maandag 17 september 2018

Antwoord op: Hoererij draagt niets bij

De dingen waar ik vandaag antwoord op geef kent iedereen wel die ooit in de krant over ons heeft gelezen, of over sekswerk gesprekken heeft gevoerd. Sekswerk voegt niets toe aan de samenleving, het is economisch laagwaardig, het is geen echte seks, het is een holle ervaring, liefdeloos, het is maar schijn wat we doen, je krijgt niet wat je zoekt bij een hoer, enzovoorts. De gedachte is dat sekswerk waardeloos is. En dat wordt weer gebruikt om te suggereren dat het wel weg kan.

Voorzover er uberhaupt al wordt uitgelegd waarom hoeren niets bijdragen, of ons werk geen waarde heeft, of niemand ons zou missen, is het meestal vaag en emotioneel gedoe. Onderbouwing zie je eigenlijk nooit. En dat is nietzo raar, want het is weereens iets dat alleenmaar op emotie is gebouwd. Hoeren zijn minderwaardige mensen, dus wat we doen is ook minderwaardig. Zo werkt dat.

Hoeren zijn niet nuttig, want het is economisch laagwaardig, het is geen "echte" seks wat we aan de klant geven, dus die heeft er "eigenlijk" niets aan. Het voorkomt verkrachtingen niet, hoererij levert niets op aan de maatschappij, het levert niets op aan de mensen die er niet bij betrokken zijn. Hoeren laten bestaan kost alleenmaar heel veel aan de samenleving, en het levert niets op.

Als je deze soort ideeën hoort is het meestal omdat er doorgewerkt wordt naar een conclusie. Het is minderwaardig werk, het draagt niet bij aan de samenleving, dus misschien moeten we er wel vanaf, misschien zijn we beter af als het weg is. Voor veel mensen is het goed genoeg om te vinden dat iets voor hen niet nuttig is, om het danmaar weg te doen. Dat ruimt lekker op.

Grote onzin natuurlijk.

Ik heb weleens gevraagd aan politici die de term "economisch laagwaardig" napapegaaiden, wat dat nou betekent. Meestal krijg je gewoon geen antwoord, want je bent een hoer, maar als je dan wèl soms antwoord kreeg was dat vooral dat ze dat even moesten navragen. Nádat ze zelf die term hadden gebruikt dus. Daarna hoorde ik nooit mee wat van ze. Ookal hielden ze niet op om die term na te papegaaien.

Als je op Google gaat kijken, zie je de term "economisch laagwaardig" vooràl als het gaat om headshops, hoeren en hasj. En dan vooral in Amsterdam. Daarnaast kom je de term heel soms tegen als het gaat over produkten waar geen winstmarge op te leggen is, en wat dus niet de moeite is om uit te baten. Dat is wel een hele grote tegenspraak voor wat Amsterdam lijkt te bedoelen, want we zetten met zijn allen best wat om.

Ga ik tussen de regels door lezen, dan lijkt het er voor economische laagwaardigheid om te gaan dat er geen trendy mensen worden aangetrokken, die hun dikke portemonnees in hippe koffiebarretjes omkeren en daarna kunst gaan kijken in een galerie. Het gaat dus vooral erom dat er geld omgaat in het soort bedrijven dat de gemeente zelf waardeert. Dat klopt ook aardig met wat de gemeente al jaren aan het doen is: de Wallen tot een hippere, duurdere buurt ombouwen. Dat heet ook wel "gentrificatie."

Maar er zit meer aanvast. Er is altijd de suggestie dat er geen waarde aan seksuele diensten zit. Dat het een soort verspilling is. Ga maar even kijken naar hoe mensen erover praten, het is echt een heersende mening. Heersend als de griep. Wat we doen heeft geen waarde, en de klant gooit er zijn goeie geld aan weg. En dat geld is dan verloren aan de criminogene economisch laagwaardige hoer, dus dat krijgt ook nooit meer waarde ofzo.

