat er wat mis is. Die willen geen deel zijn van misstanden. Die willen geen meisje misbruiken. Het beeld van de documentaire of uit het nieuws zit in hun hoofd, en klanten zijn gewone, lieve mannen, die voor geen goud een misbruik van een kwetsbare vrouw willen maken. Ze blijven dus maar weg. Want dat idee wordt ze dus gegeven. En iedere keer is er weer een nieuw stuk van de klanten die overtuigd worden door de media.

Aan de andere kant heb je dus ook mannen die door diezelfde media-aandacht ideeën krijgen. Netzoals je de psychopaten krijgt iedere keer als we op TV komen als hulpeloze slachtoffertjes, of zelfs als er weer een Britse krimi is waar een hoertje wordt vermoord, krijg je bij nieuws over dalend prijzen de pingelaars, en ze zijn brutaler dan ooit. En er zijn natuurlijk meiden die daarvoor zwichten.

Het is vooral de haatcampagne in de media. Je kan zó duidelijk zien dat je klanten zich anders gaan gedragen als er weer wat in de media is geweest. Als er geen crisis was, dan zou het net zo zijn gegaan. Misschien zou het deel van de klanten wat nog wel komt iets meer uitgeven, maar mijn vaste klantjes zijn zo tussen de nul en vijfentwintig procent per kwartaal minder aan me uit gaan geven, gemiddelde tien procent. Maar mijn omzet heeft een klap van bijna veertig procent gehad sinds dit stukje uit oktober 2009.

Die superlage prijzen die ze noemen in het nieuws zie ik ook best binnenhaalprijsjes zijn. Dan kom je binnen voor een tientje, maar als je schoenen uit zijn is het meteen bijbetalen voor BH uit, bijbetalen voor pijpen, bijbetalen voor een extra standje, scherp met de tijd zijn als je niet bijbetaald, en dan betaal je alsnog de gewone prijs. Maar dat soort van pezen is niet meer van deze tijd. De zakelijke meiden die in de jaren negentig hier kwamen hebben die uitpeesters kapotgeconcurreerd.

En dat is ook nog als ik niet rekening hou met de pers. Die journalisten roepen maar wat. Die verzinnen meer dan dat ze echt opzoeken, en die zoeken alleen maar het plaatje wat goed verkoopt. Dus als die moeten liegen om hun krant te verkopen, dan doen ze dat wel. En in de krant willen ze ook geen nuance, en geen ingewikkelde dingen. Het moet overzichtelijk zijn en lekker spannend klinken.

Het is niet de crisis. Het is het stigma.

16 opmerkingen:

Serena zei

NUMMER 500, van harte!! Dat je nog vele jaren mag bloggen en daarmee mag informeren!! ROCK ON!

Mijn ervaring strookt wel met dit stuk. Sinds de dag dat ik begon met het werken en nu, zitten best wat verschillen. Ik werk nog niet eens zo heel erg lang. Vaste klanten blijven komen, misschien stellen ze hun bezoekjes 1 weekje of maandje uit maar verdwijnen doen ze (gelukkig) niet zo snel.

De vijver zit nog vol alleen is het binnenhengelen een stuk lastiger geworden. De 'aanloop' (voor hoever je dat hebt in de escort dan ;)) wordt steeds angstiger, heeft rare ideetjes. Ik merk het aan de vragen, zie het aan de blikken. En inderdaad, ik merk ook dat na ieder artikel, ieder stuk wat de prostitutie zwart maakt, de markt lastiger wordt. Maar mij gaat het vooral over het gedrag van klanten. En daarin zie ik een toenemende mate van een bepaald storend en onrustwekkend gedrag.

De high class boet niets in qua financiën, mijn exploitant vraagt sinds kort wel méér. Waar ik overigens niets van zie. De klanten betalen toch wel.

