maandag 20 december 2021

De veiligheid van een vergunning

Ik wou mijn kerststukje deze week plaatsen, maar mijn stukje van vorige week was niet doorgekomen, dus moet die nu maar. Fijne Kerst iedereen! Ik ben er in Januari weer.

Er wordt heel wat geruzied in de samenleving als het over prostitutie gaat. Vooral tussen de moralisten aan de ene kant, en de hoeren aan de andere kant. Wetenschappers kiezen meestal onze kant, al doen ze dat aarzelend, mensen in de overheid kiezen meestal de moralistische kant, al doen die dat soms ook aarzelend. Wel een verhouding die aangeeft dat we gewoon gelijkhebben, maar niet een verhouding die betekent dat we een schijn van kans maken om onze zin te krijgen.

We ruziën over heel veel. Over wat het werk nou inhoudt, over wat ons motiveert, over wat het beste voor ons zou zijn, over wat ons allemaal overkomt, over wat het werk met ons doet, over wie onze vrienden zijn, ga maar door. Ik heb hier een hele lijst van dat soort onderwerpen. Maar de moralisten, de overheid, de wetenschappers, en zelfs de hoerenclubs zijn het over één ding eens: vergunningen maken het werk veiliger.

Luister maareens naar al die discussies over onvergund werken. Luister ook naar discussies over heel andere dingen die met prostitutie te maken hebben. Telkens wordt erbij gesleept, en gek genoeg vooràl door de hoerenorganisaties en de meiden die op TV komen zelf, dat we zonder vergunningen in een gevaarlijke situatie terechtkomen, dus dat er meer vergunningen moeten komen.

In principe bestaat er nog geen vergunningplicht voor hoeren. Dat proberen ze sinds het jaar 2000 al te regelen, maar het gebeurt maar niet omdat het telkens bij een enorme draak van een wet hoort die het niet door de Eerste Kamer heen redt. Dat houdt gemeentes niet tegen om ons te behandelen alsof die vergunningen wèl verplicht zijn, en ons bestuurlijk te straffen als we die niet hebben.

Nadat de WRP in de Eerste Kamer was gesneuveld, is de WRS in de steigers gezet. Een hélemaal andere wet, die een verknipte versie is van het Duitse ProstSchG. Daar kun je hier alles over lezen. Voor dit stukje is het vooral belangrijk dat hij een strak keurslijf van vergunningen verplichtstelt. Dat wetsvoorstel ligt nu al een goed jaar stil, omdat hij controversieel is verklaard.

Dat controversieelverklaren is trouwens niet omdat die wet echt controversieel zou zijn. Hij wordt nog net niet door alle partijen met palmbladeren voor de hoeven van zijn ezel gevlijd. De reden om hem controversieel te verklaren was dat de CU hem héél graag erdoor wil hebben, en je bij nieuwe formatiegesprekken de CU kunt kopen door ze die vette kluif voor hun neus te bungelen. Het nieuwe kabinet belooft dus niets goeds.

Er bestaan vergunde bedrijven. Bij bijna allemaal gaat het dan om bedrijven die bestonden toen het bordeelverbod nog niet war opgeheven, en ze onder een gedoogbeleid vielen. Door een "behoudsconstructie historische rechten," ookwel een "grandfather clause," hebben de penozetenten uit die tijd dus een vergunning. Het is bijna onmogelijk om een vergunning te krijgen als je die niet erft uit de tijd van het bordeelverbod.

Het kòn wel. Vooral in het begin, toen de gemeentes nog niet alle achterdeurtjes hadden dichtgetimmerd, en je stilletjes de juiste formulieren kon inleveren zonder slapende honden wakker te maken. Zo ben ik ook aan mijn vergunning gekomen. Daar kon ik hulp bij krijgen. Diezelfde helper heeft het al jaren opgegeven om het nogeens te doen, want al die routes zijn nu potdicht. Gemeentes zijn bereid om heelwat werk te doen om hoeren dwars te kunnen zitten.

Ik heb jaren gewerkt met vergunning. Nog net niet tientallèn, maar wèl meer dan tien jaar. Daarvoor werkte ik bij vergunde èn onvergunde bedrijven, of in mijn eentje onvergund. Sinds mijn vergunning is afgepakt voor een nog flauwere technikaliteit dan die ik gebruikte om er eentje te krijgen, werk ik weer onvergund. Of zoals je dat tegenwoordig noemt, "illegaal." Ik heb het allemaal van binnen en van buiten gezien dus. En ik ben ermee bézig geweest.

