maandag 21 november 2011

Loverboy

Loverboys is eigenlijk al een oude term, tegenwoordig proberen ze er pooierboys van te maken. Dat vind ik niet handig, want loverboy heeft best een bekende klank. Ik blijf ze dus wel gewoon loverboys noemen.

Een loverboy is dus een man, meestal nogal jong, die meisjes verliefd op zich laat worden, en dan dwingt om de prostitutie in te gaan. De meisjes worden ingepakt en gemanipuleerd, en zo uitgebuit. Ze worden afhankelijk gemaakt, en dan veranderd in hun slavinnen.

Als je de media moet geloven zit 50-99% van de prostituees gedwongen achter de ramen, en hoeveel daarvan door loverboys er zitten is dan ook nog veel. Het wordt een groot probleem genoemd, en het komt ook in de verkiezingsprogramma's best vaak voor. Als er wat over prostitutie staat, gaat het vaak ook meteen over loverboys. En ik vind dat een beetje moeilijk te slikken.

Ik heb in clubs en achter de ramen gezeten, en dan krijg je wel wat te horen over pooiers enzo. En in al die tijd heb ik zelf maar twee meisjes gezien die weleens een loverboy-relatie konden hebben, en van één ben ik helemaal niet zo zeker. En die waarbij ik het een loverboy noem, die is niet helemaal zoals de media het graag laten zien.

De goeie letter is al bezet, dus ik noem haar maar A. Zij was een vriendelijk meisje, maar je zou haar eerder achter de kassa verwachten dan in de club. Ze was een beetje een buitenbeentje in de club waar ze werkte, maar dat kwam ook omdat ze de jongste was. De andere vrouwen in die club waren van het oude luie soort. Ik was de jongste als je A niet telde.

Het eerste wat me aan A opviel was dat ze het àltijd over haar vriendje had. Ze was weg van hem, maar dan kan je het nog wel over iets anders hebben. Als we met zijn allen op een klant wachtten aan de bar, praatten we over allemaal verschillende dingen, maar als ze de kans kreeg begon A dan over haar vriendje.

Ik kon me best voorstellen dat ze van hem onder de indruk was, want hij was echt een mooie vent. Zo'n lekkere ruwe kop, met een goed verzorgd kapsel, mooie merkkleding, juwelen, en een baardje dat altijd perfect getrimd was. Hij had een lekker lijf ook, wasbordje, breed, mooi donker. Ik zag hem maar een paar keer, want hij wou niet bij de club gezien worden.

Het was dus ook niet erg moeilijk om te ontdekken hoe ze in de club terecht was gekomen. Ze was op school en thuis een beetje verwaarloosd, zo zag ze dat tenminste. Ik kreeg meer het idee dat ze op school niet zo goed voor de dag kwam, en dat haar leraren haar dus maar stevig aanpakten, maar zij vond dat een soort afwijzing. Thuis had ze haar pa alleen om het weekend, en haar ma kon haar niet goed aan.

Ze had haar vriendje ontmoet bij het stappen, en ze had hem versierd door èrg sletterig bij hem te doen. Hij was nogal populair in die tent, en zij wou graag zijn aandacht. Ze vertelde nooit zoveel erover, maar ik denk dat hij er meteen al wel een hoer in zag. Zij gebruikte hem een beetje om goed op te scheppen bij haar vriendinnen, en het duurde niet heel lang voor het aan was.

Ze vertelde dat hij een zakenman was. Dat hield in dat hij wat met wiet en auto's deed. En toen het goed aan was, bleek hij tijdelijk geldproblemen te hebben. Zij kon daarmee helpen, door achter de ramen te gaan. Zij wou niet, want achter de ramen vond ze te vernederend. Hij vond dat jammer, want achter de ramen verdient natuurlijk meer, maar hij vond de club ook goed.

Toen ze erdoorheen waren, bleef ze daar werken, want nu was ze aan het sparen voor hun huwelijk. Dat moest een groot feest in Marokko worden, en daar was veel geld voor nodig. Bovendien moesten ze ook een huisje hebben. Dus ze werkte door. Na hun huwelijk zou ze natuurlijk niet meer dit werk doen.