Ik zie een schokkende trend onder meisjes die in de high class zitten. Puur mijn ervaring, deze verandering zie ik sinds + - een jaar vaak.
Opeens schijnen wel héél véél van mijn collega's, voor een bedragje, zonder condoom te pijpen.
Moeten ze lekker zelf weten.
Maar ik mérk het aan mijn klanten en krijg idioot hoge bedragen aangeboden om het (pijpen, en zeldzaam: neuken) zonder te doen. Forget it ;)

Condoomgezeik is natuurlijk van alle tijden maar nu komt er iets agressiefs overheen. Zo van: 'Ik betaal je zoveel dus je doet wat ik zeg'. Dat was al een beetje zo maar nu wordt het erger. Een klant heeft laatst geklaagd tegen mijn exploitant dat ik niet zonder pijpte en dat hij daarom zijn geld terug wou. Mijn exploitant ging hier niet op in maar ik kreeg wel een kleine sneer naar mijn hoofd, zo tussen neus en lippen door; 'Wie doet dat nou niet even voor dát geld?'.

Toen ik vertelde dat ik erg tevreden was zo zonder vieze dingen op/in mijn doos vond de exploitant dat maar raar want, ik quote: 'Van zonder condoom oraal krijg je niets' :/ Flikker toch op, ik ben niet van gisteren.

Ik heb tegenwoordig een no-pingel-policy: Een keer zeuren om geld is een grapje, twee keer zeuren is een serieuze waarschuwing en bij de derde keer ga ik weg. Mét geld, zónder seks.
Ga dan maar lekker een goedkoop sletje zoeken, die zijn er zát.

Ik hoef mezelf niet te grabbel te gooien omdat ik mijn target niet haal.

En alleen dat al zorgt ervoor dat ik netjes mijn target haal. Lang leve de vaste klantjes.

Richard zei

Gefeliciteerd met je 500e! Ik hoop dat dit slechts het begin is....

Opvallend dat er geen verschuiving is van de ene soort prostitutie naar de andere om geld te besparen. Waarschijnlijk kiezen klanten voor datgene wat het beste bij hen past en neem je geen genoegen met minder.
Als je minder te besteden hebt maar nog wel wilt uitgeven, probeer je om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen. Voor hetzelfde bedrag dus meer service of diensten.
Het is dus niet zo dat er meer prostituees zijn, waardoor er gewoon meer concurrentie is? En daardoor minder klanten per hoer?

Serena, jij zit in een sector waar mensen meer bestedingsmarge hebben en daardoor kunnen ze blijven komen. Maar ook daar dus duidelijk minder? Want als een bezoekje iets wordt uitgesteld, heb je wel de klant maar minder vaak per jaar. En daardoor ook minder omzet per jaar.

40% minder is een heel groot verschil zeg, dat is niet hetzelfde als de economische teruggang, die is vele malen kleiner. En dat het extra daalt na een negatief bericht, die link is dus onmiskenbaar. Heeft dat er ook mee te maken dat klanten niet graag geconfronteerd worden met een politie-actie? Je zal er maar net bezig zijn en dan wordt je ook aangehouden door de agenten. Leg dat maar eens uit aan het thuisfront....

In de advertenties op internet wordt ook heel vaak aangeboden pijpen zonder. En zelfs neuken zonder condoom. Of dit de laatste tijd is toegenomen of niet weet ik niet maar het valt wel op dat dit vaak voorkomt. Een hele zorgelijke ontwikkeling. Dames die neuken zonder condoom aanbieden mijd ik sowieso.
Dat klanten dat gaan eisen en dat zelfs exploitanten lichte druk zetten om het aan te bieden geeft voor mij aan dat hoeren inderdaad als makkelijk manipuleerbaar en dom worden gezien. Terwijl klanten kennelijk zelf dom en gevaarlijk willen doen.
Je zou verwachten dat in de high-class de dames intelligentie en klasse bezitten, maar dat is dus niet altijd vereist?

Serena, hebben klanten bij jou ook steeds meer twijfels of je wel vrijwillig werkt? Of laten ze anderszins blijken wat op je neer te kijken? Lijkt me een vervelende trend die dan maar snel moet omkeren.

