maandag 12 maart 2018

Pick up artists

Soms hoor ik weleens verhalen over pick up artists. Alsof ze een soort bedreiging zijn, die duistere middelen hebben om vrouwen te laten doen wat ze willen, of als een groepje zielenpieten die er een hele toestand van maken om vrouwen te versieren, of als ziekeljke versierders, of als superagressieve bijna-verkrachters die vrouwen overweldigen tegen hun zin. Dat maakte me wel een beetje nieuwsgierig, maar er blijkt weereens niets aan de hand te zijn.

Pick up artists zijn mannen die gebruikmaken van een soort plan, of meer een groepje regels, om vrouwen te versieren. Daar hebben ze onderling veel kontakt over, en hele websites en boeken zijn eraan besteed. Daar is niets geheimzinnigs aan, behalve als je de kriebels krijgt van alle rare vaktermen en afkortingen waar ze de hele tijd mee bezig zijn. En die kan je gewoon opzoeken, dus geheimzinnig blijft het niet lang als je er je zinnen op zet.

Ik zie ze meer in de media dan in het echt. En als je ze in het echt ziet, zijn ze ook niet zo sinister of bijzonder als dat je in de media ziet. Dat is eigenlijk met alles wel zo, min of meer. Het heeft even geduurd voordat ik ze in het wild tegenkwam, en daar moest ik eigenlijk even voor zoeken, met wat hulp van iemand die wist waar die jongens soms aan het werk gaan.

Je hebt mannen die een soort hobby ervan hebben gemaakt om vrouwen te versieren. Die noemen we soms "players," "womanizers," of gewoon versierders. Dat is iets heel anders dan pick up artists. Versierders zijn vooral uit op het versieren van een nieuwe vrouw, en je ziet dat ze het leukste ervan vinden om met een vrouw door die wisselwerking van het hofmaken te gaan.

Pick up artists hebben juist meestal heel wéínig gevoel voor hoe dat moet, en vinden het maar een stressvolle toestand. Met hun regeltjes hebben ze houvast hoe ze het moeten doen, en dat is voor hen veel prettiger dan de spontane manier waarop versierders het spel met vrouwen spelen. Voor dat spel hebben ze ondanks hun gebrek aan gevoel wel een enorme fascinatie.

De regels die pick up artists gebruiken zijn nogal primitief. Ze gaan uit van bepaalde ideeën over vrouwen die maar een heel klein beetje opgaan. Verreweg de meeste technieken zijn manieren om onzekere meiden te manipuleren, door hun onzekerheid om te laten slaan in geldingsdrang als sekspartner voor de artist. En zelfs de artists zelf zien dat niet duidelijk, want als ze vrouwen beter begrepen hadden ze die regels niet nodig.

Ik heb in sites en boeken van de pick up artists gelezen, en hun idee van hoe een vrouw werkt is tegelijk primitief en te simpel, als veelte ingewikkeld. Ze denken dat er vanalles speelt wat bij vrouwen gewoon niet bestaat. Veel van de dingen die ze als belangrijke driften noemen kan je zo zien dat ze niet kloppen. De technieken die ze gebruiken zijn gebaseerd op onzin, en zijn gewoon nogal sneu. Maar ze werken wel.

Truukjes zoals de pick up artists gebruiken zijn niet sterk, en zijn misschien juist minder produktief dan om gewoon wat onhandig te flirten. Maar ze zijn wel beter dan de benadering die veelteveel mannen hebben, en die is om af te wachten en niets te doen. Alles is beter dan dat passieve gedoe. Ook truukjes zoals die artists gebruiken. Ze snappen er geen kut van, maar dat ze iets doms doen is al beter dan gemiddeld.

Wat zorgt dat die mannen wat voorelkaar krijgen is dat de ideeën van hun groep een manier zijn om aan het relatiedenken te ontsnappen. Mannen krijgen zoveel feminisme ingegoten in hun jeugd, zoveel preutsheid, zoveel repressie en zoveel angst voor seks, dat ze geen kant meer opkunnen zonder een grens te overschrijden als ze initiatief willen nemen in seksuele relaties. En de pick up artists geven net een stapje over die grenzen.

