donderdag 1 juli 2010

De rechter

Als je met iemand praat, is één van de eerste dingen die ze aan je vragen, wat je doet. Je kan een mens beschrijven met zijn beroep. Van iemand die een muzikant is, verwacht je heel andere dingen dan van een accountant. Je weet ongeveer hoe slim iemand is, en waar je over kan praten met hem. Het is natuurlijk nooit helemaal zeker, maar meestal is het wel waar.

Voor het neukwerk maakt het niet zoveel uit. Een vuilnisman stoot net zoals een directeur. Het kan wel uitmaken bij het voorspel, er zijn bij de machtige mannen iets meer masochisten. De potentie bij mensen met een goede baan is soms wat minder. Ik weet niet waar dat door komt, misschien komt het door de stress.

Ik krijg van elk beroep wel klanten. Als ik een babbeltje met een man maak, vraag ik wel wat hij voor werk doet. Als je daarover begint, vertellen de meeste mannen heel veel. Het kan niet te saai zijn, zelfs kassa-jongens kunnen je rotvervelen met verhalen over hun werk. Werk is immers belangrijk, ik schrijf een hele blog erover vol!

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige mannen zijn uitzonderingen, omdat ze gewoon er niet over willen praten. Ik weet dan nooit of dat nou is, omdat ze zich voor hun werk schamen, of vanwege de privacy, maar ik respecteer het. Een man mag zijn geheimpjes voor me hebben. Ik word er natuurlijk wel nieuwsgierig van, maar dat is ook logisch.

Ik heb een rechter als vaste klant, en er zijn ook een paar andere rechters voor een paar keer geweest. Die man is heel netjes als klant, en hij heeft nooit moeite met mijn regels. Hij is niet heel erg aantrekkelijk, maar hij is wèl fijn om mee te werken. De eerste paar keer hebben we het niet over werk gehad.

Toen ik het een keertje vroeg, heeft hij het wel verteld. Toen hij het gezegd had, keek hij naar me hoe ik zou reageren. Dat viel me wel op. Advocaten zijn net zoiets, en die doen dat niet. Die zijn heel zelfverzekerde mensen. Deze man keek juist heel erg naar hoe ik reageerde. Ik kreeg het gevoel dat hij er graag over zou willen praten.

Daarna merkte ik wel, dat hij zelf niet over zijn werk begint. Dat is niet nieuw, zo zijn er meer mannen. Dan moet je een beetje doorvragen. Bij hem bleef het een beetje zo, terwijl bij andere mannen je na de eerste vragen een stortvloed van gepraat hebt gekregen. Hij bleef maar voorzichtig.

Dat maakte me wel een beetje meer nieuwsgierig. Ik heb een hoop gevraagd, niet in één keer maar op verschillende dates. Je moet het wel over de seks laten gaan, want hij komt niet voor een interview. Aan de andere kant is de intimiteit wel goed voor hoe hij de seks ervaart. Dus het werkt wel samen.

Daarom kreeg ik een beeld van die man, die elke dag over belangrijke dingen beslist. Hij werkt vaak niet alleen, maar samen met andere rechters. Voor de rest is hij vooral bezig met het doorlezen van papieren. Als hij erover praat, klinkt het als heel eenzaam werk, waarbij hij heel veel aandacht moet geven aan dingen die er niet toe doen. Hij is volgens mij best wel ongelukkig.

We praatten erover dat hij het doet omdat hij wil zorgen dat het recht wordt gedaan. Hij voelt sterk dat hij de mensen in de steek laat als hij dit werk niet zou doen. Één keer vertelde hij, dat hij voelt alsof hij een vergeten man is, terwijl de advocaten het spannende werk doen van het rechts-systeem. Soms zegt hij dat hij soms voelt alsof hij niets in te brengen heeft. Ik vond dat raar, hoe kan hij dat denken en nóg denken dat hij mensen in de steek laat als hij ophoud?

Op een dag deed ik iets doms. Ik had weer eens gelezen in de krant over wat de politiek allemaal met de prostitutie gaat doen, en jullie weten hoe ik me dan voel. Bij het uitkleden hadden we het even over zijn werk, en ik flapte eruit dat ik me afvroeg wat hij dan deed als de wet verkeerd was. Hij zei dat hij daar niet tegenin kon gaan, omdat de wet de regel was, en dat de rechter die regels moet toepassen. We hebben toen gesekst, maar ik bleef maar daarmee in mijn hoofd zitten.