Richard

Admin zei

Ik merk vanuit de raamprostitutie dat er wel dames zijn die het voor minder geld doen, maar die doen dat al langere tijd, en kan niet direct aan de crisis gekoppeld worden.
Mijn vriendin heeft nog nooit voor minder dan 50 euro een klant mee naar binnen genomen, en kan nog steeds goed rondkomen. Natuurlijk zijn de inkomsten wel minder dan in het verleden, want we merken toch dat mensen minder geld hebben, maar mijn vriendin zelf pierkert er niet over om een klant voor minder naar binnen te nemen.

Toch zijn de berichten over dames die het voor minder doen en hevige onderlinge concurrentie vooral afkomstig vanuit de raamprostitutie. Ik vind het altijd opvallend, omdat het vaak bij Geisha vandaan komt, een organisatie die bij veel buitenlandse prostituees totaal niet bekend is. Ik krijg dan ook het idee dat dit vooral bij Nederlandse prostituees vandaan komt. En aangezien de Nederlandse prostituees op de Wallen in een ruime minderheid zijn, kan ik wel begrijpen waar dit enigzins vandaan komt. Feit is nu eenmaal dat de meeste Nederlandse prostituees die ik en mijn vriendin kennen het qua uiterlijk af moeten leggen tegenover de slanke dennen uit Roemenië en Bulgarije.
Ik krijg dus eerder het idee dat dit het gevolg is van een onderlinge concurrentie tussen Nederlandse en buitenlandse prostituees in de raamprostitutie, waarbij er enige haat en nijd is ontstaan tussen beide, omdat de buitenlandse meiden nu eenmaal een betere omzet hebben dan de Nederlandse.

Maar goed, dat is slechts mijn idee, geen idee tot op welke hoogte dit ook klopt.

supipi zei

Gefeliciteerd!

Als kado'tje bevestigt een hoogleraar dat er helemaal geen strengere regels tegen prostitutie hoeven te komen:

http://sargasso.nl/nederlands-prostitutiebeleid-mislukt/

Puttana zei

Ik ging er ook heel lang van uit dat de economische crisis voor de miezermarkt zorgde. Bij mij was er ook wel wat gaan dagen, maar met dit stukje vallen er toch wat stukjes op hun plaats. Nog maar eens goed lezen, Mark.

Antonius zei

Proficiat met je 500-ste blogje.
Hiep, hiep, hoera en lang zal ze bloggen in de gloria!

Anoniem zei

Seks is één van de eerste levensbehoeften, en zal bij de meeste mannen top drie staan na eten en drinken (ongeveer op gelijke hoogte met poepen, wellicht dat dat de reden is dat men dat in Vlaanderen als werkwoord voor 'neuken' gebruikt)

Ik kan mij niet voorstellen dat een crisis hier veel invloed op heeft. Sterker nog, ik denk dat het, net als drankgebruik, misschien juist toe zal nemen in tijden van crisis. Je zit werkloos op de bank, wat ga je doen?

Maar men zal wel kritischer zijn op de prijs. En met minder tevreden zijn. Een straathoer ipv een escort.

Met deze trend in gedachten wordt de negatieve berichtgeving over sekswerkers een self fulfilling prophecy.

fanmail ;) zei

Gefeliciteerd Zondares!

Op naar de volgende 500!
Ik vond deze ook weer zeer verhelderend! Mooi dat je je omzetcijfers zo op orde hebt dat je de impact van het mediageweld er aan af kunt lezen. Je conclusie lijkt me geheel juist en wordt bovendien hier in de comments bevestigd door je collega's. Kwaad word ik er wel van, maar dat zijn jullie zelf natuurlijk al genoeg. Jij doet in ieder geval wat je kan door de wereld te laten weten hoe het zit. Bedankt!

@Serena: Mooie aanvulling!

Anoniem zei

Heel hartelijk gefeliciteerd met je 500e stukje! Wel een beetje mineur...

