maandag 15 april 2019

Hoerentraktor

Als je je tuin hebt laten overwoekeren, heb je een hoop werk te doen. Je kan dan in de grond gaan zitten wroeten tot je tuintje eventjes geen onkruid lijkt te hebben, maar na twee dagen zit je toch weer op je knietjes met je schrapper of je handschoffel, want dan is het weer opgeschoten. Als je handig bent, gebruik je dus gereedschap. Je kan veel sneller opschieten met een grondfrees of een strimmer, maar dan gaan ook je plantjes eraan die je wel wil houden.

Het lijkt dan heel handig om een paar flessen RoundUp te kopen en de grond onkruidvrij te maken, maar dat spul maakt niet alleen je onkruid dood. Voor je het weet groeit er helemaal niets meer. Je kan ook met een brander aan de slag, maar als je niet erg oppast verbrand je dan ook je gewassen, en je onkruid groeit ook terug als je het niet telkens herhaalt. Die mogelijkheden zijn wel handiger dan in de grond zitten wroeten, maar ze hebben dus ook nadelen.

Je kan nòg een stapje handiger gaan, en dan spreek je iemand uit je buurt die kippen houdt. Je vindt een handige buur, die maakt een verplaatsbare ren, en daar laat je de hennetjes wonen. Die pikken alle grond onder de ren helemaal kaal, en laten volwassen planten met rust. Als ze het onkruid helemaal hebben uitgeput, zodat het niet meteen weer terugkomt, sleep je de ren een paar meter verder, en laat je ze daar hun werk doen. Dat heet een kippentraktor, die doet al je werk, en je krijgt er nog eieren van ook.

Zo werkt het ook met hoerenbuurtjes. De hoeren worden neergezet in een verlopen buurt waar al jaren niet meer te leven valt, waar niemand geld heeft om de boel op te knappen of geld voor overheeft, en waar penoze de dienst uitmaakt. Dan gaan de meiden aan het werk, en trekken beetje bij beetje de buurt recht. Dat gaat moeilijk, want we mogen niets van de gemeente, en we mogen ook niets bezitten daar, en organiseren wordt tegengewerkt, maar je wil goed kunnen werken.

Het is vooral de sociale controle. Je gaat in je eigen buurtje toch een stempel drukken, en dat is een stempel met "welkom". We willen immers dat klanten met een goed gevoel naar onze bordelen komen. Maar ook zonderdat we het proberen verbeteren we de buurt. We zijn gewoon aanwezig in de straat, en mensen voelen dat er sociale controle is, en gaan zich net een beetje beter gedragen.

Als je het karakter van een straat gaat bepalen, krijg je een hoerenstraatje. Dat trekt mensen aan die dat wel spannend vinden, en ook bedrijfjes die geld aan je verdienen. En voordat mensen nou geile ideeën krijgen over pooiers, dan heb ik het over cafeetjes, òf gericht op klanten òf op ons, nachtwinkeltjes, eettentjes, en kledingzaakjes die kleding hebben waar hoeren goed in passen. Dat krijg je niet in het straatje zelf, maar wel in het buurtje.

Ik ging een tijdje geleden zitten met een kennis uit mijn kringetje die de geschiedenis bestudeert van sekswerk. Die liet me telkens zien dat we neerstreken in een buurtje, of dat er alleen in dat buurtje nog gehoerd mocht worden zodat iederéén er ging werken, en dat zo'n verlopen achterbuurtje dan weer sociaal en economisch levendig werd. We maakten het buurtje weer vruchtbaar en rijp, net als een kippentraktor.

Goed, dat werkt alleen in de periode dat we de toon in de buurt bepalen. Dus vooral als er veel meiden in de buurt zitten, en het echt als hoerenbuurtje bekendstaat. Maar het is voorbij als het iets als de Wallen wordt, waar zoveel toeristen heengelokt worden dat het een toeristenbuurt is geworden waar wij alleen de welkomstmat zijn. Degelijke pretparken passen goed op hun attracties, maar Amsterdam is niet degelijk.