Achteraf barstte ik een beetje uit, en ik heb hem dus gezegd dat ik dat raar vond, want iedereen zegt dat zij er niks aan kunnen doen. De politie zegt dat de Belasting maar moet beslissen, en die schuiven het dus naar hun bazen toe. De Belasting zegt dat de regels de regels zijn, en dat de rechter maar moet beslissen. Die schuiven het weer naar boven toe door. De rechter schuift het nu naar de wetgevers toe, en allemaal doen ze maar braaf wat gezegd word, terwijl ze allemaal weten dat het verkeerd is. De regels zijn hetzelfde, wij worden anders behandeld, en niemand fluit ze terug.

Hij is toen wat gaan vertellen, maar heel snel ging hij ingewikkelde beroepstaal gebruiken, en het hebben over hoge principes, maar dat was eigenlijk geen antwoord vond ik. Ik werd een beetje boos op hem, dat hij zo slap deed. Hij verontschuldigde zich met de regeltjes. Dat vond ik zo slap, dat ik alleen maar nog bozer werd. Hij nam de verantwoordelijkheid helemaal niet, terwijl hij eerder zo geklaagd had dat hij die zo zwaar vond.

Daarna bleef hij wel komen, maar we hebben het nooit meer over zijn werk. In plaats daarvan praten we veel over zijn hobby, want daar is hij ook mee bezig. Ik denk dat hij meer tijd doorbrengt bij mij en erover praat, dan dat hij het doet. Ik heb het paragraafje maar weggehaald waarin ik zeg welke hobby het is, want dan word hij misschien te herkenbaar. Ik vind hem een slapjanus, maar hij heeft recht op zijn privacy.

14 opmerkingen:

Peter zei

Ambtenaren en rechters hebben zich aan de wet te houden. Veranderingen moeten uit de politiek komen. Je kunt echt niet verwachten dat ambtenaren en rechters zich niet aan de wet houden. Een voorbeeld zijn ook die streng gelovige trouwambtenaren die homosexuelen wensen te trouwen, zoiets moet gewoon niet mogen. Hoe zou je het vinden als je wettelijk ergens recht op hebt maar dat een ambtenaar of rechter je ervan weerhoudt, vanwege zijn afkeer van prostituees?

Frank zei

Rechters en gerechtigheid hebben helaas niets met elkaar te maken. Rechters worden benoemd door The Powers That Be, nadat ze hebben bewezen geen "eigen ideeen" te hebben.

Rechters worden geacht de wet uit te voeren, ongeacht of de regels ethish zijn of niet. In die zin zijn rechters dus betaalde "beulen", het kan hun niets schelen wat rechtvaaardig is, ze zijn gewoon een regeltjes-toepassend orgaan.

De strafmaat voor een delict varieert, maar het varieert minder met de omstandigheden als met de politieke wind die er waait. In NL is het gebruikelijk om moordenaars een relatief zeer korte straf te geven, vergeleken met het (ook Westerse) buitenland. Dat heeft te maken met de politieke instelling van de rechters en de druk van "academisch onderzoek" en de politiek.

Rechters zijn naar mijn mening de sperma-slikkende hoeren van het grootkapitaal, en ze vormen een direkte, ernstige bedreiging voor onze samenleving.

Frank zei

(Het was niet mijn bedoeling hoeren te beledigen overigens)

spianc zei

Peter bedoelt volgens mij:

... streng gelovige trouwambtenaren die homosexuelen weigeren te trouwen...

Ik vind dat dergelijke ambtenaren ontslagen moeten worden wegens werkweigering.

porme zei

Zondares,

u heeft mij aan het lachen gemaakt omdat u boos werd, maar ik ben het met Peter eens.

Een rechter is niet verantwoordelijk voor de wet.
Een rechter die de wet verkeerd vindt, moet ontslag nemen.

Ik denk wel dat er onrecht heerst doordat de belastingdienst bij een prostituée minder aftrekposten accepteert dan bij een andere ondernemer.
Dat is net zoiets als een parkeerwacht die alle gele auto's wel een boete geeft, maar rode auto's niet.

Maar dat is niet de fout van de rechter.

Anoniem zei

@Porme: als de fiscus alle aftrekposten van een prostituée zou honoreren zouden ze natuurlijk geen rooie cent overhouden :p dan zou je voor een hand job bijna gratis bij een prostituée terecht kunnen.