Dus ik ben niet zomaar iemand die wat roept. En ik heb wel wat te roepen over dit onderwerp, en dan vooràl naar de hoerenclubs en mijn collega's. Want die praten mee met het onzinverhaaltje dat vergunnen zo nodig en zo goed is voor ons. Want dat is het dus eigenlijk helemaal niet. Zeggen dat je vergund moet worden omdat onvergund werken zo fout en gevaarlijk is, slaat nergens op.

Want dat frame dat "illegaal" en "onvergund" op één hoop gooit met angst, ellende, geweld, dwang, wanhoop, onveiligheid, wantoestanden en mensenhandel is gewoon onzin gebouwd op meer onzin. We moeten ècht ophouden met meedoen aan dat frame. We moeten ophouden met dat eindeloze pleiten om iedereen een vergunning te gunnen, en eens aan gaan wijzen dat vergunnen helemaal niet gepast of nuttig is!

Dat we de hoerenclubs vooral horen pleiten voor vergunningen is voor een belangrijk stuk doordat die clubs vooral meiden uit de vergunde sektor aantrekken. Onvergunde meiden moeten zich niet in de kijker van de overheid spelen natuurlijk. Je hoort dus bij hoerenclubs vooral de stemmen van meiden die nog nooit hun neus in de onvergunde delen van de branche hebben gestoken, en daarover vooral horen via de pers en de hijgverhalen die ze van "partners" horen.

Als je die meiden hoort praten over de onvergunde wereld, waar ze toe veroordeeld gaan zijn als de duimschroeven weer een tandje verder dichtgedraaid worden, is het alsof ze denken dat ze dan van hun realistische hoerenwereld die ze kennen, zullen worden overgezet naar de onzinnige fantasiewereld die de moralisten over prostitutie hebben. Pak mijn vergunning af, en ik val in handen van pooiers, kwaadaardige klanten en mensenhandelaren!

Ik heb aleens uitgelegd dat werken zonder vergunning je eerder mìnder aantrekkelijk maakt voor pooiers dan mèt, en dat je meer aan een pooier hebt als je onvergund werkt omdat je hem dan als schild kan gebruiken, zodat een vergunningplicht opleggen eerder misstanden in de hand werkt dan oplost of voorkomt. Maar èìgenlijk is dat verschil bestwel klein. Zo klein dat je kan zeggen dat het er nauwelijks toe doet, dat het niet significant is.

Eigenlijk vind ik het fijn om nu illegaal te werken. Ja, het is jammer dat ik niet meer in mijn bedrijfje kan investeren zonderdat het een enorm risiko is, en ik dus mijn werkflatje niet meer kan gebruiken, en ik op moet passen voor razzia's. Maar tegelijk merk ik sinds mijn vergunning is afgepakt, hoeveel ik op eieren liep om die vergunning maar te houden. En dat is ook geen leven.

Zo'n vergunning beschermt je niet tegen misstanden. Hij beschermt je niet tegen pooiers, want die kan het níéts schelen of je vergund bent of niet. Die hebben liever vergunde meiden zelfs, omdat die minder hard gerazzia'd worden. Hij beschermt je ook niet tegen foute klanten, die immers geen idee hebben wie illegaal is en wie niet. Dat kan met de WRS wel anders worden trouwens, en dat foute mannen kunnen nagaan wie er kwetsbaar is voor chantage is één van de vele nadelen van die wet.

Het énige, echt het énige waar een vergunning je tegen beschermt, is de overheid zèlf. Als je vergund bent, kan je immers niet meer gepakt worden op dat je onvergund werkt. Maar voor de rest kunnen ze alle voorwaardes die ze willen aan je vergunning hangen, en je op alle andere manieren waar de vergunning niet tegen dekt je wèl verneuken. En dat hebben we de afgelopen twintig jaar wel gevoeld ook.

Als er geen vergunningen waren, zouden we ze niet missen. Als er geen vergunningplicht bestond, was het enige verschil dat het probleem van de vergunningplicht, die niemand beter maakt maar hoeren wel slechter, niet bestond. De vergunning is de oplossing voor het probleem van de vergunning, niets meer en niets minder. En een vergunningplicht is niet zomaar een probleem op zich, het maakt ook andere problemen.