Als het geen waarde heeft, zou je toch verwachten dat klanten na een keertje proberen toch niet terug zouden komen. Maar dat doen ze dus wel, en de hele business draait op mannen die terugkomen. Voor die mannen heeft het dus duidelijk meer waarde dan het geld wat ze eraan uitgeven. Voor die mannen is het waardevol. En voor de vrouwen die er hun geld mee verdienen. Anders werkten die niet hard aan klanten binnenhalen.

De seks zelf zou dan ooknog geen waarde hebben. Want bij een hoer krijg je geen "echte" seks. Omdat je ervoor betaalt. Echte seks, daar hoort volgens mensen die dit geloven bij, dat je door je emoties en uit verbondenheid met je partner aan het seksen gaat. Als je ervoor betaalt, méént de hoer het kennelijk niet, anders had ze het wel gratis gedaan. Dùs is het geen echte seks als je ervoor moet betalen.

Krijg je van je financiëel adviseur geen echt advies, omdat je normaal goeie raad geeft om diezelfde reden, en nu betaalt?
Krijg je van je reisburo geen echte leuke reis, omdat je normaal op een uitje gaat met iemand die je mee wil nemen, en nu betaalt? Krijg je van je dokter geen echt medeleven, omdat je dat normaal van je geliefde krijgt, en hij er ook voor betaald krijgt? Krijg je bij een psycholoog niet echt iemand die met je meedenkt, en je wil helpen met je frustraties en verdriet? Bij die beroepen denk je dat allemaal niet.

Seks geeft je een gevoel van geaccepteerd zijn. Het geeft een gevoel van verbondenheid. Het geeft je gevoelens van verliefdheid. En die zijn allemaal gewoon dingen die in je lijf gebeuren door seks, het is eigenlijk een soort illusie. Een hele fijne illusie, die je vooral moet koesteren, maar het wordt erg duidelijk dat het maar een illusie is als je seks kan kopen. En daarom moet je toegeven dat het maar illusie is, òf ontkennen dat je wat aan seks hebt buiten die verbondenheid. En sommige mensen kunnen het niet aan. Dus die zien dat liever niet.

We draaien gewoon als elke andere business. Doordat wij geld verdienen kunnen we ook geld in de economie pompen, zonderdat we uitkeringen nodighebben. We maken verschil voor de mensen om ons heen omdat we onszelf kunnen bedruipen, en onze klanten bij ons terechtkunnen. We maken verschil voor onze omgeving omdat we een bliksemafleider zijn voor de dingen waarmee mensen nergens anders terechtkunnen. En we maken verschil door onszelf, omdat we ons werk kunnen doen, en ervan kunnen bestaan.

Eigenlijk zou ik dat nieteens moeten hoeven uitleggen. Het is namelijk een beetje een stroman-drogreden. Het idee dat je dingen weg moet doen omdat ze geen nut hebben, of niet "echt" zijn, is onzin. Vooral als het over dingen gaat waar je zelf niet mee temaken hebt. We geven helemaal niet als reden op dat we zoveel bijdragen aan de maatschappij, om maar te mogen blijven bestaan.

Je hoeft geen maatschappelijk nut te hebben om bestaansrecht te hebben. Ja, iedereen wìl wel maatschappelijk nuttig zijn natuurlijk, maar je hoeft niet alles af te schaffen wat dat niet is. Daar gaan mensen maar altegraag aan voorbij, die deze manier gebruiken om de hoererij aan te vallen. En zelfs dat maatschappelijke nut hoeft niet te zijn dat je bijdraagt aan dingen buiten je eigen business. Je kan heel nuttig zijn binnen je eigen branche.