Dat is er wel goed aan. Het relatiedenken smoort mensen, en alles wat laat zien dat het eigenlijk niet werkt vind ik goed. Het is niet alleen goed voor de mannen zelf, maar ook voor de vrouwen die ze versieren. Want als de truuks bij ze werken, dan komen ze voorbij hun eigen onzekerheid, òf ze krijgen eens een schop onder hun kont om wat aan die onzekerheid te doen. En die krijgen dan ook eens een beurt die ze anders niet hadden gehad.

Als je in de dating-wereld gaat kijken, zie je hoe verziekt die is. De ideeën over hoe seksuele relaties tot stand "zouden moeten" komen werken zo slecht, dat het eigenlijk geen wonder is dat de meeste gezonde seksuele relaties min of meer per ongeluk gebeuren. Als je gaat daten, is het een moeizame toestand totdat de partners elkaar genoeg kennen om die date-cultuur een beetje te vergeten. Dan zie je dus wel dat het vooral een hindernis is.

Mensen die opzoek zijn naar een seksuele relatie gaan in het relatiedenken door een hele rare fase heen, waarbij ze vooral bezigzijn om de seksuele kant als een genante indringer in het kennismaken te behandelen. Ik ga hier een hele stapel mail over krijgen van mensen die meteen vinden dat het niet zo is, maar kijk volgende keer maareens goed. En kijk maar eens hoe anders je met iemand in contact komt als je op een feestje dronken met een vreemde in bed verzeilt.

Vanwege mijn werk kom ik weinig met pick up artists in contact. Ze zoeken vooral naar vrouwen die bepaalde signalen van onzekerheid geven, dus als ik uitga laten ze me links liggen. En pick up artists beginnen volgens mij nou juist vaak aan hun artist-zijn omdat ze niet voor seks willen betalen. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld een klant die ik op zijn vijfentwintigste ontmaagdde, en sindsien vaste klant is.

Hij was langzaamaan van zijn angst voor seks en vrouwen afgekomen, en was wel nieuwsgierig naar een onbetaalde date. Bij mij klant zijn is leuk, maar het is natuurlijk geen vervanging voor een vriendinnetje. Hij was bij de pick up artists terechtgekomen, en had veel gelezen. Hij is zo'n vent die eerst àlles leest, en dan pas gaat uitproberen. Die dingen probeerde hij bij mij uit, want bij mij is hij op zijn gemak.

Ik wist eerst niet wat hij nou aan het doen was, en ik vond het maar raar. Daar maakte ik geen geheim van. Hij deed ook niet geheimzinnig, en hij vertelde honderduit over wat hij allemaal had geleerd. En een paar weken later vertelde hij enthousiast dat hij een flinke zoenpartij had versierd met een meisje dat hij in een dansclub had ontmoet. Voor hem was dat heel wat.

Voor hem was het een hele positieve ontwikkeling. Ook omdat hij alle truuks meteen liet vallen zo snel als hij goed kontakt had. Ik werd er zelf ook nieuwsgierig naar, en als ik uitging met vriendinnen keek ik altijd een beetje uit naar een pick up artist. Ze zijn er alleen heel weinig. Ik ben er maar eentje tegengekomen. Ik had er natuurlijk meer kunnen vinden als ik ging zoeken, maar ik doe al genoeg moeite voor mijn stukjes.

De artist die ik tegenkwam was een hele gewone man. Wel eentje die niet handig met vrouwen was, en heel diep in het relatiedenken zat, maar er was echt niets fouts aan hem. Hij was geen halve verkrachter, hij was zelfs best verlegen als hij geen truukjes had om zich daaroverheen te zetten. Praten met hem ging stroef, maar niet omdat hij onaardig was. Hij zou best een fijne vriend voor iemand kunnen zijn.

