maandag 7 augustus 2017

Antwoord op: Van je hobby je beroep maken

Ik weet echt niet meer hoevaak ik nou heb gehoord dat mensen, vaak met een beetje jaloezie, tegen me gezegd hebben dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Of dat zij dat ookwel zouden willen, of meer van die dingen. En behalve dat iedereen tochwel denkt dat er een addertje onder het gras zit, bestaat het idee toch nog steeds wel dat het eigenlijk niet meer is dan dat, een beetje hobbyen en betaald krijgen.

Vooral veel klanten hebben dat idee. Ze denken dat wij gewoon onze sletterigheid te koop hebben gezet, en dat we doen wat we tochwel zouden doen, ook als we niet betaald konden krijgen. Maar ook veel mensen van buiten denken er zo over. Die voelen het alsof we wij gewoon hobbyen met seks, en er ons beroep van maken alleen omdat we niet de moraliteit hebben om zuinig op onze seks te zijn.

Het klopt alleen niet.

Ten eerste is het gewoon wèrk. Daar heb ik al over geschreven. Het is iets waar je je brood mee verdient, en het is iets waar je je echt voor moet inspannen. Seks is leuk en een hobby als je het overkomt, als je door je eigen seksdrift wordt aangespoord. Als het daar niet om gaat, en je doet het met iemand die je lauw laat, op een moment dat je niet geil bent, dan moet je al dat aansporen helemaal zelf doen.

Als mensen sekswerk bekijken als iets wat een hobby zou zijn, gaan ze altijd uit van dat het zo voelt als wanneer ze geil zijn, of nemen ze de maat bij het spannende oei-gevoel wat ze zelf krijgen als ze aan zoiets stouts als sekswerk denken. Ze staan er niet bij stil dat dat er snel af is als je het voor je dagelijkse werk doet. Alles kan gewoon worden als je het maar dagelijks doet.

Dat geldt trouwens niet alleen voor hoererij hoor. Ik heb een vaste klant die vroeger in de retail werkte, en in zijn vrije tijd websites maakte. Webdesign was zijn passie. Hij gaf zijn baan eraan en werd voltijd webdesigner. Daar is hij heel succesvol mee. Maar het is niet meer zijn hobby. Alle pret is eraf. Nieteens omdat hij méér tijd eraan geeft, want daarvoor gingen al zijn weekenden en avonden er al aan op. Maar alleen omdat het nu móét.

Toen hij voor zijn hobbies websites ontwierp, was dat helemaal vrij. Dat was vooral voor hem kreativiteit uiten. Hij verzon alles, en maakte de mooiste dingen. Dat gaf een kick. Nu hij het voor bedrijven doet, moet hij hun huisstijlen volgen, hun slechte kopij erop zetten, hun ideeën waarmaken, en vaak hebben ze ooknog bedacht welke techniek hij mag gebruiken. Voor hem is er dan veel plezier af.

Ja, de uitdaging is groter als er meer dingen móéten. Maar dat is vaak helemaal niet het soort uitdaging dat je hobby grootmaakt. Een andere klant is bijvoorbeeld professioneel sporter. Toen hij nog amateur was, was zijn sport een prachtige uitdaging om door te breken, en groot te worden. Nu hij sport voor zijn beroep, is het een uitdaging om niet weg te zakken en zijn baan kwijt te raken. Het is even hard werken, voor dezelfde soort wedstrijden, maar nu is het een negatiever iets geworden.

Echt wel de meeste mensen die ik ken die van hun hobby echt hun beroep hebben gemaakt, hebben veel plezier in hun hobby verloren. Eigenlijk vooral de mensen die hun baan daarvòòr echt een kutbaan vonden vinden dat ze erop vooruitgegaan zijn. En bijna allemaal vinden ze vooral dat hun hobby veel glans verloren is. Van je hobby je beroep maken is niet goed voor de beleving van je hobby.

In de hoererij werken vooral meiden die werken met seks leuk vinden. Wèrken met seks, want als je in de hoererij gaat omdat je seks lekker vindt, dan knap je snel af. Want in de hoererij ben je bezig een dienst af te leveren, en dat betekent dat je jouw beleving even opzij zet voor de beleving van je klant. Als je dat niet doet, dan wordt het niets met je werk, want dan zijn je diensten snel onder de maat. Ookal wil je klant je wel zien kronkelen van genot.