Sekswerk is nuttig. We maken de wereld een stukje minder stressvol, en een stukje leuker, voor heel veel mensen. En op die manier bedruipen we onszelf. En als je ondanks dat het allemaal nog steeds niet genoeg vindt, dan blijft dat bij je mening. Want uiteindelijk beslist niemand voor een ander of ze belangrijk genoeg zijn voor de samenleving om te blijven bestaan.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Er is veel vraag en er is aanbod. Er wordt veel geld aan uitgegeven. Dus is seks een hoogwaardige economische activiteit. Laagwaardige activiteiten zijn goed te herkennen, omdat die draaien op subsidies / belasting-vrijstellingen.

Laagwaardig is als mensen niet bereid zijn om zelf te betalen voor producten of diensten die ze afnemen. Om die reden is het direct al duidelijk dat mensen die hoeren in algemeenheid laagwaardig vinden uit hun nek kletsen.

Natuurlijk is het mogelijk dat een hoer voor een bepaald persoon geen waarde heeft, omdat die persoon geen seksdrive heeft of omdat hij bij z'n wederhelft al aan z'n trekken komt. Maar om dat te veralgemeniseren is een drogredenatie.
(En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die nog in de ontkenningsfase zitten.)

Wel kan ik me een probleem voorstellen wanneer mannen naar een hoer gaan met het idee dat ze daar relatie-liefde zullen vinden. Dan zal die zich achteraf wel bekocht voelen. Maar dat heeft meer te maken met een mismatch tussen (eigen) verwachtingen en wat daadwerkelijk wordt aangeboden.

Anoniem zei

Het is droevig dat je zo het gevoel hebt dat je je bestaansrecht moet rechtvaardigen.

Unknown zei


Nou en al had het beroep geen bestaansrecht, wat dan nog?
Het schijnt dat bijna een derde van de mensen hun baan als een 'bullshit-job' beschouwt. Een baan die niets, maar dan ook niets toevoegt aan de maatschappij. Misschien vinden die zedenpolitiemensen dat stiekem ook wel van hun werk.

Het is wel interessant wat je zegt over het medeleven van de huisarts en het luisterend oor van de psycholoog.
Ik heb wel genoeg ervaring met de wereld van de psychische hulpverlening om te weten dat mensen het hier wel degelijk moeilijk vinden om hun professionele zelf en privézelf uit elkaar te houden. Andersom is het voor de cliënt ook best moeilijk om zijn hele hart uit te storten en vervolgens na exact 45 minuten weer te worden weggestuurd.

Dit kan dus wel degelijk problemen geven en dan vooral in beroepen waar mensen meer van zichzelf in stoppen, die emotioneel veel vergen. Zoals zorg en medische beroepen.

Anoniem zei

ik heb veel gehad aan die paar hoeren. Ze zetten me weer op de rails.

TK zei

Zon, ik denk dat jij genoeg mannen een fijne dag hebt bezorgd als professionelle. Ik geloof ook best dat er genoeg misstanden zijn in de prostitutiebranche, maar het is inderdaad onzin om prostitutie per definitie af te doen als iets wat slecht is voor de maatschappij.

Het zou natuurlijk het mooiste zijn als we in een soort Hof van Eden zouden leven waarin iedereen zijn 'perfect match' had gevonden, maar let's face it, er zijn genoeg mensen die niemand hebben. Dan biedt een kwaliteitshoer tenminste nog een beetje soelaas!

Anoniem zei

Wat een uitstekend stuk. Midden in de roos!

Anoniem zei

Economisch laagwaardig, geen toegevoegde waarde voor de samenleving, het zal allemaal wel (of niet), ik heb er geen verstand van.
Voor mij zit jouw gelijk in de woorden aan het eind van je stukje als je schrijft: Sekswerk is nuttig, we maken de wereld een stukje minder stressvol en een stukje leuker, voor heel veel mensen. Zo is het precies, en dan druk je je nog veel te voorzichtig uit!
Ik ben er echt van overtuigd dat sekswerk tal van persoonlijke en maatschappelijke problemen voorkomt. Hoe je het ook wendt of keert, mensen hebben behoefte aan seks en intimiteit. Maar niet iedereen heeft (of wil) een vaste partner. Voor singles, geheel tegen hun zin of juist uit volle overtuiging alleen, maar ook voor getrouwde mannen die in een relatie zitten die al lang niet meer werkt, zijn hoeren een goede oplossing, of soms zelfs een bittere noodzaak. Voor een bepaalde categorie mannen kan de seks met hoeren zelfs voorkomen dat zij psychisch en emotioneel afglijden.
Ik denk, nee, ik weet zeker (eigen ervaring) dat psychiaters en andere geestelijke hulpverleners nog grotere wachtlijsten zouden hebben als er geen prostituees zijn om (sommige) seksuele frustraties te kanaliseren.
Dat is niet een-twee-drie in geld uit te drukken, maar onze samenleving is er ten zeerste mee geholpen.

