maandag 18 april 2022

Liever geen flappen

Ik schrijf regelmatig over hoe het is in de prostitutie. Ik schrijf er iets minder regelmatig bij, dat het uit mijn ervaring komt wat ik schrijf, en uit wat ik van andere meiden heb kunnen leren. Maar mijn toon is dat ik gewoon beschrijf hoe het ìs, ookal krijg ik daar veel kritiek op. En ik schrijf zo, omdat ik bestwel zeker ben dat wat ik met die toon opschrijf, ook gewoon echt waar ìs.

Die drempel wordt ook verlaagd doordat heel veel andere bronnen van "nieuws" en "informatie" over prostitutie komen uit halfbegrepen en halfbakken onderzoek, of gewoon uit de dikke duim. Dan kan je dat heel makkelijk rechtzetten, en vallen je eigen kleine fouten en persoonlijke toon in het niet naast al die ònzin die over ons wordt rondgebazuind. En wat ik aan fouten maak is sowieso niet veel, want ik doe mijn huiswerk wel. Ik wel.

En toch gebeurt het heel afentoe dat er iets gebeurt wat ik helemaal niet snap, en waar ik geen kijk op heb. Iets wat ik heel onlogisch vind, en wat ingaat tegen wat ik van de branche weet. Dat gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt moet het natuurlijk meteen mijn blogje op. Dus daarom lezen jullie nu dit stukje.

Sinds 2010 heb ik geschreven over hoe cash de manier is om te betalen in mijn vak. Cash heeft heel veel voordelen, en eigenlijk is het enige nadeel dat het je zo moeilijk wordt gemaakt om het in andere betaalmiddelen om te zetten, juist omdat de overheid en de betalingsbedrijven er zo narrig over zijn dat je je geld in eigen beheer houdt. Cash is de basis van het geldsysteem, het betaalmiddel heb je letterlijk in je handen, en jij doet ermee wat je wil, zonderdat iemand zich ermee kan bemoeien. Fijn in een branche waar veel mensen een moreel oordeel over hebben.

Ik heb in al die tijd eigenlijk vooral bijval gehad over wat ik erover schreef, zowel van mensen buiten als binnen de prostitutie. Dat vind ik niet raar eigenlijk, je hoeft niet veel huiswerk te doen om te zien dat wat ik zeg wel klopt. Ik dacht dat het een uitgemaakte zaak was, behalve voor de paar kokosnoten die denken dat we zitten te springen om zijn halfbakken idee over een eigen elektronisch betaalsysteem.

Maar het idee dat ik universele dingen over de prostitutie zeg als ik uitleg dat we eigenlijk bij weinig anders dan cash gebaat zijn, blijkt dus niet te kloppen. Niet dat mijn verhaal niet klopt over waarom cash koning is, en waarom andere manieren van betalen stiekem flinke verborgen nadelen hebben, dat is nog steeds even waar. Maar dat wij hoeren er allemáál zo over denken blijkt dus niet te kloppen. En daar ben ik verbaasd over.

Ik heb er natuurlijk ingedoken om te zien hoe dat dan kwam, en daar werd ik niet minder verbaasd van. Er blijken bestwel veel meiden te zijn die andere manieren van betalen niet alleen acccepteren, maar zelfs fijner vinden dan cash! Ja, geen meerderheid ofzo, maar het is een minderheid die zo groot is dat veel collega's er hun wenkbrauwen nieteens meer over optrekken, en niemand er vragen over lijkt te stellen.

Natuurlijk stel ik wèl vragen, maar dat heeft het voor mij nog niet duidelijker gemaakt. Mijn hulpploeg kan me ook niet veel helpen, want die zijn ook unaniem van de cash, en die kennen ook niemand die het echt uit kan leggen. Ja, we kunnen de meiden die onderling bespreken hoe ze liever bankoverschrijvingen hebben dan contanten wel vragen, en dat doen we ook, maar daar is nog niet echt een antwoord uitgekomen dat we logisch vinden.

