maandag 21 november 2016

Samentrekkingen

Al heel lang krijg ik in mijn reacties, en ook in mijn mail, opmerkingen over hoe ik schrijf. Ooit schreef ik inderdaad heel slecht, met een hoop d-t fouten, en hier en daar ook andere schrijffouten. Daar heb ik wat aan gedaan, met hulp van mijn nakijkploeg en door gewoon meer op mijn spelling te letten. Je merkt na een tijdje schrijven toch wel dat je heel verkeerd over kan komen van een stomme taalfout.

Waar ik de laatste jaren vooral van hoor is mijn samentrekkingen. Ik schrijf sommige dingen aan elkaar, en dat hoort niet. Toch doe ik dat, en ik vind het geen taalfout. Ik weet dat het niet hoort, maar dat sommige mensen het als een fout zien vind ik minder belangrijk dan dat ik er mijn verhaal beter leesbaar mee maak.

Als ik schrijf, doe ik dat niet op zo'n opstel-manier die je vroeger op school leerde. Ik gebruik spreektaal, en ik schrijf het op zoals mijn gedachtes komen. Dat vind ik belangrijk, want zo kom ik het best uit mijn woorden. Maar als je praat, heb je je toon en de muziek van je stem om wat extra's mee te geven aan wat je zegt. Als je schrijft heb je dat natuurlijk niet.

Soms wil je nadruk leggen. Je kan nadruk leggen met accenten op letters. Dat is best eenvoudig. Daarmee geef je aan welk stuk van je zin het belangrijkste is, net als wanneer je praat. Maar soms wil je ook door het ritme van je zin laten horen hoe hij gelezen moet worden. En in spreektaal zijn er dan bestwel veel momenten dat je eventjes wat woorden aan elkaar plakt, gewoon om het daarmee wat duidelijker te maken.

Je zegt niet dat er best ... wel veel momenten zijn dat je dat doet. Je zegt nooit dat je veel ... te ... veel hapering in je zin krijgt als je de delen van woordcombinaties die je als één woord gebruikt zou gaan scheiden. En waarom zou je vantevoren alleen mogen schrijven als van tevoren, en niet van te voren? De regels zijn heel willekeurig, en eerlijk gezegd vind ik ze onlogisch. Want wat ik consequent, voor een reden en volgens vaste regels doe, doet de officiële Nederlandse taal onregelmatig.

Soms wil ik zeggen dat iets netzogoed niet kan worden gedaan, en bedoel ik niet dat het net zo goed niet kan worden gedaan. Als ik het samentrek tot een woord, zie je dat het me om het even is. Als ik dat niet doe, kan het ooknog betekenen dat het niet net zo goed kan worden gedaan, en sowieso spreek je die drie woordjes nooit gescheiden uit als je die uitdrukking gebruikt.

Ik weet dat wat ik doe afwijkt, maar als ik weleens een stuk terugkrijg van mijn nakijkploeg, en een nieuwe aanwinst al die samentrekkingen heeft gescheiden, dan lees ik het alsof ik struikel over mijn eigen woorden. Hoe mijn stukjes lezen is belangrijk om goed over te laten komen wat ik zeg, en dan heb ik liever dat ik overkom als iemand die raar schrijft dan dat mijn stukje niet de lading heeft die ik wil geven.

16 opmerkingen:

Henri Bik zei

Je hebt gelijk: woorden aanelkaar schrijven leest gemakkelijker en schept aandacht. Taal is wat wij er samen van maken en als afwijkingen maar vaak genoeg gebruikt worden dan groeien ze tot de norm.

Boycke Johanns zei

Ff serieus zondares. Mensen moeten niet zo zeiken. Het gaat erom WAT je schrijft en niet HOE je het schrijft. Ik heb zoiets van. Zolang mensen begrijpen wat je bedoeld maakt het geen fuck uit hoe je iets schrijft 😉💯

Peter_K zei

Als je niet correct spelt kan je tekst evengoed anders geïnterpreteerd worden dan je bedoelde.
https://onzetaal.nl/taaladvies/evengoed-even-goed

Anoniem zei

Ik kan me zomaar voorstellen dat een computer taalverwerkingsprogramma die ook kan spreken behoorlijk "blij" wordt van jouw op spreeklogica gebaseerde aanpassingen. Dit natuurlijk voorzover dat een computer enige blijk van "blijheid" zou kunnen gaan geven.

Anoniem zei

Het was voor mij gewoon even wennen. Eerst had ik er wat moeite mee, maar ik lees het nu heel makkelijk, en er zijn inderdaad voordelen aan.

Henri Bik zei

Over dit onderwerp op 19/11/2016 een aardig stuk in Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/4418600/2016/11/19/Als-een-fout-maar-vaak-genoeg-wordt-gemaakt-wordt-het-vanzelf-Nederlands.dhtml

Anoniem zei

Grappig dat we hier over taal voor anoniem met elkaar zitten te kwebbelen én dat mi alleen omdat één van de partijen een hoer is.

Anoniem zei

Btw, ik heb op samentrekk ingen gegoogeled. Hebben we t hier wel over samentrekkingen? De essentie van samentrekken is dat een deel wordt weggelaten.

Neerlandica?

Anoniem zei

Bij "samentrekkingen" had ik gehoopt op een stukje over shanghai squeeze; interessant voor een volgende keer dan maar!

Henri Bik zei

Inderdaad is 'samentrekking' hier niet van toepassing, wij hadden de term 'samenstelling' moeten gebruiken, zie:
https://onzetaal.nl/taaladvies/samenstelling

Echter zelf zou ik bij nader inzien voor de term 'samenvoeging' kiezen, die beter de dynamiek aangeeft.

Apropos: 'Shanghai squeeze', te oordelen naar de stukjes van Zondares heeft ze haar musculatuur daarvoor voldoende ontwikkeld en het zou me dus niet verbazen als ze ook deze kunst beheerst: Chapeau.!

Anoniem zei

heb je al een kerstboom, zonnie? met een piek en lichtjes?

kees zei

....
als jullie smerige hoertjes het nu ook al over de Nederlandse spelling gaan hebben, dan kun je heel erg goed zien dat het niet goed gaat met ons land..
heb je t over de juiste spelling en Over hoe je iets juist wilt brengen... staan er nog antiegelijk veel spel fouten in.
schaam je heel diep alsjeblieft. ..

kees zei

Beetje reacties verwijderen als de waarheid te groot wordt he stuk hoerig verdriet dat je er rond loopt

Anoniem zei

Viel mij ook al op. Maar wat maakt het uit. Ik begrijp prima wat je zegt en dat is het belangrijkst.
En buiten dat is het "schrijfniveau" prima. Dat het leuk is om te lezen is belangrijker dan hoe correct het is geschreven toch?
Het ligt er denk ik ook een beetje aan wie je doelgroep is. Ik denk dat wanneer je een brief aan de politiek schrijft, je meer autoritair en geleerd over wilt komen om niet onderaan de stapel te belanden. En als je een dagboek schrijft hebben de lezers zich maar aan de schrijver aan te passen.

Anoniem zei

Ben wel benieuwd naar de 'antiegelijk' veel spelfouten die Kees nog ziet...

kees zei

Misschien was mijn reactie inderdaad een beetje te hard gister. Ik weet het slap excuus maar ik had een beetje teveel gedronken. Ik heb gewoon niks met hoeren en vind het een nutteloos beroep