Van inpakken hoorde ik nietzoveel, ze bleef bij haar moeder wonen, maar ze liet de school zitten. Het enige wat hij haar gaf was aandacht en respect, en hij nam haar elke paar maanden mee naar Marokko. Verder hoefde hij haar helemaal niet te dwingen, het ging vanzelf. Zij verzon zelf de redenen om te doen wat hij wou.

Ik was nog niet in de club toen zij aankwam, maar ik hoorde wel over dat het erg moeilijk voor haar was geweest om te beginnen, omdat ze zo naïef was. Ze kon het werk niet zo goed, maar alles went. Ze was jong, dat hielp haar erg. Er zijn best veel mannen die op dat puberige vallen. Vooral de types die je toch al vaak in de clubs hebt.

We hebben wel met haar gepraat. De baas voelde zich er niet echt goed bij, hij vertrouwde het niet zo. Maar ze trok wel klanten, dus hij had wel het verhaal klaar dat ze ook op slechtere plekken terecht kon komen. Ze was meerderjarig, dus dan moest ze het ook zelf maar weten. Maar toch kom je af en toe met haar in gesprek of het nou wel goed gaat.

We werkten daar allemaal in de prostitutie, dus daar waren we ook niet bang voor ofzo. Maar we wouden wèl dat het goed met haar ging, en dat ze niet verkeerd bezig was. Je bent nog wel collegaatjes. Ze vond het werk niet superwerk, ze had geen roeping zoals ik, maar ze deed het wel gemakkelijk en ze was een hele gewone broodmeid.

We maakten ons soms zorgen over dat ze werd gebruikt door haar vriend. Meestal heeft een vriend het goed van je werk, maar deze jongen investeerde in zichzelf met haar geld. Als het uit zou gaan, had zij er niets van over. We hebben dat wel verteld, maar zij geloofde het niet zo. Bovendien zei ze zelfs dat ze het hem gunde als het uit zou gaan en hij zou alles houden. Dan geef je het ook op.

Het was een beetje dubbelzinnig hoe hij haar had overtuigd. Hij had flink druk op haar gezet, en wij waren allemaal erg bezorgd dat hij haar tegen haar wil had laten beginnen. Het gebeurt best wel vaak dat mensen als laatste uitweg beginnen, en dan heel goed hun plekje vinden. Om over die drempel heen te komen van wat mensen denken bij de prostitutie is best heftig voor veel mensen.

Soms zei ze namelijk dat hij haar had gekgezeurd, maar soms ook dat het meer haar idee was geweest. Het was wel duidelijk dat hij had gezegd dat hij zijn handel op moest geven als ze niet ging werken, en dat ze dan allebei arm zouden zijn. Dat vonden wij allemaal nogal dom, maar zij nam dat heel serieus. Ze vond dat ze samen in zaken zaten.

Ze vond haar vent een soort van vrijheid, maar die vrijheid kon ze met wat ze verdiende ook best zelf betalen. Dat drong niet door, ik denk dat ze het heel erg nodig had om iemand te hebben die haar vertelde dat ze goed bezig was. Die bevestiging had ze erg nodig, en dat was wel iets wat we niet goed vonden. Het was alleen niet iets waar we allemaal hetzelfde over dachten. Veel vrouwen hadden toch wel een vent thuis die meesnoepte, en die vonden het maar moeilijk om te zeggen dat het dan om belazeren gaat.

Het is ook best moeilijk om te zien waar de grens ligt. Als een vrouw achter de kassa zit, eet haar vent daar ook van mee. En soms krijgen die ook best gezeur over dat er meer geld in het laatje moet, en dat ze dus maar moet gaan werken. Maar als het om de prostitutie gaat, is het opeens een heel ander verhaal volgens veel mensen.