Hoe ik op dit spoor kwam, was ooknog een forumdiskussie over manieren om te voorkomen dat je belazerd wordt met creditcards, PayPal en bankoverschrijvingen. Er zijn namelijk héél veel manieren waarop dat kan gebeuren, en dat vind ik een geweldig grote reden om contanten te willen. En terwijl ze die discussie hadden over de manieren waarop je genaaid kan worden met niet-cash betalen, bleven ze er wel bij dat ze dat liever hadden dan cash.

Wat zeggen ze dan als ik vraag waarom? Dat blijft meestal bij vaagheden. Dat cash gevaarlijk is, dat ze "gewoon" liever giraal geld hebben, dat ze al hun betalingen met PIN doen of met automatische incasso's, dus dat het geld toch wel op de bank moet komen. Allemaal redenen die ik ècht niet overtuigend vind om al die ellende die met giraal betalen meekomt te accepteren boven kontant. En ook: dat klanten het liever zouden hebben.

Dat was er eentje die me een beetje van mijn stuk bracht. De meeste klanten vinden het al heel moeilijk als ze bij je in de buurt, terwijl je werkflatje niet in een hoerenbuurt ligt, alleen elektronisch het parkeren kunnen betalen. Ik krijg heel weinig klachten over cash betalen, en als ze een alternatief willen, is het bijna altijd iets als cheques, kadokaarten, spullen in natura of bitcoin.

Aan het eind van het liedje krab ik mijn koppie en vraag ik me af hoe dat kàn. Ik geloof die meiden best dat dat is wat ze doen, wat ze willen en wat ze meemaken, maar hoe kan het dan dat mijn ervaringen zo verschillend zijn? Het enige wat ik me kan voorstellen is dat de legale sektor radikaal is veranderd sinds ik mijn vergunning kwijtben, maar eerlijk gezegd vind ik dat ook niet geloofwaardig.

Dus vandaag geen stukje waar Zondares even uitlegt hoe het allemaal werkt in de prostitutie. Dit is iets waar ik echt geen idee van heb, en eigenlijk hoop ik dat ik lezers heb die me de goede kant op gaan wijzen in de reakties. Want dat ik het niet snap hoe deze stroming in mijn vakgebied werkt, daar heb ik echt een hekel aan.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog nooit van gehoord. Ik werk legaal, maar ik moet niks hebben van creditcards. Gewoon cash geld, je bent gek als je het anders doet.

Anoniem zei

IK VIND DIT NIET GIJL SCHRIJF ES WAT GIJLS

Anoniem zei

Ik heb hier nog nooit van gehoord. Ik kan je niet helpen. Niemand bij mij in de buurt wil elektronish betalen.

Anoniem zei

Wat een waardeloze reactie...en dan ook nog gijl met een lange ij schrijven...zucht...

Anoniem zei

In mijn club ook geen meiden die liever iets anders dan cash hebben

Anoniem zei

Ik hoop dat er nog wel iemand komt die uit kan leggen wat dit is, want ik ben ook nieuwsgierig.

Anoniem zei

Ik kan je vraag ook niet beantwoorden. Ik ben klant en ik betaal alleen cash. Geen gedoe, geen moeilijke vragen van partner over bankafschrijvingen of onduidelijke begunstigden bij betaling via pin of creditcard.

Anoniem zei

Ik zou ook heel raar opkijken als een dvp beslist iets anders dan gewoon contant zou willen. Ik hoef dat niet op mijn afschriften.