Van je hobby je beroep maken, is ook werk maken van je hobby. En dan wordt je hobby vooral werk, en is er weinig hobby meer aan. En vooral als je hobby leuk is omdat het een vrijheid is en een uitingsvorm, haalt het veel plezier weg als je er je brood mee moet verdienen, en je dus niet langer helemaal vrij bent met hoe je het doet. Kies voor werk liever een bezigheid die je graag als wèrk doet, want werk en hobby zijn gewoon niet hetzelfde.

Maar als je je hobby leuk vindt terwijl je het al doet als wanneer je zou werken, en je het juist leuk vindt omdat het zo op werk lijkt, dan kan het werken. Dan kan je gaan doen wat je eigenlijk toch al deed. Want bij alle verhalen waar een hobby vanzelf uit de hand liep, en vanzelf werk wèrd, ging het goed. Dan waren het vooral bijbaantjes die voltijds banen werden, en meestal een eigen bedrijf. Dat werkt wel. Maar van je hobby je beroep máken, dat valt vaak tegen.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi uitgelegd. Inderdaad. Werk is wat je MOET doen, ook als je er geen zin in hebt. En dat je nooit helemaal precies zo kan doen zoals je dat zelf zou willen, omdat je het voor een ander doet; niet zozeer voor jezelf.

Plus dat er altijd dingen bij komen die niet met de activiteit zelf te maken hebben: belastingen, financiën, werving, reclame etc. Zelfs al besteed je dat uit (een eerdere tip van jou), dan nog moet je er wel voor zorgen.

Dit soort stukjes vind ik altijd heel leerzaam. Omdat ze niet alleen op jouw werk van toepassing zijn. Iedereen die het leest kan het in z'n eigen werk ook toepassen.

Anoniem zei

Zo ik herken dit zo hè zondares. Ik heb dat met schrijven en rappen. Ik wil daar niet mijn brood mee verdienen want dan moet ik allerlei regels volgen Enzo en dan MOET alles en daar heb ik geen zin in. Ik hou postbode gewoon als mijn beroep en rijmen en schrijven als hobby.

Anoniem zei

Ik herken me hier helemaal in. Ik DJ en ik vind het supervet om mijn sets op feesten te draaien. Ik heb 1 winter in een club elk weekend gedraaid, en ik kon het niet meer. Het was een jaar voor ik weer sets ging maken.

Jan zei

There are a lot of people in the world (A LOT) who have problem with sex. They have to justify that problem (the one inside their heads) by finding problems with paid sexual experiences in all of its forms. They will turn any trick (tie themselves in knots, actually) to discredit sex outside of a relationship (preferably marriage). I do believe, however, that some women see it simply as a means to an end (income) and that (for sure) there are women who 'can't believe that they are being paid for this'. As my favourite girl said, "Men are fat, thin, old, young, good looking, not so good looking, but a cock is still a cock. Live and let live, I say (as do they). Unfortunately, that's not something that feminists and religious moralists (who riddle politics and the press) can deal with.

Anoniem zei

Dit artikel had ik 7 jaar geleden moeten hebben gelezen. Ik had naast mijn job in de verpleging een schnabbel als prostituee. Ik dacht ik ga van mijn hobby m'n beroep maken. Ik had me toen ingeschreven en alles, opt-in. En na een jaar wou ik weer het als hobby. Want ik vond het echt niet leuk als werk. En nu kom ik nergens meer in. Want ik krijg geen vog en mijn CV gaat gewoon in de prullenbak.

Anoniem zei

Hier kan ik me in vinden. Meestal is het voor mij een beetje ver van mijn bed, maar je beschrijft wel iets waar ik ervaring mee heb. Ik had sinds mijn studententijd een bijbaantje als grafdelver. Dat klinkt heel raar, maar ik vond het een respectvol en belangrijk iets om te doen. Ik deed dat op een klein dorpskerkhof. Toen de andere grafdelver stopte, moest ik het veel meer gaan doen. Dat heeft voor mij alle plezier uit het werk gehaald.