Op een dag was ze opeens weg. De baas was woedend, want ze had hem niets verteld. Ik hoorde roddels dat haar vriend ruzie had gehad met de baas. Die baas was niet een hele frisse kerel, maar hij had haar wel een paar keer gevraagd hoe dat nou zat met haar en haar vriend. Hij vertrouwde het niet zo, en hij wou niet in de problemen komen. Die vriend van haar werd heel erg boos, en zij moest maar ergens anders gaan werken.

Ik vond het jammer voor haar, want je weet gewoon niet waar ze nu dan terechtkomt. Voor je het weet zit ze in een lokanta. Ik heb niet meer naar haar gezocht, maar dat is toch al lastig in ons werk. Ik hoop dat ze gelukkig is, met of zonder dat vriendje van haar.

Op Wikipedia heb je een stukje over loverboys, met bij het eind deze tekst:
"De publiciteit en het publieke vertoog rond het probleem van de loverboys wordt gedomineerd door het slachtofferperspectief. Dit staat een goed begrip in de weg. Het gaat hier om perverse relaties tussen mannen en vrouwen die ieder hun eigen aandeel hebben in het ontstaan en bestendigen van prostitutieactiviteiten.[2]"
Dat is het eerste wat ik erover heb gelezen dat logisch klinkt.

Ik heb een stukje dat ik voorbereid over dwang, maar dat moet ik goed voorbereiden, dus dat gaat nog wel even duren.

13 opmerkingen:

Marije zei

Wat is een lokanta? Als ik google kom ik uit bij restaurants.

Anoniem zei

Dat een vriend of echtgenoot profiteert van de inkomsten van een vrouw uit prostitutie of een andere activiteit is op zich niet verwerpelijk. Naar mijn smaak is de vriend van een prostituee, die leeft van het haar naar een bordeel rijden. niet anders dan de vriend van een zangeres die leeft van het haar naar optredens rijden.

Waar wel tegen opgetreden moet worden is de ‘vriend’ die een vrouw om financiéle redenen in een activiteit manipuleert die zij zelf niet prettig vindt, of dat nou prostitutie is, tankcleaning, of drugs smokkelen.

Henri Bik

noiderad zei

Marije,

google eens op "lokanta" op het domein
zondares.blogspot.com,

en dan vind je:
http://zondares.blogspot.com/2009/10/clubs-ramen-en-de-rest.html

Anoniem zei

...en dat vindt ze moeilijk te slikken!

Little Pickle zei

Als prostituant (hoerenlopen, wandelaar, of hoe je het ook wilt noemen) hoop ik nooit tegen zo'n "loverboy slachtoffer" aan te lopen. Hoe kom ik er achter dat zo'n meisje eigenlijk iets doet wat ze niet wil?

Tuurlijk zijn er een aantal dingen die belletjes doen rinkelen, zoals naam tatoeages op bepaalde plekken. En als ze niet al te vriendelijk, chagrijnig, "met tegenzin" de boel afwerkt. Maar ik neem aan dat lang niet altijd dat de symptomen zijn. Dit valt op en zal haar daardoor minder opleveren waardoor Loverboy niet vrolijk zal zijn op het meisje.

De prostituees die ik bezoek vallen vaak wel in de risico groep (jong 20-25/buitenlands). Bijna allemaal waren ze uiterst vriendelijk, vrolijk en in voor een gezellig gesprek. Daar krijg je dan niet het idee bij dat er iets fout zit.
Maar 1 vrouw had een naam op haar onderbuik staan. Maar haar heb ik beter leren kennen, en werd vaste klant door de jaren heen. En weet (alleen van haar) 100% zeker dat ze op haar eigen benen staat.

Loverboy slachtoffers zullen echt bestaan in de prostitutie. Maar de percentages die de politiek en media ons voorspiegelen kan ik niet geloven. Wat ook steeds weer blijkt uit de razzia's e.d. die gedaan worden.

Donkey zei

Ik vind dit een interessant verhaal. Ik zal er over schrijven op mijn weblog.