Netzoals een kippentraktor kiest de baas van de tuin waar de hennetjes of hoertjes opgesloten worden en hun ding mogen doen. Netzoals met een kippentraktor is alle inspanning gedaan door wat er in de traktor woont, en heeft de baas er alleenmaar voordelen van. En netzoals met een kippentraktor moet hij weg als de boel opgefrist is, ergens anders heen.

Het grote verschil tussen de hoerentraktor en de kippentraktor is dat de hennetjes het prima vinden. Net als ze het voedsel hebben uitgeput, worden ze verplaatst naar ergens waar ze zich weer helemaal vol kunnen eten. Met de hoerentraktor is het net andersom. Als we de buurt net hebben opgefrist, moeten we weg. En dan zogenaamd omdat we de buurt omláághalen. Als we de boel hebben opgefrist, willen de buurtbewoners, die nádat we er al waren op de lage vastgoedprijzen afgekomen zijn, de buurt "terug" van ons.

Ik vind het niet erg dat de buurt er voordeel van heeft dat we een buurt opknappen, en zelfs niet dat de gemeentes er wat aan hebben. Het zou zelfs niet erg zijn als we ergens in onze eigen ghetto's werden gestopt, als we maar niet telkens weggejaagd worden als we het mooi hebben gemaakt. En zelfs dat zou te dragen zijn, als iedereen achteraf maar niet deed alsof wij al die tijd het probleem waren geweest. Want dat is echt niet eerlijk.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Vergezocht hoor.

Nico zei

Ik wil het graag geloven, het lijkt me ook plausibel, maar ik heb alleen ervaring met de (inmiddels onleefbare) binnenstad van Amsterdam.

Het is net alsof je één of meerdere specifieke situaties in gedachten hebt - situaties die ik niet ken. Alsof je je visie geeft in een discussie, die ik verder niet ken...

Anoniem zei

Reken uit Geleenstraat en Doubletstraat [vlak bij elkaar]: 500 hoeren die locaal elke dag een fles water, een pakje sigaretten en een lipstift ofzo kopen. Hoeren wonen vaak dichtbij hun werk en kopen en leven vaak erg lokaal. Behoudens misschien de muziekfestivals en dergelijke die ze bezoeken.

Jong en hip wil tussen de hoeren wonen, koopt daar een huis. Jong en hip wordt ouder, krijgt een kind. De vrouw wordt bang, haar bloei-periode is voorbij. Kan ik me man [lees: kan ik de helft van mijn inkomen of minder] wel aan mij blijven binden?

Allerlei aspecten spelen een rol. De argumentatie die gegeven wordt om hoeren weg te krijgen, is niet de echte argumentatie, maar zijn redenen die de massa ‘slikt’.

Raak stukje!

Anoniem zei

De Wallen in Amsterdam zijn ook beroemd geworden. Maar de dames wilden niet meer bekeken worden als 'aapjes in een dierentuin'.

Anoniem zei

Anoniem 18 april 2019 13:03
De dames zijn niet degenen die klagen. Het zijn het politiek- en ambtenarenvolk die de tours weg willen hebben, want die scheppen begrip en acceptatie voor de hoeren.

Anoniem zei

De tours op de wallen en de stelletjes die daar lopen zijn potentiële klanten. Vaak komen de heren later alleen [zonder groep of hun vrouw] terug om alsnog een wippie te maken.

Anoniem zei

Ik ben vroeger welgeteld eenmaal op De Wallen geweest. En wel met een personeelsreisje; 'een uitstapje Amsterdam'. Ik keek mijn ogen uit, zulke mooie vrouwen waren erbij. Ik wilde dus later ook wel eventjes terug. Alleen ik woon in Friesland. :)

Anoniem zei

Grappige kijk de zaak. Een rode lampenstraat creëren in een wijk om de wijk op te laten knappen. De meeste wijken worden er alleen maar slechter van.