maandag 11 augustus 2014

Antwoord op: Bang voor politie in eigen land

Dit stukje is een antwoord op een idee dat er sinds 2012 een beetje in aan het sluipen is geweest. Het gaat om uitspraken over dat meiden uit het Oostblok de Nederlandse politie niet vertrouwen omdat ze gewend zijn aan de gevaarlijke, oneerlijke, corrupte politie uit hun eigen land. En dat we die vrouwen moeten voorlichten over de Nederlandse politie, zodat ze tenminste om hulp durven te vragen, en niet bang zijn.

Het is een heel fout en misleidend idee. Het is namelijk niet waar, het is niet gebaseerd waar het op gebaseerd lijkt te zijn, en het wordt niet gebruikt waar het voor gebruikt lijkt te worden. En als er maar één van die drie aan de hand was, geloofde ik nogwel dat het per ongeluk zo was gekomen, maar als je alledrie zo fout doet, is het expres of het resultaat van een waandenkbeeld. Ik denk dus die laatste, maar er zijn collegaatjes die me dan naïef vinden.

Deze uitspraak is geboren door vragen aan politici en politiemensen over waarom die enorme aantallen gedwongen prostituees waar ze de hele tijd op jagen niet naar de politie stappen, en niet meewerken. Dat moet immers verklaard worden. Anders moet je gaan nadenken over het denkbeeld, en daar kan je niet aan beginnen. Daar heb ik al een uitgebreid stuk over geschreven.

Je kan het zien als een doekje voor het bloeden. Het is heel pijnlijk om na al je overtuigde verhalen over misstanden zo voor schut te worden gezet omdat je reddings-objecten mondige meiden blijken te zijn die je tegenspreken. Er moet iets worden verzonnen dat toch nog bij het plaatje past, en dat mag ook nieteens je eigen schuld zijn. Dat zou een geloofwaardiger antwoord zijn geweest, want de Nederlandse politie doet dingen waar de honden geen brood van lusten.

Maar de andere reden om te zeggen dat het aan de domme hoeren ligt die niet snappen dat de Nederlandse politie anders is, is dat ze deze reden goed kunnen gebrúíken. Als ze dit idee erinkrijgen bij de publieke opinie, is dat wéér een reden om niet naar de hoeren te luisteren als die wat te klagen hebben, want die zijn domme wichtjes die niet weten wat goed voor ze is. Het is een mooie manier om ons weer wat meer monddood te maken.

Dat zijn de achtergronden, maar ik heb natuurlijk óók aan Oostblokse meiden gevraagd wat hun ideeën hierover zijn. En hoe het nou echt werkt. Het zou wat zijn als ik het bij die uitleg hierboven had gelaten, want dan ben ik óókal voor die meiden aan het praten. Ik heb zelfs gevraagd of er iemand een ingezonden stukje over wou maken, maar dat lukte niet. Ze vonden dat mensen maar genoeg moesten hebben aan een paragraafje.

Ik heb dus wel citaten:
Een Tsjechische schreef me:
I'm done with the Dutch viewing us as a backward country without civilization. Czech police are not corrupt. They are more effective than Dutch police. Dutch police do nothing about drunks and drug abusers. Dutch police pretend you are victim or criminal, but in the Netherlands we are supposed to be legal. The rules are not clear, and you can never be sure. You get fucked by Dutch police, no matter if you do everything right. They like it. In Czech republic, we would never accept this. Even when I was young, Czech police was not so bad like Dutch police.
Van een Roemeense:
In Rumänien, sehen Sie nicht die Polizei. Zuhältern halten dich weg. Zuhältern verstecken dich. Du bist sicher, sie kommen dich nicht suchen. Hier beleidigt die Polizei dir. Die Polizei betrügt dir. Sie sind verächtlich.
Van een Hongaarse:
I think in Holland the police is not real police they are fat men with long hair. You see them always there is so much police but they newer are working. Every thing happens they do nothing or they come only talk. But with me they spend my time and they are not working. Holland thinks they are the only one doing all things right. They steal my phone, my money, and they tell me to come help them against my boyfriend. Fuck the police. Police in Holland is useless.
Van N, een Oekraïense:
In Oekraine zie jij de politie niet vaak. Zij zijn niet met veel. Als zij komen, behandel jij ze met respect. Anders pikken zij het niet. Zij zijn corrupt, maar zij doen wel hun werk. So what als in Oekraine jij de politie geld kan geven en zij daarvoor niet ingrijpen? In Nederland ingrijpt de politie nooit, hoeven zij niet voor worden betaald!
Ik heb met die meiden zitten praten hierover. De conclusie was snel duidelijk. Ze zijn in eigen land niet bàng voor de politie, maar ze hebben er wel respect voor en vermijden hem omdat prostitutie daar illegaal is. De politie daar is ook vaak corrupt, dus als je een probleem hebt met criminelen die de politie kunnen omkopen, kom je niet ver. En de politie daar knijpt soms voor wat flappen wel een oogje dicht als ze je pakken.

