maandag 13 maart 2023

BBS

Toen ik begon met hoeren, begon ik met cardates. Dat was lang geleden. Zo lang geleden, dat je nog adverteerde in de papieren krant. Meestal in de Telegraaf. Ja, zo oud ben ik dus, en zo lang werk ik dus al. Nou heb ik niet de hele tussentijd gewerkt, en nou heb ik dat cardaten zelf ook maar kort gedaan, maar ik zit al even in het vak. En ik heb best veel gezien in die tijd. En natuurlijk zie je dan ook wat er verandert.

Daar gaat best veel van mijn blog over. Ja, er is ook veel over wat er nooit verandert, en er is veel over wat gewoon superdiep in mensen zit zodat het eigenlijk nooit kàn veranderen, maar er verandert bestwel wat. Soms verandert het zo veel en zo snel dat ik het nieteens op tijd doorheb om geen foute dingen in mijn blog te zetten. Mijn "kies je eigen avontuur" bijvoorbeeld liep járen achter bij de feiten.

Maarja, dat hoort erbij vind ik. Ik schrijf dit blog nu ook al veertien en een half jaar, dus dat kan je er ook wel aan afzien. Bovendien vind ik het ookwel interessant om te zien wat er verandert in het werk. En in mijn eigen werk. Veranderingen gaan immers vaak zo sluipend dat ze je pas achteraf opvallen. En dan kan je er nieteens meteen je vinger op leggen wanneer het nou veranderd is.

Ik was in mijn oude spullen aan het rommelen, op zoek naar wat gereedschap voor een kunstprojektje waar ik mee aan het spelen ben, en ik vond daar een fotolijstje van heel lang geleden. Het is zo'n half plastic, half metalen dingetje met van die plastic nepedelstenen erin, wat we toen ik een tiener was geweldig vonden. Ik had er een foto in van een jeugdvriendin die me dat ding gegeven had, nadat ik haar precies dezelfde had gegeven met mijn eigen foto erin. Achteraf vraag ik me af of het niet gewoon hetzelfde lijstje is.

Die foto zit er niet meer in. Wanneer ik die eruit heb gehaald weet ik niet, ik denk nadat hij nat was geworden. Ik woonde in de kraak, daar staat onderhoud aan de gekraakte woningen niet voorop, en een paar dozen met mijn spullen zijn tijdens een regenachtige week zeiknat geworden. Het water droop langs de muren, mijn dozen stonden tegen de muur geleund, en opeens kan je je hele hebben en houwen wegpleuren.

Dit lijstje zal dat overleefd hebben omdat ik er èrgens nog wel gevoel bij had. Maar de foto heeft het niet overleefd, denk ik. Plastic en metaal nog wel. Dus toen ik ooit iets nodighad om mijn allereerste hoerenadvertentie in de krant eeuwig te maken, heb ik het in dit lijstje gezet. Met een enorme passepartout, want de hele advertentie past achter het puntje van mijn pink.

Meer dan twintig jaar oud krantenpapier bewaart best slecht. Ik heb krantenknipsels uit de jaren dertig, van de geboorteadvertentie van mijn oma, die in betere staat zijn. Bij mijn eerste advertentie kan je zien dat het verkruimelt, en dat de inkt niet meer scherp aftekent, maar een beetje aan het uitlopen is geweest. Misschien ligt dat aan het karton van de rug, misschien aan de zolders en bergingen waar het intussen gelegen heeft, maar het is slecht bewaard gebleven.

Toen ik het weer las, was dat met een lach. Ik zou het tegenwoordig zó anders hebben gedaan. En ik ben gewoon zó anders geworden na al die jaren. Dat lag voor de hand natuurlijk, en als je me had gevraagd wat ik in die superkorte advertentie had staan, had ik je het meeste lachend kunnen vertellen. En uitleggen. En uitleggen waarom dat toen wèl, en nu níét meer belangrijk voor me was.

Maar ik kwam iets tegen wat ik eigenlijk vergeten was. De advertentie sloot af met "geen BBS." Als je me had gevraagd of ik dat erbijschreef, had ik waarschijnlijk nee gezegd. Ik wist het echt niet meer. Zowel niet dat ik BBS uitsloot, als dat ik er dure advertentieletters aan besteedde. En toen ik het las, was het voor mij een heel duidelijke datering van mijn werk, want tegenwoordig zou ik het niet meer in mijn hoofd halen.