Jonas zei

Over "de klant heeft het liever":
Zelf gebruik ik bijna nooit nog cash geld. Mijn bankafschrift staat dan ook vooral gevuld met pinbetalingen. Als ik dan naar een flappentapper moet, speciaal omdat ik een keer van bil wil, maakt dat ik mij dan al bekeken voel door de beveiligingscamera's.
Als ik dan ergens bij een privéhuis gewoon kan pinnen en er een vaag statement op mijn afschrift verschijnt over "verhuur", dan voelt dat toch prettiger. Die mensen zorgen er wel voor dat er geen al te duidelijke termen naar voren komen.
Ook bij betaalde porno heb je iets vergelijkbaar. Daar is cash sowieso geen optie.
Dus: geen partner die meeleest op de afschriften + gemak + gewoonte + vage omschrijvingen voor de bank = waarom niet?
Dat het rationeel gezien niet allemaal klopt, vind ik minder belangrijk wanneer ik geld uitgeef om me goed te voelen.

Anoniem zei

Als je het nog van klanten wil weten, ik wil het van de zaak kunnen doen. Dus doe ik het van de zakelijke pin, anders moet ik weer bonnetjes insturen.

Anoniem zei

als ik met pin kan betalen weet ik zeker dat het legaal is

Anoniem zei

Ik ben wel benieuwd welke meiden er nou een voorkeur voor electrnisch hebben, ik ken ze niet!

Anoniem zei

Zou het met het splitsen van privé en zakelijk geld te maken kunnen hebben via een zakenbankrekening? Zodat ze bijvoorbeeld hun pensioenvoorziening bruto kunnen afdragen en die later [op pensioenleeftijd] tegen lage heffing periodiek kunnen opnemen? Mogelijk in een land met een laag IB heffingspercentage en een aardiger klimaat dan het Nederlandse. Of gebruik kunnen maken van fiscaal gunstige lease contracten voor electrische auto;s etc etc ….. meedoen aan onze fiscale systemen?

Met koffertjes cash naar de bank kan dat? Ik ga ervan uit dat dan complexe vragen gesteld gaan worden.

Je kunt toch niet alles uitgeven aan festival kaartjes en kleding? Kleding cash betalen is misschien ook al lastig tegenwoordig?

Op het moment dat de hele maatschappij digitaal is wat moet je dan nog met cash, behalve je er heerlijk in wentelen.

Ik heb je in al die jaren vanaf 2008 een keer of 3 het woord pensioen zien gebruiken?

Anoniem zei

nb of misschien willen er een aantal zich dadelijk persoonlijk vergunnen en moet er voor die vergunning ook wel wat digitaal worden betaald? En amerikanen in amsterdam hebben vaak alleen een creditcard. Misschien is voor aankoop van een credit- debetcard machine een zakenbankrekening vereist? Of als de cash op is en klanten toch langer willen blijven hetgeen vaak voorkomt en aankleden betekent meestal niet terugkomen … dan is het misschien gunstig klanten te verleiden de debet- creditcard of mobiel te trekken om een ‘omschrijving verborgen’ betaling te laten doen voor extra tijd? Ik weet het niet hoor, het zijn maar gokken … of dadelijk komt de [verplichte?] ao-verzekering voor zzp’rs. Veel prostituees zijn toch zzp’r. [Denk ook aan Aleka . nl daar zit ook al een ao in]. En transen kunnen geloof ik hun borsten van de belasting aftrekken? Kan je borsten cash betalend? Allemaal redenen om wat digitaler te worden? Cash storten wordt maar duurder en duurder?

Ouwe Brood zei

Vanuit mijn perspectief als wandelaar en voor zover het vergunde prostitutie betreft betaal ik ook liever met PIN, om de eenvoudige reden dat leuren met contant geld vandaag de dag 'gedoe' is. Dat een vergund privehuis daardoor al mijn personalia weet, dat is dan maar zo. Heb er dusdanig veel vertrouwen in dat ze het niet interessant vinden iets met die gegevens te doen. Ik sta mogelijk ook op een camera en soms zouden ze ook mijn kenteken kunnen achterhalen.
De overheid weet toch al alles van me, is niet meer te voorkomen (helaas). Maar zo lang het vergund is maak ik me geen zorgen en mocht dat veranderen: dat zien we dan wel weer.