Als ze in hun eigen land naar de politie zouden stappen om hun pooiers aan te pakken, hebben ze daar geen denkbeeld wat voor ze wordt ingevuld, en moeten ze met bewijs komen. Dat maakt het erg lastig. Tegelijkertijd geven ze zichzelf wel bloot, want ze doen iets illegaals. Het is daar moeilijker dan hier om met de politie ergens te komen zonderdat je zelf ook in de problemen komt.

De politie in die landen moet het met minder agenten doen, kan het maar net bijhouden wat er allemaal gebeurt, grijpt veel eerder naar geweld, is veelmeer autoritair, en ze laten niet met zich sollen. De samenleving is ook anders, en de politie is niet zoals hier het eerste wat je bij een probleem roept. De mensen daar doen eerst vooral hun eigen ding. Dat is nogal een verschil.

Maar àl die meiden waarmee ik contact heb gehad, weten ook dat het hier in Nederland anders is. Ik wist niet dat ze zó goed op de hoogte waren, eerlijk gezegd. Ze weten dat de politie hier niet om te kopen is, ze weten dat hij veel voorzichtiger is met geweld, en veel minder de harde aanpak gebruikt. En ze hebben allemaal leergeld betaald om te leren hoe ze met de Nederlandse politie om moeten gaan.

De Nederlandse politie zien ze niet als eng. Maar wel als gevaarlijk. Nederlandse politie is bij hun ommegangen meestal makkelijk af te weren, maar opeens kunnen ze met een razzia komen. Dat kan je niet sturen. Het is helemaal willekeurig hoe je dat overkomt. Als ze komen, slopen ze je spullen en je woning. Dat is ook bekend. En ze vallen je contacten lastig. Dat is dus dezelfde ervaring als Nederlandse meiden hebben.

Ze weten ook allemaal de ontsnappingsmethode. Als de politie je al je geld gaat afpakken en je gaat uitzetten, hoef je alleen te zeggen dat je gedwongen wordt, en dat is allemaal van de baan. Dat is geen geheim. Weer een reden om niet bang te zijn voor de Nederlandse politie. Bij de politie thuis durven ze dat niet te proberen. Die worden juist heel boos als je slappe leugens aan ze vertelt.

Het verhaal over de bange meisjes is dus onzin. Ze zijn niet bang voor hun eigen politie thuis, ze hebben geen illusies dat de Nederlandse politie op dezelfde manier werkt, en ze zijn beter ingelicht over hoe de politie functioneert dan de meeste Nederlanders. Dat ze de Nederlandse politie zoveel mogelijk vermijden, is dus júíst omdat ze wèl weten hoe die werkt!

De waarheid is gewoon dat de Nederlandse politie zo wordt behandeld omdat ze het zelf ernaar gemaakt hebben. Die meiden reageren niet op politie in hun eigen land, die reageren op hoe ze hier behandeld worden. De politie veegt alleen zijn eigen straatje schoon, want ze willen hun verantwoordelijkheid niet nemen. Dit verhaal komt omdat ze vragen krijgen over hun verantwoordelijkheid, en die schuiven ze af op hun collega's uit het buitenland. Klasse hoor.