Inderdaad, het is zoals je schrijft, seks geeft je een gevoel van geaccepteerd zijn, het geeft je een gevoel van verbondenheid. Je slaat de spijker op zijn kop.

Ter illustratie wat eigen ervaringen.
Als opgroeiende jongeman, laat ik zeggen tussen mijn 16e en 25e, lag ik niet goed in de markt bij vrouwen. Ik was niet echt aantrekkelijk, niet vlot, nogal verlegen en misschien ook wel gewoon saai. Vriendinnen had ik niet. Nooit. Ik had ook geen seks. De frustraties hoopten zich op. Toen ik de stap nam om voortaan voor seks naar de hoeren te gaan, bleek dat voor mij het begin van de weg omhoog. Ik kreeg weer een beter zelfbeeld en allerlei vage lichamelijke klachten verdwenen. Als dat geen toevoegde waarde voor de samenleving is!

En o ja, seks met hoeren niet echt?? Het is gelukkig hartstikke echt! En vreselijk lekker ook! Goede hoeren, de echte professionals zeg maar, en daarvan ben jij een mooi voorbeeld, weten precies hoe het mannenlijf in elkaar zit en voelen goed aan wat iedere specifieke klant nodig heeft. Tenminste, dat is wat ik zelf iedere keer weer ervaar. Als ik weer geweest ben en ik heb heerlijk liggen vrijen en wippen, dan voel ik me super en kan ik de hele wereld aan.
Nee, het is geen liefde wat ik krijg bij een hoer, maar dat verwacht ik ook niet. Maar met mijn vaste meiden ga ik heel vertrouwd en als goede kennissen om, en wat pure seks betreft, had ik het niet veel beter kunnen treffen.

Anoniem zei

* Het is jammer dat er geen model is om het therapeutisch effect dat hoeren veelal op clienten hebben te meten. Hoeren is meer dan seks.

** Het lijkt erop dat de historische veroordeling van hoeren, het op hoeren rustende sociale stigma, de gepercipieerde minderwaardigheid veelal verward wordt of verbonden wordt met ‘economische laagwaardigheid’. Economische laagwaardigheid heeft echter niets te maken met ervaren minder(e)-waardig-heid van hoeren. Tenzij de door ‘het hoeren’ ontstane geldstromen op het moment dat ze waren volledig werden verdrongen uit de nationale boekhouding. Dan zou er wel een soort van (niet kloppende) correlatie tussen de 2 begrippen zijn.

Anoniem zei

ik ging in eerste instantie uit geiligheid om de jongst mogelijke hoeren te neuken. Na enige tijd verschoof ik naar oudere hoeren omdat een kort gesprekje erbij over ditjes en datjes ook prettig is. En met oudere hoeren connect ik op mentaal niveau - gezien mijn leeftijd - gemakkelijker. Ik ben reflecterend op mijn hoerenperiode er zonder meer sterker en wijzer uit gekomen. Onderschat de psychologische ervaring van onze [raam]hoeren van tegen, rond en over de dertig niet! Een voordeel is ze zijn niet aan allerlei regels gebonden waaraan onze NIP-psychologen wel gebonden zijn. Ze kunnen naar hartelust in het wild [bewust en onbewust] ‘therapeutiseren’. Hoeren zitten dicht op je huid dat kan helpen in een lastige levensfase.