Want als er een vergunningplicht is, en je bent onvergund, dan kijken mensen niet naar je als iemand die om een burokratisch dingetje wordt gestraft. Dan ben je iemand die te fout of te belazerd is om zelfs maar een vergunning aan te vragen. Dan zal je wel niet veel goeds in de zin hebben gehad. Het bestaan van een vergunningplicht geeft de mensen ooknog het idee dat er wel een goede reden voor die vergunningplicht zal zijn. En maakt ze dus onvriendelijker naar onvergunde meiden toe.

Een vergunning is schijnveiligheid, en vergunningplicht is een groot probleem. Zowel vanwege de sancties die de overheid eraan gaat hangen, die nooit lichter worden en àltijd zwaarder, als vanwege weer verder afbrokkelend draagvlak in de samenleving. Want vergis je niet, als de verguningplicht eindelijk officiëel wordt, verandert er niets voor de meiden die vergund werken. Voor de rest van ons komt er alleenmaar meer repressie en mishandeling.

De meiden die al een vergunning hebben, halen daar vaak hun schouders over op. Wat kan die illegale groep hen schelen? Maar elke vergunningregulering die tot nu toe is bedacht, heeft regels erin zitten die het héél makkelijk maken om die duimschroeven verder dicht te draaien. Of dat nou inhoudt dat jij steeds meer verplichtingen hebt, dat jij je steeds kwetsbaarder moet maken, of dat ze je je vergunning af kunnen nemen. Waar je staat brokkelt af.

Als je denkt dat dit samenzweringstheorietjes zijn, dan moet je maareens kijken naar wat de ministers van Veiligheid en Justitie de afgelopen jaren over deze wetsvoorstellen hebben gezegd. Dan zie je dit helemaal terug. Ik heb hier niets gezegd wat ze niet gewoon zelf hebben toegegeven, of zelfs gewoon trots hebben gezegd. Kijk maar naar wat de memories van toelichting allemaal kraaien. Dit is geen bijverschijnsel, het is de bedoeling.

Dus stop met pleiten voor vergunningen, stommelingen! Je graaft je eigen graf! En het mijne ook, en daar zit ik niet op te wachten. Ik zie bij de hoerenbelangenclubs altijd veel te weinig inzicht in wat de wetten en regels inhouden die er zijn, laat staan wat nieuwe wetten zouden gaan doen. Ga praten met juristen, en laat je voorlichten. Vergunningen zijn geen reddingsboei, ze zijn een steen om je nek.

23 opmerkingen:

Jonas zei

Vergunningen zijn een manier om aan bepaalde mensen te zeggen dat ze een bepaald ding niet mogen doen.
Voorbeeld: je mag geen huis bouwen op een industrieterrein.

Wat denken mensen dat het voordeel is van het verbieden aan bepaalde om als sekswerker aan de slag te gaan? Welke mensen mogen niet als sekswerker werken?

Leeftijd is eenvoudig te controleren, dus daar heb je geen vergunning voor nodig. Het zou iets moeten zijn wat je enkel kan weten als je vooraf een onderzoek doet dat bij de vergunningsaanvraag hoort.

TK zei

Ja, zo'n vergunning is alleen handig voor klanten. Dan kunnen ze daarop terugvallen mochten ze aangehouden worden voor seks met een minderjarige. Maar verder lijkt me inderdaad vooral een manier om vooral nieuwe aanwas te weren, zoals je al schrijft.

Hele fijne kerstdagen en alvast een gelukkig en voorspoedig 2022 gewenst, Zon! 🎄✨

Anoniem zei

Grapje zeker? De wet is zo geschreven dat een klant ook bij een vergunde minderjarige automatisch schuldig is aan gedwongen ontucht met een minderjarige.

TK zei

In principe zou je er bij een vergunde partij vanuit mogen gaan dat ze volgens de regels werken en dus geen minderjarigen aanbieden. Als ze dat wel doen, hoe moet je dat dan weten als klant? Standaard om een ID vragen zou ik zelf alleen doen als ik het echt niet zou vertrouwen. Maar ik denk niet dat veel sekswerkers erom staan te springen om zich te legitimeren. Ze werken niet voor niks onder een werknaam.

Anoniem zei

Sowieso ben je strafbaar, of je nou denkt dat je wat mag aannemen of niet. Zo is die hele wet opgezet. ID of niet. Als ze je een nep-ID laat zien: je bent strafbaar. Altijd.

TK zei

Ik las laatst weer over zo'n nieuwe zedenzaak waarbij een 16 jarige betrokken was. Ik vraag me altijd af, stel je telefoonnummer is aangetroffen in de telefoon van de faciliteerder, wat kun je daarmee bewijzen? De transacties gaan waarschijnlijk gewoon cash en zelfs als er een agenda wordt bijgehouden (of als de gesprekken zijn afgeluisterd), dan alsnog kun je niet bewijzen dat iemand op z'n afspraak is komen opdagen.