12 opmerkingen:

  1. Het is natuurlijk absurd dat juist jonge, onschuldige meisjes de politie eerder moeten vrezen dan dat ze ze kunnen vertrouwen. Het is heel jammer dat jouw blog zo weinig wordt gelezen, maar ik lees het trouw elke maandag! Ik gebruik de info ook nogal eens in discussies, want iedereen lijkt het idee te omarmen dat prostitutie iets slechts is. Degenen die dat niet doen zijn al snel 'verdacht'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Deze uitspraak is geboren door vragen aan politici en politiemensen over waarom die enorme aantallen gedwongen prostituees waar ze de hele tijd op jagen niet naar de politie stappen, en niet meewerken. Dat moet immers verklaard worden. Anders moet je gaan nadenken over het denkbeeld, en daar kan je niet aan beginnen."

    Zo had ik het nog niet bekeken, maar ik vind het een heel plausiblele veronderstelling, mijn compliment.!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thanks for using my email! Good luck with your blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De citaten zijn erg verduidelijkend. Verder ben ik het eens met Henri Bik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb de indruk dat de verhouding tussen de hoeren en de politie bij de raamgebieden heel goed is.

    Ik denk dat hoeren goed doorhebben dat de politie in Nederland qua gedrag anders is dan de politie in eigen land.

    Ik denk niet dat ze bang zijn voor de politie. Ik denk dat ze ook best respect hebben voor onze politie.

    Bevriende hoerengroepjes hebben veel contact met elkaar. Signalen, gedachten, ervaringen van hoeren met de Nederlandse politie worden ongetwijfeld(!) gedeeld via de bekende communicatiemogelijkheden.

    De focus van centraal Europa hoeren is vaak gericht op eigen land. Onvrede uiten over onze politie lijkt mij vaker een soort van heimwee-verwerking dan dat het serieuze klachten zijn.

    En natuurlijk razzia's, fiscale controles, gesprekken, zijn vervelend. De tijd van een hoer is duur. Over de razzia hoor ik de hoeren die ik ken meer klagen over de tijd (en het geld) dat het ze gekost heeft dan dat ik ervaar dat ze angstig waren.

    Ik heb de indruk dat de hoeren ook wel beseffen dat de gesprekken noodzakelijk zijn. Om dwang tot een minimum te blijven beperken! (Er zal ongetwijfeld een pooier afschrikkende werking vanuit gaan).

    Hoeren kunnen enorm fantaseren. Veel hoeren 'spiegelen' alleen maar, maar zeggen niet wat hun echt dwars zit. Ook doordat hun focus op Centraal Europa ligt, hebben ze vaak weinig interesse in wat er gebeurt, als het wel goed gaat. Ze zijn veel met hun hoofdbelang, geld verdienen, bezig. In dat kader is een zekere (informele) vertrouwensband tussen de hoeren en de politie goed om informatie bij hoeren los te weken. De politie doet dat goed. Af en toe met de patrouilles (fiets, paard, lopend, maar niet met de auto of motor) gewoon een ontspannen praatje maken met een hoer zonder direct doel is volgens mij heel goed.

    Ook zou het goed zijn hoeren achteraf te informeren over een razzia (ook al is dat na 2 jaar onderzoek).
    Wat heeft het opgeleverd? Veel hoeren hebben interesse in bijvoorbeeld Utrecht. Omdat wat in Utrecht gebeurt ook elders zou kunnen gebeuren. Ze maken zich zorgen. De politie zou meer (ongevraagde) feedback richting hoeren kunnen geven. Bijvoorbeeld tijdens een informeel praatje.

    Hoeren hebben weinig op met autoriteit.
    Rroma's hebben ZEKER weinig op met autoriteit.
    Kinderen van mensen die onder het communistische regime hebben hebben geleefd hebben weinig op met autoriteit.

    Dwang is heel laag in Nederland. Ongetwijfeld (ook) dankzij de continue inzet en inspanning van de politie.

    Ik vind dat de politie goed werk verricht.

    Ik denk dat de hoeren het (ook om intercollegiale redenen) niet gemakkelijk toegeven maar ik denk echt dat ze best blij zijn met de Nederlandse Politie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aanvulling:

    Hoeren beseffen heel goed dat voordat een claim aan een dwanghoer wordt uitbetaald, gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden. Dat er niet zomaar een paar ton wordt uitbetaald. Dus vanuit dat kader gezien is onze rechtsgang keihard voor daders! (De B8/B9 regeling, de Voorschotregeling, het Claimverhalen op dader(s), beveiliging).

    Harder dan het buitenland(?).

    Want wat is nu erger? Als je dader bent .....