Hier is overigens de PDF van de academische publicatie van Wagenaar:

http://kks.verdus.nl/upload/documents/P31_prostitution_policy_report.pdf

Serena zei

@ Richard
Ik zit ook nog in de 'reguliere' escort, daar merk ik dat de vaste klanten van 1,5 jaar geleden, nu van bijv. 1x in de 2 weken, naar 1x in de maand zijn gegaan.
Ze komen nog wel zeer regelmatig, dus dan durf ik voorzichtig te stellen dat het met mijn dienstverlening niets te maken heeft.
Ik denk dat de crisis hier een kleine rol in speelt. Merk wel meer werkeloze klanten!

In de high class merk ik minder van de crisis. Er wordt nog steeds ouderwets geld gestrooid en ouderwets veel wit poeder door de neus heen gesnoven. Alleen die leuke klant gaat nu ipv 6 business trips maar op 3. Maar geloof me dat ik zonder die andere 3 trips ook wel goed verdien hoor;)
Mij krijgen ze altijd wel volgepland.
Het valt me al een tijdje op dat de meeste High Class Escorts voor een bepaald bedrag wel zonder pijpen, iets wat ik toen ik net de high class in ging, niet zo eindeloos vaak hoorde als nu. Lijkt bijna wel een gewoonte te worden.
Bij mij kom je dan wel echt van een hele koude kermis thuis want ik word zelf licht agressief van condoomzeikerds.
Zoals ik in de reguliere escort eerder licht agressief word van pingelaars/fakers.

De reguliere escort is mijn huur, boodschappen, licht, gas, opleiding etc. en de high class is voor dure uitgaven als vakanties en dure spullen. Zo heb ik dit jaar mijn wintersportvakantie, de avond vóór ik ging, in één klap verdiend. Zondares regelt al haar afspraken zelf en zit er met haar neus bovenop. Ik hoef alleen maar te zeggen; dan tot dan kan ik, daarna niet meer. Ik word volgepland, zon doet het zelf. Die heeft er ook een stuk meer en beter zicht op dan ik, vermoed ik. Toch heb ik ook nog wel interesse in de papierwinkel en hou ik wel bij wie ik wanneer gezien heb. Maar meer uit de losse pols dan zon, denk ik.

De grootste rol in onze 'klant-problemen' is weggelegd voor de media. Die op haar beurt totaal geen verantwoordelijkheid neemt, maar wel allemaal gal over prostitutie spuugt. Ze zullen wel niet beter weten hoop ik dan maar. Dit blog is een belangrijk middel om het beeld tegen te gaan.
Ik merk vooral het gedrág van klanten na zo'n zieligheidsindustrie promo-bericht/docu/praatprogramma. En dat baart mij zorgen. In de high class merk ik er vrij weinig van.

In de reguliere sector... Breek me de bek niet open.
En soms ook gewoon oprechte teléurstelling als ze een 'criminogeen hoertje' verwachten en mij dan krijgen!
Maar vooral een soort van vleeskeuring en dan teléurgesteld zijn dat ik een keurige ABN sprekende, niet-rokende, écht Nederlandse, niet-getattooeërde, blauwe plek-loze studente ben.

De aanloper schijnt tegenwoordig ontzettend te geilen op al die spannende verhaaltjes. Wel roepen dat je tegen de gedwongen sector bent en allemaal spookverhalen vertellen en dan wel keihard op zoek gaan naar gedwongen of jonge meisjes omdat je het geil vindt. En bij jong kom je al snel bij mij uit..
Die Donkey-types zijn de aanlopers tegenwoordig.

