zondag 8 december 2013

Overwoekerd

Er komt vanalles aan nieuws op me af, en dat zijn allemaal dingen waar ik commentaar op wil geven, maar het wordt heel snel teveel voor mij om allemaal op te reageren. Ik kan wel even me afreageren in een stukje, maar niemand heeft er wat aan als ik gewoon alles tegenspreek, en niet zelf eerst even naga of er meer achter zit. En de pers doet niet zijn best om achtergrond mee te geven, die tikken alleen persberichten over.

Maar ik hou het niet bij. Er is teveel nieuws, vooral als je het nieuws meetelt dat niet in de grote pers komt, ik heb een blog dat heel veel tijd opslokt, vooral het stukje van overmorgen bijvoorbeeld, en ik heb ook nog mijn éénpits bedrijf waar ik moet werken! Eigenlijk heb ik geen tijd hiervoor, eigenlijk heb ik al geen tijd om te lézen wat er gebeurt, en eigenlijk ben ik het héél zat dat ik niet gewoon naar een goed werkende journalist kan doorkoppelen die eens kritisch naar het nieuws kijkt.

Nou, dan dus maar even kort door het nieuws heen.

Opinies in de Volkskrant
Ik verwees eerder al naar het stuk van Segers en zijn maatjes.
Je kan het stuk samenvatten met: "We doen wel alsof prostitutie normaal is, maar het is vies! Smerig! Het moet weg!"

Toen kwam er een antwoord van Fabian Schurgers. Je kan zijn stuk samenvatten met: "Hoeren zijn een uitlaatklep voor mannen, als je die wegdoet komen er problemen." Dat vind ik bijna het minst goeie argument wat je tegen het stuk van Segers zou kunnen maken, maar dat maakt verder niet uit. Goeie argumenten hoor ik vooral van andere hoeren komen, dus dat is geen verrassing.

De vòlgende dag al was dáár weer een antwoord op, van Jeroen Jonkhout. Die kan je samenvatten als: "Prostitutie is ook verkrachting, dus je wisselt gewoon verkrachtingen uit." Wat ook een zieke manier is om over ons te denken.

Het zijn opinies, en het is goed dat mensen hun opinie kunnen uiten, maar wat een gelul.

Utrecht blijft doen wat je kan verwachten
De burgemeester van Utrecht had maandenlang beweerd, bij hoog en bij laag, dat het niet mogelijk was om de prostitutie ergens anders onder te brengen dan bij de boten aan het Zandpad. Er moest door nieuwe exploitanten maar wat worden geregeld met de eigenaren. Ze wisten dat dat bijna niet te doen zou zijn, maar het was echt de énige mogelijkheid. Vervangende ruimte kòn ècht niet.

Toch slaagden er nieuwe exploitanten om boten te bemachtigen. En nu dat een beetje rond was, en de gemeente eigenlijk moeilijk nog wat kon vinden om nee te kunnen zeggen, is het opeens zo dat het waterschap vanwege verschrikkelijke mensenhandel de boten weg wil hebben, en is de gemeente van plan wèl vervangende ruimtes neer te zetten. En dan nog wel containers, want die kunnen ook makkelijk weer wèg. En nu hebben ze een reden om het allemaal tot medio 2015 te rekken voor er wat open zou kunnen gaan. En ik moet nog maar zien of het niet een spelletje wordt dat zonder exploitanten ze die containers helemaal niet eens neerzetten, want iedereen haakt komend jaar wel af.

Nog steeds niets wat niet in de voorspellingen past.

"Blunder" van het OM
Het openbaar ministerie is door de rechter, een mensenhandelrechter nota bene, op de vingers getikt in een mensenhandelzaak. De krant noemt het een "blunder" en een "vormfout." Van de vier koppelingen werkt er nog maar één, ik ben er laat bij. De blunder houdt in dat de B9-verklaringen van de vrouwen niet genoeg bijgeschaafd waren, dat er B9-vrouwen uit Brazilië opgehaald zijn, dat er geknipt en geplakt is in de verklaringen en dat er ontlastend bewijsmateriaal zoekgemaakt is. De rechtbank, een mensenhandelrechter zelfs, heeft het OM niet ontvankelijk verklaard.

Wat dat inhoudt, is dat de politie zoveel vals mag spelen als ze willen, het ergste wat er gebeurt is dat degene die ze onterecht willen laten pakken vrijkomen. Die corrupte dienders en die justitiemensen die dat allemaal maar doen voor de scoringsdrift worden niet aangepakt. Als die verantwoordelijk werden gehouden, bijvoorbeeld omdat ze hebben geprobeerd om mensen wederrechtelijk te gijzelen door meineed en misbruik van hun positie, zouden we snel geen last meer hebben van dat soort gluiperds.

Frankrijk en Duitsland
De Franse tweede kamer heeft een wet aangenomen die boetes van over de duizend Euro oplegt aan hoerenlopers. En de rare wetten die alle soorten exploitanten, èn het werven van klanten door de meiden, illegaal maken, die blijven. Er is daar een stuk meer protest dan hier, maar de hoerenhaat is sterk daar.