Zouden die zaken met minderjarigen misschien gewoon gestaged zijn om mannen bang te maken om zomaar ergens naar de hoeren te gaan..

TK zei

Toevoeging: zelfs met zendmastdata kun je volgens mij niet de exacte locatie bewijzen. Dus om te bewijzen dat iemand seks heeft gehad, zul je minimaal een verklaring van de sekswerker zelf nodig hebben en je zult een manier nodig hebben om te bewijzen dat iemand in de ruimte is geweest waar de seks plaatsvond. En zelfs dan, zou het kunnen dat iemand afhaakt omdat hij het niet vertrouwt en dus onverrichter zake weer huiswaarts keert. En zeg nou zelf, zo'n klant die zelfmoord zou hebben gepleegd. Is dat niet een beetje te dramatisch? Ik denk dat de overheid weer een van z'n favoriete spelletjes aan het spelen is: PsyOp.

Anoniem zei

Het soort overtuigingen zoals in de laatste 2 toevoegingen van TK leven erg bij de klanten. Helaas niet bij de rechters. Er zijn al tientallen mensen veroordeeld puur op het aantreffen van hun telefoonnummer. De grens voor bewezen achten is heel erg laag in zaken over prostitutie, laat staan bij minderjarigen.

Anoniem zei

Klopt, de vergunningen voor hoeren geven geen enkel recht en geen enkele vrijwaring aan klanten.

TK zei

Uit interesse even de uitspraken van de Valkenburgse zedenzaak erbij gepakt. De uitspraak bevestigt mijn vermoeden dat ontuchtige handelingen 'wettig en overtuigend bewezen moeten worden'. Alleen een telefoonnummer in een telefoon is niet voldoende. De mannen die veroordeeld zijn, zijn veroordeeld op basis van gemaakt beeldmateriaal dat in beslag is genomen. Neemt niet weg dat in de uitspraak inderdaad de verantwoordelijkheid voor controle meerderjarigheid bij de klanten wordt gelegd. Dat wil zeggen, zij moeten op z'n minst om een ID vragen.

(...) "Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat niet is komen vast te staan dat verdachte zijn penis in de mond van [slachtoffer] heeft gebracht en/of gehouden.

Daarnaast kan de rechtbank op basis van het onderhavige dossier niet vaststellen dat de andere concreet ten laste gelegde ontuchtige handeling, namelijk het aanraken en/of betasten van de penis van verdachte door [slachtoffer] , dan wel enige andere ontuchtige handeling heeft plaatsgevonden. De door [slachtoffer] afgelegde verklaring geeft onvoldoende inzicht in de feitelijke handelingen die zij bij verdachte heeft verricht, nu zij niets heeft verklaard over het aanraken dan wel betasten van de penis van verdachte. Ook heeft er geen Whatsapp-contact na de afspraak plaatsgevonden waaruit kan worden opgemaakt dat [slachtoffer] enige ontuchtige handeling heeft verricht.

Alles overwegende acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan verdachte ten laste is gelegd, zodat verdachte daarvan behoort te worden vrijgesproken."

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2021:6644

Anoniem zei

Dat is de uitspraak van de vent die ging janken over dat hij impotent was. De rest is gewoon veroordeeld, ook al was er minder bewijs.

TK zei

Ja, dat vind ik ook het maffe. Dat er kennelijk zoveel mannen veroordeeld zijn, terwijl het bewijs vaak niet erg sterk is.

Aan iedereen die gebruik maakt van diensten van een sekswerker: mocht je aangehouden worden, verklaar niets aan de politie. Maak gebruik van je zwijgrecht. Grote kans dat ze je niets kunnen maken in een uiteindelijke rechtszaak.

(...) "De verklaring van verdachte dat hij tot aan de deur van de hotelkamer van [hotel 2] is geweest, valt niet te weerleggen en past zoals eerder gezegd binnen de resultaten van het telecomonderzoek. En behalve dat het meisje verklaard heeft dat er mannen bij haar zijn geweest die vervolgens onverrichter zaken zijn vertrokken heeft zij ook verklaard dat er mannen, reeds bij het zien van de inmiddels veroordeelde hoofdverdachte, zijn vertrokken. Bovendien is het nummer noch de naam van verdachte in de werktelefoon van het meisje aangetroffen.