Ik generaliseer een beetje want als het zo kommer en kwel was bij iedere klant, was ik natuurlijk allang gestopt. En de meeste klanten zijn echte lieverds die het beste met je voor hebben.
Maarja dan nog hoor ik vaak; 'Je wilt dit gevaarlijke werk toch niet altijd blijven doen lieverd, je kunt zoveel meer dan dat, weet je zeker dat je geen vriendje hebt? Die je in dit vak houdt? :rollingeyes

Dan kun je nog zo vaak afspreken en nog zo'n goede klant zijn maar ik irriteer me mateloos als ik dan als zo'n dom schaap word neergezet... Als ik in the bedroom de touwtjes zo in handen heb, kun je er toch ook wel prat op gaan dat ik heus wel voor mezelf kan zorgen/opkomen?

Serena zei

Nieuwe klanten gaan er vaak vanuit dat ik dom ben. Niet zomaar dom maar zoals Bassie en Adriaan dat zo mooi wisten te verwoorden: Peteroliedom. Dat merk ik aan pingelen, aan het gedrag in het begin etc. maarja dan komen ze erachter dat ik een keurige ABN sprekende, niet-rokende, écht Nederlandse, niet-getattooeërde, blauwe plek-loze studente ben. Is voor veel klanten een harde reality slap. En hoor dat ook soms van klanten, dat ze geen sterke zelfverzekerde vrouw hadden verwacht.
Iets wat in de high class dan weer juist vooraf verwacht wordt. Maar aangezien je netjes en schoon bent, en de man zoveel bijbetaalt, is er 'toch geen enkel gevaar op SOA?'.

Exploitanten... Zucht... Misschien kan zondares er eens meer over schrijven..? (hinthint..)

@ 30 september 2013 15:46
Maar men zal wel kritischer zijn op de prijs. En met minder tevreden zijn. Dat klopt, daarom gaan er meiden prijsvechten. De kunst is; om niet mee te doen.

Een straathoer ipv een escort. Nee, dat is nou juist het opvallende; mensen blijven bij hun 'vorm' van prostitutie. Er is geen soort verschuiving van high class-escort-raamhoer-straathoer.

@Fanmail
Hartelijk dank

@Mark van der Beer
Ben het met je eens als we het hebben over Nederlandse vrouwen vanaf een jaar of 38!
Maar over het algemeen (persoonlijke opinie) vind ik Roemeense en Bulgaarse meiden er vergeleken met Nederlandse meiden; zéker niet beter uit zien!
Vind ze eerder wat slonzig en onverzorgd erbij lopen. Inderdaad niet dik, maar dan wel een hangbuikje. Vind ik Nederlandse meiden een stúk knapper! Tot ze massaal hun kop kortknippen als de kids komen natuurlijk ;)
Maar de wallen zijn geen 'Nederlands gebied', dat is precies waarom ik dacht daar niet te kunnen aarden.
Zou je je vriendin eens voor mij willen vragen of ze Nederlandse meiden op de wallen kent, die nu werken? Heeft ze aansluiting met die dames of is het een 'kliekje'?

Admin zei

@Serena
Euh... ik ken veel Bulgaarse en Roemeense dames op de Wallen, maar met en hangbuikje?! Daar ken ik er slechts weinigen van.

Ik vind het best dat smaken verschillen, maar Roemeense en Bulgaarse dames met een hangbuikje zijn schaars.
Je zou ze nog eerder kunnen betichten van anorexia, wat ik me goed kan voorstellen, of de 'plastic fantastic' look, dan zeggen dat ze een hangbuikje hebben.

De cultuur in die landen onder jongeren is nu eenmaal anders. In Roemenië en Bulgarije is het normaal om siliconen te hebben of je lippen op te laten spuiten, alles om er maar mooier uit te zien. Daar bestaat niet zoiets als te nep. Als ik vaak zie wat die meiden als ideaal beeld hebben, komt dat op mij vaak over als een opblaas-barbie-pop, maar goed, zij vinden dat mooi.
Nederlanders houden meer van puur natuur. Wij vinden het al gauw té nep.