"Geen BBS" betekent "Geen bril, baard of snor." Het was in die tijd heel gewoon om dat te weigeren. Als het niet overal in advertenties stond had ik het ook niet overgenomen, en zou zo'n afkorting ook nergens goed voor zijn geweest. Tegenwoordig laten heel veel mannen hun baard staan, maar toen ik begon in de jaren negentig was het nog echt een uitzondering. Als je een baard zag, had je een biker te pakken, een hoogleraar, iemand die in de jaren zeventig was blijven hangen, of een zwerver.

Brillen waren toen populairder dan nu. Lenzen waren nog niet zo goed, en veel mensen hadden een bril. Dat lijkt dus heel veel klanten uit te sluiten, maar als je ging kijken bleek dat wel mee te vallen. Dat verbod op een bril ging er niet om dat iemand slechte ogen had, maar meer dat je niet wou dat ze in bed een bril droegen. Brillen in bed zijn vervelend, omdat die vaak scherpe harde hoekjes en randjes hebben, waarmee ze je irriteren of schrammen.

Er zat ookwel een esthetisch ding aan. Niet dat het echt lelijk is, maar je kan in zoveel films over lelijke eendjes zien, dat de hoofdpersoon een lekkere spetter is met een bril op, en zolang ze die bril draagt wordt behandeld als oud vuil. Als het grote bal komt waarop ze opeens ontloken is als sexy schoonheid, heeft ze die bril niet meer op. Ze krijgt geen modieuzere bril, nee. Die bril moet weg. Want die is symbool voor lelijkheid. Al is dat onzin.

De reden dat baarden niet populair waren, was natuurlijk ookwel dat een baard makkelijk vuil vasthoudt, ookwel dat hij kriebelt, krast en schuurt, maar vooral omdat de associatie niet leuk was. Je had met een baard of snor eigenlijk altijd iemand tepakken die op de één of andere manier niet seksueel gewoon meedraaide. Het waren doorgaans de mensen die seksueel moeilijk waren, en die wil je als je gewoon omzet wil draaien eigenlijk niet hebben.

Maar het was ook gewoon dat de mode anders was. Je was totaal uit de mode met gezichtshaar. Dus we vonden het gewoon lelijk en onverzorgd, en het oog wil ook wat. Uiteindelijk is het lekkerder werken met mannen die je aantrekkelijker vindt, en in die tijd hadden we nog wat te kiezen. Tegenwoordig accepteer je alles wat er langskomt, hoe onaantrekkelijk en vervelend ze ook zijn. De markt is verpest.

Ik ben anders over brillen en baarden gaan denken. Brillen in bed zijn nog steeds niet welkom, maar ik vind ze wel gedistingeerd staan tegenwoordig. Dat hele idee dat iemand wat "achter" is als hij een bril opheeft is verdwenen. In mijn werkflatje had ik zelfs een laatje met een soort hangmatje van pluisvrije stof om de bril van de klant weg te kunnen leggen zonder op te hoeven letten dat hij niet vies of gekrast werd.

En baarden, ach. Er zijn bestwel wat mannen die er beter uitzien met een baard dan zonder. Er zijn namelijk gewoon mannen die zo'n baard goed kunnen gebruiken om hun gezicht een vorm te geven die beter is dan wat ze zouden hebben met een blotebillengezicht. Ik ben gewend aan de esthetiek, en dan ontdek je eigenlijk dat die esthetiek je grootste probleem was. Laat de baarden maar staan, zolang de mannen hem maar schoonhouden.

Snorren vind ik nogsteeds een beetje raar, en nogal onaantrekkelijk. Ja goed, niet zo erg als een baard zonder snor, wat er nòg raarder en onaantrekkelijker uitziet. Snorren beschrijf je vooral met welke historische beul hem gedragen heeft, van de Hitler tot de Stalin en de Saddam. Ik snap ook niet dat je wel de rest van je gezicht scheert, maar den net niet die ene lip. Nouja, ik zal een klant er niet meer om weigeren. Daar ben ik wel overheen gegroeid.

En ookal is baardhaar kriebelig en kan het vuil zijn, zolang ik nog mannen met schaamhaar tegenkom is het echt in vergelijking geen probleem. Ik ga me nogweleens zorgen maken over de nadelen van baardhaar als ik geen schaamhaar meer tegen mijn kut gewreven krijg. Alles wat je tegen baarden kan hebben, geldt namelijk voor schaamhaar veel meer. Grof, schurend, vuil, muf, en schaamhaar ziet er meer als overwoekering uit dan de ergste baard.