Dat verdachte bij de politie om hem moverende redenen wisselend en niet naar waarheid heeft verklaard, maakt het oordeel niet anders, al blijft het voor de rechtbank moeilijk te begrijpen waarom verdachte niet eerder met zijn verhaal is gekomen.

Kortom, er zijn onvoldoende bewijsmiddelen om te kunnen vaststellen dat verdachte in de tenlastegelegde periode ontucht heeft gepleegd met het meisje. Verdachte zal daarom van dit feit worden vrijgesproken."

Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2015:6531

TK zei

Toevoeging: nummer is niet aangetroffen in de telefoon, maar er was wel SMS-verkeer vastgesteld.

Anoniem zei

Hoe verder je je als klant van het legale circuit af beweegt, hoe hoger je art. 206a sr risico.

Voor zzp-prostituees is een persoonlijke vergunning interessant als zij bijvoorbeeld een huis willen kopen. Dan zijn ze al door een gemeente ambtenaar [kort] gescreend en weet men dat ze op de hoogte zijn van alle seks-hulp-loketten in nederland etc. etc.

Ook als ze gebruik willen maken van specifieke aftrekposten en dergelijke … is het mogelijk interessant.

Of een auto op de zaak willen zetten?

Of pensioen? [Met bruto betalingen en een [netto]privégeld/[bruto]zakelijk geld via een zaken bankrekening gesplitst. PensioenPremie wordt bruto betaald.][Psd2 en een nieuw pensioensysteem komt eraan …. ][ook de ao-verzekering voor zzp’rs komt eraan][en de sekswerkportal]

Anoniem zei

- de digitale ‘euro’ komt eraan …. binnen een jaar of 5 á 10 …..

Krolse Kater zei

Heel goed artikel weer van zondares. Die horror-vergunning moet niet komen.
En dan al die ambtenaren lekker grasduinen door die gegevens zeker.

Echter, het meest principiële argument heeft ze niet eens genoemd, namelijk dat het niet aan gaat dat een overheid een burger vergund over de wijze waarop die seksualiteit beleeft. Het is gewoon een variant op het trouwboekje, maar komt wat minder stoffig over.

Anoniem zei

Kijktip: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/sekswerkers/1/sekswerkers-s1a1/
4 delige reeks op Canvas, Belgische televisie. Het gaat over sekswerkers in alle soorten die vertellen over hun werk.
Eerste aflevering is maandag geweest, de komende 3 weken elke maandag om 21u25. Of te herbekijken via vrt nu.

TK zei

Aangezien Zondares zonder inspiratie zit, eentje uit de oude doos: https://zondares.blogspot.com/2017/03/internetmiljardair.html

Anoniem zei

TK,waarom koos je net deze? Wil je iets duidelijk maken of vind je het gewoon een leuke

TK zei

Dat laatste. Ik was eigenlijk op zoek naar het stukje waarin Zondares vertelt dat ze haar e-mail niet meer kan bijhouden vanwege teveel berichten. Toen kwam deze ook naar voren en ik vond hem eigenlijk wel heel goed geschreven.

TK zei

Deze is ook leuk: https://zondares.blogspot.com/2013/06/autootjes.html 🚘

TK zei

Hey Zondares, misschien kun je eens een stukje schrijven over de muziek waar je van houdt? Ik ben daar wel benieuwd naar. Je schreef al dat je vroeger in een kraakpand woonde. Luisterde je toen ook punkmuziek?

Jonas zei

a) Google heeft de instellingen zo scherp aangetrokken dat Zondares niet meer anoniem kan posten.
b) Iemand heeft Zondares ontdekt, en daarom is het blog "op zwart" gegaan. Op dit moment heeft Zondares de impact nog kunnen beperken, blijkbaar.
c) Zondares heeft even een pauze genomen van het blog.
d) Zondares beseft plots dat ze eigenlijk alles heeft geschreven wat ze wou schrijven.
e) De blogposts staan op een ander stuk van het internet.
f) De zonnewind verhindert het blog om goed te functioneren.
g) De harde schijf is vol (die van het blog).
h) Pensioen (al dan niet vervroegd).
i) Zondares is "op onderzoek" bij een sekte die niet gelooft in internet.
j) Zondares geeft momenteel voorrang aan haar studie.
k) Door de papierschaarste heeft Zondares geen kladblok meer om haar posts op te schrijven.
l) Zondares is druk met het geven van een diepgaande cursus over sekswerk aan het stadbestuur van Amsterdam.