    Een per ongeluk blauw oog en hard gearresteerd en na een nachtje cel weer vrij ....

    óf

    Na gedegen onderzoek:
    Een gevangenisstraf, je huis in Marokko en je sportauto kwijt én ook nog een nog een af te betalen schuld erbij als toegift.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Informele praatjes van de politie met hoeren vind ik goed. Echter je zou als politie wel duidelijk moeten proberen te zijn over wat 'informeel' is en over wat 'officieel' is. Om die scheiding te laten doorklinken en te laten begrijpen is 'een kunst' die ervaring vergt en weinigen vermoedelijk goed beheersen.

    In de link (zie eerdere comment) van de SP-aanbevelingen voor de politie van 5 jaar geleden las ik op pagina 12 van 54:

    QUOTE van loverboymeisje:
    Ik kan me nog goed herinneren dat er een keer twee politie agenten op hun motor op de brug stonden. Ze zaten achterover geleund op hun motor, met hun han- den over elkaar en keken alleen maar naar de meiden achter het raam. Ik zag dat ze grapjes maakten met elkaar. Die ongeïnteresseerde houding zag ik vaak bij ze en dat irriteerde mij. Ik had niet het idee dat de politie mij kon helpen als dit nodig was.”
    EINDE QUOTE.

    loverboyMEISJES verwachten ook soms van de politie buitenaardse eigenschappen. Ook politie-agenten zijn mensen én NET ALS EEN HOER EN NET ALS ZELFS EEN DWANGHOER maken die weleens een grapje.
    Wat de één ziet als ongeïnteresseerd ziet de ander als laagdrempelig toegankelijk. Mensen maken bij 'iets' wat ze zien vaak een eigen verhaal én koppelen daar dan ook nog enorme conclusies aan. Dit legt een buitenaardse en bovenmenselijke verantwoording op de politie.

    Ik vind zelf de rijkspolitie communicatief sterker dan de gemeente politie! (Sorry gemeente politie). Hoeren vereisen minder politie maar communicatief sterke persoonlijkheden als sparringpartners! En zeker dwanghoeren!

    Politie met Hoerinzichtelijke kwaliteiten!

    Het is goed potentiële dwanghoeren erop te wijzen dat de politie de vicieuze cirkel waarin een dwanghoer zit kan doorbreken maar dat dat hier en daar en over en weer wat spanningen in het veranderingsproces zal gaan geven.

    Ik ben er geen voorstander van dat de politie een persoonlijke mening laat doorklinken in gesprekken met de buitenwereld. Voor de HoerenWereld zou ik (voorlopig nog) een uitzondering willen maken omdat de hoeren zich tenslotte in onze maatschappij óók nog in een gestigmatiseerde en daardoor maatschappelijk meer geïsoleerde positie bevinden dan de buitenwereld én daardoor vaak informatie missen die de buitenwereld niet mist.

    Algemeen:
    Misschien wat vergezocht maar ik vind dat het feit dat het internationaal gerechtshof in Nederland is gevestigd een ernstige extra verantwoording op onze politie legt qua het opvolgen van de vastgestelde geweldprotocollen.

    Algemeen:
    Op het moment dat protocollen niet juist gevolgd worden zouden wij daarop afgerekend kunnen worden door het buitenland waarbij dit een negatieve uitstraling kunnen hebben naar het internationaal gerechtshof. Natuurlijk is dát ongewenst.

    Denk bijvoorbeeld aan het momenteel actuele politie-ingrijpen in de VS (st. Louis/Ferguson) en de media-aandacht hiervoor.

    "zacht" voor mensen, hard(!!) voor zaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jaren geleden heb ik mijn favorita eens uitgelegd dat als iemand hier in Nederland lelijk naar haar toe was, dat ze hier dan naar de politie kon. Ze lachte me nog net niet uit. Volgens haar was de politie bij haar thuis in Bulgarije vele malen effektiever. Ik had dus al een voorschotje op dit blog, maar toch erg prettig om mijn beeld bevestigd te zien worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sorry 2 keer, ik zit op m'n mobiel. :-/

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kunnen de opmerkingen van "Kees" misschien weg? Ze hebben met het blog niet van doen, en zijn getrol dat alleen discussie onmogenlijk maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. So fun you use my message to you, I think youre web site is great!

    BeantwoordenVerwijderen