Vergeet overmorgen niet te gaan stemmen!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Bij BBS moet ik gelijk aan meneer Foppe van Van Kooten en de Bie denken

TK zei

Leuk stukje trouwens!

brildrager zei

Ik vind de argumenten jegens brildragen nogal zwak.

Anoniem zei

Altijd leuk toch, om terug te kijken en te beseffen dat je sommige dingen nu heel anders zou hebben gedaan?

De uitdrukking 'geen BBS' kende ik niet, hoewel ik toch al een tijdje meedraai in de scene van betaalde seks. En misschien is het maar goed ook dat ik die kreet niet kende, want hij zou helemaal op mij van toepassing zijn geweest. Ja, ik had/heb een bril (die ik overigens afdeed bij de seks) en ik had ook een baard en een snor. En nee, ik was geen hoogleraar en geen biker, wel iemand uit de sociale en progressief-linkse hoek. Overigens heb ik zelf nooit het idee gehad dat mensen met een baard en een snor (zoals jij ergens zei) 'seksueel niet gewoon meedraaiden of die seksueel moeilijk'waren. Maar goed, misschien was/ben ik niet zelfkritisch genoeg?

Ik had in die tijd in ieder geval wel 'normale' relaties, al hielden die geen stand. En op de momenten dat ik single was, ging ik voor de seks naar de hoeren, want ja, een man wil nou eenmaal neuken. Ik liep weliswaar niet te koop met mijn frequente hoerenbezoek, maar ik denk dat veel mensen in mijn omgeving het evengoed toch wel wisten. Maar goed, in de progressieve kringen waar ik in verkeerde, was het betalen voor seks niet echt een taboe.

Die betaalde seks bestond voor mij uit raamprostitutie en bezoekes aan thuiswerksters of seksclubs. Tippelaarsters waren (in mijn ogen) veelal meiden met een drugsprobleem en dat kon ik niet met mijn geweten verenigen en cardates, tsja, meiden die cardates deden vond ik ook altijd wat schimmig. Bovendien: de seks in een auto was/is nou niet bepaald gerieflijk.

Grappig trouwens dat zowel jij, Zondares, als ik nu vooral in de escortbranche onze heil zoeken. Dat schept toch nog een band.
Hoewel ik eerlijk gezegd ook nog steeds wel eens in ramenbuurten kom. De spanning van het wandelen, met zoveel keus uit mooie, gewillige vrouwen, vind ik nog steeds plezierig.

En onze belangrijkste overeenkomst: we zijn allebei nog actief in de betaalde seks, jij als sekswerker, ik als klant. Ooit had ik een monogame huisje-boompje-beestje relatie als ideaal maar het is anders gelopen. Ik ben nog steeds reuzeblij dat er hoeren zijn. Zonder hen zou mijn wereld heel wat minder plezierig zijn.
Dus dank, Zondares, voor al je goede zorgen voor mij en mijn 'mede-wandelaars'. Vroeger was ik als klant bij jou vast niet door de ballotage gekomen, maar gelukkig deden veel van jouw collega's niet zo moeilijk over de door jouw verfoeide lichaamsbeharing.
Zolang de vrijheid met wie een mens bereid is het bed te delen ('om niet'of tegen betaling) maar voorop staat, is seks een van de prettigste dingen om te doen.

TK zei

Volgens mij is Zon er ook anders over gaan denken, dat lees je in ieder geval af aan haar stukje. Volgens mij word je nu alleen bij schaamhaar nog in de ban gedaan ;-)

Anoniem zei

‘Tegenwoordig accepteer je alles wat er langskomt, hoe onaantrekkelijk en vervelend ze ook zijn. De markt is verpest.’

Misschien interessant om hier een stukje over te schrijven. Ik ben wel benieuwd waarom de markt tegenwoordig verpest is.

Ouwe Brood zei

Het is ongelooflijk hoe er in de jaren 90 tegen baard en snor werd aangekeken als je daar nu aan terug denkt. Het kon gewoon echt niet, tenzij je een heel speciale uitzondering was. Bij menige kantoorbaan was het gewoon een eis om snor en baard te verwijderen.

Zelf scheer ik me altijd vlak voor een bezoek aan een DVP. Gewoon better safe than sorry. En dat niet omdat ik er dan beter uit zie (geen idee of dat zo is), maar omdat beffen met baard en/of snor gewoon geen goed idee is.