Daarnaast kent mijn vriendin 3 Nederlandse meiden op de Wallen. Maar helaas spreekt ze er nooit mee, die meiden zijn erg op zichzelf. Eentje wordt altijd afgehaald door een 'donkere' man, waarschijnlijk haar vriend. Zij spreekt nooit met iemand.
Een ander meisje staat soms schuin tegenover haar, en kijkt haar altijd nogal vuil aan, ze houdt ervan om hartjes en dingen op haar raam te schrijven met lipstick. Die derde weet ik niet zo veel van, daar heeft ze het weinig over.

Mijn vriendin hoeft geen dikke vrienden te worden met iedereen op de Wallen, vaak houdt ze die meiden liever een beetje op afstand, maar ze is allerminst onvriendelijk tegen andere dames. Ze zegt altijd gedag tegen alle meiden. Opvallend dat er een paar dames zijn die daarin afwijkend zijn, een paar meiden waar mijn vriendin in het verleden ruzie mee heeft gehad (is dus begrijpelijk), en de rest zijn die Nederlandse meiden dus.
Ik kan er helaas ook weinig anders van maken.

Serena zei

@ Mark
Ik had het meer over de vrouwen die ik op straat zie lopen/op mijn werk komen/mee praat, ipv prostituees! Sorry ik snap de verwarring, ik heb niet zorgvuldig genoeg geschreven!
Van de wallen weet ik echt te weinig om er goed over te kunnen oordelen. Lees er wel graag over, beroepsmatige interesse. Ik kom er wel, maar ben te weinig oplettend. In die buurt doe ik andere dingen met mensen die van niets weten over mijn tweede carriére..
Als ik daar langsloop zie ik alleen maar poppetjes, en zo af en toe een uitschieter. Ik denk dat een beetje werk maken van je uiterlijk helemaal niet zo verkeerd is. Vind ze niet nep overigens! Maar ik kom alleen Bulgaren en Roemenen tegen 'in het wild'. Tijdens mijn andere functie, dus ik baseerde het meer over de Bulgaarse en Roemeense vrouwen die ik in het algemeen tegenkom, dan alleen de vrouwen achter het raam.

Overigens; Mijn huidige exploitant wil absolúút geen Bulgaarse of Roemeense dames. Hij zegt dat er te weinig potentie inzit en dat ze slecht werk afleveren. Ik zal eens wat verder vissen naar waarom hij dat vindt... Want hoe kan het dan dat ze zo floreren op de wallen?
Een vorige exploitant wilde absoluut geen donkere dames. Hij zei dat het niets opleverde.
Ik ben weleens weggegaan bij een exploitant omdat ik bijna alleen maar trio's had met Poolse/Roemeense/Bulgaarse en Hongaarse dames. Ik kon toen niet met ze praten, ze waren viezig en de kleding was kapot/paste duidelijk niet goed. Als ik samenwerk moet me dat het werk vergemakkelijken. Niet dat ik er 2 met lichte dwang de douche in móet werken. Ben gelijk weggegaan, het betaalde ook veel te weinig. Exploitant was een viespeuk.

Logisch dat je geen vriendjes met iedereen kan zijn daar, ik was in de club ook niet zulke dikke vriendinnen met iedereen en er heerste veel competitie. Is dat waar ik het een beetje mee kan vergelijken?

Wat rot, ruzies, maar waar veel vrouwen werken... Naar dat je vriendin zo wordt aangekeken door haar overbuurvrouw

Wel vriendelijk van jouw vriendin dat ze groet, goede manieren lijken tegenwoordig wel zeldzaam te zijn! Gelukkig bestaat het nog. Ik glimlach altijd heel vriendelijk als ik er langsloop, toch 'collega's'. Maar volgens mij wordt daar niet op gelet. Ik ben natuurlijk ook geen markt; en weten zij veel dat ik dat doe!