Anoniem zei

Wie benoemd de rechters? (lees & huiver)

http://zinkendehollander.blogspot.com/2010/01/wie-benoemd-onze-rechters.html

Anoniem zei

"...rechts-systeem..."
of zou het links zijn? :)

Ruthless zei

Oke dan ...ik begin langzaam te begrijpen waarom ik je blogs zo graag lees...

Bij je vorige stukje "De dag dat ik volwassen werd" had je me helemaal te pakken..ik snapte volgens mij exact wat je bedoelde....met de nadruk op.. volgens mij!


Dus ik zat een reactie te tikken (eerst ff in word) na het 2e A4tje dacht ik man krijg tieten joh dit is nie normaal hoor... ben je nou aan het reageren of wil je een dialoog met Zondares (klote naam trouwens…Smart Happy Hooker klinkt veel gaver).....dus mn reactie maar het digitale ronde archief in gemikt.


Ik heb het idee dat je een nieuwe weg ingeslagen ben met je blogs..en dat vind ik top, heb immers gezegd dat ik hoop dat je door zou gaan.. op wat voor manier dan ook.


Bij deze nieuwe blog heb ik weer het idee...dat ik je helemaal begrijp...en nu gaat het dan ff over een rechter...maar ik kijk altijd naar het grote plaatje..en dan kan je nog tig beroepen invullen bij dit onderwerp.


Ik word meestal niet begrepen in discussies...maar ik denk een beetje als joe!


Het lijkt wel of ik behoefte heb om te reageren op je blog..maar dan alleen naar jou..
omdat het voor anderen naar mijn mening totaal niet relevant is.


Bij het laatste blog..heb ik het gevoel dat;
iedereen zo met zn eigen belang bezig is dat…datgene waar je eigenlijk voor staat..moet wijken voor strategisch handelen in het dagelijks leven…


En dan zeg ik fock it!
En moet ik aan dit nummer denken…
http://www.youtube.com/watch?v=RaAttVnCoe4

Ruthless zei

Oke dan ...ik begin langzaam te begrijpen waarom ik je blogs zo graag lees...

Bij je vorige stukje "De dag dat ik volwassen werd" had je me helemaal te pakken..ik snapte volgens mij exact wat je bedoelde....met de nadruk op.. volgens mij!
Dus ik zat een reactie te tikken (eerst ff in word) na het 2e A4tje dacht ik man krijg tieten joh dit is nie normaal hoor... ben je nou aan het reageren of wil je een dialoog met Zondares (klote naam trouwens…Smart Happy Hooker klinkt veel gaver).....dus mn reactie maar het digitale ronde archief in gemikt.

Ik heb het idee dat je een nieuwe weg ingeslagen ben met je blogs..en dat vind ik top, heb immers gezegd dat ik hoop dat je door zou gaan.. op wat voor manier dan ook.
Bij deze nieuwe blog heb ik weer het idee...dat ik je helemaal begrijp...en nu gaat het dan ff over een rechter...maar ik kijk altijd naar het grote plaatje..en dan kan je nog tig beroepen invullen bij dit onderwerp.
Ik word meestal niet begrepen in discussies...maar ik denk een beetje als joe!
Het lijkt wel of ik behoefte heb om te reageren op je blog..maar dan alleen naar jou..
omdat het voor anderen naar mijn mening totaal niet relevant is.
Bij het laatste blog..heb ik het gevoel dat;
iedereen zo met zn eigen belang bezig is dat…datgene waar je eigenlijk voor staat..moet wijken voor strategisch handelen in het dagelijks leven…

En dan zeg ik fock it!
En moet ik aan dit nummer denken…
http://www.youtube.com/watch?v=RaAttVnCoe4

Ruthless zei

Oef ik was iets te ongeduldig (yep thats me) 2x... sollie heur.

Peter zei

@spianc: Oops. Sorry. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, ook wat betreft het ontslag van zulke ambtenaren.

Co Jansen zei

"zelfs kassa-jongens kunnen je rotvervelen met verhalen over hun werk": Lekker dier, wij ons uitsloven met verhalen en jij niet zeggen dat wij je rotvervelen. Volgende keer zeg ik: "Ik ben premier en nu gaan we neuken, nieuwsgierigerd"
Co.

Anoniem zei

De enige reactie die hout snijdt is volgens mij de reactie van Peter van 1 juli 2010, 4.05h.

R60