“Het hoeren helpt henzelf als ze jong zijn en het helpt anderen als ze wat ouder zijn.”

Veel jonge startende hoeren denken ook ohhhhhh ik moet alleen m’n benen wijd doen en een beetje neuken dan verdien ik snel het meeste. Dat is slechts deels waar. Op zeker moment valt het kwartje bij veel hoeren.

Ik bezoek nog steeds hoeren maar niet meer ‘zo dwingend en intensief’ als in genoemde periode. Met een zuid-europese - die ik al vele jaren ken - spreek ik soms ergens af zonder dat er sprake is van een geldtransactie. Er is dan geen sprake van sex. Zij hoert nog part-time, maar is momenteel haar bakens wat aan het verzetten naar [deels?] ‘regulier’ werk in NL. Ik heb haar een keer bezocht op haar nieuwe werk voor de lunch. Dan babbelen we bijvoorbeeld een beetje over het “haar zich settelen” in de NL-maatschappij.

Er zijn meer voorbeelden te vermelden.

Er zijn 20000 tot 40000 hoeren in Nederland met een jaarlijkse instroom en uitstroom van 7?%. Bedenk je eens hoeveel hoeren dat zijn in 10 jaar tijd. Denk niet dat jij nooit in het dagelijks leven contact hebt met een [ex-]hoer. Ze bewegen zich slim ‘onder jouw radar”.

Anoniem zei

Hey Zondares, ‘ergens’ in een posting zei je een keer “seks doet iets met je”. Die opmerking blijft me maar bezig houden. Bedoelde je daarmee ‘dopamine, endorfine en serotonine’ en nog wat andere chemische stofjes mee? Zie de 6e alinea in de ingesloten link.

Zou een raamhoer die - volgens free a gril - in een escaperoom van gemiddeld zo’n 10 jaar zit ook ‘door seks in een kooitje’ bij de dagelijkse ‘ontsnapping naar huis’ ook die lekkere brein-stofjes ervaren? Of werkt dat dan anders? Begrijp je mijn vraag?

Menig hoer die ik ontmoet heeft die heerlijke ‘Surf-Hang-Loose-70’er-jaren-beach-vibe”. Behalve tijdens de geld-transactie vooraf dan zijn het sluwe DGA’s in bizz, haha.

Anoniem zei

http://www.nu.nl/weekend/5471795/waarom-mensen-zich-laten-opsluiten-in-escaperoom.html

Peter_K zei

Veel van je problemen zijn direct gerelateerd aan de overheid.

De overheid bemoeit zich met van alles en nog wat. De overheid zou geen eigen mening moeten hebben, maar vaak genoeg blijkt dat die overheid dat wel degelijk heeft. De overheid pakt bijvoorbeeld de blokkeer-Friezen hard aan, terwijl als een betoging van Pegida verhinderd wordt er niets gedaan wordt, idem als een groep mensen met Turkse vlaggen de Erasmusbrug blokkeert.

Overal waar de overheid machtiger wordt zie je onderdrukking. In Nederland wordt de overheid ook alsmaar groter en steeds machtiger, en gaat zich steeds meer met de persoonlijke levens van mensen bemoeien.

Een amusante manier om te meten hoe vrij een samenleving is, is om te kijken hoeveel porno er is. Hoe meer onderdrukking hoe minder porno er verkrijgbaar is. Ambtenaren geven namelijk geen toestemming voor porno, en produceren doen ze helemaal niets, en al helemaal geen porno.

Als prostituee zit je natuurlijk ook in die hoek. Je zult nooit veel waardering krijgen vanuit de overheid, al ben je wel verplicht eraan mee te betalen.

In een vrije samenleving valt prostitutie onder vermaak, net zoals muziek. Je kunt bepaalde muziek wel of niet goed vinden, maar zolang er vraag is naar die muziek van mensen die het wèl goed vinden maakt dat helemaal niets uit.