Zo zullen de meeste pick up artists zijn. Er is niets sinister aan over het relatiedenken heen te willen stappen. Er is niets mis met losse sekskontakten willen. Er is ook niets mis aan om iemand te proberen te verleiden of uit te lokken om een wip te versieren. En meer is er niet aan de hand. Er is geen toverkracht in het spel, het gaat om wat suffe truukjes om beknotte mensen net een stapje verder te laten durven.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De beste Pick-up-trick is het terloops laten slingeren van een salarisstrook van euro 3 miljoen per jaar.

Willemijn zei

Womanizers en pick-upartists zijn inderdaad wel heel iets anders.
Ik heb weleens een paar websites gelezen van die pick-upartists. Tja. Duidelijk bedoeld voor gefrustreerde mannen, misschien is het nuttig, ik weet het niet.
Ze duiden vrouwen aan met een cijfer op basis van uiterlijk ('zesje', 'negen') dat bevalt mij niet zo.

Van die womanizers heb ik trouwens wel flink last gehad. Ik heb op een superchristelijke school gezeten en had zo rond mijn negentiende eigenlijk nauwelijks nog contact gehad met jongens. Verliefdheden op afstand, dat was alles.
Toen ging ik alleen op vakantie naar Frankrijk en liep direct tegen zo'n typisch Franse jongen aan: heel gemakkelijk met flirten en aanraken. Ik was niks gewend dus werd meteen smoorverliefd. Dat was helemaal niet de bedoeling van die jongen, dus die nam meteen afstand.

Dat was heel naar. Ik heb er een jaar of 7 over gedaan om over hem heen te komen.

Sindsdien heb ik wel een bepaalde angst voor verliefdheid en seks. Voor mij is het wel degelijk eng omdat ik die emoties niet goed kan hanteren. Moet er wel bij zeggen dat ik een vorm van autisme heb en dat problemen met emoties daar bij horen.

Heb sindsdien wel een soort seksleven opgebouwd. Maar ik vind seks als ik niet verliefd ben vooral saai en vervelend.

Anoniem zei

Ach, het is gewoon een manier om meiden of vrouwen proberen te versieren. De natuur. Ik ben een vrijgezel van 55 en de hormonen worden wat minder. Maar was ik twintig geweest, dan had ik ook alles uitgeprobeerd. :) HH

opitac zei

Je schrijft dat pick-up "artists" met name onzekere vrouwen versieren, door die vrouwen nog onzekerder te maken.

Dat vind ik een manier waarmee ze anderen kwaad doen.

En als ik jouw stukje goed begrijp, werkt gewoon flirten net zo goed.

Dat moeten die onzekere, gefrustreerde mannen dan leren.

Anoniem zei

De kans is groot dat je ooit door een PUA versierd bent maar het niet doorhad. Een goede PUA valt niet op. Hij is inderdaad wat onhandig maar hij doet alsof. Tim Veninga praat daarover op zijn YouTube kanaal. https://www.youtube.com/watch?v=EzpGxRIh_W8
Er is een heel netwerk van mannen die willen leren versieren en een boel coaches waarvan het merendeel prutsers zijn. Er is een gebrek aan goede instructie waardoor veel mannen terugvallen op slechte trucjes die ze in een boekje hebben gelezen.

Aan het eind van de dag is PUA niets anders dan er verzorgd uitzien, sociaal aangepast zijn en vasthoudend vrouwen ontmoeten totdat je een leuke tegenkomt die met je naar bed gaat. De meeste klanten missen één of meerdere van die drie. Ze zijn lelijk en slecht verzorgd of niet sociaal aangepast. Of ze hebben wel een baan en een leuke kop maar zijn niet vasthoudend genoeg waardoor hun seksleven stilstaat. Goede datingcoaches helpen dit soort mannen.

Het overgrote deel van deze mannen zijn heel normaal en meestal zijn ze bovengemiddeld intelligent. Asperger / autisme komt wat vaker voor. Er zitten eikels tussen maar die zijn net zo zeldzaam als in de normale populatie.