Je moet niet al te vaak zeggen dat er weinig gedwongen prostitutie is, Zondares. Dat is niet goed voor mijn seksverslaving. Ik liet me laatst helemaal gaan en heb het zelfs met jonge Oost-Europese prostituees gedaan. Over eentje ben ik heel enthousiast, ze heet Serena en ze werkt op het Zandpad. Ze komt uit Roemenië en is 25 jaar oud. Ze gaf me kusjes op mijn mond en bewoog met haar borsten over mijn hele lichaam heen, dat vond ik erg opwindend! Ik had er niet om gevraagd, ze was heel attent.

Als ik alle gedwongen-prostitutie-verhalen op een rij zet dan valt op dat Nederlandse gedwongen prostituees vaak heel jong zijn en achter het raam werken. Ik heb gelezen dat toen je achter de ramen werkte je nauwelijks contact had met andere prostituees. Dat kan verklaren waarom je er weinig van merkte. Ben je in de clubs wel eens Oost-Europese prostituees tegengekomen? Dat is de probleemgroep.

Anoniem zei

Loverboys, gedwongen prostitutie, vrouwenhandel.... Zo triest! Met prostitutie op zich is echt niks mis in mijn ogen. Als singe ben ik toch vooral op publieke vrouwen aangewezen en dat is voor mij ook zeker geen straf. Jammer alleen dat kenelijk niet alle hoeren uit zichzelf voor dit vak hebben gekozen. En zelfs voor een vaste klant als ik is helaas niet te zeggen wie vrijwilig en wie gedwongen werkt. Ik ga met grote regelmaat en met veel passie naar de hoeren, maar voor de onfrisse praktijken van loverboys voel ik slechts verachting.

Anoniem zei

Wat een bevreemdende posting. Ik zit echt verbaasd in mijn stoel. Hoe kan het zo zijn dat een slachtoffer van een loverboy zo makkelijk, bijna tevreden doet over haar verschrikkelijke lot? Alsof het niets is. Nee, dit kan ik niet geloven.

Anoniem zei

http://en.wiktionary.org/wiki/meretrix

hulpverlenende zei

Dit soort verhalen horen wij vaak. Zo schrijnend als dit is het niet altijd, maar elk verhaal snijdt je tot je ziel. We doen wat we kunnen, maar het is overweldigend.

We hebben steeds te weinig opvang voor al de slachtoffers die in deze gruwelijke situatie terechtkomen. Je kan je niet voorstellen hoe het voelt om een meisje aan haar lot over te moeten laten als je geen ruimte meer voor haar hebt.

Zondares zei

Ik vind dit nietzo schrijnend. Is dit nou echt wat anders dan al die andere mensen die domme keuzes maken? Waarom is het erger als het om prostitutie gaat?

barfly zei

Ik heb persoonelijk veel vrouwen uit Duitsland en Frankrijk met pooiers gekend uit cafes en een voor een vonden ze dat ze echte vrouwen waren . De voor hun mannen zorgen op hun rug zo te zeggen . De kerels leeften van het geldt iets wat voor mij onbegripelijk is . Maar ik heb nooit enige vorm van dwang gezien het was allemaal vrijwillig .
Ik kan toch niet geloven dat een normaal meisje zomaar de hoer gaat spelen omdat vrientje geen geldt heeft . En trouwens de zelfte kwetsbare meisjes smokkelen drugs voor hun held . Voorliching , beter ouderschap verhoging van de leeftijd helpen mischieen . Maar in het algmeen is het algeheel vrijwillig ja natuurlijk achteraf makkelijker de slachtoffer te spelen . Nou een droom scenario voor sommige geen prostitutie niet reeel natuurlijk maar deze meiden blijvne kwetsbare wordt opgestuurd met drugs of gebruikt door zijn vriendjes maar happy ever after zit er gewoon niet in . Geef de schuld AUB niet aan Hoeren of hoeren lopers dat is te gemakkelijk voor de ouders en de politici mensen hou de oren en ogen open denk na laat niet voor je denken .

@Zondares toppie alleen zonder dat je geen eigen boek schrift ik wordt langzamer er zo moe van al de onzin van deze mensen .

Unknown zei

Ik vind het schrijnend, want ze worden door de maatschappij uitgekotst en jaloerse echtgenotes houden dat in stand.
Co.