Admin zei

@Serena
Ah, dan zit daar de verwarring.
Tja, ik ken ook de verhalen van clubeigenaren die geen Bulgaarse en Roemeense prostituees toelaten. Dat heeft momenteel nog meer te maken met het feit dat het niet kan (je bent dan werknemer ipv. ZZP'er en dat mag pas vanaf 1 januari 2014 voor Roemenen en Bulgaren, want dan gaan voor hen pas de grenzen open).
Maar het klopt wel wat je zegt, het zijn allemaal poppetjes. Je zou soms zelfs kunnen zeggen dat ze weinig uitstraling hebben, en daardoor veel op elkaar lijken. Maar als je ze eenmaal beter kent kun je ze makkelijk uit elkaar houden, en kom je erachter dat het bepaald geen domme meiden zijn, maar dat is met alles wat je beter leert kennen zo.

Over slecht werk afleveren kan ik weinig zeggen. Je hebt er tussen zitten die het geen zak interesseren hoe de klant het vindt, maar alleen geïnteresseerd zijn in geld, je hebt er die er wel de moeite voor nemen. Ik kan daarin geen verschil vinden met andere nationaliteiten, dit komt je overal tegen.

Als je inderdaad te maken krijgt met onfrisse dames en kapotte kleding, dan is het inderdaad foute boel. Mijn vriendin noemt dat altijd een signaal van dwang. De meeste meiden die ik ken zijn verzorgder dan de gemiddelde Nederlander, en zijn nogal gebrand om leuke en verzorgde look te hebben. Merkkleding is aan de orde van de dag. D&G, Gucci en Guess winkels draaien overuren dankzij hen.

Communiceren is natuurlijk wel belangrijk. Ik weet bijv. dat mijn vriendin toen die naar Nederland kwam geen woord Engels sprak. Inmiddels praat ze de oren bijna van me kop, zowel in Engels als inmiddels redelijk wat Nederlands.
Maar feit blijft wel dat de dames uit Roemenië en Bulgarije nu eenmaal slecht Engels kunnen. Ze leren het wel, naar mate van tijd, maar van huis uit zijn ze er niet zo mee bekend.

Maar net wat je zegt, waar vrouwen werken ontstaan bitch-fights, zo is het toch. Het wordt wel gewaardeerd door de dames achter de ramen als je vriendelijke glimlacht, maar zoals je misschien zult weten hebben de dames een hekel eraan als je naar hun blijft staren. Iedereen heeft dat, maar door hun beroep ligt die grens wat lager dan bij de gemiddelde persoon.

Unknown zei

Gefeliciteerd met je 500ste en nog vele stukjes. Je bent bij leven al een legende.
Die media+overheid lijken dan wel te winnen, maar het illegale circuit laten ze net zo met rust als de mensenhandelaren, die ze z.g. aanpakken door prostituee's te pesten.
Co.

Richard zei

Serena, journalisten nemen vaak niet de moeite om dingen uit te zoeken. Of krijgen er geen tijd voor. En als ze het wel doen, is het maar de vraag of ze hun bevindingen ook kunnen publiceren.

Ik zou juist blij zijn als er een normale dame voor mijn neus stond als bestelde escort. Sterker, dat is wat ik verwacht.Als ze dan ook nog intelligent blijkt te zijn is dat een aangename bonus.
Juist als ze al vaker met je hebben afgesproken moeten ze toch weten dat je een zelfbewuste, intelligente vrouw bent? Die goed voor zichzelf zorgt? Al te slim zijn ze dus niet. En om je in die wereld staande te houden moet je echt wel wat kunnen.

Wist je trouwens niet dat hoe meer geld, hoe kleiner de kans op SOA? Dat valt me van je tegen. Iedereen weet toch dat rijke mensen niet ziek kunnen worden en dat infecties allergisch zijn voor cash? Probeer het maar eens. Of steek die creditcard in je gleuf, je zult miraculeus immuun worden!
Bacteriën gaan spontaan op de loop. En rijke mensen zijn veel te intelligent om een SOA te krijgen, want ze staan boven anderen.

De klant betaald, maar je spreekt vatevoren af wat en onder welke voorwaarden de diensten worden aangeboden. Dan moet daar naderhand, van beide kanten, niet over worden gezeurd.

Richard