In Duitsland zijn ze bezig met wetgeving dat een klant strafbaar is als hij niets doet aan een meisje waarvan hij weet dat ze gedwongen wordt. Het is niet handhaafbaar, dat weten ze ook, maar ze willen het wel invoeren. Ik weet nog niet wat ik ervan moet vinden. Het is beter dan heel veel andere dingen, maar je weet nooit hoe zoiets uitpakt. Maar ik vertrouw de Duitsers wel stukken meer dan onze eigen overheid.

Loesje
Ik kende vroeger iemand die in Loesje zat. Of ermee te maken had, tenminste. Ze zou dit niet hebben gesteund. Loesje wou ook altijd een beetje in de schaduw blijven, en nu halen ze er twee domme actrices bij die vinden dat er kennelijk nog niet genoeg wordt gehitst. Ze plakken die posters demonstratief òp ramen van meisjes! De leuzen waren vroeger ook slimmer. Ik zal er een paar dingen over zeggen.

Rosse buurt. Was dat een knipoog, of een noodkreet?
Op die manier doen alsof je àlles maar als teken van misstanden moet opvatten, en vooràl niet naar ons moet luisteren, is alleen maar proberen ons monddood te maken.

Red light district. Gaat de rondleiding ook langs de uitbuiter?
Deze poster is bedoeld om te laten denken dat uitbuiting wordt genegeerd, en daarom niet wordt gezien. Gedeeltelijk is dat waar, want de rondleidingen gaan nooit langs de gemeente en de belasting!

Loverboy. Nog nooit zo snel een vriendje gedumpt.
Wat ze hier willen zeggen weet ik ook niet. Ik vind niet dat het veel laat nadenken.

Legaliteit prostitutie. En nu nog het misbruik oplossen.
De bedoeling van deze poster is dat je denkt dat we het aanpakken van misstanden hebben laten liggen na het legaliseren van bordelen. Maar ze suggereren weer dat er een hoop misbruik is. En dat is niet waar.

Daar staat ze achter het raam. Mooie ringen, dure armband. Maar haar echte ketting is onzichtbaar.
Weer een poster die bedoeld is om vooràl niet te kijken naar wat het denkbeeld tegenspreekt, maar te doen alsof het allemaal misstanden is.

De Wallen. Niet alles wat je in de etalage ziet is koopwaar.
Het oude idee dat meisjes te koop zijn. Kleingeestig vind ik dat.

Prostituee. Bij wie komt dat nou uit de beroepskeuzetest.
Die poster zegt dat niemand prostituee uit de beroepskeuzetest krijgt, en dat is waar. Want dat wordt eruit gehouden. Als het een eerlijk profiel in zo'n test kreeg, zouden best wat mensen die uitkomst krijgen hoor. Maar hier is het suggereren dat het nooit iemands "bedoeling" of "goeie plek" is om in de prostitutie te werken. En dat is gewoon totaal niet waar.

Dat waren ze àllemaal. Ze zeggen dat die posters tegen de mensenhandel zijn bedoeld, maar het enige wat er eigenlijk staat, is om de prostitutie verder te stigmatiseren. Met het denkbeeld mee, zonder afwijking. Loesje is diep gezonken, en ik vind het erg jammer.

Mariska Majoor met haar Prostitutie Informatie Centrum is tegenposters gaan maken. Die zijn ook opgeplakt. Zij is altijd goed met die dingen. Op die manier zie je op dezelfde plekken waar die Loesje posters zijn, nu ook dat er mensen met een andere mening bestaan. Dat is belangrijk. Haar slogans zijn wáár, maar nietzo emotioneel pakkend als die van Loesje. Maarja, die hebben ook maandenlang erover kunnen nadenken, dit moest natuurlijk supersnel. Dan vind ik de leuzen nog erg goed. Ze zijn

My body is my business!
Kan je ook slachtoffer zijn van medelijden?
Mag ik zelf beslissen wat ik doe?
Oordelen is makkelijker dan begrijpen
Sekswerkers genaaid door Loesje
Pak eens de uitbuiters, niet de uitbaters


Ik vind die laatste niet goed gekozen, hij kan erg dubbelzinnig overkomen. Maar de eerste tot en met de vierde vind ik goed gevonden.

En ik weet dat er op de radio door Maria Genova wat is geprutteld over het anti-prostitutie-keurmerk wat hotels willen gaan invoeren, en ik weet dat er in Opzij een herkauw-artikel is verschenen, en ik weet dat er enorme mensenhandelstraffen worden uitgedeeld in nogal twijfelachtige zaken, en ik weet dat er nog wel veel meer gebeurt aan nieuws. Maar ik vind het weer genoeg zo.

2 opmerkingen:

Wessel zei

Mooie samenvatting van de situatie in Utrecht. Ik heb die geciteerd in een aanvulling onder mijn artikel hierover. Groetjes.

Unknown zei

Prostituee's zijn al geregistreerd en afgezonderd, heeft Loesje (of Asscher-club) al iets overeenkomstigs als vernietigingskampen?
Co.